Μάριαν Φέιθφουλ, η μόνη γυναίκα που γλίτωσε από τον Μικ Τζάγκερ [εικόνες] - iefimerida.gr

Μάριαν Φέιθφουλ, η μόνη γυναίκα που γλίτωσε από τον Μικ Τζάγκερ [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Μικ Τζάγκερ υπήρξε ο πρώτος μεγάλος της έρωτας, της έμαθε σχεδόν τα πάντα, και κόντεψε να την καταστρέψει.


Οταν συναντήθηκαν για πρώτη φορά, το 1965 στην Chelsea, σε μια σικάτη και ποπ βραδυά, η Μαριάν Φέιθφουλ ήταν 18 ετών. Ως τότε δεν είχε αγγίξει ποτέ ναρκωτικά και ήταν παντρεμένη με τον καλλιτέχνη Τζον Ντάνμπαρ, με τον οποίο είχε ένα παιδί. Γρήγορα όμως αποδείχτηκε ότι στη Φέιθφουλ δεν ταίριαζε η ζωή της μητέρας και νοικοκυράς.

Μάριαν Φέιθφουλ, η μόνη γυναίκα που γλίτωσε από τον Μικ Τζάγκερ [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Περνούσε πολύ χρόνο με τους Rolling Stones, κυρίως με τον Μπράιαν Τζόουνς που ήταν και ο στενότερος φίλος της, με αποτέλεσμα να εξοικειωθεί με τα ναρκωτικά. Αρχικά κάπνιζε μόνο μαριχουάνα, αλλά με τον καιρό έφτασε στο LSD και την κοκαΐνη. Στην αυτοβιογραφία της αποκάλυψε ότι, όταν βρέθηκε υπό την επήρεια ναρκωτικών έκανε σεξ με τον Κιθ Ρίτσαρνς και κόντεψε να κάνει το ίδιο και με τον Μπράιαν Τζόουνς. Τελικά όμως την κέρδισε ο Μικ Τζάγκερ, στο πλευρό του οποίου πέρασε τα επόμενα 4 χρόνια.

Μάριαν Φέιθφουλ, η μόνη γυναίκα που γλίτωσε από τον Μικ Τζάγκερ [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Ο Τζάγκερ έμεινε στήλη άλατος όταν γνώρισε αυτή την ψηλόλιγνη, ξανθιά καλονή, με μαύρη καπελίνα και τεράστιο στήθος, ντυμένη με ένα πουκάμισο ανοιχτό ως τον αφαλό. Ένας άγγελος με μεγάλο στήθος, έτσι είχε χαρακτηρίσει την 18χρονη Μάριαν ο Τζάγκερ όταν την είδε να χορεύει.

Μάριαν Φέιθφουλ, η μόνη γυναίκα που γλίτωσε από τον Μικ Τζάγκερ [εικόνες] | iefimerida.gr 2


Η Μαριάν ήταν κόρη ενός καθηγητή φιλολογίας και μιας αυστριακής βαρόνης, απόγονο του Léopold von Sacher-Masoch. Το love story που ξεκίνησε με τον Μικ Τζάγκερ διαδραματίζεται σε φόντο swin­ging London, με κοντές φούστες Mary Quant ή Ossie Clark: εκείνη την εποχή κάποιος πρέπει να είναι cool, bisexual, να ντύνεται τρελά, να παίρνει πρωινό στις 4 το πρωί.
Ο Μικ Τζάγκερ εκείνη την εποχή θεωρείται ημίθεος. Είναι πλούσιος, ταλαντούχος, μισογύνης, fashion icon, νέος. Πίνει τσάι με την πριγκήπισα Μαργαρίτα, διευθύνει το συγκρότημά του με σιδερένιο χέρι και ονειρεύεται να εκθρονίσει τον Μπομπ Ντίλαν και τους Μπητλς. Για χάρη της Μαριάν ο Τζάγκερ πετάει στο δρόμο την Chris­sie Shrimp­ton, η οποία κάνει απόπειρα αυτοκτονίας και πέφτει σε κατάθλιψη.

Μάριαν Φέιθφουλ, η μόνη γυναίκα που γλίτωσε από τον Μικ Τζάγκερ [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Μάριαν Φέιθφουλ, η μόνη γυναίκα που γλίτωσε από τον Μικ Τζάγκερ [εικόνες] | iefimerida.gr 4


Η Μαριάν Φέιθφουλ καταλαβαίνει ότι το βασανιστήριο της «πρώην» προεικονίζει το δικό της, όπως και όλων των άλλων γυναικών στο πλευρό του Τζάγκερ: Από την Μπιάνκα ως την Τζέρι Χολ, περνώντας από την σχεδιάστρια L’Wren Scott, η οποία αυτοκτόνησε, οι γυναίκες του Μικ δεν έχουν τύχη.
Το 1967 ξεσπάει το σκάνδαλο. Η αστυνομία βρίσκει στο σπίτι του Κηθ Ρίτσαρντς επτά νεαρούς υπό την επήρρεια LSD και μια γυμνή γυναίκα, σκεπασμένη με μια φλοκάτη: την Μαριάν. Οι δημοσιογράφοι ανέλυαν ακόμα και τα ρούχα που φορούσαν, ενώ σε πολλά άρθρα αναφερόταν η μυστηριώδης «Λαίδη Χ», μία αριστοκρατική παρθένα που ξελόγιασαν οι Rolling Stones και την έπεισαν να συμμετέχει στα σεξουαλικά τους όργια. Μάλιστα υποτίθεται ότι ο Τζάγκερ έφαγε μία σοκολάτα Mars από τα γεννητικά όργανα της «Λαίδη Χ» που δεν ήταν άλλη απ’ την Μαριάν Φέιθφουλ.

Μάριαν Φέιθφουλ, η μόνη γυναίκα που γλίτωσε από τον Μικ Τζάγκερ [εικόνες] | iefimerida.gr 5


Αυτές οι ιστορίες έχουν διαψευστεί επανειλημμένα από όλους τους πρωταγωνιστές της βραδιάς. Τελικά και οι δύο αθωώθηκαν, ενώ η περιπέτεια βοήθησε πολύ τη δημόσια εικόνα τους. Πλέον οι Rolling Stones ήταν τα κακά παιδιά της ροκ, ξεχώρισαν μια και καλή από όλα τα άλλα συγκροτήματα. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η Φέιθφουλ, οι καταχρήσεις και το σεξ βελτίωσαν την εικόνα των αντρών, αλλά η ίδια ως γυναίκα στιγματίστηκε ως έκφυλη, ανήθικη και ανεύθυνη μητέρα.
Πρόκειται για έναν τρελό έρωτα, στιλ hippie chic. Τρώνε, διαβάζουν, πίνουν, κοιμούνται, παίρνουν ναρκωτικά στο τεράστιο κρεβάτι του Μικ Τζάγκερ του λονδρέζικου διαμερίσματός του. Διαβάζουν William Blake και Αρθούρο Ρεμπό, βιβλία μαύρης μαγείας και μυστικιστικών θρησκειών. Ακούνε μπλουζ, R’n’B, Otis Redding, James Brown, Aretha Frank­lin, Bob Dylan, Ravi Shan­kar.

Μάριαν Φέιθφουλ, η μόνη γυναίκα που γλίτωσε από τον Μικ Τζάγκερ [εικόνες] | iefimerida.gr 6

Η Μαριάν καταλαβαίνει ότι όλα τα κορίτσια του κόσμου θα έδιναν τα πάντα για μια θέση στο κρεβάτι του Τζάγκερ. Η καθημερινότητα της χίπισσας του τζετ σετ, με αυτοκίνητο Bent­ley, να κάνει ψώνια στην Bond Street δείχνει πολύ επιθυμητή. Διακοπές στο San Remo, κρουαζιέρες στην Ριβιέρα, μια βόλτα στην Βραζιλία, μια συνάντηση στην Ταγγέρη, στους Getty. Αυτή είναι η ονειρεμένη ζωή των Stones.

Μάριαν Φέιθφουλ, η μόνη γυναίκα που γλίτωσε από τον Μικ Τζάγκερ [εικόνες] | iefimerida.gr 7


Αλλά τα προβλήματα δεν λείπουν. Η ταινία Perfor­mance του Donald Cammel, όπου ο Μικ Τζάκερ είναι ένας επικίνδυνος ροκ σταρ, bisexual και τζάνκι, είναι η αρχή της καθόδου στον Αδη. Η Μαριάν έμεινε έγκυος, αλλά έχασε το παιδί. Ισως γνώριζε ότι ο εραστής της την απατούσε ήδη με την Anita Pallen­berg.

Μάριαν Φέιθφουλ, η μόνη γυναίκα που γλίτωσε από τον Μικ Τζάγκερ [εικόνες] | iefimerida.gr 8


«Το 1969 άρχισα να έχω την αίσθηση ότι ζω με ένα τέρας», έγραψε η Μαριάν Φέιθφουλ στην αυτοβιογραφία της. «Ενα βαμπίρ, έναν επιφανειακό άνθρωπο, κανίβαλο που είχε συνεχώς ανάγκη να τρέφεται από ανθρώπους, από ιδέες, από ψυχές».
Το 1969 η Μαριάν είναι σαν το πρόσωπο του τραγουδιού Sister Morphine, ανορεξική, γεμάτη εκζέματα, συνεχώς μεθυσμένη.

Κάνει απόπειρα αυτοκτονίας, σε μια πτήση προς το Σίδνευ και μένει 18 μέρες σε κώμα. Οι μάνατζερ του Μικ Τζάγκερ τον συμβουλεύουν να την διώξει και αυτό κάνει. Η Μαριάν, η οποία δεν ήξερε να ζει χωρίς τους Stones, πέφτει στη μοναξιά μια τζάνκι κλοσάρ. Επιβιώνει, ντυμένη με κουρέλια, πίσω από έναν ερειπωμένο τοίχο σε μια γειρονιά του Σόχο.

Μάριαν Φέιθφουλ, η μόνη γυναίκα που γλίτωσε από τον Μικ Τζάγκερ [εικόνες] | iefimerida.gr 9


Κι επειδή μια δυστυχία ακολουθούν κι άλλες, η μητέρα της Εύα κάνει απόπειρα αυτοκτονίας και η Μαριάν χάνει την κηδεμονία του παιδιού της. Συναντά για καλή της τύχη τον Oliver Musker, ο οποίος την βάζει για αποτοξίνωση στο νοσοκομείο Bexley.
Η Μαριάν επανήλθε στη ζωή. Το 1979 βγάζει το εκπληκτικό άλμπουμ Broken English που σπαράζει καρδιές και κάνει επιτυχία.

Tο σωτήριο για εκείνη έτος, 1979, αρχίζει η άνοδος και η μουσική της πορεία θα τη μετατρέψει σε μια απ τις πιο αξιοσέβαστες, δημιουργικές και πολυδιάστατες γυναίκες της ροκ ιστορίας. Οι σπουδαιότεροι μουσικοί θα επιδιώξουν να συνεργαστούν μαζί της και τελικά θα ηχογραφήσει αμέτρητα άλμπουμ.

Μάριαν Φέιθφουλ, η μόνη γυναίκα που γλίτωσε από τον Μικ Τζάγκερ [εικόνες] | iefimerida.gr 10


Χρειάστηκε, ωστόσο, 14 χρόνια για να ξεχάσει τους Stones. «Η ζωή χωρίς τον Μικ είναι πολύ σκληρή», έχει δηλώσει. Κάποιες φορές τον συναντά στο δρόμο της. Οπως ένα βράδυ, καλεσμένη στο Satur­day Night Live show, στη Νέα Υόρκη, η Μαριάν μαθαίνει τελευταία στιγμή ότι ο Μικ Τζάγκερ ήταν παρών, στα παρασκήνια. Αποτέλεσμα: παθαίνει απότομη αφωνία, η συγκίνηση της έκοψε τις φωνητικές χορδές.

Μάριαν Φέιθφουλ, η μόνη γυναίκα που γλίτωσε από τον Μικ Τζάγκερ [εικόνες] | iefimerida.gr 11
Μάριαν Φέιθφουλ, η μόνη γυναίκα που γλίτωσε από τον Μικ Τζάγκερ [εικόνες] | iefimerida.gr 12
Μάριαν Φέιθφουλ, η μόνη γυναίκα που γλίτωσε από τον Μικ Τζάγκερ [εικόνες] | iefimerida.gr 13
Μάριαν Φέιθφουλ, η μόνη γυναίκα που γλίτωσε από τον Μικ Τζάγκερ [εικόνες] | iefimerida.gr 14


Τα χρόνια περνάνε και η ηλικιωμένη πια Μαριάν Φέιθφουλ είναι παγκόσμια γνωστή ως ροκ σταρ. Η βραχνή, «λευκή» και ιδιότυπη φωνή της ακούγεται σε όλο τον πλανήτη.

«Ποιά είστε;» ρωτάει δημοσιογράφος την 65χρονη τότε Μαριάν, στην Μινεάπολις, σε περιοδεία της.
Ε, λοιπόν, συνειδητοποιώ σήμερα ότι δεν ξέρω καθόλου, μα καθόλου, ποιά είμαι... Και αν θέλετε πραγματικά να μάθετε την ιστορία μου, καλύτερα να διαβάσετε την τελευταία βιογραφία των Rolling Stones. Δεν είναι παρά μια κουκίδα, ένα στοιχείο του έπους τους. Τίποτα περισσότερο».

Δεν ισχύει. Η Μαριάν Φέθφουλ άφησε εποχή τo 2016 όταν τραγούδησε στο Μπατακλάν, στο Παρίσι, και την ίδια χρονιά έκανε τον γύρο της Ευρώπης με συναυλίες, σε ηλικία 70 ετών.

Μάριαν Φέιθφουλ, η μόνη γυναίκα που γλίτωσε από τον Μικ Τζάγκερ [εικόνες] | iefimerida.gr 15
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μαριάν Φέιθφουλ γλίτωσε Μικ Τζάγκερ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ