Bloomberg: O Πούτιν «μυρίστηκε ψητό» στην ευρωπαϊκή κρίση του φυσικού αερίου - iefimerida.gr

Bloomberg: O Πούτιν «μυρίστηκε ψητό» στην ευρωπαϊκή κρίση του φυσικού αερίου

Ρωσικός αγωγός
Ρωσικός αγωγός / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo / Dmitry Lovetsky
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν διαβλέπει στην ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση μια ευκαιρία να πιέσει την ΕΕ να ξαναγράψει κάποιους από τους κανόνες της αγοράς φυσικού φυσικού αερίου, έχοντας επί χρόνια αγνοήσει τις ανησυχίες της Μόσχας, καθώς η ρωσική Gazprom προτιμά τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια.

Παράλληλα ο Πούτιν επιδιώκει, όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο δύο άτομα που έχουν γνώση του θέματος, μια ταχεία έγκριση του αμφιλεγόμενου αγωγού Nord Stream - η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε πρόσφατα - προς τη Γερμανία, ώστε να δοθεί ώθηση στις παραδόσεις φυσικού αερίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Πούτιν αναμένεται να μιλήσει την Τετάρτη στην Εβδομάδα Ρωσικής Ενέργειας μία εβδομάδα μετά την παρέμβασή του για να κατευναστούν οι ανησυχίες των αγορών, όταν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η Gazprom να αυξήσει τις ροές φυσικού αερίου. Το Κρεμλίνο εμφανίζει τον Πούτιν ως σωτήρα της Ευρώπης στην τρέχουσα ενεργειακή κρίση γνωρίζοντας ότι η Ρωσία θα αποκομίσει πολιτικές παραχωρήσεις από την ΕΕ ή θα δει αποκλιμάκωση της έντασης στις ευρω-ρωσικές σχέσεις ως αποτέλεσμα της κρίσης, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο και σύμβουλο πολιτικής που είναι κοντά στη ρωσική προεδρία. «Ο Πούτιν διαισθάνεται μια ευκαιρία από την κρίση», δήλωσε ο Αντρέι Κορτούνοφ, επικεφαλής του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων που ίδρυσε το Κρεμλίνο. «Η Ρωσία θέλει να αποτρέψει την ΕΕ να καθυστερήσει την έγκριση του Nord Stream 2 και να ξεκινήσουν συνομιλίες για μακροπρόθεσμες σταθερές τιμές για το φυσικό αέριο», πρόσθεσε.

Πυρά του Πούτιν κατά «σνομπ» αξιωματούχων και συμβούλων της ΕΕ

Ο Πούτιν επέρριψε μέρος της ευθύνης για την ενεργειακή κρίση σε λάθη της Κομισιόν και σε «σνομπ» αξιωματούχους και συμβούλους της ΕΕ, που πίεσαν όπως είπε για τη μετάβαση σε τιμολόγηση του φυσικού αερίου με τιμές αγοράς και «δεν θέλουν να ακούσουν ο,τιδήποτε άλλο». Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν σε σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την ερχόμενη εβδομάδα το θέμα της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου και τα μέτρα για τη συγκράτησή τους.

Η Ευρώπη στηρίζεται στην Gazprom για το ένα τρίτο των προμηθειών της φυσικού αερίου. Και μολονότι η αποθήκευση φυσικού αερίου ξαναχτίζεται από χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ για την εποχή αυτή στη Γηραιά Ήπειρο, οι επιλογές γαι παραδόσεις από άλλες πηγές, όπως το υγροποιημένο φυσικό αέριο, είναι περιορισμένες. Κι έτσι, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, πιθανώς ενισχύεται η εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία για πρόσθετες παραδόσεις, ώστε να μην υπάρξουν ελλείψεις όταν πέσουν τα κρύα. Η Ρωσία την ίδια ώρα διαθέτη επαρκή αποθέματα για να βγάλει το χειμώνα, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας Εβγκένι Γκράμπτσακ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης και αρμόδιος για την ενεργειακή πολιτική της χώρας, Αλεξάντερ Νόβακ, είπε ότι η ταχεία μετάβαση από τις παραδοσιακές στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνέβαλαν στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης. Την περασμένη εβδομάδα ο Πούτιν είπε ότι μια ταχεία έγκριση από την Ευρώπη του Nord Stream 2 για μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Βαλτικής θα έστελνε «θετικό σήμα» στις αγορές.

Τα σχέδια της Ευρώπης

Η ΕΕ από την πλευρά της ελπίζει η κρίση του φυσικού αερίου να είναι μακροπρόθεσμη και εστιάζει τις προσπάθειές της στο να βοηθήσει τα κράτη μέλη να βγάλουν το χειμώνα με τις τιμές να παραμένουν υψηλές και τον κίνδυνο να μην είναι έτοιμος να λειτουργήσει για μήνες ο Nord Stream 2. Η επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον, είπε χθες Τρίτη ότι η υπόγεια αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει φθάσει περίπου στο 75% της χωρητικότητας, πολύ χαμηλότερη μεν σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία, αλλά επαρκής για να καλυφθεί η ζήτηση.

Η ΕΕ θα διερευνήσει επίσης το κατά πόσον είναι εφικτές οι κοινές προμήθειες φυσικού αερίου από κράτη μέλη, ώστε να ενισχυθεί η αγοραστική τους μόχλευση με τρίτα μέρα σε μια εργαλειοθήκη που αναμένεται να καθοριστεί την Τετάρτη – πράγμα που σημαίνει ότι η Ένωση είναι μάλλον απίθανο να ανταποκριθεί άμεσα στα ανοίγματα του Πούτιν, καθώς συνεχίζονται οι ευρω-ρωσικές εντάσεις για ζητήματα όπως το ουκρανικό και εκείνο της Λευκορωσίας.

Σ’ αυτή τη φάση κάπου το 20% του φυσικού αερίου που στέλνει η Gazprom στην Ευρώπη συνδέεται με τις τιμές του πετρελαίου, ενώ ένα ποσοστό λίγο πάνω από το 50% τιμολογείται για την επόμενη ημέρα ή τον επόμενο μήνα, όπως σημείωσε ο αναλυτής πετρελαίου και φυσικού αερίου της BCS Global Markets, Ρον Σμιθ. Η Ρωσία ενδιαφέρεται να αποκαταστήσει τη συσχέτιση με τις τιμές του πετρελαίου στα συμβόλαια φυσικού αερίου και να απομακρυνθεί από την άμεση τιμολόγηση, στην οποία επέμεινε ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφεραν στο Bloomberg οι δύο πηγές του που έχουν γνώση του θέματος. Η Gazprom, όπως είπαν οι ίδιοι, έχει ήδη ξεκινήσει να γεμίζει με φυσικό αέριο τον Nord Strem 2 και θέλει να πάρουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα οι ευρωπαϊκές εποπτικές Αρχές την απόφαση για να τεθεί ο αγωγός σε λειτουργία. Η Gazprom άρχισε να στέλνει φυσικό αέριο από τα αποθέματά της για να βοηθήσει να πέσουν οι τιμές και θέλει να συνεργαστεί με ευρωπαϊκές χώρες για να ηρεμήσουν οι αγορές, δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC ο Ρώσος αναπληρωτής υπ ΕΞ, Σεργκέι Ριαμπκόφ. «Η Gazprom πανηγυρίζει μια μεγάλη νίκη», δήλωσε ο πρώην επικεφαλής του τμήματος διεθνών επιχειρηματικών συναλλαγών του ομίλου, Στάνισλαβ Τσιγκάνκοφ. «Είναι η τέλεια συγκυρία για να εκμεταλλευτεί την κατάσταση».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλες οι ειδήσεις
Τη Φώφη Γεννηματά επισκέφθηκε στο νοσοκομείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης -Ολες οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ
Δημοσκόπηση Marc: Τι ψηφίζουν οι ανεμβολίαστοι
Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Ερχεται απειλητικά από τις επόμενες ώρες -Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ