Ο Γερολιμένας είναι από τους ωραιότερους οικισμούς της Μάνης πάνω στη θάλασσα και ιδανικό μέρος για να εξερευνήσετε την ευρύτερη περιοχή.
Φτάνοντας στον κόλπο του Γερολιμένα είναι σαν ο παραθαλάσσιος οικισμός να ξεπροβάλλει από καρτ -ποστάλ. Πέτρινα αρχοντικά ακουμπούν πάνω σε βράχο προβάλλοντας απέναντι τους η θάλασσα με το έντονο τιρκουάζ χρώμα, ενώ μικρές βαρκούλες βρίσκουν τη γωνιά τους χαρίζοντας μια ξεχωριστή πινελιά στον οικισμό.
Ο Γερολιμένες έχει συνδεθεί απόλυτα με την ελληνική ναυτιλία και από εκεί λέγεται ότι έχει πάρει τ’ όνομα του, καθώς σε παλαιότερους αιώνες υπήρξε ιερό λιμάνι. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, ο Γερολιμένας ήταν ένα από τα ορμητήρια των Μανιατών πειρατών. Μέχρι το 1870 ήταν ένα μέρος ακατοίκητο μέχρι που ένας έμπορος, ο Μιχάλης Κατσιμαντής έφτιαξε στην περιοχή έναν πύργο με ένα μακρόστενο διώροφο κτίριο κι ένα μόλο με αποτέλεσμα σιγά σιγά να έρχονται κι άλλοι κάτοικοι με τον οικισμό να παίρνει ζωή. Χτίστηκαν αρχοντικά και μαγαζιά και δείγμα της ανάπτυξης του τόπου το μαρτυρούν τα νεοκλασικά κτίρια, που υπάρχουν μέχρι σήμερα, και χρονολογούνται από εκείνη την εποχή. Να σημειώσουμε ότι σώζονται δυο μικροί πολεμικοί πύργοι που είναι από τα αξιοθέατα του παραθαλάσσιου οικισμού.
Αυτό το ήσυχο μέρος, που δεν έχει αλλοιωθεί από τον τουρισμό, υπήρξε αλιευτικό καταφύγιο, αλλά και ένα λιμάνι για τα σπογγαλιευτικά σκάφη που ψάρευαν σφουγγάρια σ΄ αυτή την πλευρά της Μεσογείου.



Καθώς ο παραθαλάσσιος οικισμός είναι μικρός, διατηρώντας την ομορφιά του, μπορεί να γίνει το τέλειο ορμητήριο για να εξερευνήσετε τς ομορφιές της ευρύτερης περιοχής.
Καθώς ο παραθαλάσσιος οικισμός είναι μικρός, διατηρώντας την ομορφιά του, μπορεί να γίνει το τέλειο ορμητήριο για να εξερευνήσετε τς ομορφιές της ευρύτερης περιοχής.
Στην παραλία του Γερολιμένα θα απολαύσετε το μπάνιο σας με τιρκουάζ κρυστάλλινα νερά, ενώ θα βρείτε ωραία ταβερνάκια για να απολαύσετε το φαγητό σας με θέα τη θάλασσα.

Τι αξίζει να κάνετε στη Λακωνική Μάνη
Η ευρύτερη περιοχή κρύβει πολλές και φυσικές ομορφιές: από γραφικούς πέτρινους οικισμού,
Από τα πιο χαρακτηριστικά αξιοθέατα, γενικότερα στη Λακωνική Μάνη είναι οι Πύργοι της Βάθειας. Πρόκειται για μεσαιωνικούς πύργους, χτίστηκαν τον 18ο και 19ο αιώνα, που στέκονται επιβλητικοί ως μνημεία της Μάνης. Το μέρος είναι πολύ επιβλητικό, καθώς κουβαλάει μεγάλη ιστορία, και αξίζει να τους δείτε από κοντά.
Από τους πιο ειδυλλιακούς και ήσυχους οικισμούς είναι ο Μέζαπος, που τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να γίνεται πιο γνωστός. Εκεί μπορεί να συνδυάσετε το μπάνιο σας σε παραλίες και μετά να απολαύσετε ψάρια και θαλασσινά στα ταβερνάκια.

Από τα πιο δημοφιλή σπήλαια είναι του Διρού, του οποίου η ύπαρξη ήταν γωστή στους κατοίκους από το 1900, ωστόσο κανείς δεν φανταζόταν το θαύμα που υπήρχε από κάτω μέχρι το 1949 που Σπηλαιολόγοι άρχισαν να το εξερευνούν. Το σπήλαιο άρχισε να σχηματίζεται εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια πριν και το εσωτερικό του με τους σταλακτίτες και σταλαγμίτες να είναι πολύ εντυπωσιακό.
Στο εσωτερικό έχουν βρεθεί απολιθωμένα οστά πάνθηρα, λιονταριού, ύαινας, ελαφιού. Μάλιστα, κοντά στη φυσική πόρτα έχουν βρεθεί κεραμικά που δηλώνουν την ανθρώπινη παρουσία στο μέρος.

Από τα μέρη που αξίζει να αφιερώσετε το χρόνο σας είναι η Αρεόπολη, που στο εσωτερικό της κουβαλάει την ιστορία του τόπου που είναι απόλυτα συνδεδεμένος με την Ελληνική Επανάσταση. Πέτρινα αρχοντικά, ολάνθιστη κήποι, γραφικά στενάκια, ενώ στην πλατεία Αθανάτων στέκεται επιβλητικό το άγαλμα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη -οι ντόπιοι που θα βρείτε είναι πρόθυμοι να εξιστορήσουν ιστορίες του τόπου.

Το Λιμένι είναι από τα πιο ξακουστά ψαροχώρια με πέτρινα αρχοντικά και χτισμένο κατά μήκος της ακτής. Οι ντόπιοι λένε ότι στο Λιμένι θα δείτε απότα ωραιότερα ηλιβασιλέματα και για αυτό τον λόγο την ώρα της δύσης του ηλίου έχει περισσότερο κόσμο. Παραμένει ένα ήσυχο μέρος που μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό σας έχοντας θέα το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας.