Το παραμυθένιο χωριό της Αλσατίας έχει καταφέρει να κρατήσει τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική του παραμένοντας από τους πιο ρομαντικούς προορισμούς στην Ευρώπη.
Ολόκληρη η περιοχή της Αλσατίας είναι παραμυθένια με τα μεσαιωνικά χωριά της να ξεπροβάλλουν σαν καρτ -ποστάλ και τα τελευταία χρόνια να είναι από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.
Τα αλσατικά χωριά είναι πολύ ιδιαίτερα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, δεν είναι τυχαίο ότι το Στρασβούργο και τον Κόλμαρ είναι τα δύο μέρη που κατακλύζονται από κόσμο, ωστόσο κάθε εποχή του χρόνου έχουν μια ιδιαίτερη γοητεία. Και μην ξεχνάμε πως η Αλσατία φημίζεται για τα αμπέλια της, καθώς παράγει υπέροχα κρασιά και έχει ενδιαφέροντα οινοποιεία για να επισκεφτείτε στην ευρύτερη περιοχή.
Ένα από τα ωραιότερα χωριά της Αλσατίας, φημισμένο για τους πλούσιους αμπελώνες του, είναι το Riquewihr. Έχοντας καταφέρει να διατηρήσει τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική του, αφού έμεινε ανέπαφο από τον Α’ και Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, με αναφορές από τον 16ο αιώνα , αλλά και τη διατήρηση στοιχείων του μεσαιωνικού τείχους. Μάλιστα, ο πύργος Dolder, που σχηματίζει τη δυτική πύλη, χρονολογείται από τον 13ο αιώνα.

Riquewihr: Το παραμυθένιο χωριό των αμπελουργών
Το Riquewihr βρίσκεται στην κοιλάδα του Άνω Ρήνου, απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα από το Κόλμαρ και ανήκει στην κοιλάδα των αμπελουργών. Είναι ευρύτερα γνωστό ως χωριό των αμπελουργών, καθώς η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η αμπελουργία και την παραγωγή του κρασιού. Στη συγκεκριμένη περιοχή καλλιεργείται η φημισμένη ποικιλία Riesling.
Η πρώτη αναφορά που υπάρχει για το Riquewihr είναι το 1094 με την αμπελουργία να ανθίζει ήδη στην περιοχή. Ήταν το 1291 όταν το χωριό πέρασε στα χέρια του Κόμη του Χόμπουργκ, ο οποίος το οχύρωσε με τείχη και τάφρο. Η κυριαρχία του κράτησε περίπου 30 χρόνια και στη συνέχεια πουλήθηκε στον ξάδερφο του παραμένοντας μέρος της Βυρτεμβέργης μέχρι το 1796 που ενώθηκε με τη Γαλλία.

Το 1520, δηλαδή τον 16ο αιώνα, δημιουργήθηκε η πρώτη ένωση αμπελουργών στην περιοχή καθορίζοντας τον σημαντικό και πρωταγωνιστικό ρόλο που είχε η αμπελουργία στην καθημερινότητα των κατοίκων. Στο χωριό που βασιλεύει το κρασί μη διστάσετε να το ανακαλύψετε και να επισκεφτείτε τοπικά οινοποιεία για γευσιγνωσία.

Riquewihr: Στη λίστα με τα «ωραιότερα χωριά της Γαλλίας»
Περπατώντας μέσα στα καλντερίμια του αλσατικού χωριού θα ανακαλύψετε την ομορφιά του που θα σας θυμίσει κινηματογραφικό σκηνικό. Τα πολύχρωμα διώροφα και τριώροφα κτίρια με τις ξύλινες δοκούς στην πρόσοψη – από τα πιο χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής τους – τα χρωματιστά λουλούδια στις ζαρντινιέρες ή τα αναρριχόμενα πράσινα φυτά χαρίζουν μια μοναδική εικόνα για τους επισκέπτες. ΟΙ κάτοικοι αγαπούν το χρώμα που είναι διάχυτο από άκρη σε άκρη. Δεν είναι τυχαίο που το Riquewihr συγκαταλέγεται στα ωραιότερα χωριά της Γαλλίας.
Όπως θα δείτε το χωριό είναι περιτριγυρισμένο από τείχη, αυτά τα τείχη της οχύρωσης χρονολογούνται από το 1291 και έξω από αυτά δημιουργήθηκε ο σύγχρονος οικισμός που διατηρεί στο ακέραιο τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική του.


Αφού αφιερώσετε χρόνο για να περπατήσετε στον κεντρικό δρόμο του χωριού, να αφουγκραστείτε τους ήσυχους ρυθμούς και να απολαύσετε τα μεσαιωνικά κτίρια με τα ζωηρά χρώματα, μη διστάσετε να ξεφύγετε για να χαθείτε μέσα στα πιο ήσυχα δρομάκια που δεν είναι τόσο τουριστικά.
Πολλοί επισκέπτες του χωριού κάνουν μια απλή στάση εξερευνώντας τον κεντρικό δρόμο -ωστόσο για να μη δείτε μόνο τα τετριμμένα περπατήστε μέσα στα σοκάκια που θα ανακαλύψετε μικρούς θησαυρούς. Ειδικά την απογευματινή ώρα με τα χρώματα του δειλινού να κάνουν ομορφότερο το μέρος.

Ποιες ποικιλίες κρασιού να δοκιμάσετε στο Riquewihr
Οι ποικιλίες σταφυλιών του λευκού κρασιού της Αλσατίας είναι το Riesling, το Pinot Gris (που παλαιότερα ονομαζόταν Tokay), το Muscat και το Gewurztraminer.
Αυτές οι ποικιλίες σταφυλιών καλλιεργούνται στο Riquewihr και θα τις βρείτε στις ετικέτες των φιαλών. Υπάρχουν επίσης κάποιες άλλες ποικιλίες σταφυλιών, γενικά φθηνότερες, όπως το Sylvaner και το Pinot Blanc ή το Auxerrois. Το Edelzwicker δεν είναι ποικιλία αμπέλου, αλλά μείγμα διαφόρων ευγενών ποικιλιών αμπέλου, όπως Riesling, Pinot Gris, Gewurztraminer ή Muscat. Κάθε οινοποιός έχει τη δική του συνταγή που μπορεί να αλλάζει από χρόνο σε χρόνο - ανάλογα με την παραγωγή.

Επιπλέον, υπάρχει ένα κόκκινο κρασί που παράγεται στην Αλσατία και συγκεκριμένα στο Riquewihr, με βάση το Pinot Noir. Κάποτε ήταν οινοποιημένο ως ροζέ κρασί, το Pinot Noir έχει γίνει τελικά ένα πραγματικό κόκκινο κρασί του οποίου η ποιότητα αυξάνεται χρόνο με το χρόνο. Ορισμένα είναι πλέον συγκρίσιμα με πολύ καλά κρασιά της Βουργουνδίας – να σηυμειώσουμε ότι πρόκειται για την ίδια ποικιλία σταφυλιών.
Το Crémant d'Alsace, ο τοπικός αφρώδης οίνος, είναι επίσης μια θαυμάσια επιλογή και μπορείτε να συνοδεύσετε το φαγητό σας ή να το απολαύσετε κάνοντας ένα διάλειμμα από τη βόλτα σας σε τοπικό μαγαζί.
Παλαιότερα όλα τα σπίτια είχαν κελάρι στο ισόγειο και τα δωμάτια στον όροφο, ενώ σήμερα, με την ανάπτυξη του τουρισμού, πολλά σπίτια μετέτρεψαν τα κελάρια σε μαγαζιά.
Τοπική γαστρονομία
Η γαστρονομία της Αλσατίας περιλαμβάνει μια μίξη της γαλλικής και γερμανικής κουζίνας -θα βρείτε πιάτα με κρέμα γάλακτος και βούτυρο από τη Γαλλία και πιάτα με ποικιλία από λουκάνικα, κότσι, βραστές πατάτες, κρεμμύδι και ξινολάχανο που τρώνε στη Γερμανία. Συνοδέψετε το κρασί σας με μια ποικιλία τυριών - αλλαντικών ή κρεάτων για να έχετε μια ολοκληρωμένη γαστρονομική εμπειρία.