Τσαρλς Μάνσον: Ποια ήταν τα θύματα και οι δράστες των φονικών επιδρομών της αίρεσης - iefimerida.gr

Τσαρλς Μάνσον: Ποια ήταν τα θύματα και οι δράστες των φονικών επιδρομών της αίρεσης

 Από αριστερά, η Σούζαν Άτκινς, η Πατρίσια Κρενγουίνκελ και η Λέσλι Βαν Χάουτεν, γελούν καθώς πηγαίνουν στο δικαστήριο στο Λος Άντζελες στις 29 Μαρτίου 1971
Από αριστερά, η Σούζαν Άτκινς, η Πατρίσια Κρενγουίνκελ και η Λέσλι Βαν Χάουτεν, γελούν καθώς πηγαίνουν στο δικαστήριο στο Λος Άντζελες στις 29 Μαρτίου 1971 / Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παρά το γεγονός ότι οι δολοφονίες της αποκαλούμενης «Οικογένειας Μάνσον» πραγματοποιήθηκαν πριν από 50 χρόνια, βρίσκονται και πάλι στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Ο λόγος είναι η αποφυλάκιση της Leslie Van Houten (Λέσλι βαν Χούτεν), μιας από τους καταδικασθέντες για τις δολοφονίες.

Από εκείνες τις μοιραίες ημέρες του Αυγούστου του 1969, η ιστορία πίσω από τις δολοφονίες έχει μείνει χαραγμένη στη συνείδηση του κοινού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα μέλη της διαβόητης αίρεσης έφτασαν στο σπίτι της ηθοποιού Σάρον Τέιτ στο Χόλιγουντ Χιλς, όπου μαχαίρωσαν, ξυλοκόπησαν και πυροβόλησαν μέχρι θανάτου τη νεαρή ηθοποιό και τους φίλους της -τον διάσημο κομμωτή Τζέι Σέμπρινγκ, την κληρονόμο μιας μεγάλης εταιρείας καφέ, Αμπιγκέιλ Φόλγκερ, και τον επίδοξο σεναριογράφο Βόιτσεκ Φραϊκόφσκι.

Η Λέσλι Βαν Χούτεν εξερχόμενη από δικαστήριο του Λος Άντζελες τον Δεκέμβριο του 1969
Η Λέσλι Βαν Χούτεν εξερχόμενη από δικαστήριο του Λος Άντζελες τον Δεκέμβριο του 1969 / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo/George Brich

Καθώς κατευθύνονταν προς το σπίτι, συνάντησαν έναν έφηβο, τον Στίβεν Πάρεντ, ο οποίος είχε επισκεφθεί έναν γνωστό του στον ξενώνα του κτήματος, και τον πυροβόλησαν μέχρι θανάτου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το επόμενο βράδυ, ο Μάνσον οδήγησε μια χούφτα οπαδών, μεταξύ των οποίων και η Βαν Χούτεν, στο σπίτι του πλούσιου Λένο ΛαΜπιάνκα και της συζύγου του, Ρόζμαρι. Ο Μάνσον έδεσε το ζευγάρι και άφησε τους άλλους να τους σκοτώσουν.

Ο Μάνσον και οι οπαδοί του σκότωσαν επίσης άλλους δύο ανθρώπους: τον μουσικό Γκάρι Χίνμαν και τον κασκαντέρ του Χόλιγουντ Ντόναλντ «Σόρτι» Σέι -σε ξεχωριστές, άσχετες επιθέσεις.

Ποια ήταν όμως τα βασικά μέλη της αίρεσης πίσω από τις βίαιες δολοφονίες; Και, το πιο σημαντικό, ποια ήταν τα θύματά τους;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι θύτες

Τσαρλς Μάνσον

Ο Τσαρλς Μάνσον ήταν ένας μικροεγκληματίας που μπαινόβγαινε στη φυλακή από την παιδική του ηλικία. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 επαναπροσδιορίστηκε ως γκουρού-φιλόσοφος. Στοχοποιούσε έφηβους δραπέτες και άλλες χαμένες ψυχές, ιδιαίτερα ελκυστικές νεαρές γυναίκες τις οποίες χρησιμοποιούσε και αντάλλασσε με άλλους για σεξ.

Κάποια στιγμή, κρύβεται στο Spahn Movie Ranch στα προάστια του Λος Άντζελες και κατασκευάζει ένα όραμα αποκάλυψης, που ονομάζει «Helter Skelter», το οποίο πήρε το όνομά του από το τραγούδι των Beatles.

Αυτό, προέβλεπε έναν επερχόμενο φυλετικό πόλεμο, από τον οποίο η Οικογένεια θα κρυβόταν σε μια υπόγεια πόλη, πριν εμφανιστεί και κυβερνήσει τους επιζώντες.

Ο Τσαρλς Μάνσον κατά την προσαγωγή του σε δικαστήριο το 1969 και στη φυλακή το 2017, λίγους μήνες πριν τον θάνατό του
Ο Τσαρλς Μάνσον κατά την προσαγωγή του σε δικαστήριο το 1969 και στη φυλακή το 2017, λίγους μήνες πριν τον θάνατό του / Φωτογραφίες αρχείου: California Department of Corrections and Rehabilitation, left, and Wally Fong, right, via AP
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να ξεκινήσει αυτόν τον πόλεμο, έστειλε τους οπαδούς του να σφάξουν διάσημους κατοίκους του Λος Άντζελες.

Δεκαετίες μετά την καταδίκη του, ο Μάνσον συνέχισε να κοροϊδεύει εισαγγελείς, υπεύθυνους αναστολών και άλλους, άλλοτε με το να αρνείται οποιονδήποτε ρόλο στις δολοφονίες και άλλοτε με το να καυχιέται γι' αυτές. Το 2012 είπε σε ακρόαση για την αποφυλάκιση υπό όρους: «Έχω βάλει πέντε ανθρώπους στον τάφο. Είμαι ένας πολύ επικίνδυνος άνθρωπος».

Πέθανε το 2017, αφού πέρασε σχεδόν 50 χρόνια στη φυλακή. Ήταν 83 ετών.

Σούζαν Άτκινς

Η Άτικινς, που καταδικάστηκε για τους φόνους των Τέιτ, ΛαΜπιάνκα και Χίνμαν, ήταν μια έφηβη δραπέτισσα που δούλευε ως γυμνόστηθη χορεύτρια σε ένα μπαρ του Σαν Φρανσίσκο όταν γνώρισε τον Μάνσον το 1967.

Οι φόνοι των Τέιτ και ΛαΜπιάνκα παρέμεναν ανεξιχνίαστοι για μήνες, μέχρι που η Άτκινς, η οποία βρισκόταν στη φυλακή για άσχετες κατηγορίες, καυχήθηκε σε συγκρατούμενό της για την εμπλοκή της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σούζαν Ατκινς, Πατρίσια Κρενγουίνκελ και Λέσλι βαν Χάουτεν οδηγούνται στο δικαστήριο
Σούζαν Ατκινς, Πατρίσια Κρενγουίνκελ και Λέσλι βαν Χάουτεν οδηγούνται στο δικαστήριο /Φωτογραφία: AP Photo/George Brich

Στη δίκη, κατέθεσε ότι ήταν «μαστουρωμένη από LSD» και δεν ήξερε πόσες φορές μαχαίρωσε την Τέιτ καθώς η ηθοποιός εκλιπαρούσε για τη ζωή της. Η Άτκινς, η οποία στη φυλακή κατήγγειλε τον Μάνσον, αφηγήθηκε με δάκρυα εκείνη την αντιπαράθεση κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης για την αποφυλάκιση υπό όρους χρόνια αργότερα.

Πέθανε στη φυλακή από καρκίνο το 2009. Ήταν 61 ετών.

Susan Atkins
Susan Atkins / Φωτογραφία: AP Photo/Files
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λέσλι βαν Χούτεν

Η πρώην μαζορέτα του λυκείου και πριγκίπισσα του χορού είδε τη ζωή της να βγαίνει εκτός ελέγχου στα 14 της χρόνια μετά το διαζύγιο των γονιών της.

Στράφηκε στα ναρκωτικά και έμεινε έγκυος, αλλά είπε ότι η μητέρα της την ανάγκασε να κάνει έκτρωση και να θάψει το έμβρυο στην αυλή της οικογένειας.

Η Βαν Χούτεν γνώρισε τον Μάνσον σε ένα παλιό κινηματογραφικό ράντσο στα περίχωρα του Λος Άντζελες, όπου είχε δημιουργήσει τη λεγόμενη «Οικογένεια» των οπαδών του.

Leslie Van Houten
Leslie Van Houten / Φωτογραφία: Stan Lim/Los Angeles Daily News via AP
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν πήρε μέρος στις δολοφονίες της Τέιτ, αλλά συνόδευσε τον Μάνσον και άλλους στο σπίτι των ΛαΜπιάνκα το επόμενο βράδυ. Έχει περιγράψει ότι κρατούσε κάτω τη Ρόζμαρι ΛαΜπιάνκα με μια μαξιλαροθήκη στο κεφάλι της, καθώς οι άλλοι τη μαχαίρωναν δεκάδες φορές. Στη συνέχεια, με εντολή του οπαδού του Μάνσον, Τσαρλς «Τεξ» Γουάτσον, να «κάνει κάτι», είπε ότι πήρε ένα μαχαίρι και μαχαίρωσε τη γυναίκα περισσότερες από δώδεκα φορές.

Η 71χρονη Βαν Χούτεν απέκτησε πτυχίο και μεταπτυχιακό στη συμβουλευτική ενώ ήταν στη φυλακή και ηγήθηκε πολλών προγραμμάτων φυλακών για την επανένταξη συγκρατουμένων της. Είχε προσπαθήσει επανειλημμένα να αποφυλακιστεί υπό όρους, αλλά δύο κυβερνήτες -πρώτα ο Τζέρι Μπράουν και στη συνέχεια ο Γκάβιν Νιούσομ- είχαν εμποδίσει την αποφυλάκισή της.

Ωστόσο, τελικά απελευθερώθηκε αφού ο Νιούσομ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα συνεχίσει τις προσπάθειες να την κρατήσει πίσω από τα κάγκελα.

Πατρίσια Κρένγουινκελ

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Κρένγουινκελ ήταν 19 ετών και εργαζόταν ως γραμματέας όταν γνώρισε τον Μάνσον σε ένα πάρτι. Τρεις ημέρες αργότερα άφησε τα πάντα πίσω της για να τον ακολουθήσει, πιστεύοντας ότι είχαν μια εκκολαπτόμενη ρομαντική σχέση.

Αφότου εκείνος έγινε βίαιος και την αντάλλασσε για σεξ, είπε ότι προσπάθησε δύο φορές να τον εγκαταλείψει, αλλά οι ακόλουθοί του την έφεραν πίσω, την παρακολουθούσαν στενά και την κρατούσαν μαστουρωμένη με ναρκωτικά.

Patricia Krenwinkel
Patricia Krenwinkel / Φωτογραφίες: AP Photo/Reed Saxon, αριστερά, και George Brich, δεξιά

Κατέθεσε σε ακρόαση για αναστολή το 2016 ότι μαχαίρωσε επανειλημμένα τη Φόλγκερ, στη συνέχεια μαχαίρωσε τον Λένο ΛαΜπιάνκα στην κοιλιά την επόμενη νύχτα και έγραψε «Helter Skelter», «Rise» και «Θάνατος στα γουρούνια» στους τοίχους με το αίμα του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η 75χρονη Κρένγουινκελ παραμένει στη φυλακή. Ισχυρίζεται ότι έχει αλλάξει, αλλά της αρνήθηκαν την αποφυλάκιση περισσότερες από δώδεκα φορές. Τελικά της προτάθηκε η αποφυλάκιση υπό όρους πέρυσι, αλλά ο Νιούσομ ανέτρεψε την απόφαση.

Τσαρλς «Τεξ» Γουάτσον

Ο Γουάτσον εγκατέλειψε το κολέγιο στο Τέξας όταν έφτασε στην Καλιφόρνια το 1967 αναζητώντας «ικανοποίηση μέσω των ναρκωτικών, του σεξ και του ροκ εν ρολ», όπως εξηγεί ο ίδιος στην ιστοσελίδα του.

Θυμήθηκε ότι συνάντησε τον Μάνσον στο σπίτι του ντράμερ των Beach Boys Ντένις Γουίλσον, αφού είδε τον Γουίλσον να κάνει οτοστόπ και να τον πηγαίνει σπίτι του.

 Charles "Tex" Watson
Charles "Tex" Watson / Φωτογραφία: AP Photo/Files
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο 77χρονος Γουάτσον οδήγησε τους δολοφόνους στο κτήμα της Τέιτ, πυροβόλησε μέχρι θανάτου τον Πάρεντ καθώς προσπαθούσε να φύγει και πήρε μέρος στους φόνους εκείνο το βράδυ και το επόμενο στο σπίτι των ΛαΜπιάνκα.

Στη φυλακή δημιούργησε μια διακονία φυλακών το 1980, της οποίας εξακολουθεί να ηγείται. Ο Γουάτσον, ο οποίος έχει συγγράψει ή συν-συγγράψει αρκετά βιβλία κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του, υποστηρίζει ότι έχει αλλάξει και δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο για κανέναν. Έχει ζητήσει επανειλημμένως να αποφυλακιστεί, χωρίς αποτέλεσμα.

Τα θύματα

Σάρον Τέιτ

Η Σάρον Τέιτ, 26 ετών, ήταν το πιο διάσημο από τα θύματα της «Οικογένειας Μάνσον».

Ήταν μοντέλο και ανερχόμενο αστέρι του κινηματογράφου μετά τον ρόλο της στην ταινία του 1966 «Valley of the Dolls». Ήταν 8,5 μηνών έγκυος όταν δέχτηκε την επίθεση και παρακάλεσε τους δολοφόνους της να μη σκοτώσουν τον αγέννητο γιο της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Σάρον Τέιτ, αριστερά, και δεξιά, το πτώμα της να μεταφέρεται από το νοικιασμένο σπίτι της στην περιοχή Μπελ-Αίρ του Λος Άντζελες στις 9 Αυγούστου 1969
Η Σάρον Τέιτ, αριστερά, και δεξιά, το πτώμα της να μεταφέρεται από το νοικιασμένο σπίτι της στην περιοχή Μπελ-Αίρ του Λος Άντζελες στις 9 Αυγούστου 1969 / Φωτογραφία: ΑΡ

Η μητέρα της Τέιτ, Ντόρις, έγινε συνήγορος για τα δικαιώματα των θυμάτων στην Καλιφόρνια και συνέβαλε καθοριστικά σε έναν νόμο του 1982 που επιτρέπει στα μέλη της οικογένειας να καταθέτουν για τις απώλειές τους σε δίκες και ακροάσεις αναστολών.

Η μικρότερη αδελφή της, Ντέμπρα, αφιέρωσε επίσης τη ζωή της στα δικαιώματα των θυμάτων και κατέθεσε σε αμέτρητες ακροάσεις των δολοφόνων, απαιτώντας να μην αποφυλακιστούν ποτέ.

Ο σύζυγος της Τέιτ, ο σκηνοθέτης Ρόμαν Πολάνσκι, βρισκόταν εκτός της χώρας τη νύχτα των δολοφονιών και δήλωσε ότι του πήρε χρόνια για να συνέλθει από τη θλίψη του για την απώλεια της γυναίκας του και του μωρού του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τζέι Σέμπρινγκ

Ο Σέμπρινγκ, κομμωτής των αστέρων του Χόλιγουντ, ήταν φίλος της Τέιτ. Παρακάλεσε κι εκείνος τους δολοφόνους να χαρίσουν τη ζωή στο αγέννητο παιδί της. Τον πυροβόλησαν, τον κλώτσησαν στο πρόσωπο και τον μαχαίρωσαν πολλές φορές.

Ο Σέμπρινγκ είχε μεταμορφώσει τον κλάδο της ανδρικής κομμωτικής βιομηχανίας μετά την αποφοίτησή του από τη σχολή αισθητικής στο Λος Άντζελες και στους πελάτες του περιλαμβάνονταν οι Warren Beatty, Steve McQueen, Frank Sinatra και Sammy Davis Jr.

Jay Sebring
Jay Sebring / Φωτογραφία: Getty Images
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 1967 ίδρυσε τη Sebring International για την εμπορία προϊόντων μαλλιών και τη δικαιόχρηση (franchise) των κομμωτηρίων του διεθνώς.

Βόιτσεχ Φρικόβσκι και Άμπιγκεϊλ Φόλγκερ

Ο Βόιτσεχ Φρικόβσκι είχε δειπνήσει με την Τέιτ και τον Σέμπρινγκ νωρίτερα εκείνο το βράδυ.

Ο 32χρονος Φρικόβσκι ήταν φίλος του Πολάνσκι από την Πολωνία και επίδοξος σεναριογράφος. Από τη νεκροψία διαπιστώθηκε ότι τον μαχαίρωσαν περισσότερες από 50 φορές και τον πυροβόλησαν δύο φορές.

Η 25χρονη φίλη του, Άμπιγκεϊλ Φόλγκερ, ήταν η κληρονόμος της εταιρείας καφέ Folger. Κατάφερε να δραπετεύσει από το σπίτι, αλλά την έπιασαν στο μπροστινό γκαζόν και τη μαχαίρωσαν 28 φορές.

Από αριστερά, οι Voityck Frykowski, Sharon Tate, Stephen Parent, Jay Sebring και Abigail Folger
Από αριστερά, οι Voityck Frykowski, Sharon Tate, Stephen Parent, Jay Sebring και Abigail Folger / Φωτογραφία: ΑΡ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στίβεν Πάρεντ

Ο Στίβεν Πάρεντ, που είχε αποφοιτήσει πρόσφατα από το λύκειο και σχεδίαζε να φοιτήσει στο κολέγιο το φθινόπωρο, είχε περάσει από έναν ξενώνα στο κτήμα για να επισκεφθεί τον 19χρονο επιστάτη του κτήματος, έναν τυχαίο γνωστό που ονομαζόταν Γουίλιαμ Γκάρετσον.

Έφευγε από το κτήμα όταν ο Γουάτσον τον πέτυχε στην μπροστινή πύλη και τον πυροβόλησε μέχρι θανάτου.

Ο Γκάρετσον, ο οποίος τέθηκε για λίγο υπό κράτηση, επέστρεψε στη γενέτειρά του, το Οχάιο, αμέσως μετά τους φόνους. Εκτός από την κατάθεσή του κατά τη διάρκεια της δίκης για τη δολοφονία, σπάνια μίλησε δημόσια για εκείνη τη νύχτα. Πέθανε από καρκίνο το 2016.

Λένο και Ρόζμαρι ΛαΜπιάνκα

Ο Λένο και η Ρόζμαρι ΛαΜπιάνκα, οι οποίοι ήταν ιδιοκτήτες αλυσίδας παντοπωλείων στο Λος Άντζελες, δεν είχαν καμία σχέση με τη Σάρον Τέιτ ή τους λαμπερούς φίλους της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το σπίτι τους επιλέχθηκε τυχαία από τον Μάνσον, ο οποίος τους έδεσε και στη συνέχεια, πριν φύγει, διέταξε τους οπαδούς του να τους σκοτώσουν. Ανάμεσα στα όπλα που χρησιμοποίησε ήταν και μια επιχρωμιωμένη ξιφολόγχη.

Leno και Rosemary LaBianca
Leno και Rosemary LaBianca / Φωτογραφία: CBS News
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τσαρλς Μάνσον δολοφονίες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ