Δύο εστιατόρια της Μαδρίτης διεκδικούν ένα ιστορικό ρεκόρ, αλλά μήπως οι χωροχρονικοί ισχυρισμοί τους είναι ψεύτικοι;
Η αντιπαλότητα φουντώνει στη Μαδρίτη, όπου το επίσημο «παλαιότερο εστιατόριο στον κόσμο» αμφισβητείται για το ρεκόρ μακροζωίας του από ένα άλλο ιστορικό εστιατόριο της πόλης.
Το Sobrino de Botín, που άνοιξε το 1725, κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες ως το παλαιότερο εστιατόριο στον κόσμο από το 1987, αλλά, ακριβώς καθώς γιορτάζει τα 300 χρόνια του, ένα άλλο εστιατόριο, το Casa Pedro, ισχυρίζεται ότι άνοιξε τις πόρτες του το 1702.
Ωστόσο, η τήρηση των απόκρυφων κανόνων που έχει θεσπίσει το Βιβλίο Γκίνες για να αποδείξει τον ισχυρισμό του δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Και ακόμη και αν το Casa Pedro καταφέρει να ανταποκριθεί στους κανόνες – ένα εγχείρημα που δυσχεραίνεται από την απώλεια των επίσημων εγγράφων του που κάηκαν κατά τον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο – και να σφετεριστεί τον τίτλο του Sobrino de Botín, ένα μπιστρό στη Ρώμη μπορεί να χαλάσει το πάρτι και για τα δύο.
«Να το αποδείξουμε!»
Όπως και το Sobrino de Botín, το Casa Pedro είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που προσφέρει κλασικά καστιγιάνικα πιάτα, όπως μαγειρευτά εντόσθια και ψητό γουρουνόπουλο, σε ένα ρουστίκ περιβάλλον με γοητευτικά ισπανικά πλακάκια, ξύλινα δοκάρια και υπόγειες κάβες, σύμφωνα με την εφημερίδα The Independent.
Και τα δύο εστιατόρια έχουν φιλοξενήσει διάσημους επισκέπτες. Το Botín έχει σερβίρει κατά τη διάρκεια των ετών πολλούς γίγαντες της λογοτεχνίας, όπως τον Truman Capote, τον F. Scott Fitzgerald και τον Graham Greene.
Ο Ernest Hemingway το περιέγραψε ως «ένα από τα καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο». Το Casa Pedro, από την πλευρά του, έχει φιλοξενήσει συχνά μέλη βασιλικών οικογενειών, όπως τον σημερινό μονάρχη της Ισπανίας, τον βασιλιά Felipe VI.
Έχουν πολλά κοινά, αλλά τώρα οι διεκδικήσεις τους για τον τίτλο τους έχουν φέρει σε αντιπαράθεση, καθώς το Casa Pedro προσπαθεί να κλέψει τον ιστορικό τίτλο του Botín.
«Αν κοιτάξετε το λογότυπο του εστιατορίου, γράφει «Casa Pedro, από το 1702», οπότε είπαμε «Να πάρει ο διάολος, ας προσπαθήσουμε να το αποδείξουμε λοιπόν!»», δήλωσε η ιδιοκτήτρια του εστιατορίου, Irene Guiñales, όγδοη γενιά της οικογένειας, μιλώντας στο The Associated Press. Αλλά αυτό δεν είναι εύκολο.

«Ο διαγωνισμός έχει πάρει φωτιά»
Η Guinness είναι επιφυλακτική όσον αφορά τα ακριβή κριτήρια για τον τίτλο: η διαδικασία επαλήθευσης γνωστοποιείται μόνο στους αιτούντες. Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος δήλωσε ότι απαιτούνται «ουσιαστικές αποδείξεις» και «απόλυτη τεκμηρίωση».
Ο Antonio González, τρίτης γενιάς ιδιοκτήτης του Botín, είπε ότι η Guinness ζήτησε από το εστιατόριο να αποδείξει ότι λειτουργεί συνεχώς στην ίδια τοποθεσία και με το ίδιο όνομα.
Ωστόσο, οι ανατροπές της ιστορίας δεν διευκολύνουν πάντα την προσκόμιση των αποδεικτικών στοιχείων: τα έγγραφα των τοπικών αρχείων για την περιοχή γύρω από το Casa Pedro κάηκαν κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου.

Η κατάσταση γίνεται πιο περίπλοκη, σύμφωνα με το Euronews, από μια ιταλική τρατορία στη Ρώμη μπορεί να «ξεπεράσει» τόσο το Sobrino de Botín όσο και το Casa Pedro και να κατακτήσει τον τίτλο του παλαιότερου εστιατορίου στον κόσμο.
Το La Campana, που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης, λέγεται ότι λειτουργεί αδιάλειπτα για περισσότερα από 500 χρόνια, και οι ιδιοκτήτες του δηλώνουν ότι έχουν συμπληρώσει τα απαραίτητα έγγραφα και είναι έτοιμοι να υποβάλουν την αίτηση τους στη Guinness.
Έτσι, το σκηνικό είναι έτοιμο για μια ευρωπαϊκή γαστρονομική μάχη - αλλά το αν οι πελάτες ενδιαφέρονται πραγματικά για το αν το εστιατόριό τους θα αναγνωριστεί επίσημα ως το παλαιότερο στον κόσμο είναι ένα άλλο θέμα.
Ο David González και η Mayte Villena, τακτικοί πελάτες του Casa Pedro, φάνηκαν αδιάφοροι για όλη αυτή την αναστάτωση. «Δεν θα αλλάξει τίποτα για εμάς», δήλωσαν στην εφημερίδα The Independent.