3 Νοεμβρίου ανοίγουν τα βαρέλια με τα κρασιά για τον Αγιο Γιώργη τον Μεθυστή. Η μνήμη του τιμάται δύο φορές το χρόνο. Στις 23 Απριλίου τιμάται ο διά αποκεφαλισμού θάνατός του.
Τιμάται, όμως, και στις 3 Νοεμβρίου, οπου είναι η ανακομιδή των λειψάνων του, ωστόσο η συνήθεια να ανοίγουν εκείνη τη μέρα τα βαρέλια τον κατέστησε… μεθυστή και με το όνομα αυτό καταγράφεται στο ελληνικό λαϊκό εορτολόγιο.
Το πανηγύρι του Αη Γιώργη του Μεθυστή στο Κτήμα Κοκοτού
Το Κτημα Κοκοτού στην Σταμάτα, την Κυριακή 2 Νοεμβρίου, ανοίγει το εκκλησάκι του Αη Γιώργη του Μεθυστή, με λειτουργία, οινογευσία και παιχνίδι στη φύση για τα παιδιά.
Η Θεία Λειτουργία θα πραγματοποιηθεί στις 11:30 και αμέσως μετά αξίζει να δοκιμάσετε τoυς θαυμάσιους μυρωδάτους παραδοσιακούς άρτους, που κόβει και μοιράζει ο ίδιος ο οινοποιός και συγγραφέας Γιώργος Κοκοτός σε όσους επισκεφτούν το Κτήμα. Μετά την λειτουργία ακολουθεί ξενάγηση στο Κτήμα, οινογευσία, δοκιμές κρασιών και λιομάζωμα για τα παιδιά με εκπαιδευτικούς.
Λιομάζωμα στο Κτήμα Κοκοτού στη Σταμάτα: ένα δίωρο πρόγραμμα για όλη την οικογένεια
για παιδιά 1-4 ετών (με τους γονείς τους):
Αισθητηριακό παιχνίδι και "messy play" στον παιδόκηπο γύρω από το θέμα της ελιάς και των καρπών του Φθινοπώρου. Τα παιδιά με τους γονείς τους θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τον ελαιώνα και να επισκεφθούν τα ζώα στη φάρμα.
για παιδιά 5-10 ετών (με τους παιδαγωγούς μας):
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Λιομάζωμα". Μέσα από βιωματικό, αισθητηριακό και ομαδικό παιχνίδι, τα παιδιά θα μάθουν για την συγκομιδή της ελιάς και τα προϊόντα που παράγονται από αυτήν και χρησιμοποιούμε καθημερινά. Θα μάθουν για την καλλιέργια της ελιάς από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, ποιοί είναι οι φίλοι της και ποιοι οι εχθροί της στον φυσικό κόσμο.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσεις θα πωλούνται καφές και φαγητό από το "Δειπνοσοφιστήριον"
1η Νοεμβρίου το Ξινόμαυρο γιορτάζει
Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου το Σάββατο 1η Νοεμβρίου. Μία ξεχωριστή ποικιλία του Ελληνικού αμπελώνα και η πλέον ευγενής ερυθρή γηγενής ποικιλία της Βόρειας Ελλάδας. Η ονομασία του είναι περιγραφική και προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων όξινο και μαύρο. Καλλιεργείται κυρίως σε ορεινές περιοχές, στη Μακεδονία και στη βόρεια Θεσσαλία που γειτονεύει.
Ο πολυδιάστατος συναρπαστικός χαρακτήρας της ποικιλίας του Ξινόμαυρου, οι διαφορετικές της εκφράσεις, ο αρωματικός της πλούτος και η εκρηκτική επίγευση που προσφέρει, έχουν βρει λάτρεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
«Στην υγειά του Ξινόμαυρου!» Οι Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος διοργανώνουν και προτείνουν για τους λάτρεις της ποικιλίας, αλλά και για όσες και όσους επιθυμούν να τη γνωρίσουν ακόμη καλύτερα, την εκδήλωση «Στην Υγειά Του Ξινόμαυρου», το Σάββατο 1 Νοεμβρίου, στο «The Wine Hub» με ωράριο 17:00-21:00.
Περισσότερες από 40 ετικέτες των Οινοποιών Βορείου Ελλάδος, με όλες τις εκφράσεις του Ξινόμαυρου, θα είναι στη διάθεση των επισκεπτών για ανοιχτή-ελεύθερη γευστική δοκιμή (walk around tasting).
ΦΥΣΙΚΑ FYSIKA στο Ωδείο Αθηνών
Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου, το Ωδείο Αθηνών ανοίγει τις πόρτες του στο ΦΥΣΙΚΑ FYSIKA. Για μία ολόκληρη ημέρα, περισσότεροι από 50 παραγωγοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα σας υποδεχτούν με πάνω από 300 κρασιά που μιλούν τη γλώσσα του τόπου τους.
Από τη Θράκη ως την Κρήτη και από την Ικαρία ως την Πελοπόννησο, οινοποιοί από όλη τη χώρα συναντιούνται στην Αθήνα, αποκαλύπτοντας τη δυναμική και τη μοναδικότητα του ελληνικού φυσικού κρασιού και τα ποικιλόμορφα terroirs της χώρας. Ανάμεσά τους θα παρευρεθούν καλεσμένοι οινοποιοί από τη Σερβία, Γαλλία και Ουγγαρία μεταξύ άλλων.
Τι θα δοκιμάσετε Κρασιά βιολογικά και βιοδυναμικά, με ελάχιστα ή καθόλου θειώδη, γηγενείς ζύμες, αφιλτράριστα και αδιαύγαστα κρασιά που κουβαλούν μέσα τους την καταγωγή και τον δημιουργό τους. Σε μια μόνο μέρα θα γνωρίσετε προσωπικά τους οινοποιούς και θα δοκιμάσετε κρασιά που φτιάχτηκαν με ελάχιστες παρεμβάσεις, γεμάτα αυθεντικότητα, φιλικά προς το περιβάλλον και – πάνω απ’ όλα – απολαυστικά!
Στο ιστορικό Ωδείο Αθηνών μάς περιμένει μια εμπειρία πέρα από τη γευσιγνωσία:
● Δοκιμάστε δεκάδες σπάνιες ποικιλίες και πειραματικές ετικέτες που σπάνια βρίσκετε στην αγορά.
● Συζητήστε με τους δημιουργούς και μάθετε τις ιστορίες πίσω από κάθε μπουκάλι.
● Ανακαλύψτε φιλοσοφίες και τεχνικές που δίνουν νέα διάσταση στο κρασί.
● Γνωρίστε ανθρώπους, ανταλλάξτε εντυπώσεις και γίνετε μέρος μιας κοινότητας που αγαπά το φυσικό κρασί.
«Το φυσικό κρασί δεν είναι μόδα, είναι στάση ζωής. Σημαίνει σεβασμό στο περιβάλλον, και ειλικρίνεια στο ποτήρι. Στο ΦΥΣΙΚΑ FYSIKA, επαναχρησιμοποιούμε τον εξοπλισμό μας, αποφεύγουμε πλήρως τα πλαστικά μιας χρήσης και δίνουμε δεύτερη ζωή σε γυάλινες φιάλες, φελλούς, αποτσίγαρα και οργανικά υλικά μέσω της ανακύκλωσης και κομποστοποίησης».