Οι ωραιότεροι καταρράκτες στην Ελλάδα- Μέσα σε πόλεις, σε ορεινά χωριά και νησιά - iefimerida.gr

Οι ωραιότεροι καταρράκτες στην Ελλάδα- Μέσα σε πόλεις, σε ορεινά χωριά και νησιά

Οι καταρράκτες στη Σαμοθράκη
Φωτογραφία: Shuttertock
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΑΧΟΥ

Την ομορφιά της Ελλάδας συνθέτουν εντυπωσιακά μέρη με φυσικούς και τεχνητούς καταρράκτες απερίγραπτου κάλλους.

Κάθε γωνιά της χώρας μας κρύβει τουριστικούς θησαυρούς, που κάποιοι έχουν καταφέρει να γίνουν ευρύτεροι γνωστοί και άλλοι φανερώνονται μόνο στους ψαγμένους ταξιδευτές και πεζοπόρους, οι οποίοι μπορούν να περιηγηθούν σε πιο δύσβατα μονοπάτια για να φτάσουν στον τελικό προορισμό.

Καταρράκτες φυσικοί και τεχνητοί έχουν βρει μια θέση σε πολλά όμορφα μέρη ανά την Ελλάδα προσδίδοντας ένα πανέμορφο τοπίο πλούσιο σε βλάστηση και άφθονα νερά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ωραιότεροι καταρράκτες

Οι διπλοί καταρράκτες στη Πεντέλη

Μια όαση δροσιάς σε κοντινή απόσταση από το κέντρο της πόλης μπορούν να απολαύσουν οι κάτοικοι της Αθήνας. Στη περιοχή Ντράφι της Πεντέλης βρίσκεται το ρέμα Βαλανάρη όπου εκεί υπάρχουν οι καταρράκτες, διπλοί ή αλλιώς δίδυμοι κατά περιόδους, σχηματίζονται καθώς το νερό, ερχόμενο από την Πεντέλη, λιμνάζει λίγο πριν πέσει κατακόρυφα στο συγκεκριμένο σημείο, σχηματίζοντας έτσι ένα υπέροχο φυσικό υπερθέαμα. Όταν οι βροχοπτώσεις είναι έντονες το ρέμα μετατρέπεται σε δυνατό χείμαρρο και έτσι ο 6 μέτρων καταρράκτης απορροφά το άλλο του μισό, αλλάζοντας τη βασική του εικόνα.

καταρράκτες ανά την Ελλάδα
Φώτο:Shuttertock

Για να δείτε από κοντά τους καταρράκτες στη Πεντέλη θα περπατήσετε μέσα σε μια μικρή χωμάτινη διαδρομή 100 μέτρων περίπου, η οποία όμως είναι κάπως απότομη, ενώ προς το τέλος της διαδρομής θα πρέπει να αποφασίσετε αν θα κατεβείτε στη βάση ή στην κορυφή των καταρρακτών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι διάσημοι καταρράκτες στην Έδεσσα

Μέσα στη πόλη της Έδεσσας βρίσκονται οι καταρράκτες, σήμα-κατατεθέν της πόλης όπου συγκεντρώνουν μεγάλο πλήθος επισκεπτών. Πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο, το οποίο δημιουργήθηκε έπειτα από έναν ισχυρό σεισμό που έπληξε την γύρω περιοχή κατά τον 14ο αιώνα. Μάλιστα, οι καταρράκτες της Έδεσσας θεωρούνται από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της χώρας. Στο σύνολο τους είναι 12 καταρράκτες, αλλά μόνοι οι 4 είναι ορατοί και μπορεί να τους δει ο επισκέπτης μιας και η πλούσια βλάστηση κρύβει τους υπόλοιπους.

καταρράκτρες ανά την Ελλάδα
Φώτο:Shuttertock

Πραγματικά το θέαμα είναι εντυπωσιακό δίνοντας μια ξεχωριστή νότα στην πόλη της Έδεσσας, ενώ το ίδιο όμορφοι και το βράδυ. Μάλιστα, σε κάποιο σημείο μπορείτε να καθίσετε σε ένα παγκάκι που υπάρχει και να απολαύσετε το θέαμα από κοντινή απόσταση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι κρυφοί καταρράκτες της Νέδα

Οι καταρράκτες της Νέδα βρίσκονται μεταξύ Ηλείας και Μεσσηνίας και για να φτάσει ως εκεί ο επισκέπτης πρέπει να διανύσει μια όμορφη διαδρομή μέσα σε ένα πλούσιο φυσικό τοπίο. Στον τελευταίο καταρράκτη μπορείτε να καθίσετε στους βράχους που βρίσκονται τριγύρω και οι πιο τολμηροί να κάνουν βουτιά. Τα νερά είναι αρκετά δροσερά, αλλά αξίζει να χαρίσετε αυτή την ευεξία που θα νιώσετε στη συνέχεια στον εαυτό σας.

καταρράκτες
Φώτο: Shuttertock
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διαδρομή για να φτάσετε ως εκεί είναι ενδιαφέρουσα, καθώς θα περπατήσετε πάνω σε ξύλινα γεφυράκια, θα σκαρφαλώσετε σε βράχια, θα μπείτε λίγο μέσα στο νερό, ενώ το καταπράσινο τοπίο τριγύρω σας είναι πανέμορφο. Να σημειώσουμε πως μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μπορείτε να διασχίσετε τη διαδρομή για να επισκεφτείτε τους συγκεκριμένους καταρράκτες που κρύβονται μέσα σε ένα μοναδικό φυσικό τοπίο.

Ο καταρράκτης του Λειβαδίτη στη Ξάνθη, ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων

Στο ορεινό χωριό Λειβαδίτη, σε υψόμετρο 1.300 μέτρων, βρίσκεται σκαρφαλωμένος ο μεγαλύτερος καταρράκτης των Βαλκανίων, όπου πολλές φορές μέσα στην καρδιά του χειμώνα «παγώνει» και τα αιωρούμενα κρύσταλλα σπάνε με εκκωφαντικό τρόπο, μόλις έρθουν οι πρώτες ηλιόλουστες ημέρες, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα. Τα νερά του καταρράκτη πέφτουν από ύψος 60 μέτρων και σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση εκεί λούζονταν οι νεράιδες.

καταρράκτες
Φώτο:Shuttertock
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να φτάσετε στους καταρράκτες πρέπει να διανύσετε ένα πιστοποιημένο μονοπάτι αρκετών χιλιομέτρων σε αναβάσεις και καταβάσεις σε ένα πλούσιο φυσικό τοπίο. Αξίζει να αναφέρουμε πως κατά τους χειμερινούς μήνες που η περιοχή έχει χιόνια είναι προτιμότερο να αποφύγετε να επισκεφτείτε τον καταρράκτη λόγω της επικινδυνότητας της διαδρομής, ειδικά αν δεν έχετε εμπειρία.

Ο διπλός καταρράκτης στα Τζουμέρκα

Στα Τζουμέρκα υπάρχει ένα όμορφο ορεινό χωριό ο Καταρράκτης που πήρε το όνομα τους από τους καταρράκτες που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Βόρεια του χωριού, σε απόσταση περίπου 4 χιλιομέτρων, υπάρχει ο διπλός καταρράκτης που γίνεται πόλος έλξης των επισκεπτών. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δεν υπάρχουν νερά, ενώ από τον Οκτώβρη μέχρι το τέλος της άνοιξης τα νερά τρέχουν συνεχώς.

καταρράκτες
Φώτο:Shuttertock
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέσα από ένα υπέροχο πλακόστρωτο μονοπάτι μπορείτε να πλησιάσετε τους καταρράκτες για να τους δείτε από κοντά, ενώ υπάρχει κι ένα ξύλινο γεφυράκι για να διευκολύνει την πρόσβαση σας έτσι ώστε να απολαύσετε ένα όμορφο και φυσικό τοπίο.

Το παραμυθένιο «Πάντα Βρέχει» στο Καρπενήσι

Στο μέρος που κάθε εποχή του χρόνου «Πάντα Βρέχει» ο επισκέπτης θα απολαύσει ένα μοναδικό τοπίο κυριολεκτικά βγαλμένο από παραμύθι. Στην καρδιά της Κεντρικής Ελλάδας, στο Καρπενήσι, βρίσκεται το Πάντα Βρέχει που είναι προσβάσιμο κάθε εποχή του χρόνου και συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό επισκεπτών που θέλει να δει το μοναδικό αυτό τοπίο από κοντά.

καταρράκτες
Φώτο:Shuttertock
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γύρω από ένα εντυπωσιακό φυσικό τοπίο με πλούσια πανίδα και ύστερα από μία κάπως δύσκολη πρόσβαση, υπάρχουν δύο διαδρομές, θα αντικρύσετε ένα άκρως εντυπωσιακό τοπίο. Η ονομασία του οφείλεται στο ότι σε μία περιοχή του φαραγγιού η οποία δεν ξεπερνά σε μήκος τα 80m παγωμένα νερά που έρχονται από το απόκρημνο βουνό της Καλιακούδας στην προσπάθεια τους να γίνουν ένα με τα νερά του Κρικελιώτη ποταμού βρίσκουν διέξοδο από πηγές στις κορυφές του φαραγγιού δημιουργώντας όμορφους καταρράκτες, λόγο του μεγάλου ύψους τους όμως η ροή τους δεν συνεχής και συμπαγής αλλά διασπάται σε μία μεγάλη ακτίνα σε μικρές και μεγάλες σταγόνες δημιουργώντας μία συνεχή τεχνητή βροχή μετατρέποντας το ήδη πανέμορφο τοπίο σε μαγευτικό.

Το ειδυλλιακό φαράγγι του Φονιά στη Σαμοθράκη

Η Σαμοθράκη είναι ένα πολύ ιδιαίτερο νησί πλούσιο σε βλάστηση, με πολλά νερά και κάπως άγριο τοπίο. Το νησί το επιλέγουν κυρίως όσοι αγαπούν την εξερεύνηση, τη πεζοπορία και θέλουν να κάνουν διακοπές δίπλα στη φύση.

καταρράκτες
Φώτο:Shuttertock

Από τα πιο γνωστά μέρη της Σαμοθράκης είναι το φαράγγι του Φονιά που βρίσκεται μετά το χωριό Θερμά και θα ακολουθήσετε τις πινακίδες για να φτάσετε ως εκεί με το τοπίο να αποζημιώνει και τους πιο απαιτητικούς ταξιδευτές. Για να φτάσετε στη πρώτη βάθρα θα κάνετε μια ενδιαφέρουσα εύκολη διαδρομή. Το εντυπωσιακότερο σημείο είναι η Κλείδωση όπου τα νερά πέφτουν ορμητικά και πολλοί επιλέγουν να βουτήξουν στη βάθρα που σχηματίζεται.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι τεχνητοί καταρράκτες της Παλαιοκαρυάς

Ανηφορίζοντας για τα ορεινά χωριά των Τρικάλων αξίζει να κάνετε μια μικρή παράκαμψη προκειμένου να θαυμάσετε από κοντά ένα μοναδικό τοπίο στην καρδιά της Θεσσαλίας. Το γεφύρι της Παλαιοκαρυάς στέκει επιβλητικό και το πλαισιώνουν δύο τεχνητοί καταρράκτες δίνοντας μια πανέμορφη σύνθεση στο όλο τοπίο. Ο ένας καταρράκτης βρίσκεται πίσω από το γεφύρι του 16ου αιώνα με το νερό που κυλάει να χαρίζει στον επισκέπτη μια εικόνα μοναδικού κάλλους, ενώ το τοπίο συμπληρώνει μοναδικά ο ποταμός Παλαιοκαρύτης.

καταρράξτες

Οι ντόπιοι προτείνουν το συγκεκριμένο αξιοθέατα μιας και είναι από τα παλαιότερα της εποχής και βρίσκεται σε ένα καταπράσινο περιβάλλον. Μάλιστα, είναι το ιδανικό μέρος για ένα πικ-νικ στη φύση, ενώ οι κάτοικοι των Τρικάλων τους καλοκαιρινούς μήνες πηγαίνουν ως εκεί για ανάσες δροσιάς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο φυσικός καταρράκτης του χωριού Μυλοπόταμος στα Κύθηρα

Στο χωριό Μυλοπόταμος ο επισκέπτης θα βρει στο δρόμο του την πινακίδα που αναγράφεται ο καταρράκτες της περιοχής, ένα από τα καλύτερα αξιοθέατα του νησιού. Μέσα σε μια ενδιαφέρουσα διαδρομή με πλατάνια και τρεχούμενα νερά θα φτάσετε στον καταρράκτη με το όνομα «Νεράιδα» ή «Φόνισσα» που πέφτει από μήκος 20 μέτρων σχηματίζοντας μια λίμνη, ιδανική για κολυμπήσετε μέσα στα όμορφα νερά. Κι εδώ τα νερά είναι αρκετά παγωμένα οπότε μόνο οι τολμηροί το επιχειρούν.

καταρράκτες

Αν σας αρέσει η πεζοπορία μπορείτε να περπατήσετε παραπέρα από τον καταρράκτη να δείτε τους εγκαταλελειμμένους νερόμυλους, αλλά και μικρότερες λιμνούλες που κάνουν μοναδικό το τοπίο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι τεχνητοί καταρράκτες στο Λουτράκι

Μία ώρα από την Αθήνα βρίσκεται το Λουτράκι που τη δεκαετία των 80s υπήρξε σημαντικό τουριστικό θέρετρο και τα τελευταία χρόνια έχει πάλι αποκτήσει το κοινό του. Περνώντας μέσα από τη πόλη και πηγαίνοντας προς τη λίμνη Βουλιαγμένη θα συναντήσετε ένα ειδυλλιακό τοπίο με ψηλά δέντρα και φυσικούς καταρράκτες που χαρίζουν μια ιδιαίτερη ομορφιά στη λουτρόπολη.

καταρράκτες
Φώτο: Shuttertock

Δίπλα στο ιστορικό κτήριο των παλαιών ιαματικών πηγών βρίσκονται οι τεχνητοί καταρράκτες όπου το τοπίο συμπληρώνεται με τα ψηλά δέντρα, τους βράχους που πέφτουν άφθονα νερά κάνοντας πολλαπλούς σχηματισμούς. Μια όαση δροσιάς μέσα στη πόλη για τους ντόπιους και μια ευχάριστη στάση για τους επισκέπτες που έρχονται να δουν τους καταρράκτες από κοντά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι μικροί καταρράκτες στην Κοιλάδα με τις πεταλούδες στη Ρόδο

Από τα γνωστότερα αξιοθέατα του νησιού των Ιπποτών είναι η Κοιλάδα με τις πεταλούδες, ένας μοναδικός βιότοπος στη βορειοδυτική πλευρά της Ρόδου. Η Κοιλάδα με τις πεταλούδες που έχει έκταση 600 στρέμματα και ανήκει στο δίκτυο Natura 2000.

καταρράκτες
Φώτο:Shuttertock

Μια βόλτα μέσα στο δάσος θα σας αποζημιώσει, καθώς έχετε τη δυνατότητα να δείτε σπάνια είδη από πεταλούδες και ένα πλούσιο τοπίο σε χλωρίδα με μονοπάτια, μικρούς καταρράκτες, ξύλινα γεφύρια και μικρές λίμνες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο γραφικός καταρράκτης στην Αγόριανη

Από την κεντρική πλατεία του χωριού της Αγόριανης θα διασχίσετε το πέτρινο μονοπάτι, το οποίο σας οδηγεί στον καταρράκτη με τα νερά να πέφτουν ασταμάτητα. Πριν φτάσετε, όμως, μέχρι εκεί βγάλτε μια αναμνηστική φωτογραφία στο ξύλινο γεφύρι που με πράσινα γράμματα έχει το όνομα του χωριού.

Αγόριανη καταρρακτες
Φώτο:Shuttertock

Το δρομάκι για να πάτε στον καταρράκτη είναι στενό και τα χειμερινά Σαββατοκύριακα έχει ουρά. Το μόνο σίγουρο είναι πως η θέα θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ