Οι διαιτολόγοι λένε ότι αυτή είναι η ιδανική ώρα για το δείπνο — και είναι νωρίτερα από ό,τι νομίζετε
Μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά, ο σχεδιασμός του βραδυνού σας δείπνου μπορεί να είναι κουραστικός. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν είστε πολύ απασχολημένοι ή το πρόγραμμά σας αλλάζει συνεχώς.
Ως αποτέλεσμα, μπορεί να καταλήγετε να τρώτε το δείπνο σας σε διαφορετική ώρα κάθε μέρα, αλλά έχει πραγματικά σημασία;
Παρακάτω, οι διαιτολόγοι εξηγούν την καλύτερη ώρα για να φάτε το δείπνο σας και αν είναι δυνατόν να φάτε το γεύμα πολύ αργά (ή πολύ νωρίς).
Η καλύτερη ώρα για να φάτε το δείπνο
«Γενικά, η ιδανική ώρα για το δείπνο είναι μεταξύ 5 και 7 μ.μ.», λέει η διαιτολόγος Marissa Meshulam Karp. Αν αυτό δεν ταιριάζει στο πρόγραμμά σας, η Karp σημειώνει ότι θα πρέπει να προσπαθήσετε να φάτε το δείπνο περίπου τρεις ώρες πριν πάτε για ύπνο.
Αυτό θα «επιτρέψει την σωστή πέψη και θα μειώσει τον κίνδυνο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης», εξηγεί η συνάδελφός της, Elizabeth Brown.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η βέλτιστη ώρα εξαρτάται επίσης από το μέγεθος και τη σύνθεση του γεύματος, σημειώνει η Brown. Για παράδειγμα, «ένα γεύμα με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως ένα διπλό μπιφτέκι και μεγάλες πατάτες, μπορεί να χρειαστεί έξι ώρες ή και περισσότερο για να χωνευτεί», εξηγεί.
Αυτό μπορεί να αυξήσει την οξύτητα του στομάχου, προκαλώντας πίεση στο στομάχι και τον οισοφάγο, με πιθανό αποτέλεσμα την παλινδρόμηση και διαταραχή της ικανότητας ύπνου.
Μπορείτε να φάτε το δείπνο πολύ νωρίς ή πολύ αργά;
Αν λάβετε υπόψη την επίδραση που έχει η τροφή στον ύπνο, είναι σίγουρα πιθανό να φάτε το δείπνο σας είτε πολύ νωρίς, είτε πολύ αργά. Αυτό είναι προβληματικό και στις δυο περιπτώσεις.
Αν φάτε νωρίς το δείπνο, για παράδειγμα γύρω στις 3 μ.μ., μπορεί να δυσκολευτείτε να κοιμηθείτε επειδή είστε πολύ πεινασμένοι, λέει η Karp. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να φάτε ένα ελαφρύ σνακ, κατά προτίμηση ένα που περιέχει μια ισορροπημένη μείξη υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λίπους. Οι υδατάνθρακες είναι ιδιαίτερα σημαντικοί σε αυτή την περίπτωση, καθώς «διεγείρουν την απελευθέρωση της σεροτονίνης, που είναι ο πρόδρομος της μελατονίνης», λέει η Brown.
Αντίθετα, αν περιμένετε πολύ για να φάτε το δείπνο, θα αντιμετωπίσετε επίσης προβλήματα ύπνου. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μέρη του σώματος που συνήθως αφομοιώνουν τα τρόφιμα κάνουν ένα διάλειμμα κατά τη διάρκεια του ύπνου, εξηγεί η Karp. «Αλλά αν τρώμε κοντά στην ώρα του ύπνου, δεν δίνουμε στο σώμα μας το χρόνο να αφομοιώσει σωστά», λέει. Με τη σειρά του, το σώμα προσπαθεί να κοιμηθεί και να αφομοιώσει τα τρόφιμα ταυτόχρονα, καθιστώντας δύσκολο να κοιμηθείτε άνετα.

Τι γίνεται όμως αν έχετε την τάση να εργάζεστε μέχρι αργά το βράδυ; Σε αυτή την περίπτωση, δοκιμάστε να τρώτε νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτείνει η Karp. Διαφορετικά, θα πεινάτε πολύ την ώρα του δείπνου, με αποτέλεσμα να σας είναι δύσκολο να αντισταθείτε στον πειρασμό να φάτε υπερβολικά ή να επιλέξετε λιγότερο θρεπτικά τρόφιμα.
Για να το αποφύγετε αυτό, «επικεντρωθείτε σε ένα χορταστικό γεύμα με πρωτεΐνες, λίπη και φυτικές ίνες νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας», λέει η Karp. Μπορείτε επίσης να τσιμπήσετε ένα χορταστικό μεσημεριανό σνακ, όπως μήλα με φυστικοβούτυρο, για να σας κρατήσει μέχρι το δείπνο.
Πρέπει να τρώτε δείπνο την ίδια ώρα κάθε μέρα;
Το σώμα λειτουργεί καλά με τη ρουτίνα, οπότε το να έχετε ένα τυπικό χρονικό διάστημα για το δείπνο θα ωφελήσει τον κιρκαδικό σας ρυθμό (δηλαδή το εσωτερικό ρολόι του σώματος), σημειώνει η Karp. Στην πραγματικότητα, το φαγητό είναι ένα από τα κορυφαία περιβαλλοντικά ερεθίσματα — ή zeitgebers — που συγχρονίζουν το ρολόι του σώματος, σύμφωνα με το περιοδικό Frontiers in Nutrition.
Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τη γενική υγεία, καθώς η αποσύντονιση του εσωτερικού ρολογιού μπορεί να διαταράξει τις μεταβολικές διαδικασίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο μεταβολικών διαταραχών όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.
Αν δυσκολεύεστε να τρώτε το δείπνο σας σε τακτά χρονικά διαστήματα, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το διευκολύνετε. Ξεκινήστε ενσωματώνοντας την προετοιμασία των γευμάτων στην καθημερινή σας ρουτίνα, ώστε να έχετε έτοιμο φαγητό κάθε βράδυ. Έτσι, δεν θα χρειάζεται να παίρνετε αποφάσεις την ώρα του δείπνου και δεν θα χρειάζεται να σκεφτείτε τι θα μαγειρέψετε.