«Η Επιστροφή»: Η ταινία για τον Οδυσσέα με τους Ρέιφ Φάινς-Ζιλιέτ Μπινός γυρίστηκε σε αυτές τις γωνιές της Ελλάδας - iefimerida.gr

«Η Επιστροφή»: Η ταινία για τον Οδυσσέα με τους Ρέιφ Φάινς-Ζιλιέτ Μπινός γυρίστηκε σε αυτές τις γωνιές της Ελλάδας

Το Αγγελόκαστρο στην Κέρκυρα, το οποίο θα αποτελεί εξωτερικά το κάστρο του Οδυσσέα
Το Αγγελόκαστρο στην Κέρκυρα, το οποίο θα αποτελεί εξωτερικά το κάστρο του Οδυσσέα / Φωτογραφία: ionianfilmoffice
ΣΟΦΙΑ ΠΑΦΤΟΥΝΟΥ

Ολοκληρώθηκαν πριν από μερικές εβδομάδες στην Κέρκυρα τα γυρίσματα της ταινίας μεγάλου μήκους «The Return» («Η Επιστροφή») σε προσεκτικά επιλεγμένες και εντυπωσιακές τοποθεσίες του νησιού.

Η ταινία έχει ως θέμα την επιστροφή του Οδυσσέα και πρόκειται για την πρώτη παραγωγή που γυρίζεται διεθνώς με θέμα την Οδύσσεια ύστερα από πολλές δεκαετίες, όπως τονίζει ο σκηνοθέτης της, Uberto Pasolini.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ρέιφ Φάινς και Ζιλιέτ Μπινός ως Οδυσσέας και Πηνελόπη

Πρωταγωνιστούν οι διεθνούς φήμης ηθοποιοί Ρέιφ Φάινς (Οδυσσέας) και Ζιλιέτ Μπινός (Πηνελόπη), ενώ στον ρόλο του Λαέρτη θα δούμε τον Έλληνα ηθοποιό Νικήτα Τσακίρογλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ρέιφ Φάινς και η Ζιλιέτ Μπινός συναντιούνται ξανά στη μεγάλη οθόνη έπειτα από 27 χρόνια, καθώς το 1996 συμπρωταγωνίστησαν στη βραβευμένη με εννέα Όσκαρ ταινία «Ο Άγγλος ασθενής».

Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν με τη συνδρομή και υποστήριξη του Ionian Islands Film Office της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, των Δήμων Βόρειας Κέρκυρας και Κεντρικής Κέρκυρας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, ενώ συμμετείχαν σε αυτά Κερκυραίοι συνεργάτες, τεχνικοί και βοηθητικοί ηθοποιοί.

Ο ηθοποιός Ralph Fiennes, φιλά την ηθοποιό Juliette Binoche καθώς φτάνουν για την προβολή της ταινίας "The English Patient" στη Ρώμη, Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016
Ο Ralph Fiennes φιλά τη Juliette Binoche καθώς φτάνουν για την προβολή της ταινίας «The English Patient» στη Ρώμη, Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016 / Φωτογραφία: AP Photo/Andrew Medichini
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί πως την εκτέλεση παραγωγής αλλά και τη συμπαραγωγή έχει αναλάβει η ελληνική εταιρεία παραγωγής Heretic, η οποία έχει ήδη στο ενεργητικό της ένα βραβείο Χρυσού Φοίνικα από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών το 2022, για την ταινία «Το Τρίγωνο της Θλίψης» («Triangle of Sadness»).

Μετά την Κέρκυρα όπου έμειναν για έναν μήνα σχεδόν, οι συντελεστές της «Επιστροφής» κατευθύνθηκαν και για άλλα εξωτερικά γυρίσματα σε ακόμα ένα πανέμορφο μέρος της Ελλάδας, την Πελοπόννησο. Σειρά έχει στη συνέχεια η Ιταλία, όπου θα γίνουν τόσο εσωτερικά, όσο και λίγα εξωτερικά γυρίσματα.

Αγγελόκαστρο, Κέρκυρα
Αγγελόκαστρο, Κέρκυρα / Φωτογραφία: Ionian Film Office
πράγματα από το σετ σε έναν ελαιώνα στην Κέρκυρα
Οι τοποθεσίες που επιλέχθηκαν στην Κέρκυρα είναι απομακρυσμένες και αγνές / Φωτογραφία: Ionian Film Office
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα ελληνικά κάστρα που επέλεξε ο σκηνοθέτης

Όσον αφορά την Κέρκυρα, τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν εκτός πόλης, καθώς πρόκειται για ταινία εποχής. Όλες οι τοποθεσίες επιλέχθηκαν πολύ προσεκτικά (απομακρυσμένες και αγνές), ώστε να μην προδίδουν τη σημερινή εποχή.

Συγκεκριμένα, ένα από τα σημεία που επέλεξε ο σκηνοθέτης της ταινίας Uberto Pasolini στο νησί των Φαιάκων είναι το Αγγελόκαστρο, ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά κάστρα της Ελλάδας. Βρίσκεται στην κορυφή της υψηλότερης αιχμής της ακτής του νησιού στη βορειοδυτική ακτή κοντά στην Παλαιοκαστρίτσα και πάνω στην άκρη της κορυφής της απότομης πλαγιάς.

Γυρίσματα στο Αγγελόκαστρο Κέρκυρας
Τα γυρίσματα στην Κέρκυρα κράτησαν σχεδόν τρεις εβδομάδες / Φωτογραφία: Ionian Film Office

Το κάστρο αυτό θα αποτελεί το παλάτι του Οδυσσέα και θα χρησιμοποιηθεί για τα μακρινά πλάνα, όπως ανέφερε τηλεφωνικά στο iefimerida η Άντζελα Κροκίδη, η οποία είναι συνεργάτις της περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων και υπεύθυνη για το Ionian Film Office. Φτάνοντας δηλαδή ο ομηρικός ήρωας στην πατρίδα του, θα αντικρίζει το Αγγελόκαστρο ως το ανάκτορό του. Ωστόσο, για τις σκηνές που θα διαδραματίζονται στο εσωτερικό του παλατιού του Οδυσσέα έχει επιλεγεί το Χλεμούτσι, το σημαντικότερο κάστρο του Πριγκιπάτου της Αχαΐας, το οποίο βρίσκεται στο χωριό Κάστρο της Ηλείας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το Κάστρο Χλεμούτσι στην Πελοπόννησο
Το Κάστρο Χλεμούτσι στην Πελοπόννησο / Φωτογραφία: Shutterstock

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι για να βρει το κάστρο του Οδυσσέα όπως το είχε οραματιστεί, ο σκηνοθέτης έψαξε εξονυχιστικά σε ένα site που είναι καταγεγραμμένα όλα τα κάστρα της Ευρώπης. Όταν λοιπόν είδε το Αγγελόκαστρο και το Χλεμούτσι ενθουσιάστηκε, γιατί βρήκε ακριβώς αυτό που ήθελε.

Άντζελα Κροκίδη, Κωνσταντίνος Κοντοβράκης και Uberto Pasolini
Άντζελα Κροκίδη, Κωνσταντίνος Κοντοβράκης και Uberto Pasolini / Φωτογραφία: Ionian Film Office

Συνεπώς, όπως καταλαβαίνει κανείς, η ταινία θα μπορούσε να γυριστεί οπουδήποτε στην Ευρώπη κι όμως επιλέχθηκε η Ελλάδα, γεγονός που σημαίνει πολλά για την επιτυχημένη προσπάθεια που κάνει η χώρα τα τελευταία χρόνια για να προσελκύσει σημαντικές κινηματογραφικές παραγωγές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μέλη του συνεργείου κατά τη διάρκεια γυρισμάτων στην Κέρκυρα
Μέλη του συνεργείου κατά τη διάρκεια γυρισμάτων στην Κέρκυρα / Φωτογραφία: Coasts Productions
Το Αγγελόκαστρο στην Κέρκυρα, το οποίο θα αποτελεί εξωτερικά το κάστρο του Οδυσσέα
Το Αγγελόκαστρο στην Κέρκυρα, το οποίο θα αποτελεί εξωτερικά το κάστρο του Οδυσσέα / Φωτογραφία: Ionian Film Office

«Μια μεγάλη, διεθνής και απαιτητική παραγωγή»

Την Κέρκυρα, όπως μας εξηγεί η κα Κροκίδη, ο Uberto Pasolini και ο Κωνσταντίνος Κοντοβράκης της Heretic με τους συνεργάτες τους, την είχαν επισκεφθεί τρεις φορές για να κάνουν location scouting, για να βρουν δηλαδή τις τοποθεσίες που ήθελε ο σκηνοθέτης. «Είναι πολύ σχολαστικός και λεπτομερής. Πρόκειται για ένα project που το δουλεύει χρόνια. Ήθελε να είναι πολύ συγκεκριμένες οι τοποθεσίες των γυρισμάτων», μας επισημαίνει.

Κωνσταντίνος Κοντοβράκης, Άντζελα Κροκίδη
Κωνσταντίνος Κοντοβράκης, Άντζελα Κροκίδη / Φωτογραφία: Ionian Film Office
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το Film Office της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων
Το Film Office της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων / Φωτογραφία: Ionian Film Office

«Πρόκειται για μια μεγάλη, διεθνή και πολύ απαιτητική παραγωγή, με εκατό άτομα συνεργείο. Αυτό που έχουμε εμείς ευθύνη, είναι να πάνε τα πράγματα κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων όσο το δυνατόν καλύτερα, να εξασφαλίσουμε δηλαδή ότι δεν θα έχουν προβλήματα. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά και συνεργάστηκαν όλοι άψογα. Μάλιστα, στη Βόρεια Κέρκυρα, επιδιορθώθηκε μέχρι κι ένας δρόμος που οδηγεί σε μια πολύ απομονωμένη τοποθεσία (στο σημείο όπου κατασκευάστηκε ειδικά για τα γυρίσματα η καλύβα του Εύμαιου), την οποία είχε ο επιλέξει ο σκηνοθέτης για να κάνει το γύρισμα του. Όπου χρειάστηκε η συνδρομή μας, την παρείχαμε. Όχι μόνο εμείς ως Film Office Ionian Islands και ως Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αλλά και οι Δήμοι της Κεντρικής και Βόρειας Κέρκυρας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων του νησιού και όλοι όσοι ενεπλάκησαν», συμπληρώνει η κυρία Κροκίδη.

Το Ionian Film Office στην Κέρκυρα
Το Ionian Film Office στην Κέρκυρα / Φωτογραφία: Ionian Film Office
Πανέμορφο τοπίο από το νησί της Κέρκυρας
Πανέμορφο τοπίο από το νησί της Κέρκυρας / Φωτογραφία: Ionian Film Office
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το σίγουρο είναι πως η επιλογή της Ελλάδας για να γίνουν τα περισσότερα από τα γυρίσματα της ταινίας «Η Επιστροφή» αποτελεί σημαντικό γεγονός για τη χώρα μας, τόσο από συναισθηματικής (και ιστορικής) απόψεως, όσο και από οικονομικής.

«Το ότι πραγματεύεται την Οδύσσεια και ένα μέρος της γυρίστηκε στην Κέρκυρα είναι για εμάς πολύ σημαντικό και συναισθηματικά φορτισμένο», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Κροκίδη, η οποία κατάγεται από το νησί και ζει σε αυτό.

Και φυσικά, το ότι στην ταινία πρωταγωνιστούν σταρ του Χόλιγουντ είναι ένα μεγάλο ατού, το οποίο θα βοηθήσει στην προσέλκυση τόσο τουριστών, όσο και άλλων διεθνών παραγωγών στη χώρα μας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ