Οι πέντε τροφές που προτείνουν οι ειδικοί για την ενδυνάμωση του εγκεφάλου - iefimerida.gr

Οι πέντε τροφές που προτείνουν οι ειδικοί για την ενδυνάμωση του εγκεφάλου

Η μεσογειακή διατροφή καθυστερεί τη γήρανση
Φωτογραφία: Unsplash
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είμαστε ό,τι τρώμε. Η σημασία της διατροφής στην υγεία μας διαπιστώνεται από πλήθος μελετών. Και το ίδιο ισχύει και για τον εγκέφαλό μας.

Οπως επισημαίνει το health.harvard, η διαδικτυακή πύλη του διάσημου πανεπιστημίου για την υγεία, μαγικό χάπι που θα διασφαλίσει ότι ο εγκέφαλόας μας θα λειτουργεί φίνα και θα είναι κοφτερός για μια ζωή, δεν υπάρχει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι διατροφολόγοι τονίζουν ότι η πιο σημαντική στρατηγική είναι να ακολουθείτε ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο που περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως. Προσπαθήστε να λαμβάνετε πρωτεΐνες από φυτικές πηγές και ψάρια και επιλέξτε υγιή λίπη, όπως ελαιόλαδο ή κανόλα, αντί για κορεσμένα λίπη.

Και σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο στον ιστότοπο του Harvard οι καλύτερες τροφές για τον εγκέφαλο είναι οι ίδιες με αυτές που που προστατεύουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία σας, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

Πράσινα, φυλλώδη λαχανικά.

Τα φυλλώδη λαχανικά όπως το λάχανο, το σπανάκι, το κέιλ και το μπρόκολο είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που είναι υγιή για τον εγκέφαλο, όπως η βιταμίνη Κ, η λουτεΐνη, το φυλλικό οξύ και η βήτα-καροτίνη. Έρευνες δείχνουν ότι αυτές οι φυτικές τροφές μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της γνωστικής παρακμής.

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια περιέχουν τα περίφημα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που έχουν συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα βήτα-αμυλοειδούς στο αίμα - της πρωτεΐνης που σχηματίζει βλαβερές συστάδες στον εγκέφαλο ατόμων με νόσο Αλτσχάιμερ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τον Howard E. LeWine, MD που υπογράφει το άρθρο, καλό είναι να τρώμε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα λιπαρά ψάρια προτιμώντας ποικιλίες που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο.

Εναλλακτικά ζητήστε από τον γιατρό σας συμπληρώματα ωμέγα-3 ή εντάξτε στη διατροφή σας άλλες πηγές ωμέγα-3 όπως λιναρόσπορο, αβοκάντο και καρύδια.

Μούρα

Τα φλαβονοειδή, οι φυσικές φυτικές χρωστικές ουσίες που δίνουν στα μούρα τις λαμπερές αποχρώσεις τους, βοηθούν επίσης στη βελτίωση της μνήμης, σύμφωνα με έρευνα.

Τσάι και καφές

Η καφεΐνη στο πρωινό του πρωινού καφέ μπορεί να προσφέρει κάτι περισσότερο από μια βραχυπρόθεσμη ενίσχυση της συγκέντρωσης, αναφέρει το harvard health. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Nutrition, οι συμμετέχοντες με υψηλότερη κατανάλωση καφεΐνης σημείωσαν καλύτερες βαθμολογίες σε τεστ νοητικής λειτουργίας. Η καφεΐνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εδραίωση νέων αναμνήσεων, σύμφωνα με άλλες έρευνες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καρύδια

Τα καρύδια είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης και υγιεινών λιπαρών, και μπορεί επίσης να βελτιώσει τη μνήμη. Μια μελέτη από το UCLA συνέδεσε την υψηλότερη κατανάλωση καρυδιών με βελτιωμένες βαθμολογίες σε γνωστικά τεστ. Τα καρύδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε έναν τύπο ωμέγα-3 λιπαρού οξέος που ονομάζεται άλφα-λινολενικό οξύ (ALA). Οι δίαιτες πλούσιες σε ALA και άλλα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν συνδεθεί με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και καθαρότερες αρτηρίες. Αυτό είναι καλό τόσο για την καρδιά όσο και για τον εγκέφαλο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ τροφές εγκέφαλος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ