Αυτοί οι καταρράκτες -σε απόσταση αναπνοής από την Ελλάδα- είναι γνωστοί ως το «Μπαλί της Ευρώπης», με κρυστάλλινα τιρκουάζ νερά και πλούσια βλάστηση.
Κοντά στα σύνορα με την Κροατία, οι καταρράκτες Kravica είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φυσικά θαύματα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
Μέσα σε ένα δάσος με πλούσια βλάστηση, καταρράκτες ξεχύνονται μέσα από εντυπωσιακά βράχια. Τα νερά συγκεντρώνονται σε σμαραγδένιες λίμνες, ενώ ο χαλαρωτικός ήχος κάθε σταγόνας που πέφτει αναζωογονεί τις αισθήσεις και ηρεμεί την ψυχή.
Είναι το είδος της τροπικής βλάστησης που ο πλανήτης μάς χαρίζει τόσο συχνά στο Μπαλί, στη Χαβάη ή σε ένα απομακρυσμένο νησί. Ωστόσο, αυτό το ειδυλλιακό τοπίο βρίσκεται στο πιο απροσδόκητο μέρος: στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Η ευρωπαϊκή χώρα μπορεί να θεωρείται ακόμη αναπτυσσόμενη, καθώς ο πόλεμος της Βοσνίας έληξε πριν από λιγότερο από τρεις δεκαετίες.
Ωστόσο, αυτό που δεν έλειψε ποτέ από τη χώρα κατά τη διάρκεια της δύσκολης ιστορίας της είναι η φυσική της ομορφιά, ένα από τα καλύτερα παραδείγματα της οποίας είναι οι καταρράκτες Kravica ή Kravica vodopadi.
Βρίσκονται περίπου μία ώρα νοτιοδυτικά του Μόσταρ, της πιο γραφικής μεσαιωνικής πόλης της χώρας, γνωστής για την παραμυθένια τοξωτή γέφυρα Stari Most, και είναι τόσο εντυπωσιακοί, που έχουν χαρακτηριστεί με διάφορα ονόματα: από «μίνι Νιαγάρας» μέχρι «Μπαλί της Ευρώπης».

Οι καταρράκτες συνδυάζουν με κάποιον τρόπο όλα τα ειδυλλιακά στοιχεία, από ένα περιβάλλον τόσο πλούσιο που μοιάζει με τροπική ζούγκλα, μέχρι τα νερά που πέφτουν μαγευτικά από τον ποταμό Trebižat πάνω από έναν βράχο ύψους περίπου 30 μέτρων.
Η θέα του μέρους είναι στρογγυλεμένη, δημιουργώντας ένα αμφιθέατρο από καταρράκτες που προσκαλεί τους επισκέπτες να βιώσουν τη μαγεία του.
Κάθε άτομο που βλέπει τους καταρράκτες της Κράβιτσα βρίσκει τον δικό του τρόπο να βιώσει αυτό το θαύμα της φύσης. Κάποιοι κολυμπούν και παίζουν στο νερό, ενώ άλλοι χαλαρώνουν και απολαμβάνουν το μεγαλείο του.
Άλλοι εξερευνούν τις πολλές γωνιές και σχισμές του, είτε με χαλαρούς περιπάτους σε μια κρυφή σπηλιά με σταλακτίτες από ανθρακικό ασβέστιο, είτε με βόλτες στον κοντινό μύλο. Άλλοι αναζητούν την περιπέτεια, κάνοντας κανό στο ποτάμι ή ακολουθώντας τα μονοπάτια για πεζοπορία.

Αν και η πρόσβαση στο αξιοθέατο μπορεί να είναι δύσκολη χωρίς αυτοκίνητο, προσφέρονται πολλές εκδρομές στην περιοχή που περιλαμβάνουν επίσκεψη στους καταρράκτες από τις μεγαλύτερες πόλεις της περιοχής.
Από το Μόσταρ, η οκτάωρη εκδρομή περιλαμβάνει επίσκεψη στις παλιές πόλεις Blagaj και Pocitelj πριν από δύο ώρες ελεύθερου χρόνου στους καταρράκτες, ενώ από το Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, μια 12ωρη εμπειρία κάνει στάση στο Μόσταρ πριν από μια επίσκεψη μιας ώρας στους καταρράκτες. Εκδρομές αναχωρούν επίσης από το Σαράγεβο, το Σπλιτ και το Τρογκίρ.