Ο αριστοκράτης που ερωτεύτηκε τρελά τη Μαριάν Φέιθφουλ και ήθελε να τη σώσει από τα ναρκωτικά -Η τρελή ζήλια του Μικ Τζάγκερ - iefimerida.gr

Ο αριστοκράτης που ερωτεύτηκε τρελά τη Μαριάν Φέιθφουλ και ήθελε να τη σώσει από τα ναρκωτικά -Η τρελή ζήλια του Μικ Τζάγκερ

Ο Μικ Τζάγκερ και η Μαριάν Φέιθφουλ νέοι
Ο Μικ Τζάγκερ και η Μαριάν Φέιθφουλ τον Μάιο του 1969 / Φωτογραφία: Central Press/Hulton Archive/Getty Images
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εκείνη ήταν τραγουδίστρια και περισσότερο γνωστή ως «το κορίτσι του Μικ Τζάγκερ». Εκείνος, ένας αριστοκράτης, απόφοιτος του Ίτον, ο οποίος προσπάθησε -και απέτυχε- να τη σώσει από τα ναρκωτικά.

Ερωτεύτηκαν τόσο τρελά, που μέσα σε τρεις μέρες από τη γνωριμία τους, σε ένα πάρτι σε εξοχικό, η Μαριάν Φέιθφουλ, η οποία είχε εγκαταλείψει τον Μικ Τζάγκερ, τον τότε πιο διάσημο ροκ σταρ του κόσμου, ανακοίνωσε ότι σκόπευε να παντρευτεί τον «ευαίσθητο» και «ευγενικό» λόρδο Ρόσμορ, έναν εργένη που ζούσε με τη χήρα μητέρα του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από όλα τα μεικτά ζευγαρώματα μεταξύ των παλαιών ανώτερων τάξεων και της νέας αριστοκρατίας της ροκ και της ποπ μουσικής που «ξέσπασε» στις δεκαετίες του 1960 και του 1970, αυτή η ένωση μεταξύ της όμορφης τραγουδίστριας και ηθοποιού -τότε στην κορυφή της αίγλης και της φήμης της- και του φιλομαθούς, πνευματώδους Αγγλο-Ιρλανδού, ο οποίος πέθανε πριν από λίγες ημέρες σε ηλικία 90 ετών, ήταν από τις πιο μυστηριώδεις.

Για να επισημοποιήσει τη δέσμευσή τους, ο «Πάντι» Ρόσμορ της έδωσε ένα δαχτυλίδι επισκόπου -με έναν επισκοπικό σταυρό από τη μία πλευρά και ένα δισκοπότηρο από την άλλη- το οποίο η Μαριάν έχασε σε ένα άθλιο καταγώγιο με ναρκωτικά στο Soho, λίγο καιρό μετά.

Όταν την πήγε στο σπίτι του για να γνωρίσει τη μητέρα του, η 79χρονη χήρα λαίδη Ρόσμορ -θαυμάστρια των Rolling Stones, παρεμπιπτόντως- μαγεύτηκε. «Η Μαριάν είναι ένα από τα πιο όμορφα κορίτσια που έχω δει ποτέ», είπε. «Είμαι χαρούμενη για τον αρραβώνα τους».

Η σχέση τους έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας σοκ και κάποια αστεία σχόλια. Στα 39 του, ο Ρόσμορ ήταν 16 χρόνια μεγαλύτερος της Μαριάν Φέιθφουλ και δεν θα μπορούσε να ήταν πιο διαφορετικός από τον Μικ Τζάγκερ. Ψηλός και ευγενικός, συνήθιζε να φορά σακάκια τουίντ και μπότες Ουέλινγκτον όταν βρισκόταν στο κτήμα του κοντά στα σύνορα του Όλστερ στην κομητεία Monaghan της Ιρλανδίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο έμπορος τέχνης Κρίστοφερ Γκιμπς, ο οποίος ήταν φίλος του Μικ Τζάγκερ και του λόρδου Ρόσμπορ, είπε για τον Πάντι: «Ήταν πολύ οξυδερκής και τρυφερός με τους ανθρώπους. Ήταν ο ιππότης της Μαριάν. Δεν νομίζω ότι είχε συναντήσει ποτέ κάποιον που είχε τόσο συμπόνια».

Η μόνη σχέση του λόρδου Ρόσμπορ με τη νεωτερικότητα ήταν η καριέρα του ως φωτογράφου. Σε αντίθεση με πολλούς όμως, δεν τραβούσε πορτρέτα ανθρώπων αλλά φωτογραφίες εξοχικών σπιτιών.

Δεν είχε ποτέ παντρευτεί. Ενώ η Μαριάν Φέιθφουλ, μόλις 23 ετών τότε, είχε ήδη παντρευτεί μία φορά με τον διευθυντή γκαλερί τέχνης Τζον Ντάνμπαρ και είχε έναν γιο, τον Νίκολας.

Ο Λόρδος Ρόσμορ και η Μαριάν Φέιθφουλ τον Ιούνιο του 1970
Ο λόρδος Ρόσμορ και η Μαριάν Φέιθφουλ τον Ιούνιο του 1970 / Φωτογραφία: WATFORD/Mirrorpix/Mirrorpix via Getty Images
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό ήταν προτού γίνει η σύντροφος του Μικ Τζάγκερ, φυσικά, και πριν το χάος που προέκυψε από τον τρόπο ζωής τους με ναρκωτικά και το οποίο την έκανε να εμφανίζεται τακτικά στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Λίγο πριν από τη συνάντηση με τον Ρόσμορ, είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο, έπειτα από υπερβολική δόση ναρκωτικών στην Αυστραλία, όπου επρόκειτο να εμφανιστεί με τον frontman των Stones στην ταινία για τον παράνομο Νεντ Κέλι.

Ο Μικ Τζάγκερ, ο οποίος ήταν τότε ένας από τους πιο επιθυμητούς άνδρες του κόσμου, ξαφνιάστηκε όταν έμαθε ότι το κορίτσι των πάρτι και πρώην αγαπημένη του είχε γοητευτεί από έναν πρώην μαθητή Θεολογίας, ο οποίος είχε δώσει στη Μαριάν μία εικονογραφημένη έκδοση του βιβλίου «Songs Of Innocence And Of Experience», του Ουίλιαμ Μπλέικ.

Μέχρι τότε, σύμφωνα με την Daily Mail, το πιο ακριβό δώρο του Μικ Τζάγκερ προς τη Μαριάν Φέιθφουλ φέρεται να ήταν μία σοκολάτα Mars.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ερωτηθείς τι σκεφτόταν ο Μικ Τζάγκερ για τη σχέση της Μαριάν Φέιθφουλ με τον Ρόσμορ, ο ροκ σταρ είπε στους δημοσιογράφους: «Δεν με νοιάζει πραγματικά». Αλλά απ' ό,τι φαινόταν, σίγουρα τον ένοιαζε. Την παρακάλεσε να επιστρέψει σε αυτόν, τηλεφωνώντας της και γράφοντάς της γράμματα.

Ένα από αυτά, στο οποίο της έγραφε ότι «θα ήταν πάντα πολύτιμη» και την παρακαλούσε να του «γράψει ή να του τηλεφωνήσει», πουλήθηκε σε δημοπρασία το 2010 για σχεδόν 6.000 λίρες.

Εμφανίστηκε ακόμη και στο εξοχικό σπίτι κοντά στο Newbury, στο Berkshire, στο οποίο έμενε με τη μητέρα της, Εύα, μια κόμισσα από την Αυστρία, αφού κυκλοφόρησαν φωτογραφίες της Μαριάν και του Ρόσμορ να φιλιούνται τρυφερά.

Εκείνη την εποχή, ο Μικ Τζάγκερ επέμενε ότι απλώς ήθελε να της ευχηθεί και ότι ήταν «χαρούμενος που εκείνη ήθελε να παντρευτεί ξανά». Αλλά οι υπηρέτες στο κτήμα του Ρόσμορ έχουν διαφορετική άποψη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με έναν ντόπιο, του οποίου ο γιος, ο Τόμι Σλόαν, ήταν ξυλουργός του λόρδου Ρόσμορ, η ζήλια του Μικ Τζάγκερ ήταν τέτοια, που έφτασε χωρίς προειδοποίηση στο Rossmore Park ένα βράδυ και έπεσε με το αυτοκίνητό του στις περίτεχνες σιδερένιες πύλες.

Πώς γνώρισε η Μαριάν Φέιθφουλ τον λόρδο Ρόσμορ

Η Μαριάν Φέιθφουλ συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Ρόσμορ σε ένα πάρτι ένα Σαββατοκύριακο, όπου είχε προσκληθεί εκείνη και ο Μικ Τζάγκερ, το καλοκαίρι του 1970 στο Glin Castle, στην κομητεία Limerick της Ιρλανδικής Δημοκρατίας.

Στα απομνημονεύματά της, η Μαριάν Φέιθφουλ είπε ότι έψαχνε για «μια αξιοπρεπή διέξοδο» από τη σχέση της με τον Μικ Τζάγκερ όταν ερωτεύτηκε τον Ρόσμορ. «Τον χρησιμοποίησα, αλλά σκέφτηκα ότι το ήξερε ήδη», έγραψε. «Ήταν τόσο Αγγλο-Ιρλανδός: είχε μακριά πόδια που κυρτώνονται με αυτόν τον αγγλικό αριστοκρατικό τρόπο. Με λίγα λόγια, το είδος του άνδρα που η μητέρα μου ήθελε πάντα να παντρευτώ!».

«Υπό κανονικές συνθήκες, το ενδιαφέρον μου για τον Πάντι δεν θα ήταν τίποτα περισσότερο από ένα φλερτ, αλλά αυτές δεν ήταν φυσιολογικές συνθήκες και το φλερτ έγινε έρωτας. Δεν ξέρω αν τον αγαπούσα πραγματικά ή απλώς είδα μια διέξοδο. Ο Μικ και εγώ ήμασταν σχεδόν ακόμα μαζί. Και τώρα υπήρχε ο Πάντι Ρόσμορ, που μου φαινόταν ερωτευμένος, αν και δεν ήξερε ότι είχα αναπτύξει ένα φρικτό βαρβιτουρικό πρόβλημα, αντικαθιστώντας το αλκοόλ και τα βαρβιτουρικά με ηρωίνη. Ο φτωχός Πάντι αρραβωνιάστηκε με ένα ζόμπι. Για όλο τον χρόνο ήμουν σε κώμα με υπνωτικά χάπια».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Μικ Τζάγκερ και η Μαριάν Φέιθφουλ στο αεροδρόμιο Χίθροου το 1967
Ο Μικ Τζάγκερ και η Μαριάν Φέιθφουλ στο αεροδρόμιο Χίθροου το 1967 / Φωτογραφία: AP /Victor Boynton

Πράγματι, αυτή η εξάρτηση από τα ναρκωτικά ήταν τελικά που κατέστρεψε τον νεογέννητο ρομαντισμό μεταξύ τους. Το ζευγάρι πέρασε μόλις δύο Σαββατοκύριακα στην Ιρλανδία και έκανε διακοπές στην Ίμπιζα, αλλά τις περισσότερες φορές ήταν χώρια επειδή η Μαριάν Φέιθφουλ έπρεπε να είναι κοντά στον έμπορό της στο Λονδίνο. Όταν στην Ιρλανδία αντιμετώπιζε δυσκολία στο να προμηθευτεί τα ναρκωτικά που ήθελε απεγνωσμένα.

Η Χενριέτα Μοράες, το μοντέλο και η μούσα των καλλιτεχνών Φράνσις Μπέικον και Λούσιαν Φρόιντ, είχε δηλώσει το εξής: «Οδηγούσαν πολλές ώρες στην Ιρλανδία χτυπώντας τις πόρτες των φαρμακοποιών. Ο φτωχός Πάντι δεν είχε ιδέα για το τι γινόταν. Όμως ήταν τρελός για αυτήν, οπότε τι μπορούσε να κάνει;».

Όταν ανακάλυψε την αλήθεια για τον εθισμό της, έκανε ό,τι μπορούσε για να τη βοηθήσει. «Η λύση του Πάντι ήταν απολύτως πρακτική: γιατί δεν βλέπεις έναν γιατρό;», έγραψε η Μαριάν Φέιθφουλ, η οποία το 2020 είχε μια σοβαρή περιπέτεια με την υγεία της, εξαιτίας του κορωνοϊού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πήγα λοιπόν για να δω έναν ειδικό στη Harley Street, μια γυναίκα, η οποία -χωρίς να μιλήσουμε, δεν ανταλλάξαμε ποτέ μια λέξη- μου έδωσε Valium. Ήταν οκτώ λίρες το μπουκάλι, τι φοβερή κλεψιά, και ο καημένος Πάντι πλήρωσε».

Τελικά, ο αρραβώνας τους δεν οδήγησε σε γάμο. Έχοντας παντρευτεί στα 18, η Μαριάν έκρινε ότι μια φορά ήταν αρκετή. Ούτε επέστρεψε στον Μικ Τζάγκερ, αλλά μέσα σε λίγους μήνες έζησε σε μια κόλαση γεμάτη ναρκωτικά, ζώντας με εγκαταλελειμμένους και εθισμένους ανθρώπους στους δρόμους του Λονδίνου, μια κατάσταση από την οποία δεν κατάφερε να ξεφύγει για αρκετά χρόνια.

Ο Ρόσμορ, από την άλλη πλευρά, διοχέτευσε την εικόνα για τον εθισμό που απέκτησε από την αποτυχημένη σχέση του σε μια αποστολή ζωής για να βοηθήσει στην απεξάρτηση των εθισμένων ατόμων.

Απογοητευμένος με τη θεραπεία που επικεντρωνόταν στην παροχή περισσότερων φαρμάκων στους χρήστες, δημιούργησε μια εθελοντική θεραπευτική υπηρεσία στο Δουβλίνο, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σπάνια μιλούσε για τη Φέιθφουλ και για λίγο συνέχισε να ζει στο κτήμα του. Στο τέλος, ωστόσο, αναγκάστηκε να πουλήσει το σπίτι του και το περιεχόμενό του.

Το 1982 ο Ρόσμορ παντρεύτηκε και μετακόμισε στο Σάσεξ με τη σύζυγό του, τη σκηνογράφο Βάλερι Τόμπιν, με την οποία απέκτησε έναν γιο και μια κόρη, αλλά ο γάμος τους τελικά κατέληξε σε διαζύγιο.

Ωστόσο, ο Ρόσμορ δεν ξέχασε ποτέ την όμορφη ροκ κοπέλα με την οποία είχε μια σύντομη ερωτική σχέση. Πράγματι, πριν από δέκα χρόνια, η Μαριάν Φέιθφουλ ήταν μεταξύ των προσκεκλημένων στο 80ό πάρτι γενεθλίων του στο Λονδίνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ