Σινάτρα, Αρίθα Φράνκλιν, Ρίκι Μάρτιν, Beyonce -Οταν οι σταρ τραγούδησαν στις ορκωμοσίες Αμερικανών προέδρων - iefimerida.gr

Σινάτρα, Αρίθα Φράνκλιν, Ρίκι Μάρτιν, Beyonce -Οταν οι σταρ τραγούδησαν στις ορκωμοσίες Αμερικανών προέδρων

Ο Μπιλ Κλίντον και η Χίλαρι στη δεύτερη τελετή ορκωμοσίας του στην προεδρία
Ο Μπιλ Κλίντον και η Χίλαρι στη δεύτερη τελετή ορκωμοσίας του στην προεδρία / Φωτογραφία: AP Photos

Αν κάτι γνωρίζουν καλά οι Αμερικανοί, αυτό είναι η σόουμπιζ, μια λάμψη από την οποία φροντίζουν να δίνουν και κατά την τελετή ορκωμοσίας των νέων προέδρων, διαχρονικά.

Αντίστοιχη, αν και πρωτόγνωρη ταυτόχρονα, λόγω κορωνοϊού, θα είναι η εικόνα και από την αποψινή τελετή. Παρέλαση αστέρων του Χόλιγουντ και του πενταγράμμου, όπως η Τζένιφερ Λόπεζ, η Lady Gaga, ο Τομ Χανκς, η ντίβα της country μουσικής, Γκαρθ Μπρούκς αναμένεται να εμφανιστούν στην τελετή ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος έχει καλέσει τον κόσμο να παρακολουθήσει την λαμπερή τελετή από τους δέκτες των τηλεοράσεων και διαδικτυακά λόγω της πανδημίας. Η μακρά λίστα των ονομάτων που αποδέχτηκαν την πρόταση του Τζο Μπάιντεν προκάλεσε μάλιστα και την οργή του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πριν από τέσσερα χρόνια δυσκολεύτηκε να εξασφαλίσει «τρανταχτά» ονόματα στη δική του ορκωμοσία.

Συγκεντρώσαμε εδώ μερικές από τις πιο όμορφες μουσικές στιγμές σε παλιότερες τελετές ορκωμοσίας προέδρων των ΗΠΑ, από το μακρινό 1961 και τον JFK μέχρι και τις αξέχαστες στιγμές στους εορτασμούς ανάληψης καθηκόντων από τον Μπαράκ Ομπάμα.

Η χαμένη βραδιά του γκαλά στην ορκωμοσία του Κένεντι

Παραγωγός και οικοδεσπότης της βραδιάς που ακολούθησε την ορκωμοσία του Τζον Κένεντι, ο Φραν Σινάντρα κατάφερε, καθότι στο απόγειο της καριέρας του το 1961, να προσελκύσει τα μεγαλύτερα ονόματα της βιομηχανίας θεάματος εκείνη την εποχή. Διαβάζουμε πως έπεισε ακόμη και τον παραγωγό του Μπρόντγεϊ Λέλαντ Χέιγουαρντ, να κλείσει για το βράδυ εκείνο δύο παραστάσεις, προκειμένου να εξασφαλίσει ονόματα όπως ο Λόρενς Ολίβιε για το γκαλά της ορκωμοσίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σκοπός του γκαλά είναι να ανακηρύξουμε με αυτή τη νέα διοίκηση πως οι τέχνες θα έχουν έναν πιο βασικό, προβεβλημένο, πιο σημαντικό ρόλο στην αμερικανική πολιτική ζωή» έλεγε τότε ο νεοεκλεγείς JFK.

Εκείνο που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι πως η βραδιά του γκαλά πραγματοποιήθηκε μια νύχτα με έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία και διέκοψαν την ηλεκτροδότηση σε μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας, Ουάσιγκτον. Η παραγωγή κατάφερε να βιντεοσκοπήσει τη βραδιά, με τη χρήση γεννητριών, ωστόσο τελικά αποφασίστηκε το πρόγραμμα να μην μεταδοθεί ποτέ. Πλάνα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας μόλις πριν από μερικά χρόνια.

Ο αντικομφορμιστής Μπομπ Ντίλαν στην ορκωμοσία του Μπιλ Κλίντον το 1993

Ο τραγουδοποιός Μπομπ Ντίλαν έχει γράψει ορισμένα από τα πιο αναγνωρίσιμα τραγούδια-διαμαρτυρίας στην ιστορία της φολκ μουσικής. Ωστόσο, η σχέση του με την πολιτική, αλλά και τις επισημότητες περνά από μεγάλα σκαμπανεβάσματα. Τελευταίο… επεισόδιο η εξαφάνισή του μετά την ανακοίνωση πως ήταν το τιμώμενο πρόσωπο, με το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας το 2016.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 1993 όμως, ο ξεχωριστός καλλιτέχνης στάθηκε National Mall και τραγούδησε προς τιμήν του νέου προέδρου, Μπιλ Κλίντον, ο οποίος, όπως θα δείτε, τραγουδούσε εκστασιασμένος μαζί του, το κομμάτι Chimes of Freedom.

Οι Αμερικανοί ωστόσο θυμούνται πολύ έντονα και την ερμηνεία της Μπάρμπρα Στρέιζαντ, επίσης το 1993, στο God Bless America, το βράδυ της ορκωμοσίας του Μπιλ Κλίντον. Η αντίδραση του νέου προέδρου των ΗΠΑ, κατά την εκπληκτική ερμηνεία της είναι επίσης χαρακτηριστική. Το τραγούδι με τον πατριωτικό στίχο γράφτηκε κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και διασκευάστηκε και στην αυγή του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με Ρίκι Μάρτιν ανέλαβε καθήκοντα το 2001, ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος

Παρότι οι μεγάλοι αστέρες φαίνεται πως επιλέγουν Δημοκρατικούς υποψηφίους, το 2001, στην πρώτη θητεία του Τζορτζ Μπους του νεότερου, τραγούδησε μεταξύ άλλων, ο νέος και πολλά υποσχόμενος τότε Ρίκι Μάρτιν. Ο Λατίνος καλλιτέχνης τραγούδησε το επίσημο τραγούδι του Μουντιάλ του 1998, που διοργανώθηκε στη Γαλλία, με τίτλο The Cup Of Life.

Παρατηρήστε στην αρχή του βίντεο, πως την βραδιά της ορκωμοσία του Τζορτζ Μπους συντονίζει ο Λάρι Κινγκ, ο πάλαι ποτέ μετρ των μεγάλων συνεντεύξεων του CNN.

Η ερμηνεία της Αρίθα Φράνκλιν στην ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα το 2009

Αν και η ξεχωριστή φωνή της είχε ντύσει μελωδικά δύο ακόμη ορκωμοσίες ως τότε, αφού είχε τραγουδήσει τόσο στις τελετές ανάληψης καθηκόντων του Μπιλ Κλίντον και του Τζιμ Κάρτερ στο παρελθόν, η ερμηνεία της Αρίθα Φράνκλιν σε εκείνη του Μπαράκ Ομπάμα έμεινε στην ιστορία. Ίσως γιατί μια μαύρη γυναίκα με βαρύ όνομα στην μουσική ιστορία της χώρας, ερμήνευε για πρώτη φορά ένα τραγούδι μπροστά στον πρώτο μαύρο πρόεδρο των ΗΠΑ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Αρίθα που έφυγε από τη ζωή το 2018 και η οποία είχε συγκινήσει με τη φωνή της τον Μπαράκ Ομπάμα ερμήνευσε το My Country, Tis of Thee και μάγεψε το συγκεντρωμένο πλήθος.

Και ο Μπρους Σπρίνγκστιν, τον οποίο θα παρακολουθήσουμε στην φετινή ορκωμοσία Τζο Μπάιντεν, ήταν παρών στην πρώτη ανάληψη καθηκόντων από τον Μπαράκ Ομπάμα το 2009. Από την άκρη της τεράστιας εσπλανάδας που οδηγεί στο Μνημείο Λίνκολν στο Καπιτώλιο, ο Μπρους Σπρίνγκστιν και ο ακτιβιστής και ερμηνευτής της φόλκ, Πιτ Σίγκερ ξεσήκωσαν το κοινό που φώναζε ρυθμικά το όνομα του νέου προέδρου. Οι δύο ερμηνευτές τραγούδησαν το «This Land Is Your Land» απηχώντας τις αξίες της ελευθερίας και της ισότητας στις ΗΠΑ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Μπιγιόνσε τραγούδησε τον εθνικό ύμνο το 2013

Τέσσερα χρόνια αργότερα, την τιμή να τραγουδήσει τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ ανέλαβε η Μπιγιόνσε, η οποία και βρέθηκε στην ορκωμοσία για τη δεύτερη θητεία του Μπαράκ Ομπάμα το 2013.

Λεπτομέρεια που όμως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σήμερα, πίσω από την τραγουδίστρια καθώς ανοίξει το πλάνο, φαίνεται ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπαίντεν, να χαμογελά καθώς αναλαμβάνει (τότε) τα καθήκοντα του αντιπροέδρου.

Η Μπιγιόνσε είχε αναλάβει να ξεσηκώσει τους παρευρισκόμενους και στον χορό που ακολούθησε την ορκωμοσίας, το περίφημο γκαλά της ορκωμοσίας, με τον Μπαράκ Ομπάμα να χορεύει τσικ-του-τσικ με την Μισέλ προκαλώντας ενθουσιασμό στα πλήθη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ