Όσο νωρίτερα τρώτε, τόσο το πρωινό όσο και το δείπνο, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχετε να διατηρήσετε το βάρος σας σε υγιή επίπεδα, σύμφωνα με νέα μελέτη.
H νέα αυτή μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι είχαν μείνει περισσότερες ώρες νηστικοί κατά τη διάρκεια της νύχτας και ξεκινούσαν την ημέρα τους με πρωινό νωρίς, είχαν γενικά χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος.
Ο συγχρονισμός έχει μεγαλύτερη σημασία από ό,τι νομίζετε
Για να καταφέρετε να διατηρήσετε το βάρος σας υπό έλεγχο πρέπει να λαμβάνετε υπόψη σας και άλλους παράγοντες, δεν μετράει μόνο το τι τρώτε - μεγάλη σημασία έχει και το πότε το τρώτε όπως λέει η νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, με επικεφαλής το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal), με την υποστήριξη του Ιδρύματος «la Caixa».
Η μελέτη παρακολούθησε περισσότερους από 7.000 ενήλικες μεταξύ 40 και 65 ετών, όλοι τους μέρος του προγράμματος GCAT | Genomes for Life. Όταν ξεκίνησε η έρευνα το 2018, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε λεπτομερείς ερωτήσεις σχετικά με τη διατροφή τους, τον τρόπο ζωής τους, τις ώρες των γευμάτων και τις μετρήσεις του σώματός τους. Πέντε χρόνια αργότερα, πάνω από 3.000 από αυτούς επέστρεψαν για παρακολούθηση για να παράσχουν νεότερες πληροφορίες σχετικά με την υγεία τους και νέες μετρήσεις.
Τα πρώιμα γεύματα ευθυγραμμίζονται με τα ρολόγια του σώματος
«Τα αποτελέσματά μας, σε συμφωνία με άλλες πρόσφατες μελέτες, υποδηλώνουν ότι η παράταση της ολονύκτιας νηστείας θα μπορούσε να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, εάν συνοδεύεται από ένα δείπνο που έχει καταναλωθεί νωρίς το απόγευμα και ένα πρωινό που το έχετε φάει και αυτό πολύ νωρίς.
Πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η κατανάλωση φαγητού νωρίτερα μέσα στην ημέρα είναι πιο ευθυγραμμισμένη με τους κιρκαδιανούς ρυθμούς και επιτρέπει την καλύτερη καύση θερμίδων και τη ρύθμιση της όρεξης, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων, οπότε οι συστάσεις θα πρέπει να περιμένουν πιο ισχυρά στοιχεία», εξηγεί η Luciana Pons-Muzzo, ερευνήτρια στο ISGlobal την εποχή της μελέτης και σήμερα στο IESE Business School.
Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα ανά φύλο, διαπίστωσαν αξιοσημείωτες διαφορές. Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες είχαν χαμηλότερο ΔΜΣ από τους άνδρες και ήταν πιο πιθανό να ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή. Είχαν επίσης την τάση να πίνουν λιγότερο αλκοόλ και να αναλαμβάνουν περισσότερες ευθύνες στο νοικοκυριό ή τη φροντίδα των παιδιών. Ωστόσο, οι γυναίκες ανέφεραν επίσης φτωχότερη ψυχική υγεία γενικά.
Αυτοί που καθυστερούν να φάνε και κόκκινες σημαίες διαλείπουσας νηστείας
Η ομάδα χρησιμοποίησε μια στατιστική τεχνική που ονομάζεται «ανάλυση συστάδων» για να ομαδοποιήσει άτομα με παρόμοια χαρακτηριστικά. Από τα αποτελέσματα αυτής της ανάλυσης, οι μελετητές εντυπωσιάστηκαν από μια μικρή ομάδα ανδρών των οποίων το πρώτο γεύμα της ημέρας ήταν μετά τις 14:00 και οι οποίοι, κατά μέσο όρο, έμεναν νηστικοί για 17 ώρες.
Σε σύγκριση με τους υπόλοιπους, αυτή η ομάδα ανδρών έτεινε να έχει λιγότερο υγιεινό τρόπο ζωής (περισσότερες πιθανότητες να καπνίζουν, να πίνουν αλκοόλ, λιγότερη σωματική δραστηριότητα, λιγότερη προσήλωση στη μεσογειακή διατροφή), είχε χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και συνήθως δεν εργάζονταν. Αυτά τα πρότυπα δεν παρατηρήθηκαν σε καμία ομάδα γυναικών.
Παραλείπετε το πρωινό; Δεν βοηθάει και τόσο αυτό
«Υπάρχουν διάφοροι τρόποι τήρησης της ''διαλειμματικής νηστείας'' και η μελέτη μας ακολούθησε την ολονύκτια νηστεία. Αυτό που παρατηρήσαμε σε μια υποομάδα ανδρών που κάνουν διαλειμματική νηστεία παραλείποντας το πρωινό είναι ότι η πρακτική αυτή δεν έχει καμία επίδραση στο σωματικό βάρος.
Άλλες μελέτες παρέμβασης σε συμμετέχοντες με παχυσαρκία έχουν δείξει ότι αυτή η τακτική δεν είναι πιο αποτελεσματική από τη μείωση της πρόσληψης θερμίδων στη μείωση του σωματικού βάρους μακροπρόθεσμα», λέει η Camille Lassale, ερευνήτρια του ISGlobal και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
«Η έρευνά μας αποτελεί μέρος ενός αναδυόμενου ερευνητικού πεδίου, γνωστού ως "χρονοδιατροφή", το οποίο επικεντρώνεται όχι μόνο στην ανάλυση του τι τρώμε, αλλά και στις ώρες της ημέρας που τρώμε καθώς και στη συχνότητα των γευμάτων», λέει η Anna Palomar-Cros, ερευνήτρια στο ISGlobal κατά την περίοδο της μελέτης και σήμερα στο IDIAP Jordi Gol.
«Στη βάση αυτής της έρευνας βρίσκεται η γνώση ότι τα ασυνήθιστα πρότυπα πρόσληψης τροφής μπορούν να συγκρουστούν με το κιρκάδιο σύστημα, το σύνολο των εσωτερικών ρολογιών που ρυθμίζουν τους κύκλους της νύχτας και της ημέρας και τις φυσιολογικές διεργασίες που πρέπει να τους συνοδεύουν», προσθέτει η ίδια.
Ευρύτερα οφέλη για την υγεία
Η μελέτη αυτή παρέχει συνέχεια σε μια σειρά ερευνών του ISGlobal σχετικά με τη χρονοδιατροφή, του κέντρου που τα τελευταία χρόνια έχει δημοσιεύσει άλλες δύο μελέτες με αποτελέσματα προς την ίδια κατεύθυνση.
Σε αυτές τις μελέτες παρατηρήθηκε ότι όσο πιο νωρίς τρώμε το πρωϊνό μας και το απογευματινό μας, τόσο χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2 έχουμε.