Σε ποια κτηματολογικά γραφεία έγιναν συλλήψεις -Πώς δρούσε το κύκλωμα, τα μέλη, η «αρχηγός» και οι ταρίφες - iefimerida.gr

Σε ποια κτηματολογικά γραφεία έγιναν συλλήψεις -Πώς δρούσε το κύκλωμα, τα μέλη, η «αρχηγός» και οι ταρίφες

Κτηματολόγιο
Κτηματολόγιο / Φωτογραφία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΚΑΤΙΑ ΝΙΑΚΑΡΗ

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται κύκλωμα που δρούσε σε κτηματολογικά γραφεία της Αθήνας που διεκπεραίωνε δουλειές με «γρηγορόσημο».

Η προϊσταμένη του κτηματολογικού γραφείου στο Χαλάνδρι και ένας υπάλληλος, δύο υπάλληλοι από το Κτηματολόγιο Αθηνών, ένας του Πειραιά και ένας της Καλλιθέας, είναι οι συλληφθέντες για την υπόθεση χρηματισμού με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών έκδοσης εγγράφων και πιστοποιητικών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κλιμάκιο των Εσωτερικών Υποθέσεων πραγματοποίησε έρευνες και σε άλλα κτηματολογικά γραφεία σε Κορωπί, Ηλιούπολη, Περιστέρι και Νέα Ιωνία, εκεί απ' όπου τα στελέχη της Υπηρεσίας πήραν αντίγραφα από φακέλους υποθέσεων, διαπιστώνοντας παράνομες διαδικασίες «επίσπευσης».

Στο μικροσκόπιο έχουν μπει και ατζέντες με χειρόγραφες σημειώσεις που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 56 άτομα, εκ των οποίων τα 40 έχουν ταυτοποιηθεί.

Οι συλληφθέντες ιδιώτες και οι ρόλοι

Οι «αδιάφθοροι» πέρασαν χειροπέδες και σε τρεις ιδιώτες.

Πρόκειται για μια γυναίκα, που φέρεται να ήταν και αρχηγός, η οποία βρισκόταν σε απευθείας επικοινωνία με τους παραπάνω υπαλλήλους, στους οποίος έδινε τα στοιχεία των αιτήσεων των «πελατών». Παράλληλα, εκτελούσε και χρέη ταμία, καθώς προχωρούσε σε διά ζώσης συναντήσεις μαζί τους, παραδίδοντάς τους τα χρήματα.

Δεξί χέρι της φερόμενης αρχηγού ήταν ο δεύτερος συλληφθείς ιδιώτης, ο οποίος της έστελνε μέσω Viber τα στοιχεία των αιτήσεων των «πελατών».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ίδιος, έχοντας κωδικούς πρόσβασης του συστήματος, έμπαινε στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου και ενημερωνόταν για την πορεία των αιτήσεων, ενώ παρέδιδε στη φερόμενη αρχηγό τα χρήματα που συγκέντρωνε και του έδινε ο τρίτος ιδιώτης συλληφθείς, με σκοπό εκείνη να τα μοιράσει στους υπαλλήλους.

Ο τρίτος ιδιώτης συλληφθείς είχε τον ρόλο του «ενδιάμεσου».

Καθημερινά είχε επικοινωνία με συμβολαιογράφους και δικηγόρους, έπαιρνε τα στοιχεία αίτησης και τα προωθούσε στον δεύτερο συλληφθέντα. Όταν ολοκληρωνόταν η έκδοση του επίμαχου πιστοποιητικού - εγγράφου, ενημέρωνε τους «πελάτες» και λάμβανε τα χρήματα.

Από την πολύμηνη έρευνα ταυτοποιήθηκε η συμμετοχή των συλληφθέντων σε 150 περιπτώσεις «επίσπευσης εγγράφων - πιστοποιητικών, ενώ μέσα από τη δράση τους εκτιμάται ότι αποκόμισαν από 63.700 ευρώ έως 92.200.

Η δράση

Σύμφωνα με τη σχετική δικογραφία, οι υπάλληλοι των κτηματολογικών γραφείων, εκμεταλλευόμενοι τη θέση που είχαν, τον ρόλο αλλά και τον αργό ρυθμό της διαδικασίας έκδοσης εγγράφων και πιστοποιητικών, έπαιρναν μέσω των τριών ιδιωτών που εκτελούσαν χρέη «διεκπεραιωτών» χρήματα για να… επισπεύσουν τις διαδικασίες, μεταξύ άλλων για αιτήσεις εξωδικαστικών διορθώσεων, άρσης βαρών ακινήτων και μετεγγραφές ακινήτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χαρακτηριστικό είναι το ότι, αν και υπό κανονικές συνθήκες η έκδοση αυτών των πιστοποιητικών απαιτούσε πάνω από 6 μήνες -χωρίς να έχει διαπιστωθεί εάν τον χρόνο αυτόν τον δημιουργούσαν τεχνηέντως-, εκείνοι ολοκλήρωναν τις διαδικασίες το πολύ μέσα σε δύο μήνες.

Όπως διαπιστώθηκε, παρότι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είχε εντάξει την εφαρμογή συστήματος τεχνητής νοημοσύνης στο Κτηματολόγιο, μέσω του οποίου επιταχύνονταν οι διαδικασίες ελέγχου, τα μέλη της οργάνωσης συνέχιζαν κανονικά τη δράση τους, εκμεταλλευόμενοι το μεγάλο πλήθος των αιτήσεων.

Ο... τιμοκατάλογος και οι... πληρωμές

Τα χρήματα κατέληγαν στα χέρια των υπαλλήλων των κτηματολογικών γραφείων, τμηματικά.

Αρχικά έπαιρναν ένα ποσό ως προκαταβολή, ενώ η εξόφληση γινόταν με την έκδοση του εγγράφου-πιστοποιητικού, με την… ταρίφα να κυμαίνεται από 300 έως 800 ευρώ ανάλογα με το γραφείο που αναλάμβανε τη διεκπεραίωση, ενώ, αν απορριπτόταν, η αμοιβή υπαλλήλου ήταν 100 ευρώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, στην προσπάθειά τους να μην αποκαλυφθεί η δράση τους, έπαιρναν τα χρήματα εκτός των κτηματολογικών γραφείων, έτσι ώστε να μην καταγραφούν από τις κάμερες ασφαλείας και παράλληλα να μην τους «μυριστούν» οι συνάδελφοί τους.

Η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται όταν στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2024 έφτασε μια ανώνυμη καταγγελία, με e-mail, στους «Αδιάφθορους», στην οποία αναφερόταν πως ένας από τους τρεις ιδιώτες που συνελήφθησαν εκτελούσε χρέη «διακανονιστή» και υπάλληλοι του Κτηματολογικού Γραφείου Αττικής χρηματίζονταν. Στην εν λόγω καταγγελία επεσήμανε πως η… ταρίφα κυμαινόταν από 500 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με την περίπτωση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ σπείρα Κτηματολόγιο συλλήψεις
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ