O Independent στην Αθήνα: Για φαγητό στα Εξάρχεια, βόλτα στην Ακρόπολη, πάρτι στο Six dogs

Αθήνα / Φωτογραφία: Shutterstock

Εναν πλήρη ταξιδιωτικό οδηγό για την Αθήνα παρουσιάζει στους αναγνώστες του Independent η αρθρογράφος Shivani Ashoka, αποθεώνοντας την ελληνική πρωτεύουσα.

«Το σπίτι του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη χαιρετίζεται όχι μόνο ως η γενέτειρα της δημοκρατίας, αλλά και ως λίκνο του δυτικού πολιτισμού και της φιλοσοφίας», γράφει για την Αθήνα, εξηγώντας ότι πήρε το όνομά της από την θεά Αθηνά, του πολέμου και της σοφίας. «Αυτή η πόλη είναι, από πολλές απόψεις, η ενσάρκωση μια ηρωικής προσπάθειας».

«Η συχνά αναμεμειγμένη πικρία είναι σημάδι της αστάθειας των τελευταίων χρόνων και, αντί να παραδεχτεί την ήττα, η σύγχρονη Αθήνα έχει αναβαθμιστεί και αναδημιουργηθεί ως πηγή έμπνευσης για την επόμενη γενιά καινοτομιών», περιγράφει η αρθρογράφος του Independent, ξεχωρίζοντας στη συνέχεια τα τρία βασικά «συστατικά» της Αθήνας: τους ανθρώπους της, το φαγητό και την τέχνη.

Τα καλύτερα της Αθήνας από τον Independent

Αθήνα χωρίς Ακρόπολη δεν γίνεται και αποτελεί την πρώτη πρόταση της Shivani Ashoka. Η αρθρογράφος προτείνει βόλτα στην «ένδοξη Ακρόπολη», όπως τη χαρακτηρίζει, καλώντας, μάλιστα, τους ταξιδιώτες να βρεθούν εκεί είτε γύρω στις 8 το πρωί είτε στο ηλιοβασίλεμα. Συνέχεια στο Μουσείο της Ακρόπολης, τον «τελευταίο αρχαιολογικό θρίαμβο της πόλης», όπου κυριαρχεί το γυαλί. «Περάστε χρόνο στο καφέ του τελευταίου ορόφου», σημειώνει μεταξύ άλλων.

Μουσείο Ακρόπολης / Φωτογραφία: Instagram @theacropolismuseum

Σύμφωνα με την αρθρογράφο, το Μουσείο Μπενάκη και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης αξίζουν επίσης τον χρόνο του επισκέπτη, ο οποίος μπορεί να χαθεί στους θησαυρούς τους. Οπως, άλλωστε, στη Ρωμαϊκή Αγορά, στη Βιβλιοθήκη του Αδριανού, στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, τον Κεραμεικό (τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο), το Λύκειο του Αριστοτέλη. Για την επίσκεψη σε αυτούς τους αρχαιολογικούς τόπους υπάρχει ενιαίο εισιτήριο, που δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να «ταξιδέψουν» στην Αρχαία Αθήνα. «Το μοναδικό θέαμα που δεν περιλαμβάνει, το οποίο επίσης αξίζει να επισκεφθείτε, είναι ο πρώτος χώρος των Ολυμπιακών Αγώνων: το Παναθηναϊκό Στάδιο», τονίζει.

Και λίγο θάλασσα

Για τους ταξιδιώτες που δεν προλαβαίνουν να βρεθούν σε κάποιο νησί και θέλουν να απολαύσουν τη θάλασσα, γεμίζοντας με «vitamin sea», όπως γράφει χαρακτηριστικά, η Shivani Ashoka προτείνει το κομψό ξενοδοχείο Four Seasons, τον παλιό «Αστέρα». Μάλιστα, σημειώνει ότι αρκετοί Αθηναίοι ξεκουράζονται «δραπετεύοντας» στην Αττική Ριβιέρα τα Σαββατοκύριακα, με το ξενοδοχείο να είναι το μυστικό τους.

Τα αθηναϊκά ξενοδοχεία

Μπορεί η Αθήνα να έχει γεμίσει ξενοδοχεία, ωστόσο η αρθρογράφος του Independent ξεχώρισε τα δικά της αγαπημένα, υπογραμμίζοντας εξαρχής ότι πρόκειται για αντικειμενικές και ανεξάρτητες συμβουλές. Ποια είναι τα καλύτερα ξενοδοχεία;

Το 18 Micon Str., μια πρώην αποθήκη που μετατράπηκε σε ξενοδοχείο στου Ψυρρή, τόσο οικείο και τόσο προσιτό. Εάν πάλι οι ταξιδιώτες θέλουν την ελευθερία του Airbnb, αλλά την εξυπηρέτηση ενός ξενοδοχείου, η επιλογή της αρθρογράφου είναι το The Foundry. Προτείνει, δε, να βρεθούν στον κήπο του τελευταίου ορόφου και να απολαύσουν την μπύρα τους, ενώ χάνονται στη μαγεία του ηλιοβασιλέματος.

Το ξενοδοχείο The Foundry / Φωτογραφία: Instagram @thefoundrysuitesathens

Από τη λίστα δεν λείπει το NEW Hotel, απέναντι από τον Εθνικό Κήπο, το οποίο ανήκει σε έναν κορυφαίο συλλέκτη, γι' αυτό και σε κάθε γωνιά βρίσκονται έργα τέχνης. Το ξενοδοχείο διαθέτει ένα από τα καλύτερα brunch της πόλης, το NEW Taste, αλλά και ένα από τα instagram-ικά δωμάτια… Ρετιρέ με την απόλυτη θέα στην Ακρόπολη.

Το φαγητό της Αθήνας

Η Shivani Ashoka, προλογίζοντας την Αθήνα, ξεχώρισε ως ένα από τα κορυφαία χαρακτηριστικά της το φαγητό, οπότε οι προτάσεις για γεύμα δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τον ταξιδιωτικό οδηγό.

Ο δρόμος της γεύσης βγάζει την αρθρογράφο στα Εξάρχεια και το Warehouse, ένα «γοητευτικό wine bar», καλώντας όσους βρεθούν εκεί να συμβουλευτούν το προσωπικό σχετικά με το φαγητό, το οποίο είναι οικονομικό και γευστικό.

Αποφεύγοντας τις «τουριστικές παγίδες», όπως τις αποκαλεί, φτάνει στο «Οπως Παλιά», ένα εστιατόριο-στολίδι στη Βεΐκου. Η περιγραφή της αρθρογράφου γλαφυρή, καθώς υποστηρίζει πως όσοι βρεθούν εκεί θα φέρνουν στη μνήμη τους την πρώτη μπουκιά για πολλές μέρες. «Θα δείτε τους περισσότερους Αθηναίους να τρώνε τεράστιες μερίδες χταποδιού, αλλά αν δεν πεινάτε, παραγγείλετε μισό λίτρο τοπικό λευκό κρασί για περίπου τρία ευρώ και τσιμπήστε από τα μικρά πιάτα (οι ντολμάδες και το καλαμάρι είναι εξαιρετικά)», αναφέρει.

Από τη λίστα της Ashoka δεν θα μπορούσε να λείπει πρόταση για σουβλάκι, με τον Θανάση να είναι ο δικός της αγαπημένος. Οπως σημειώνει, «σας προειδοποιώ, οι μερίδες είναι τεράστιες. Οι μισές, είτε σε σουβλάκι, είτε σε γύρο ή κεμπάπ, είναι περισσότερο από αρκετές για ένα άτομο». Η γευστική διαδρομή συνεχίζεται γύρω από το Σύνταγμα, με την αρθρογράφο να προτείνει το Spitjack για κοτόπουλο και κοκτέιλ, το Sushimou, στο οποίο εάν το επισκεφθούν πρέπει να κλείσουν τραπέζι, και το Nolan, το Asian-fusion εστιατόριο που είναι talk of the town.

Τελευταία πρόταση είναι η Cookoovaya, η δημιουργία Αθηναίων σεφ, που, όπως γράφει, «κατάφερε να εντυπωσιάσει ακόμα και τους πιο σκληρούς κριτικούς με την καθαρή, σύγχρονη ελληνική κουζίνα».

Το εστιατόριο Cookoovaya / Φωτογραφία: Instagram @cookoovaya

Για καφέ αλλά και... πάρτι στην Αθήνα

Μετά το φαγητό είναι η ώρα για χαλάρωση και ποτό. Μία από τις επιλογές είναι οι 360 μοίρες, όπου μπορείτε να απολαύσετε τη θέα της Ακρόπολης, της Βιβλιοθήκης του Αδριανού και της πλατείας Μοναστηρακίου. Κατά τη διάρκεια της ημέρας η ατμόσφαιρα είναι χαλαρή, σύμφωνα με την αρθρογράφο, ωστόσο, το βράδυ μεταμορφώνεται.

Παρομοιάζοντάς το με το Café de Flore του Παρισιού, το Athénée, το παλιό Zonars, κέρδισε την Ashoka. «Καθίστε έξω με έναν φρέντο εσπρέσο και παρακολουθήστε έναν διαφορετικό κόσμο να περνά», σημειώνει. Επιστρέφοντας στο Μοναστηράκι, ξεχωρίζει το T.A.F The Art Foundation, «το αγαπημένο των φοιτητών». «Εάν πάτε πρωί, θα έχετε τη δυνατότητα να περιπλανηθείτε στο εξαιρετικό concept store στο ισόγειο καθώς και να ανακαλύψετε ταλέντα από τη ζωντανή σύγχρονη σκηνή αθηναϊκής Τέχνης: υπάρχει ένας επάνω χώρος γκαλερί που φιλοξενεί εκδηλώσεις και εγκαταστάσεις καλλιτεχνών», γράφει.

Εάν αναρωτιέστε πού παρτάρουν στην Αθήνα, η απάντηση είναι στο Perianth Hotel, όπου ακούγονται funk, hip hop και soul. «Πράγματα συμβαίνουν» και «στο Six d.o.g.s, ένα avant-garde hotspot του Μοναστηρακίου που είναι πραγματικά ένα πολιτιστικό κέντρο μέρα-νύχτα. Φιλοξενεί εκθέσεις, συναυλίες πάρτι και σόου».

Το αρχιτεκτονικό στολίδι

Η Shivani Ashoka άφησε για το τέλος, ξεχωρίζοντάς το, το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Οπως αναφέρει, το τελευταίο έργο του Renzo Piano «έγινε γρήγορα κόμβος για τα πιο συναρπαστικά και δημιουργικά ταλέντα της Αθήνας, συμπεριλαμβάνοντας το κτίριο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο θεωρείται ‘αρχιτεκτονικός θησαυρός’, την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή».

Τα συντριβάνια στο ΚΠΙΣΝ / Φωτογραφία: Instagram @snfcc
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ