Δοκιμάσαμε το ξακουστό παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο στο καφενείο του Γαλάνη, στο Χαλκί της Νάξου.
Το Χαλκί ή Χαλκείο, στην ενδοχώρα της Νάξου, με τα υπέροχα νεοκλασικά αρχοντικά, τα εύφορα περιβόλια, τα πέτρινα πλακόστρωτα δρομάκια με τις μπουκαμβίλιες και τις κληματαριές να σκαρφαλώνουν στα μαρμάρινα μπαλκόνια και να τυλίγονται στα περίτεχνα κάγκελά τους, είναι ένα κουκλίστικο χωριό ανάμεσα στην Απείρανθο και στο Φιλώτι.

Στο Χαλκί της Νάξου ο κόσμος πηγαίνει τόσο για το φημισμένο αποστακτήριο και το μουσείο Κίτρου του Βαλληνδρά, όσο και για το φημισμένο σπιτικό γαλακτομπούρεκο του Γαλάνη.
Το παλιό καφενείο στη δημοσιά
Στον κεντρικό δρόμο, τη δημοσιά, υπάρχει ένα παλιό, προπολεμικό καφενείο με μπλε ξύλινη πόρτα που βγάζει τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο και στο σοκάκι στο πλάι του, στη σκιερή δροσιά μιας κληματαριάς, σερβίροντας ρακή, ελληνικό καφέ και σπιτικά γλυκά του ταψιού, όπως το χειροποίητο γαλακτομπούρεκο που φτιάχνεται κάθε μέρα με αγελαδινό γάλα που έρχεται κάθε πρωί από μικρές ντόπιες φάρμες, αγνά αυγά από το δικό τους κοτέτσι και σιμιγδάλι.

Η μαμά της οικογένειας Γαλάνη, η Κατερίνα, στα μέσα της δεκαετίας του '80, πήρε τη συνταγή από την κυρία Έλλη, τη γυναίκα του προηγούμενου ιδιοκτήτη και ιδρυτή του φημισμένου καφενείου, Μάρκου Λαμπαδάκη.
Το ζευγάρι είχε ανοίξει το καφενείο λίγο πριν την Κατοχή και το πούλησε στον Αντώνη Γαλάνη το 1986. Έκτοτε, η οικογένεια Γαλάνη το δουλεύει με αγάπη, έχοντας καταφέρει να κάνουν το μικρό καφενεδάκι με την μπλε πρόσοψη, τοπόσημο της Νάξου.
Πώς το γαλακτομπούρεκο του Γαλάνη έγινε διάσημο σε όλο τον κόσμο
Το σπιτικό γαλακτομπούρεκο του Γαλάνη έγινε με τα χρόνια σήμα κατατεθέν ολόκληρου του χωριού, αλλά και ένας λόγος από μόνος του ώστε να οδηγήσει κανείς έως το Χαλκί για να το απολαύσει.
Το καφενείο έχει, φυσικά, γίνει viral στο Instagram, με την κουκλίστικη διακόσμησή του.
Μέσα, μεταλλικά κλειδιά, παλιές ραπτομηχανές, μια λευκή γραφομηχανή, ψάθινα καπέλα, συνυπάρχουν με παλιές γκραβούρες, λάμπες πετρελαίου, vintage διαφημίσεις από παλιές ζυθοποιίες, κάδρα με παλιά χαρτονομίσματα, συλλογές από μπρίκια και πορσελάνινα μπιμπελό.
Το προπολεμικό σκηνικό έχει μείνει ανέπαφο, με μικρές πινελιές να έχουν προστεθεί.

Ο χώρος είναι μικρός, ίσα που υπάρχει η κουζίνα, ο πάγκος με τα ταψιά που βγαίνουν από τον φούρνο κάθε πρωί με τα σιροπιαστά γλυκά που γίνονται ανάρπαστα: γαλακτομπούρεκο, καρυδόπιτα, μπακλαβάς, κανταΐφι.

Το γαλακτομπούρεκο, μακράν, ξεχωρίζει, τόσο που είσαι τυχερός αν προλάβεις ένα κομμάτι.
Εμείς το απολαύσαμε σε ένα από τα τραπεζάκια μπροστά από το καφενείο, στο πεζοδρόμιο, με ρακή και ελληνικό καφέ.

Όχι μόνο γλυκά: Σπιτικά φαγητά και κρεατικά της ώρας
Ωστόσο, στο καφενείο του Γαλάνη ο κόσμος δεν έρχεται μόνο για το γλυκό. Αντιθέτως, γίνονται ουρές για ένα τραπέζι κάτω από την κληματαριά, στο σοκάκι πλάι στο μαγαζί, για τα σπιτικά φαγητά.
Ανάλογα με τη συγκομιδή από τα μποστάνια για τα οποία φημίζεται το εύφορο Χαλκί, η κουζίνα φτιάχνει κάθε μεσημέρι κάποια μαγειρευτά, από μουσακά, μελιτζάνες στην κατσαρόλα με σάλτσα ντομάτας, κεφτεδάκια σπιτικά και μοσχομυριστά με πατάτες τηγανητές, μέχρι σουτζουκάκια με ρύζι, μοσχαράκι κοκκινιστό, μπριάμ και γεμιστά.

Δεν υπάρχουν πάντα όλα αυτά, το μενού αλλάζει ανάλογα με την αγνή πρώτη ύλη που είναι διαθέσιμη καθημερινά.
Το βράδυ το καφενείο μεταμορφώνεται σε ταβέρνα με ψητά της ώρας - η Νάξος, άλλωστε, φημίζεται για τα κρεατικά της, όπως και για τα τυριά της. Στρώνοντας τραπέζια και απέναντι, μπροστά από τα νεοκλασικά του δρόμου, αλλά και στην παρακείμενη χαλικόστρωτη αυλή ενός διατηρητέου κτιρίου, οι παρέες από το χωριό αλλά και απ' όλο το νησί απολαμβάνουν σουβλάκια, μπριζόλες, κοντοσούβλι, λουκάνικα κ.λπ., αλλά και ορεκτικά (παραδοσιακές αλοιφές, σαγανάκι, σπιτικές χωριάτικες πίτες) και, φυσικά, χωριάτικη με τη θεϊκή ξινομυζήθρα της Νάξου.
Info: Το Σπιτικό Γαλακτομπούρεκο - Χαλκί, Νάξος (Επαρχιακή Οδός Νάξου-Απειράνθου 100), τηλ.: 2285032280 | instagram.com/spitikogalaktompourekogalanis
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Temps Perdu: Πήγαμε στη νέα, σούπερ ντιζαϊνάτη κρουασαντερί του Πειραιά για την οποία μιλούν όλοι
- Δείπνο στο Makris Athens του Θησείου με θέα Ακρόπολη -Ο σεφ-αγρότης και τα πιάτα από τη φάρμα στην Αρχαία Κόρινθο
- Δοκιμάσαμε την ελληνο-λεβαντίνικη κουζίνα στην πιο viral Αθηναϊκή Ταράτσα -Γιατί ένα βράδυ εκεί αξίζει