Η πολιτική του σεξισμού: Από τον Τραμπ και τον Πούτιν, ως τον... Γιακουμάτο -Τα 6+1 περιστατικά υποτίμησης των γυναικών - iefimerida.gr

Η πολιτική του σεξισμού: Από τον Τραμπ και τον Πούτιν, ως τον... Γιακουμάτο -Τα 6+1 περιστατικά υποτίμησης των γυναικών

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσέρχεται στη σκηνή, όπου αναμένεται να συζητήσει με την Αμερικανίδα δημοσιογράφο Χέιντλεϊ Γκαμπλ / Φωτογραφία: AP Photos
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσέρχεται στη σκηνή, όπου αναμένεται να συζητήσει με την Αμερικανίδα δημοσιογράφο Χέιντλεϊ Γκαμπλ / Φωτογραφία: AP Photos

Η κατασκοπεία της ομορφιάς ή με πιο απλά λόγια, ένας «μασκαρεμένος» σεξισμός που διακατέχει τα ελεγχόμενα από το κράτος ρωσικά ΜΜΕ που στηρίζουν αναφανδόν τον Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως αντίστοιχα ξεχείλιζε από το περιβάλλον του τέως προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Δύο περιστατικά, ένα από την τέως αμερικανική διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ κι ένα με σφραγίδα Κρεμλίνου υπενθύμισαν στην κοινή γνώμη πως υπάρχουν εκεί έξω πολιτικοί που εξακολουθούν να θεωρούν πως ο κόσμος ανήκει στους άνδρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το γεγονός πως ένας ολόκληρος μηχανισμός πέριξ του Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως άλλωστε και οι στενοί σύμβουλοι του Τραμπ σκέφτηκαν, αλλά και ανακοίνωσαν πως μια όμορφη γυναίκα επιστρατεύτηκε με στόχο να αποπροσανατολίσει τον ηγέτη ενός κράτους με τα κάλλη της είναι δηλωτικό της λογικής τους.

Ωστόσο, τα δύο πρόσφατα περιστατικά δεν είναι τα μοναδικά που έχουν απασχολήσει το δημόσιο διάλογο και στα οποία οι γυναίκες αντιμετωπίζονται υποτιμητικά. Σε Ευρώπη και Αμερική, αρκετές ήταν οι περιπτώσεις πολιτικών που υπέπεσαν σε ανεπίτρεπτα φάουλ έχοντας απέναντί τους μια γυναίκα.

Η δημοσιογράφος που στοχοποιήθηκε για τα μάτια του Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν βρέθηκε απέναντι σε μια Αμερικανίδα δημοσιογράφο την περασμένη Τετάρτη, στα πλαίσια της Ενεργειακής εβδομάδας στη Μόσχα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η 39χρονη Χέιντλεϊ Γκάμπλ θέλησε να εκμαιεύσει από τον ηγέτη της ρωσικής ομοσπονδίας, πληροφορίες αναφορικά με τη στάση της χώρας του έναντι της ενεργειακής κρίσης και τις αναλύσεις που θέλουν τη Ρωσία να «κρατά όμηρο» την Ευρώπη με αφορμή το ράλι ανόδου στις τιμές του φυσικού αερίου.

Φυσικά, αν οι ερωτήσεις της Αμερικανίδας ανταποκριτή του CNBC γίνονταν από κάποιον άνδρα συνάδελφό της, δεν θα προκαλούνταν αυτή την αντίδραση του Ρώσου προέδρου, ούτε όμως και το σούσουρο που ακολούθησε.

Βίντεο: Τα υποτιμητικά σχόλια Πούτιν

Αρχικά, ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα απαντούσε με ειρωνικό ύφος, υπερτονίζοντας την εξωτερική εμφάνιση της συνομιλητή του προκειμένου να υποστηρίξει πως δεν τον παρακολουθεί ή για κάποιον λόγο, που σχετίζεται με την εμφάνισή της, δεν μπορεί να ακολουθήσει τον συλλογισμό του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ωραία γυναίκα, όμορφη, της λέω ένα πράγμα. Εκείνη επιμένει να μου λέει το αντίθετο σαν να μην άκουσε όσα της είπα» σχολίασε συγκεκριμένα ο Βλαντιμίρ Πούτιν, απευθυνόμενος στο κοινό που παρακολουθούσε τη συζήτηση, όσο η Αμερικανίδα πίεζε τον πρόεδρο να απαντήσει στο ενεργειακό ζήτημα.

«Κύριε πρόεδρε σας άκουσα» του αποκρίθηκε η Γκαμπλ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να εξακολουθεί τα υποτιμητικά σχόλια: «Είπα κάτι που είναι τόσο δύσκολο να το παρακολουθήσετε; Με ακούσατε;».

Οι επιθέσεις των ρωσικών ΜΜΕ στην Αμερικανίδα δημοσιογράφο

Το ενσταντανέ θα τελείωνε εκεί, το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης στη Μόσχα, αν τα ρωσικά ΜΜΕ δεν ξεκινούσαν ένα γαϊτανάκι απίθανων ισχυρισμών, σύμφωνα με τις οποίες η Γκαμπλ υπήρξε το μυστικό όπλο των ΗΠΑ προκειμένου να παγιδέψει τον Βλαντιμίρ Πούτιν με τα κάλλη της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ρώσος σχολιαστής, ο Βλαντιμίρ Σολόβιεβ φέρεται να σχολίασε στο ρωσικό ραδιόφωνο πως η 39χρονη επιστράτευσε το σεξ απίλ της προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή του Ρώσου προέδρου, ενώ παρομοίασε την στάση του σώματος της Γκαμπλ με την θρυλική σκηνή από τις «9 ½ εβδομάδες» ή το «Βασικό Ένστικτο».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσέρχεται στη σκηνή, όπου αναμένεται να συζητήσει με την Αμερικανίδα δημοσιογράφο Χέιντλεϊ Γκαμπλ
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσέρχεται στη σκηνή, όπου αναμένεται να συζητήσει με την Αμερικανίδα δημοσιογράφο Χέιντλεϊ Γκαμπλ / Φωτογραφία: AP Photos

Άλλος Ρώσος παρουσιαστής, γνωστός για την προπαγάνδα υπέρ του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ντμίτρι Κισέλιοβ, υποστήριξε στην κρατική ρωσική τηλεόραση πως η Αμερικανίδα ενήργησε «ξεδιάντροπα» και «έριχνε ματιές όλο νόημα» στον Ρώσο πρόεδρο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

«Η Χέιντλεϊ φόρεσε ένα στενό μαύρο φόρεμα, έφτιαξε τα μακριά της μαλλιά και έβαλε ένα ζευγάρι ψηλοτάκουνες γόβες Louboutin» ενώ σχολίασε ακόμη και το γεγονός πως, σύμφωνα με την «ανάλυσή του», η δημοσιογράφος «άλειψε τα πόδια της με στραφταλιζέ λάδι σώματος σαν να μην βρισκόταν σε ώρα εργασίας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τον Κισέλιοβ, η Αμερικανίδα ενήργησε με τρόπο που «έθετε τον εαυτό της (ενώπιον του Πούτιν) ως σεξουαλικό αντικείμενο». Κι όλα αυτά, προκειμένου να «παγιδέψει» τον Ρώσο πρόεδρο, ως ένα όπλο των ΗΠΑ κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η έμμεση απάντηση στις παράλογες αιτιάσεις του περιβάλλοντος Τραμπ

Τα ρωσικά ΜΜΕ φαίνεται πως χρησιμοποίησαν το περιστατικό ως απάντηση στις αιτιάσεις της πρώην εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, επί ημερών Τραμπ, Στέφανι Γκρίσχαμ για παρόμοια πρακτική από πλευράς Μόσχας σε βάρος του τέως Αμερικανού προέδρου.

Η Ρωσίδα διερμηνέας που είχε μαζί του ο Πούτιν στη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ
Η Ρωσίδα διερμηνέας που είχε μαζί του ο Πούτιν στη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ / Φωτογραφία: Facebook / Daria Boyarskaya

Η Γκρίσχαμ περιγράφει σε βιβλίο για τα έργα και τις ημέρες του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, πως η Μόσχα επιστράτευσε μια όμορφη Ρωσίδα διερμηνέα στη συνάντηση του Αμερικανού με τον Ρώσο ομόλογό του κατά τη Σύνοδο των G20 στην Ιαπωνία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο βιβλίο, η Αμερικανίδα πρώην συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ περιγράφει πως οι σύμβουλοι του προέδρου είχαν θορυβηθεί από την παρουσία της Ντάρια Μπογιάρσκαγια, την οποία υποψιάζονταν πως είχε αποστολή «να αποσπάσει την προσοχή του προέδρου».

Οι χιουμοριστικές απαντήσεις της Γκαμπλ

Η ίδια η Χέιντλεϊ πάντως δεν έδειξε να πτοείται από τις σεξιστικές επιθέσεις μερίδας του ρωσικού Τύπου εναντίον της. Τουναντίον, με σειρά αναρτήσεών της, η Αμερικανίδα έδειξε να διασκεδάσει και να διακωμωδεί το γεγονός.

Αρχικά, ανέβασε μια φωτογραφία ρωσικού πρωτοσέλιδου, όπου απεικονίζεται εκείνη και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, με την εικόνα να αποτυπώνει περισσότερο το κάτω μέρος του σώματός της. «Η καλύτερη οπτική γωνία μου», έγραψε χιουμοριστικά πλάι στην ανάρτηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε άλλη ανάρτησή της στο Instagram, η Αμερικανίδα ανέβασε μια τούρτα με το πρόσωπο του Βλαντιμίρ Πούτιν και τη φράση «πολύ όμορφη», όπως την είπε ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος. «Έχω τους ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ φίλους» σημείωσε για τους κοντινούς της ανθρώπους που της έκαναν δώρο την τούρτα.

Το #CulotteGate στη Γαλλία

Ένα περιστατικό ακατανόητης βλακείας και σεξισμού διαδραματίστηκε πριν από έξι χρόνια στη Γαλλία και περιλαμβάνει και αυτό μια ακατανόητη αίσθηση ανδρών πολιτικών πως μια γυναίκα δημοσιογράφος έχει σκοπό να τους «ξελογιάσει» με τα κάλλη της.

Η άσεμνη χειρονομία υπουργού της τότε κυβέρνησης, επί προεδρίας Ολάντ, που τόλμησε να απλώσει το χέρι του και να τραβήξει το λάστιχο από το στρινγκ δημοσιογράφου είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια στη χώρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο τότε υπουργός μάλιστα είχε απλώσει το χέρι του μπροστά σε άλλες συναδέλφους της δημοσιογράφου που έμειναν με το στόμα ανοικτό και οδήγησε τότε σε ένα ομαδικό κείμενο, διακήρυξη 40 δημοσιογράφων με στόχο την καταγγελία των σεξιστικών συμπεριφορών ορισμένων ανδρών πολιτικών σε βάρος δημοσιογράφων του γυναικείου φύλλου.

Το άρθρο με τίτλο «Κάτω τα χέρια», είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα Liberation και περιείχε σειρά από ανέκδοτα περιστατικά τέτοιων ανάρμοστων συμπεριφορών. Μεταξύ αυτών οι δημοσιογράφοι περιέγραφαν το εξής: «υπουργός, που βλέποντας μια από εμάς να σκύβει για να πιάσε ένα στυλό, δεν μπορεί να κρατήσει τα χέρια του: μουρμουρώντας “Α, μα τι μου δείχνετε ακριβώς εδώ;”, προχώρησε στην ακατανόητη πράξη».

Στο άρθρο οι δημοσιογράφοι δεν αποκάλυπταν την ταυτότητα του υπουργού, προσκαλώντας παρόλα αυτά τις συναδέλφους τους να μην παραμένουν σιωπηλές όταν έρχονται αντιμέτωπες με παρόμοια περιστατικά.

Ωστόσο, έναν χρόνο αργότερα, σε βιβλίο με τίτλο Elysee off αποκαλύφτηκε η ταυτότητα του υπουργού που φέρεται να έκανε το αδιανόητο. Επρόκειτο για τον τότε Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν. Το βιβλίο που υπέγραφαν τότε οι Αζίζ Ζεμουρί και Στεφανί Μαρτό περιγράφει με γλαφυρό τρόπο πως ο σοσιαλιστής "τέντωσε και άφησε το λάστιχο του εσωρούχου" μιας δημοσιογράφου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ίδιος, μέσω δήλωσης εκπροσώπου του υπουργείου, αν και δεν αρνούνταν πως προέκυψε μια «παρεξήγηση με μια δημοσιογράφο», αρνείτο κατηγορηματικά ότι τράβηξε το λάστιχο του εσωρούχου της, χωρίς όμως να προσδιορίζει τι ακριβώς έκανε.

Το υποτιμητικό σλόγκαν διαφήμισης του Ντέιβιντ Κάμερον

Η εποχή που ο Ντέιβιντ Κάμερον βρισκόταν στο τιμόνι του Ηνωμένου Βασιλείου μοιάζει πλέον τόσο μακρινή. Ακολούθησε μια παρακινδυνευμένη πολιτική «ζαριά», ένα δημοψήφισμα και τελικά η αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ.

Κι αν ο Κάμερον θα μείνει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που ώθησε τη Βρετανία στο Brexit (παρότι δεν το επιθυμούσε) την πολιτική καριέρα κηλιδώνει και μια σεξιστική συμπεριφορά μέσα στην βουλή των Αντιπροσώπων.

Ήταν Απρίλιος του 2011, όταν ο Ντέιβιντ Κάμερον θα επιστράτευε το μότο μιας διαφήμισης στη χώρα του προκειμένου να αποκρούσει την τότε σκιώδη υπουργό οικονομικών των Εργατικών, Άντζελα Ιγκλ. «Ηρεμήστε αγαπητή μου» ξεστόμισε σε μια προσπάθεια επίδειξης ανωτερότητας και βρετανικού χιούμορ που δεν εκλήφθη διόλου ως τέτοια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σφυρίγματα πεζοδρομίου στη γαλλική βουλή

Μεταφερόμαστε τώρα στη γαλλική βουλή και σε ένα περιστατικό που πλέον είναι δύσκολο (ευτυχώς) να συναντήσει κανείς ακόμη και στο πεζοδρόμιο. Η Σεσίλ Ντιφλό, υπουργός τότε της σοσιαλιστικής κυβέρνησης επί προεδρίας Ολάντ δέχτηκε σφυρίγματα από βουλευτές της Δεξιάς καθώς πραγματοποιούσε την ομιλία της στο βήμα.

Το χειρότερο όλων είναι πως αντί να απολογηθούν, οι βουλευτές δικαιολόγησαν τη στάση τους λέγοντας πως η υπουργός φορούσε ένα πολύ εντυπωσιακό φόρεμα «οπότε δεν μπορούσαμε να ακούσουμε τι έλεγε». Άλλος εκπρόσωπος της γαλλικής βουλής υποστήριξε πως το σφύριγμα προς την υπουργό θα έπρεπε να εκληφθεί ως κομπλιμέντο.

Αν και σε καμιά των περιπτώσεων δεν χωρούν επεξηγήσεις, η κυρία υπουργός φορούσε απλώς ένα φλοράλ, 60s φόρεμα σε λευκές και γαλάζιες αποχρώσεις και η αντίδραση των βουλευτών είχε απασχολήσει έντονα πριν από 9 χρόνια την γαλλική κοινή γνώμη,

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα απαράδεκτα ουρλιαχτά σε συγκέντρωση της Χίλαρι Κλίντον

Η αλήθεια είναι πως αν μια γυναίκα πολιτικός έχει δεχθεί τα πιο πολλά χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, αυτή είναι η Χίλαρι. Η πρώην Πρώτη Κυρία χρειάστηκε να διαχειριστεί την απιστία του συζύγου της, η οποία αποτυπωνόταν σε ζωντανή μετάδοση με τα άπλυτα του Μπιλ να γίνονται πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο.

Κάποτε, ο Τζον Μακκέιν δήλωσε για την πολιτική του αντίπαλο πως δεν είναι «δυνατή, είναι απλά σκύλα», μια φράση που υποθέτω πως κανείς δεν θα σκεφτόταν να ξεστομίσει για έναν άνδρα πολιτικό.

Την περίοδο που η Χίλαρι διεκδικούσε το χρίσμα των Δημοκρατικών απέναντι στον Μπαράκ Ομπάμα, ο συγγραφέας Μαρκ Ρούντοφ είπε: «Όταν μιλάει ο Ομπάμα οι άνδρες ακούνε: “Ξεκινάμε για το μέλλον”. Όταν μιλάει η Χίλαρι, οι άνδρες ακούν: “Βγάλε έξω τα σκουπίδια”».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ιστορία έχουν μείνει τα ουρλιαχτά πολίτη που εισέβαλε σε προεκλογική συγκέντρωση της Χίλαρι Κλίντον και φώναζε ασταμάτητα «σιδέρωσέ μου το πουκάμισο» προσπαθώντας να σκεπάσει τη φωνή της.

Οι ανεπίτρεπτες δηλώσεις αλά ελληνικά

Βεβαίως, βεβαίως, παρόμοια περιστατικά έχουμε παρακολουθήσει και στα ελληνικά. Πριν από 6 χρόνια, όταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου ήταν πρόεδρος της Βουλής, ο τότε βουλευτής της ΝΔ, Γεράσιμος Γιακουμάτος είχε ευχηθεί να επιστρέψει ο σύζυγός της (τότε) από τα καράβια, υπονοώντας πως έτσι ενδεχομένως να καλμάρουν τα νεύρα της πολιτικής του αντιπάλου.

«Στην προσευχή μου το βράδυ, μέσα από τα άλλα που λέω, και την καταλαβαίνω και την αγαπάω πάρα πολύ, λέω “Θεέ μου, πότε θα ξεμπαρκάρει ο αγαπημένος μας ναυτικός, ο άντρας της;”. Για να είναι κοντά της. Θα ήθελα, δηλαδή, να είναι εδώ ο άντρας της», δήλωνε ο κ. Γιακουμάτος σε ψυχαγωγική εκπομπή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ