Οι ψυχολόγοι λένε ότι οι καθημερινές συνήθειες είναι απαραίτητες για την ψυχική μας υγεία, αλλά ποιες πρέπει να υιοθετήσουμε και ποιες να εγκαταλείψουμε;
Η ευτυχία δεν είναι πάντα αποτέλεσμα μεγάλων γεγονότων ή επιτευγμάτων. Αντιθέτως, πολλές φορές κρύβεται στις απλές, καθημερινές στιγμές — σε μικρές συνήθειες που επαναλαμβάνονται και επηρεάζουν σταδιακά τον τρόπο που σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και ζούμε.
Σε έναν κόσμο γεμάτο υποχρεώσεις, πίεση και πληροφοριακή υπερφόρτωση, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να στρέψουμε την προσοχή μας σε αυτά που πραγματικά έχουν αξία: την εσωτερική ισορροπία, την ψυχική ηρεμία και τη συνειδητή παρουσία στο "τώρα".
Οι επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η ευτυχία δεν είναι απλώς ένα συναίσθημα, αλλά και μια δεξιότητα που μπορούμε να καλλιεργήσουμε. Μέσα από απλές πρακτικές, όπως η ευγνωμοσύνη, η σωματική άσκηση, η σύνδεση με άλλους ανθρώπους και η φροντίδα του εαυτού μας, μπορούμε να χτίσουμε μια καθημερινότητα με περισσότερη νόημα και θετικότητα.
Eξουθένωση, μειωμένη παραγωγικότητα και προβλήματα
Η αμερικανίδα ψυχολόγος Δρ Rathika Marsh λέει ότι οι καθημερινές συνήθειες είναι «απαραίτητες» για την ψυχική μας υγεία.
«Ο τρόπος με τον οποίο ξεκινάτε τη μέρα σας, ο τρόπος με τον οποίο τελειώνετε τη μέρα σας και ο τρόπος με τον οποίο περνάτε κάθε μέρα επηρεάζει τη γενική σας ευεξία».
Συνιστά να το σκέφτεστε σαν ένα κουτί αποταμίευσης για τις διακοπές. «Όσο περισσότερες καλές συνήθειες συσσωρεύετε, τόσο περισσότερο χτίζετε για την ευτυχία σας».
Η εισαγωγή νέων συνηθειών στην καθημερινή σας ρουτίνα δεν χρειάζεται να είναι δαπανηρή ή περίπλοκη, ούτε να σας απομακρύνει από άλλες υποχρεώσεις, όπως η εργασία ή η οικογενειακή ζωή.
Η ψυχοθεραπεύτρια Susie Masterson εξηγεί ότι μικρά πράγματα, όπως μια βαθιά αναπνοή ή η αφιέρωση ενός λεπτού στην ενσυνειδητότητα ενώ βράζει ο βραστήρας, μπορούν να ενσωματωθούν πολύ εύκολα στην πρωινή σας ρουτίνα. Μια νέα συνήθεια μπορεί να χρειαστεί μερικές εβδομάδες για να εδραιωθεί και αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά αν αφιερώσετε χρόνο τώρα, θα είστε έτοιμοι για το επόμενο έτος.
Ο ψυχοθεραπευτής Anthony Davis λέει ότι η έλλειψη υγιεινών συνηθειών που μας κάνουν ευτυχισμένους μπορεί να μας εκθέσει στον κίνδυνο να νιώθουμε «καταβεβλημένοι ή κουρασμένοι ψυχικά».
«Με την πάροδο του χρόνου, η έλλειψη δομής ή θετικών πρακτικών μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο άγχος, ανησυχία και κατάθλιψη. Μπορεί επίσης να νιώσετε κόπωση από τη λήψη αποφάσεων, καθώς αντιδράτε συνεχώς σε καταστάσεις αντί να διαχειρίζεστε προληπτικά την ημέρα σας», εξηγεί. Λέει ότι η παραμέληση αυτών των υγιεινών συνηθειών μπορεί να οδηγήσει σε εξουθένωση, μειωμένη παραγωγικότητα και προβλήματα στις σχέσεις σας.
Ιδού 10 συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσουμε για να είμαστε ευτυχισμένοι:
1. Ξεκινήστε να κρατάτε ένα «ημερολόγιο ευτυχίας»
Το να κρατάτε ένα ημερολόγιο με τα πράγματα που σας κάνουν ευτυχισμένους είναι μια εξαιρετική συνήθεια που μπορείτε να εισαγάγετε στην καθημερινότητά σας. Το να κρατάτε ημερολόγιο έχει γίνει πολύ δημοφιλές στη Γενιά Ζ και είναι ο ιδανικός τρόπος για να καταγράφετε τα συναισθήματα ή τις ελπίδες σας και να ορίζετε τις προτεραιότητές σας για την ημέρα. Ο Davis συνιστά να γράφετε κάθε μέρα τρία πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες. Το να ξεφυλλίζετε το ημερολόγιό σας σε μια μέρα που τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα θα σας βοηθήσει επίσης να χαμογελάσετε.
2. Αποφύγετε το κινητό σας τηλέφωνο το πρωί...
Ο Davis συνιστά να προσπαθείτε να μην κοιτάζετε το κινητό σας αμέσως μόλις ξυπνήσετε. Το να κοιτάζετε αμέσως αμέτρητες ειδοποιήσεις μπορεί να διαταράξει τη φυσική μετάβαση του εγκεφάλου σας από τον ύπνο στην εγρήγορση, οδηγώντας ενδεχομένως σε αυξημένο άγχος, ανησυχία ή ψυχική εξάντληση. Αντ' αυτού, προσπαθήστε να αντικαταστήσετε αυτές τις συνήθειες με κάτι που σας φέρνει απλή χαρά, όπως να απολαύσετε ένα φλιτζάνι τσάι ή καφέ κοιτάζοντας έξω από το παράθυρο.
3. ...και αντικαταστήστε το με πέντε λεπτά διατάσεων
Όλοι γνωρίζουμε ότι η άσκηση ή η σωματική δραστηριότητα απελευθερώνει ενδορφίνες που μας κάνουν να νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι. Ακόμα και μερικά απλά τεντώματα ή μερικές στάσεις γιόγκα για 5-10 λεπτά θα βοηθήσουν να προετοιμάσετε το μυαλό και το σώμα σας για την ημέρα που ακολουθεί ή για έναν καλό ύπνο. Κάντε αυτή την κίνηση απαραίτητο μέρος της πρωινής ή βραδινής ρουτίνας σας κάθε μέρα.

4. Αλλάξτε τα σεντόνια σας κάθε Κυριακή πρωί
Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να ξαπλώνετε σε καθαρά σεντόνια, έτσι δεν είναι; Αυτή η αίσθηση άνεσης και φρεσκάδας που ξέρετε ότι θα σας βοηθήσει να έχετε έναν υπέροχο ύπνο. Αν τα αλλάζετε την Κυριακή το πρωί, όταν ξαπλώνετε το βράδυ, έχετε ήδη ξεκινήσει με θετική διάθεση τη νέα εβδομάδα.
5. Φροντίστε κάτι κάθε μέρα και φέρτε το μέσα στο σπίτι
Η αγορά λουλουδιών είναι ένας εύκολος τρόπος να φωτίσετε το σπίτι σας και να φέρετε λίγη χαρά στην ημέρα σας. Τοποθετήστε τα σε ένα σημείο όπου μπορείτε να τα απολαμβάνετε ενώ εργάζεστε, μαγειρεύετε ή βλέπετε τηλεόραση. Τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι επίσης ένας εύκολος τρόπος για να φέρεις λίγη ευτυχία στη ζωή σου και δεν χρειάζεται να έχεις πράσινο χέρι για να τα φροντίζεις. Από έναν κάκτο μέχρι μια φτέρη, το να φροντίζεις κάτι και να το βλέπεις να μεγαλώνει μπορεί να σου δώσει μια μεγάλη αίσθηση ικανοποίησης.
6. Δοκίμασε να αλλάξεις τη διαδρομή σου προς τη δουλειά
Ίσως λειτουργείτε με... αυτόματο πιλότο όταν πηγαίνετε στη δουλειά ή στο σταθμό του τρένου ή της στάσης του λεωφορείου και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό αν είναι κάτι που κάνετε κάθε μέρα ή μερικές φορές την εβδομάδα. Ωστόσο, ένας μικρός τρόπος για να βελτιώσετε την ευτυχία σας θα μπορούσε να είναι να αλλάξετε τη διαδρομή σας ή να περπατήσετε αντί να χρησιμοποιήσετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η επαφή με το περιβάλλον και η ανακάλυψη νέων περιοχών και τοποθεσιών θα σας δώσουν μια θετική ώθηση για την ημέρα σας.
7. Δοκιμάστε την «συσσώρευση συνηθειών»
Ο όρος «συσσώρευση συνηθειών» δημιουργήθηκε από τον συγγραφέα James Clear, ο οποίος έγραψε για αυτό στο βιβλίο του «Atomic Habits: An Easy and Proven Way to Build Good Habits and Break Bad Ones». Ωστόσο, δεν είναι μια εντελώς νέα έννοια. Η συσσώρευση συνηθειών είναι όταν προσθέτετε μια άλλη συνήθεια σε μια που είναι ήδη μέρος της ρουτίνας σας. Αυτό μπορεί να είναι κάτι όπως να κάνετε αναπνευστικές ασκήσεις ενώ πλένετε τα πιάτα, να στείλετε μηνύματα στους γονείς σας ενώ βράζει ο βραστήρας ή να κάνετε κατακόρυφα καθίσματα ενώ βουρτσίζετε τα δόντια σας.

8. Αντικαταστήστε τον καφέ με νερό όταν ξυπνάτε
Γνωρίζουμε πόσο ανακουφιστικό είναι ένα φλιτζάνι καφέ όταν ξυπνάτε και δεν σας στερούμε αυτή τη χαρούμενη στιγμή της ημέρας. Ωστόσο, ενώ ετοιμάζετε τον καφέ σας, αφιερώστε λίγο χρόνο για να πιείτε λίγο νερό. Είτε σας αρέσει να το πίνετε κρύο είτε ζεστό, η ψυχολόγος Holly Matthews λέει ότι κάτι τόσο απλό μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα ευτυχίας σας, πριν καν ξεκινήσει η μέρα σας. Εκτός από την ενυδάτωση μετά τη νύχτα, θα βελτιώσει επίσης τα επίπεδα ενέργειας, τη συγκέντρωση, την πέψη και το δέρμα σας.
9. Γίνετε μέλος σε μια δανειστική βιβλιοθήκη
Γίνετε μέλος της τοπικής δανειστικής βιβλιοθήκης σας και ζητήστε προτάσεις βιβλίων από φίλους ή συγγενείς. Το να δανειστείτε ένα βιβλίο και να έχετε μια προθεσμία για την επιστροφή του θα σας βοηθήσει να μετατρέψετε την ανάγνωση σε καθημερινή σας συνήθεια. Το να διαβάζετε κάθε μέρα θα σας βοηθήσει να σπάσετε τη συνήθεια να πιάνετε πάντα το τηλέφωνό σας και θα βοηθήσει επίσης τον εγκέφαλό σας να χαλαρώσει πριν τον ύπνο.
10. Ρυθμίστε το ξυπνητήρι σας 10 λεπτά νωρίτερα
Το να ξυπνάτε το πρωί δεν είναι εύκολο για όλους, αλλά ακόμα και το να ρυθμίσετε το ξυπνητήρι 10 λεπτά νωρίτερα κάθε μέρα μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τη διάθεσή σας και να έχετε λίγη ηρεμία πριν ξεκινήσει η μέρα. Αν έχετε παιδιά, μπορεί να είναι ωραίο να έχετε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας πριν ξεκινήσει το χάος της προετοιμασίας για το σχολείο και τη δουλειά. Μια μελέτη του 2012 διαπίστωσε μάλιστα ότι το να ξυπνάτε νωρίς σας κάνει πιο ευτυχισμένους από ό,τι το να είστε νυχτοπούλια.

Συνήθειες που μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε λυπημένοι
Κάνοντας κακό multitasking
Όταν προσπαθείτε να αποκτήσετε πιο υγιεινές συνήθειες, είναι εύκολο να θέλετε να αλλάξετε τα πάντα με μία και μόνο κίνηση. Η συμβουλευτική ψυχολόγος Δρ Ritika Suk Birah λέει ότι αυτό συχνά καταλήγει να είναι μη βιώσιμο. Το να προσπαθείτε να ξυπνάτε δύο ώρες νωρίτερα για να πάτε στο γυμναστήριο, αν δεν έχετε συνηθίσει αυτή τη ρουτίνα, πιθανότατα δεν θα γίνει μια συνήθεια που θα διατηρήσετε. Η Δρ Hannah Nearney, ιατρική διευθύντρια στο Flow Neuroscience, λέει: «Είναι πολύ καλύτερο να επικεντρώνεστε σε μικρά πράγματα που μπορείτε να κάνετε συχνά, παρά σε μεγάλους ή μη ρεαλιστικούς στόχους που απαιτούν πολλές αλλαγές ή προσπάθειες».
Κάνοντας doom-scrolling στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Πολλοί από εμάς έχουμε αυτή τη συνήθεια και είναι απίστευτο πόσο γρήγορα περνάει ο χρόνος όταν παρακολουθούμε βίντεο στο Instagram ή στο TikTok. Αν και μπορεί να είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να χαλαρώσετε μετά τη δουλειά, σας στερεί πολύτιμο χρόνο από την υπόλοιπη ημέρα σας, τον οποίο θα μπορούσατε να αξιοποιήσετε με πιο παραγωγικό τρόπο. Ορίστε όρια για το χρόνο που μπορείτε να αφιερώνετε σε κάθε πλατφόρμα και προσπαθήστε να τα τηρείτε κάθε μέρα.
Προσπαθώντας να είστε τέλειοι
Η ευτυχία δεν έχει να κάνει με την τελειότητα, αλλά με το τι λειτουργεί για τον κάθε άνθρωπο. Είναι εύκολο να ασκούμε πίεση στον εαυτό μας για να είμαστε οι καλύτεροι σε ό,τι κάνουμε. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να ανησυχείτε για την αποτυχία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυξάνουν αυτή την πίεση. Προσπαθήστε να μην αναζητάτε εξωτερική επιβεβαίωση, καθώς είναι ένας εύκολος δρόμος προς την δυστυχία. Αντ' αυτού, προσπαθήστε να εστιάσετε στις μικρές επιτυχίες και να αποδεχτείτε ότι δεν χρειάζεται να είστε καλοί σε όλα.
Αγνοώντας τα συναισθήματά σας
Γνωρίζουμε ότι κανείς δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένος όλη την ώρα – και το να αναγκάζετε τον εαυτό σας να είναι θετικός όταν τα πράγματα δεν είναι πραγματικά ρόδινα μπορεί να προκαλέσει όλα τα είδη των προβλημάτων. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε πότε είστε δυστυχισμένοι για να αποφύγετε την τοξική θετικότητα. Η ιδέα ότι πρέπει πάντα να βλέπουμε τη θετική πλευρά των πραγμάτων μπορεί στην πραγματικότητα να είναι αντιπαραγωγική.