Η ζωή των αρχιμαφιόζων στο Netflix -Οι διαβόητοι και πιο πλούσιοι εγκληματίες στον κόσμο - iefimerida.gr

Η ζωή των αρχιμαφιόζων στο Netflix -Οι διαβόητοι και πιο πλούσιοι εγκληματίες στον κόσμο

Το διάσημο αφεντικό της μαφίας John Gotti
Το διάσημο αφεντικό της μαφίας, John Gotti / Φωτογραφία: AP Photo/David Cantor
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τo νέο ντοκιμαντέρ του Netflix, με τίτλο «How to Become a Mob Boss», έχει ρίξει φως σε μερικούς από τους πλουσιότερους και πιο βίαιους εγκληματίες στον κόσμο.

Μερικοί από τους πιο διαβόητους εγκληματίες του 20ού αιώνα, έζησαν σε αμερικανικές πόλεις. «Στο δρόμο, όλοι θέλουν να σου πάρουν ό,τι έχεις, και πρέπει πάντα να το προστατεύεις. Και η βία είναι ο καλύτερος τρόπος για να το κάνεις», δήλωσε ένας άνδρας στο τρέιλερ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix θα εξερευνήσει την ιστορία των διάσημων μαφιόζων, αναδεικνύοντας τα βασικά στοιχεία και τις τακτικές τους.

Παρακάτω, ακολουθούν τέσσερα από τα πιο αδίστακτα «αφεντικά».

Δημόσιος εχθρός νούμερο ένα

Ο Αλ Καπόνε γεννήθηκε σε μια ιταλική οικογένεια στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης το 1899.

Ο Καπόνε εγκατέλειψε το σχολείο στα 14 αφού χτύπησε έναν δάσκαλο και στη συνέχεια εντάχθηκε σε δύο «παιδικές συμμορίες» που ήταν γνωστές για βανδαλισμούς και μικροέγκλημα, σύμφωνα με την Encyclopedia Britannica.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κυριάρχησε στο οργανωμένο έγκλημα στο Σικάγο από το 1925 έως το 1931 και θεωρήθηκε ότι ήταν ο πιο διαβόητος γκάνγκστερ στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το TheCoolist.

Σύμφωνα με το FBI, η δράση του κινούνταν γύρω από τα τυχερά παιχνίδια, την πορνεία, τη δωροδοκία, τη διακίνηση ναρκωτικών, τη ληστεία, τις ρακέτες «προστασίας» και τους φόνους. Και φαινόταν ότι οι αρχές επιβολής του νόμου δεν μπορούσαν να τον αγγίξουν.

Για να ξεφύγει από τα εγκλήματά του, η αστυνομία και οι πολιτικοί ήταν στο μισθολόγιο του.

Αλ Καπόνε
Αλ Καπόνε / Φωτογραφία: ΑΡ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Σφαγή της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου ήταν μια από τις πιο γνωστές πράξεις βίας του Καπόνε. Το όνομα αυτό δόθηκε και έμεινε στην ιστορία, σε ένα μακελειό που έγινε σε μια αποθήκη του Λίνκολν Παρκ, στην Βόρεια πλευρά του Σικάγου, όταν τρεις ένοπλοι μεταμφιεσμένοι αστυνομικοί, εκτέλεσαν εν ψυχρώ τα μέλη της αντιπάλης συμμορίας.

Το μακελειό έγινε στις 14 Φεβρουαρίου του 1929, όταν ο Αλ Καπόνε, επικεφαλής της Ιταλο-Αμερικανικής μαφίας αποφάσισε να εξοντώσει όλη την συμμορία του Τζωρτζ "Μπαγκς" Μοράν, για να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο στην διακίνηση παρανόμου αλκοόλ στο Σικάγο, στην εποχή της ποτοαπαγόρευσης. Μέρος του τοίχου της αποθήκης φυλάσσεται ως έκθεμα στο Εθνικό Μουσείο Οργανωμένου Εγκλήματος και Επιβολής του Νόμου.

Ο Μπαγκς Μόραν κατάφερε να ξεφύγει από τη σφαγή. Αν και ο Καπόνε έμενε στο σπίτι του στο Μαϊάμι, το κοινό και τα μέσα ενημέρωσης τον κατηγόρησαν αμέσως για τη σφαγή.

Η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε για να τον απομακρύνει, οδηγώντας τον στο δικαστήριο για φοροδιαφυγή, όπου το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο και ο Καπόνε φυλακίστηκε για 11 χρόνια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεταφέρθηκε στο Αλκατράζ το 1934 αφού συνελήφθη να δωροδοκεί φρουρούς σε μια ομοσπονδιακή φυλακή στην Ατλάντα. Η υγεία του σύντομα άλλαξε - η σύφιλη που είχε ως νεαρός άνδρας μετατράπηκε σε νευροσύφιλη, προκαλώντας άνοια. Εξέτισε εξήμισι χρόνια φυλάκιση και πέθανε από καρδιακή ανακοπή στο σπίτι του στο Μαϊάμι στις 25 Ιανουαρίου 1947, σε ηλικία 48 ετών.

«Ο βασιλιάς της κοκαΐνης»

Ο Πάμπλο Εσκομπάρ, ένας Κολομβιανός εγκληματίας που τελικά έγινε ο επικεφαλής του καρτέλ Μεντεγίν, γεννήθηκε στο Rionegro της Κολούμπια το 1949.

Ήταν αναμφισβήτητα ο πιο ισχυρός έμπορος ναρκωτικών στον κόσμο στη δεκαετία του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του '90, όπως αναφέρει η Britannica.

Παρόμοια με τον Καπόνε, ο Εσκομπάρ ξεκίνησε το έγκλημα σε νεαρή ηλικία. Ως έφηβος, πούλησε πλαστά διπλώματα, πουλούσε λαθραία στερεοφωνικό εξοπλισμό και έκλεβε και μεταπωλούσε επιτύμβιες στήλες, αναφέρει η Britannica.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πάμπλο Εσκομπάρ
Πάμπλο Εσκομπάρ / Φωτογραφία: ΑΡ

Στα μέσα της δεκαετίας του 1970, βοήθησε στη δημιουργία μιας εγκληματικής οργάνωσης που αργότερα θα γίνει το καρτέλ του Μεντεγίν.

Το καρτέλ επικεντρώθηκε στην παραγωγή, μεταφορά και πώληση κοκαΐνης. Ήταν γνωστός ότι ήταν ένας αδίστακτος άνθρωπος και ήταν υπεύθυνος για τη δολοφονία χιλιάδων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών, δημοσίων υπαλλήλων, δημοσιογράφων και απλών πολιτών.

Μια μέρα μετά τα 44α γενέθλια του Εσκομπάρ, το καρτέλ δέχθηκε εισβολή από δυνάμεις της Κολομβίας. Ο Εσκομπάρ πυροβολήθηκε θανάσιμα και το καρτέλ του Μεντεγίν κατέρρευσε αμέσως μετά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το τέρας»

Το αφεντικό της μαφίας της Σικελίας, Salvatore "Totò" Riina, εντάχθηκε στη μαφία στα 19 του, αφού του ζητήθηκε από τον πατέρα του να δολοφονήσει έναν άνδρα.

Μπήκε στη φυλακή για ανθρωποκτονία και επέστρεψε σπίτι έτοιμος να αναλάβει δράση. Ανέβηκε γρήγορα στις βαθμίδες και ανέλαβε τη φατρία Corleonesi τη δεκαετία του 1970. Η φατρία του κατέλαβε την πρώτη θέση στη σικελική μαφία αφού κέρδισε μια αιματηρή εκστρατεία.

Η φατρία Coleonesi ήταν γνωστή για τις μαζικές επιθέσεις της, που σκότωναν αθώους ανθρώπους.

 Salvatore Toto' Riina
Salvatore Toto' Riina / Φωτογραφία: AP Photo/Giulio Broglio
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Riina διέταξε τον βομβαρδισμό ενός τρένου από τη Νάπολη προς το Μιλάνο την παραμονή των Χριστουγέννων του 1984, σκοτώνοντας τουλάχιστον 16 άτομα.

Η επίθεση είχε σκοπό να αποσπάσει την προσοχή των ιταλικών δυνάμεων από την έρευνα της Κόζα Νόστρα μετά από μία κατάθεση κατά της μαφίας. Ήταν γνωστός για το ότι σκότωνε όποιον βρισκόταν στο δρόμο του ή όποιον τον αδικούσε.

Ο Riina πέθανε σε νοσοκομείο της Πάρμα το 2017. Εξέτιε 26 ισόβια για τις αμέτρητες δολοφονίες και σφαγές που διέταξε. Τα θύματα περιελάμβαναν αντίπαλους της μαφίας, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες, πολιτικούς, αστυνομικούς, ανακριτές και δικαστές.

«Ο φανταχτερός δον»

Ο Αμερικανός προϊστάμενος του οργανωμένου εγκλήματος, Τζον Γκότι, ήταν γνωστός για τον υπερβολικό τρόπο ζωής του και τις συχνές δημόσιες δίκες στις δεκαετίες του 1980 και του '90.

Ο Γκότι γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και σύντομα έμπλεξε με την οικογένεια του εγκλήματος Gambino, μια από τις πέντε οικογένειες της Νέας Υόρκης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνελήφθη εννέα φορές μεταξύ 18 και 26 ετών για μικροεγκλήματα. Ήταν επίσης γνωστός για τα ακριβά κοστούμια του, τις ζωγραφισμένες στο χέρι γραβάτες και το μαντήλι τσέπης από τον Ιταλό σχεδιαστή Brioni.

Ο Γκότι ανέβηκε πολύ γρήγορα στις τάξεις της οικογένειας του εγκλήματος Gambino, πρόθυμος να κάνει τα πάντα για να φτάσει στην κορυφή.

Διοργάνωσε την πολύ δημόσια δολοφονία του αφεντικού της οικογένειας Γκαμπίνο, Πολ «Μεγάλο Πάουλι» Καστελάνο.

Τέσσερις άνδρες με καπαρντίνες και ρωσικά καπέλα πυροβόλησαν τον Καστελάνο και τον στενό του συνεργάτη Τόμας Μπιλότι με εντολή του Γκότι.

Ο Γκότι ανέλαβε ως το αφεντικό της οικογένειας Γκαμπίνο μετά τη δολοφονία. Αθωώθηκε σε τρεις διαφορετικές, διαδοχικές ποινικές δίκες μεταξύ 1986 και 1990. Μπόρεσε ακόμη και να καταργήσει την κατηγορία της δολοφονίας. Αυτές οι αθωώσεις έγιναν χάρη στη δύναμή του, τη δωροδοκία και τον εκφοβισμό των μαρτύρων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 1990, ο Γκότι και τα άλλα μέλη του Gambino, Gravano και Frank Locascio συνελήφθησαν. Ο Gravano έκανε συμφωνία με τους εισαγγελείς και κατέθεσε εναντίον του Γκότι ισχυριζόμενος ότι ενορχήστρωσε τη δολοφονία των Καστελάνο και Μπιλότι για να διεκδικήσει την εξουσία.

Το 1992, ο Γκότι κρίθηκε ένοχος και για τις 13 κατηγορίες και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη χωρίς πιθανότητα αποφυλάκισης. Πέθανε στη φυλακή το 2002.

Δείτε το τρέιλερ για το ντοκιμαντέρ του Netflix, «How to Become a Mob Boss»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ