Ενας πρίγκιπας και η πραγματική «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων»: Τι αποκαλύπτει επιστολή για τη σχέση του γιου της βασίλισσας Βικτώριας με τη μούσα του Λιούις Κάρολ - iefimerida.gr

Ενας πρίγκιπας και η πραγματική «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων»: Τι αποκαλύπτει επιστολή για τη σχέση του γιου της βασίλισσας Βικτώριας με τη μούσα του Λιούις Κάρολ

Ο γιος της βασίλισσας Βικτώριας, πρίγκιπας Λέοπολντ
Ο γιος της βασίλισσας Βικτώριας, πρίγκιπας Λέοπολντ / Φωτογραφία: vic.toriaregina_et_familia
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ενδιαφέρουσα σχέση μεταξύ του γιου της βασίλισσας Βικτώριας πρίγκιπα Λέοπολντ και της Αλις Λίντελ, της γυναίκας που ενέπνευσε την «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» του Λιούις Κάρολ, επανεξετάζεται υπό το φως μιας προσωπικής επιστολής που εκτίθεται για πρώτη φορά.

Ο πρίγκιπας Λέοπολντ, ο όγδοος από τα εννέα παιδιά της Βικτώριας και του Αλμπερτ, συνάντησε την Αλις Λίντελ, ενώ ήταν προπτυχιακός φοιτητής στο Christ Church της Οξφόρδης, όπου ο πατέρας της ήταν πρύτανης. Ο Κάρολ, που ορισμένοι βιογράφοι πιστεύουν ότι ήθελε να παντρευτεί την Λίντελ, ήταν υφηγητής μαθηματικών στο κολέγιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρόλο που η βασίλισσα Βικτώρια θα είχε απορρίψει οποιαδήποτε αντιστοιχία μεταξύ του γιου της και μιας γυναίκας χαμηλότερης κοινωνικής τάξης, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το εάν ο Λέοπολντ και η Αλις ανέπτυξαν ρομαντική σχέση.

Ο Τζέικ Φρίορ, ένας συλλέκτης υλικού που έχει να κάνει με τα βιβλία σχετικά με την Αλις, συγκαταλέγεται στους εμπειρογνώμονες που πιστεύουν ότι ο πρίγκιπας είχε συναισθήματα για την Αλις Λίντελ και η φλόγα του δεν έσβησε ακόμα και όταν παντρεύτηκαν και οι δύο με άλλα άτομα.

Η επίμαχη επιστολή μεταξύ του πρίγκιπα Λέοπολντ και της Αλις

Μιλώντας στους The Times, ο Φρίορ αναφέρθηκε σε μια επιστολή, που τώρα βρίσκεται στη συλλογή του, η οποία εστάλη από τον Λέοπολντ στην Αλις το 1883 ως απάντηση στο αίτημά της να γίνει νονός στον γιο της, ο οποίος πήρε το όνομα του προς τιμήν του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο πρίγκιπας Λέοπολνυ
Ο πρίγκιπας Λέοπολνυ

«Είναι πολύ καλό που μου ζητάς να γίνω νονός στο αγόρι σου και θα χαρώ πολύ να το κάνω. Παρακαλώ επίτρεψέ μου να ξέρω ποια θα είναι τα ονόματά του και την ημερομηνία της βάπτισής του, αν και φοβάμαι ότι θα ήταν αδύνατο να είμαι παρών», αναφέρεται στο γράμμα.

Ο Φρίορ σημειώνει ότι η απόφαση του Λέοπολντ να απαλλαγεί από το βάπτισμα ήταν ασυνήθιστη επειδή δεν γνώριζε ακόμη την ημερομηνία και έτσι δεν θα μπορούσε να είχε προγραμματίσει κάποια άλλη δέσμευση.

Η Αλις Λίντελ, η γυναίκα που ενέπνευσε την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων του Λιούις Κάρολ
Η Αλις Λίντελ, η γυναίκα που ενέπνευσε την «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» του Λιούις Κάρολ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντίθετα, πιστεύει ότι ο τον πρίγκιπα, τον εμπόδισαν να πάει επειδή η σύζυγός του, η Γερμανίδα πριγκίπισσα Ελενα του Waldeck και Pyrmont, με την οποία είχε παντρευτεί τον προηγούμενο χρόνο, ήταν «ζηλιάρα και αυτό θα έκανε τους ανθρώπους να κουτσομπολεύουν».

Πρόσθεσε ότι ο πρίγκιπας Λέοπολντ, μπορεί να είχε αποτραπεί και από τη βασίλισσα Βικτώρια, η οποία δεν θα είχε εγκρίνει ο γιος της να διατηρήσει σχέση με τη Λίντελ.

Η επιστολή θα εκτεθεί δημόσια για πρώτη φορά στο πλαίσιο της έκθεσης «Alice: Curiouser and Curiouser» του Μουσείου Victoria & Albert, η οποία πρόκειται να ανοίξει τον Μάρτιο.

Το γράμμα του πρίγκιπα την παραμονή του γάμου της Αλις

Ο πρίγκιπας Λέοπολντ έγραψε επίσης στην Άλις, την αληθινή «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων», την παραμονή του γάμου της το 1880 με τον Ρέτζιναλντ Χάργκριβς, έναν αριστοκράτη παίκτη του κρίκετ, που ήταν επίσης φοιτητής στο Christ Church.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Λέοπολντ έστειλε μια φωτογραφία του μαζί με μια επιστολή στην οποία της ανέφερε ότι ήθελε να μοιραστεί τις «χαρές και τις θλίψεις της», αποκαλύπτοντας το πόσο κοντά είχαν έρθει.

Ο Λιούις Κάρολ
Ο Λιούις Κάρολ

Η Κέιτ Μπέιλι, επιμελήτρια της έκθεσης, δήλωσε για την επιστολή βαπτίσματος: «Η επιστολή αποκαλύπτει τη φιλία τους, αποδεικνύοντας πώς η Αλις αναμιγνυόταν στους βασιλικούς κύκλους και φωτίζει την πολυπλοκότητα της Βικτωριανής βασιλικής κοινωνίας και τις κοινωνικές καταστάσεις που αντιμετώπιζε η Αλις, έξω από τις φανταστικές περιπέτειες της».

 Η Άλις μικρή / Φωτογραφία: Getty Images
Η Άλις μικρή / Φωτογραφία: Getty Images
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είχαν ερωτική σχέση ο Λέοπολντ και η Άλις; Δεν θα ξέρουμε ποτέ με σιγουριά, αλλά αυτή η μυστηριώδης επιστολή αυξάνει την περιέργειά μας και το έντονο ενδιαφέρον μας για την πραγματική Άλις». Ο πρίγκιπας Λέοπολντ πέθανε το 1884, ένα χρόνο αφότου έστειλε την επιστολή στην Αλις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ