Η άγνωστη ιστορία πίσω από το iconic σύνολο της Τζάκι Κένεντι στην ορκωμοσία του 1961 -Τελικά τι χρώμα ήταν; [βίντεο & εικόνες] - iefimerida.gr

Η άγνωστη ιστορία πίσω από το iconic σύνολο της Τζάκι Κένεντι στην ορκωμοσία του 1961 -Τελικά τι χρώμα ήταν; [βίντεο & εικόνες]

Η Τζάκι Κένεντι με τον σύζυγό της Τζον Φ. Κένεντι την ημέρα της ορκωμοσίας του
Η Τζάκι Κένεντι με τον σύζυγό της Τζον Φ. Κένεντι την ημέρα της ορκωμοσίας του / Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το γαλάζιο σύνολο που φορούσε η Τζάκι Κένεντι με το χαρακτηριστικό καπέλο pillbox στην ορκωμοσία του συζύγου της, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, ως προέδρου των ΗΠΑ έχει μείνει στην ιστορία.

Και αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς είχε σχεδιαστεί για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Όλα όσα συνέβησαν στις 20 Ιανουαρίου 1961 είχαν σκοπό να δείξουν στους Αμερικανούς ότι μια νέα εποχή είχε φτάσει. Ο Τζον Φ. Κένεντι αναμενόταν να γίνει ο πρώτος ηγέτης των ΗΠΑ που γεννήθηκε τον 20ό αιώνα, ο πρώτος Καθολικός αρχηγός γενικού επιτελείου και ο πρώτος πρόεδρος του οποίου η ομιλία στην τελετή ορκωμοσίας του προβλήθηκε σε έγχρωμες τηλεοπτικές οθόνες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μη ρωτάτε τι μπορεί να κάνει η χώρα σας για εσάς -ρωτήστε τι μπορείτε να κάνετε εσείς για τη χώρα σας», είπε απευθυνόμενος σε ένα έθνος που χρειαζόταν διαβεβαίωση και ηγεσία στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου.

Δεν λειτούργησαν όλα όπως είχαν προγραμματιστεί. Είκοσι πόντοι χιονιού έπεσαν στην Ουάσιγκτον όλη τη νύχτα, οι άνεμοι λυσσομανούσαν και, μεταξύ όλων αυτών, ένα «ατύχημα» θα κατέληγε να διεισδύσει στις αμερικανικές ντουλάπες.

Το καπέλο της Τζάκι Κένεντι είχε φτιαχτεί για να ταιριάζει με ένα παλτό και ένα φόρεμα που είχαν ήδη δημιουργηθεί γι' αυτήν, από τον προσωπικό της σχεδιαστή, Όλεγκ Κασινί. Αλλά ήταν επίσης σχεδιασμένο ώστε να φαίνεται διαφορετικό: Ένα καπέλο που όμοιό του δεν θα φορούσαν όλοι οι άλλοι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Τζάκι Κένεντι με τον σύζυγό της Τζον Φ. Κένεντι την ημέρα της ορκωμοσίας του
Η Τζάκι Κένεντι με τον σύζυγό της Τζον Φ. Κένεντι την ημέρα της ορκωμοσίας του, το 1961 / Φωτογραφία: ΑΡ

Την παγωμένη εκείνη ημέρα, πολλές από τις γυναίκες φορούσαν καπέλα από βιζόν, εκτός από την Τζάκι Κένεντι, που ξεχώρισε ως ο φάρος μιας νέας γενιάς, με κύρια χαρακτηριστικά της τις καθαρές γραμμές και την κομψότητα. Εμφανίστηκε στα σκαλιά του Καπιτωλίου σαν «το πανέμορφο πέταλο σε ένα άχαρο μπουκέτο με γούνες», σύμφωνα με τον Thurston Clarke, συγγραφέα του «Ask Not», ένα βιβλίο για την ορκωμοσία του 1961.

Το ιδιαίτερο καπέλο της Τζάκι Κένεντι σχεδιάστηκε από τον Halston (το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Roy Halston Frowick). Ο Halston, που έγινε γνωστός την εποχής της ντίσκο, τη δεκαετίας του 1970, ήταν τότε ένας ανερχόμενος δημιουργός καπέλων της Νέας Υόρκης. Πολλοί θα σκέφτονταν ότι πέρασε πολλές ώρες ανάμεσα σε δύο καθρέφτες, διαμορφώνοντας το καπέλο της Τζάκι Κένεντι σε ένα τέλειο, απλό, αλλά διαχρονικό κομμάτι. Δεν έγινε όμως ακριβώς έτσι.

Η Τζάκι Κένεντι χαϊδεύει τον σύζυγό της, Τζον,  λίγο μετά την ορκωμοσία του
Μια τρυφερή στιγμή μεταξύ της Τζάκι Κένεντι και του συζύγου της, Τζον, λίγο μετά την ορκωμοσία του ως προέδρου των ΗΠΑ / Φωτογραφία: AP Photo/Henry Burroughs
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκείνο το πρωί, καθώς άπλωσε τα χέρια της ψηλά για να πιάσει το καπέλο της λόγω των δυνατών ανέμων, η Τζάκι Κένεντι τού δημιούργησε τυχαία ένα λακκάκι -μια ρηχή εσοχή, απαρατήρητη μεν, που μεταδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο δε. Η Αμερική το παρατήρησε και άρχισε το παραλήρημα. Η καθιέρωση της Τζάκι Κένεντι ως της απόλυτης Πρώτης Κυρίας της μόδας ξεκίνησε με ένα «κακοποιημένο» καπέλο. Η επιρροή της επεκτάθηκε από κυρίες της υψηλής κοινωνίας που προσπάθησαν να τη μιμηθούν, έως τις αγροτικές μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ. Ο Halston αργότερα δήλωσε πως «όλοι όσοι το αντέγραψαν συνέβαλαν σε αυτό».

Το σύνολο της Τζάκι Κένεντι εκείνη την ημέρα έχει γίνει ένα από τα πιο πολυσυζητημένα look όλων των ορκωμοσιών. Αλλά υπάρχει ένα πράγμα που ίσως όλοι καταλάβαμε λάθος: το χρώμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενώ οι περισσότεροι Αμερικανοί θα θυμούνται την τότε Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ με το σύνολο να είναι γαλάζιο, συμπληρώνοντας το θαλασσί γιλέκο και τη γραβάτα του συζύγου της στην ίδια απόχρωση, τα έγχρωμα πλάνα από το «Halston» όμως, ένα ντοκιμαντέρ του CNN Films σχετικά με τον θρυλικό σχεδιαστή, δείχνουν τα ρούχα που φορούσε η Τζάκι Κένεντι στην ορκωμοσία του άνδρα της να είναι ροζ! Και οι ερευνητές της Προεδρικής Βιβλιοθήκης και του Μουσείου του Τζον Φ. Κένεντι, όπου είναι αποθηκευμένο το σύνολο, είπαν στο CNN ότι το φόρεμα και το καπέλο ήταν βασικά άχρωμα -ένα ουδέτερο, κιτρινοφαιό μπεζ, ούτε καν ελαφρώς μπλε.

Η προέλευση του λάθους φαίνεται να είναι μια έγχρωμη φωτογραφία από το Life Magazine. Ωστόσο, το εξώφυλλο του ίδιου τεύχους παρουσίαζε μια πολύ διαφορετική φωτογραφία: η Τζάκι Κένεντι σε πολύ λιγότερο έντονες αποχρώσεις, πιο κοντά στο υπόλευκο που τραβήχτηκε από μια χούφτα άλλων φωτογράφων. Να σημειωθεί ότι στις πρώτες έγχρωμες ταινίες, σπάνια ταίριαζαν οι αποχρώσεις που προβάλλονταν με τις πραγματικές.

Όταν λοιπόν, το 2017, η Μελάνια Τραμπ φορούσε το γαλάζιο σύνολο Ralph Lauren στην ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, που θύμισε κατά πολύ αυτό της Τζάκι Κένεντι, ήταν φόρος τιμής σε ένα σύνολο που δεν υπήρξε ποτέ;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανεξάρτητα από το χρώμα, το καπέλο έγινε συνώνυμο του στιλ της Τζάκι Κένεντι ως Πρώτης Κυρίας. Φορούσε επίσης καπέλο (ένα ροζ, το οποίο συμπλήρωνε το ροζ ταγιέρ που είχε επιλέξει) την ημέρα που δολοφονήθηκε ο JFK. Το ματωμένο ταγιέρ είναι κλειδωμένο στα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ, με οδηγίες ότι πρέπει να παραμείνει κρυφό από το κοινό μέχρι τουλάχιστον το 2103. Ενώ το ροζ καπέλο δεν το έχει δει κανείς από τη μοιραία εκείνη ημέρα.

Η Τζάκι Κένεντι με το ροζ ταγέρ την ημέρα δολοφονίας του συζύγου της, του Αμερικανού Προέδρου Τζον Κένεντι
Η Τζάκι Κένεντι με το ροζ ταγέρ την ημέρα δολοφονίας του συζύγου της, του Αμερικανού Προέδρου Τζον Κένεντι

Όμως, η εμφάνιση Τζάκι Κένεντι κινδυνεύει να την αφήσει ιστορικά στον ρόλο ενός απλού μανεκέν, όταν στην πραγματικότητα σκηνοθέτησε μεγάλο μέρος της αισθητικής τής νέας διοίκησης -και όχι μόνο όσον αφορά στη μόδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί να πέρασε λιγότερα από τρία χρόνια στον Λευκό Οίκο, αλλά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έφερε σχεδιαστές, συμπεριλαμβανομένου του Stéphane Boudin, για να εκσυγχρονίσει το εσωτερικό του. Συνεργάστηκε επίσης με τον θρυλικό βιομηχανικό σχεδιαστή Raymond Loewy, τον άνδρα πίσω από το πακέτο τσιγάρων Lucky Strike και τα κλασικά αυτοκίνητα Studebaker, για να επιλέξει το θαλασσί χρώμα του προεδρικού αεροπλάνου των ΗΠΑ, Air Force One.

Η ορκωμοσία του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι σηματοδότησε την αρχή μιας νέας εποχής προέδρων που άρχισαν να γνωρίζουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης -και για αυτό έπρεπε να ευχαριστήσει τη σύζυγό του, καθώς σε αυτήν οφειλόταν ένα μέρος της νέας αρχής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ