Οι Πρώτες Κυρίες των ΗΠΑ -Από την «θεά» Μισέλ Ομπάμα στην Τζάκι και την Νάνσι Ρίγκαν -Η σκληρή κριτική που δέχτηκαν - iefimerida.gr

Οι Πρώτες Κυρίες των ΗΠΑ -Από την «θεά» Μισέλ Ομπάμα στην Τζάκι και την Νάνσι Ρίγκαν -Η σκληρή κριτική που δέχτηκαν

Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η πρώην Πρώτη Κυρία Μισέλ Ομπάμα
Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η πρώην Πρώτη Κυρία Μισέλ Ομπάμα / Φωτογραφία: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο ρόλος της Πρώτης Κυρίας των ΗΠA είναι μια από τις πιο γνωστές δημόσιες θέσεις στον κόσμο. Σε κάθε εκλογική μάχη, από τη στιγμή που οι ψήφοι καταμετρηθούν και βγει ο νικητής, αμέσως η σύζυγος του νεοεκλεγέντος προέδρου μπαίνει στο προσκήνιο, όπου παραμένει για όλη τη διάρκεια της θητείας του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, κάθε γυναίκα που έχει αυτή την τιμητική θέση, «εξετάζεται» εξονυχιστικά, τόσο από το κοινό, όσο και από τα μέσα ενημέρωσης, και όσους βρίσκονται στην πολιτική σκηνή της χώρας. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι τρόποι κάθε Πρώτης Κυρίας, τα φυσικά χαρακτηριστικά της και φυσικά, οι ενδυματολογικές της προτιμήσεις. Πρόσφατα, η τωρινή Πρώτη Κυρία, Μελάνια Τραμπ, μίλησε για τα παιδικά της χρόνια και πώς τη βοήθησαν σε αυτόν τον σημαντικό της ρόλο.

Πολλές Πρώτες Κυρίες έχουν νιώσει τη ζεστή λάμψη της δημόσιας λατρείας αρχικά, αλλά στη συνέχεια εγκλωβίστηκαν σε μία εικόνα που έχει δημιουργηθεί για αυτές, πέφτοντας θύματα ενός συστήματος που θέλει τις Πρώτες Κυρίες να μπαίνουν σε καλούπια.

Στο «First Ladies» («Πρώτες Κυρίες»), μια σειρά ντοκιμαντέρ που προβάλλεται από το CNN, βλέπουμε αυτό το παράδοξο να συμβαίνει σε έξι προεδρίες. Οι ιστορίες προσφέρουν μια συνεχή υπενθύμιση, ότι η δημόσια εικόνα μιας γυναίκας συνδέεται άρρηκτα με την επιτυχία της και το επίπεδο σεβασμού που λαμβάνει από τον έξω κόσμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μισέλ Ομπάμα: Η πρώτη μαύρη Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ

Όταν οι Αμερικανοί εξέλεξαν τον πρώτο τους Μαύρο πρόεδρο το 2008, Μπαράκ Ομπάμα, η πρώτη μαύρη Πρώτη Κυρία της χώρας, Μισέλ Ομπάμα, ήταν για πολλούς θαυμαστές της, σύμβολο ελπίδας, ευκαιρίας και αλλαγής. Κορίτσια και γυναίκες σε όλο τον κόσμο θαύμαζαν αυτήν την έξυπνη, αποφασιστική γυναίκα από το South Side του Σικάγο που τώρα ζούσε στο πιο διάσημο σπίτι της Αμερικής, τον Λευκό Οίκο.

Αλλά οι κριτικοί της είχαν διαφορετική αντίληψη για την πεποίθηση και τη δύναμη του χαρακτήρα τους, και δεν φοβόταν να γνωστοποιήσουν τις συχνά ρατσιστικές και σεξιστικές ιδέες τους. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η Μισέλ Ομπάμα, χαρακτηρίστηκε «θυμωμένη» και αμφισβητήθηκε η αγάπη και η πίστη της για την Αμερική.

Η Μισέλ Ομπάμα με κόκκινο κοστούμι
Η Μισέλ Ομπάμα δέχτηκε έντονη κριτική για την εμφάνισή της / Φωτογραφία: Owen Sweeney/Invision/AP

Κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της προεδρίας του Ομπάμα, η προτίμησή της για τα αμάνικα ρούχα, δέχτηκε έντονη κριτική. Ήταν ένα φαινόμενο που θυμήθηκε ο Robin Givhan, εκδότης μόδας που κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ και κριτικός στη Washington Post, κατά τη διάρκεια συνέντευξης για τις «Πρώτες Κυρίες».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι άνθρωποι εστίαζαν στα χέρια της, επειδή δεν ήταν τα χέρια ενός εύθραυστου κοριτσιού που ήταν Λευκή», είπε στο επεισόδιο για τον Ομπάμα. «Για μερικούς λευκούς Αμερικανούς, τους ήταν δύσκολο να σέβονται μια μαύρη Πρώτη Κυρία και να δουν τον εαυτό τους σε αυτή και ότι τους αντιπροσωπεύει, απλά την είδαν ως ξένη», πρόσθεσε.

Η «διακοσμητική» Πρώτη Κυρία, Τζάκι Κένεντι

Αντίθετα, η Τζάκι Κένεντι ήταν ένα είδωλο για την ομορφιά και το στυλ της. Ενώ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, οι επικριτές της την κατηγόρησαν για το ακριβό γούστο της, από τη στιγμή που ανέβηκε στη σκηνή την ημέρα της ορκωμοσίας, με το τώρα εμβληματικό καπέλο της, η Τζάκι Κένεντι έγινε η Πρώτη Κυρία της Μόδας. Σε ηλικία 31 ετών θεωρήθηκε επίσης ως σύμβολο της ανανέωσης.

Και όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος Evan Thomas κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης για τη σειρά του CNN, «ήξερε ότι η οικογένεια Κένεντι τη χρησιμοποιούσε. Κάποτε είπε, “η οικογένεια μου φέρεται σαν ένα αντικείμενο. Σαν ένα περιουσιακό στοιχείο. Όπως το Ρόουντ Άιλαντ ».

Εάν η ιστορία είχε εκτυλιχθεί διαφορετικά, αυτό για το οποίο θα είχε μείνει γνωστή η Τζάκι Κένεντι, θα ήταν για τον «διακοσμητικό» της ρόλο στο πλευρό του Προέδρου συζύγου της. Δυστυχώς, όμως, είχε την «ευκαιρία» να δείξει στον κόσμο ότι ήταν κάτι πέρα από αυτό, την ημέρα της δολοφονίας του άνδρα της. Λίγες ώρες μετά τον πυροβολισμό του Προέδρου Κένεντι, πήρε μια ισχυρή απόφαση: να αντιμετωπίσει ξανά το κοινό με το ίδιο ροζ, ματωμένο ταγιέρ, που φορούσε κατά τη διάρκεια της επίθεσης, λέγοντας στο προσωπικό της, «Θέλω να δουν τι έχουν κάνει στον Τζακ».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Τζάκι Κένεντι με το ροζ ταγέρ την ημέρα δολοφονίας του συζύγου της, του Αμερικανού Προέδρου Τζον Κένεντι
Η Τζάκι Κένεντι με το ροζ ταγέρ την ημέρα δολοφονίας του συζύγου της, του Αμερικανού Προέδρου Τζον Κένεντι

Ήταν μια καταστροφική στιγμή στην αμερικανική ιστορία. Και ήταν επίσης ένα τραγικό παράδειγμα της δύναμης των ρούχων: Ένα φόρεμα μπορεί να στείλει ένα μήνυμα.

Η κριτική που δέχτηκε η Μισέλ Ομπάμα για την εμφάνισή της

Στο απομνημονεύματα της Μισέλ Ομπάμα "Becoming", η πρώην Πρώτη Κυρία έκανε αποκαλύψεις για τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε σχετικά με το στυλ της και για το γεγονός ότι είναι Αφροαμερικανή.

«Ως μαύρη γυναίκα, ήξερα ότι θα μπορούσα να κριθώ αν έδινα την εντύπωση ότι ήμουν επιδεικτική και με ακριβά γούστα, αλλά επίσης θα κρινόμουν αν ήμουν πολύ casual. Έτσι, ανέμειξα αυτά τα δύο. Συνδύαζα μια ακριβή φούστα Michael Kors, με μπλουζάκι από το Gap. Φορούσα κάτι από το Target μια μέρα και από την Diane von Furstenberg την επόμενη».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήξερε ότι η κοινωνία δε θα υποκλινόταν σε αυτή. Έτσι, ήταν αυτή που έπρεπε να κάνει την κίνηση να ταιριάξει στην κοινωνία. Αλλά ήταν η Μισέλ Ομπάμα που κέρδισε στο τέλος.

Εκανε μεγάλο σε θέματα υγείας, εκπαίδευσης και ρατσισμού, ενώ βοήθησε πολλούς και ανερχόμενους σχεδιαστές μόδας, φορώντας τα ρούχα τους. «Για μένα, οι επιλογές μου ήταν απλώς ένας τρόπος να χρησιμοποιώ την περίεργη σχέση μου με το δημόσιο βλέμμα για να ενισχύσω ένα διαφορετικό σύνολο ανερχόμενων», έχει δηλώσει η ίδια.

Όπως η Τζάκι Κένεντι, και η Μισέλ Ομπάμα χρησιμοποίησε προς όφελός της, το γεγονός ότι όλοι ασχολούνταν με τα ρούχα της. Αυτός, αναμφισβήτητα παραμένει ένας από τους τρόπους με τους οποίους οι γυναίκες στην πολιτική μπορούν να κάνουν μια δήλωση χωρίς να λένε τίποτα.

Η «νοικοκυρά» Πρώτη Κυρία Νάνσι Ρίγκαν

Η Νάνσι Ρίγκαν θεωρήθηκε «απομεινάρι» του παλιού Χόλιγουντ, όταν μπήκε στον Λευκό Οίκο. Οι εορτασμοί κατά την ορκωμοσία του Ρόναλντ Ρίγκαν το 1981 ήταν, από κάθε άποψη, πολυτελείς και λαμπερές. Περίπου 700 ιδιωτικά αεροσκάφη πέταξαν στην πόλη εκείνο το Σαββατοκύριακο, και το φόρεμα της Ρίγκαν - μια λευκή τουαλέτα με ένα ώμο με επένδυση από δαντέλα πάνω από μεταξωτό σατέν, δημιουργία του αγαπημένου της σχεδιαστή, του ελληνικής καταγωγής James Galanos, ήταν εντυπωσιακή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
   Η Νάνσι Ρίγκαν με την εντυπωσιακή τουαλέτα του James Galanos
Η Νάνσι Ρίγκαν με την εντυπωσιακή τουαλέτα του James Galanos / Φωτογραφία: AP Photo, File

Αυτή και ο σύζυγός της, ο Πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν, ήταν και οι δύο πρώην ηθοποιοί που είχαν συναντηθεί στο Λος Άντζελες τη δεκαετία του 1940, και η ιστορία αγάπης τους, θύμιζε αυτές του κινηματογράφου. Οι κριτικοί της, χλεύασαν τον τρόπο λατρείας που κοίταζε τον άντρα της, αποκαλώντας το «το βλέμμα», και θεωρήθηκε πολύ «σύζυγος» της δεκαετίας του 1950, που ασχολούνταν πολύ με τα «φρου φρου κι αρώματα», κάτι που φαινόταν να έρχεται σε αντίθεση με μια χώρα που βυθιζόταν σε ύφεση.

Όμως, κατά τη διάρκεια της οκταετούς προεδρίας του συζύγου της, αποδείχθηκε ότι ήταν κάτι περισσότερο από την «ξεπερασμένη ενσάρκωση μιας πλούσιας συζύγου των προαστίων». Σύμφωνα με τον γιο τους, Ρον Ρίγκαν, ο οποίος εμφανίζεται στη σειρά ντοκιμαντέρ, ήθελε ο Πρόεδρος «να είναι ο πρωταγωνιστής και αυτή ήθελε να είναι παραγωγός / σκηνοθέτης πίσω από τα παρασκήνια».

Χίλαρι Κλίντον: Η Πρώτη Κυρία που παραλίγο να γίνει πρόεδρος

Και κάπως έτσι φτάνουμε στην περίπτωση της Χίλαρι Κλίντον, η οποία αντιθέτως ένιωθε συχνά την περιφρόνηση του αμερικανικού λαού, εν μέρει λόγω της εικόνας της που είχε να κάνει με την καριέρα της. Κατά ειρωνικό τρόπο, ενώ η Νάνσι Ρίγκαν επικρίθηκε για το ότι ήταν νοικοκυρά της δεκαετίας του 1950, η Χίλαρι Κλίντον κατηγορούνταν ότι δεν ήταν αρκετά νοικοκυρά, «γυναίκα για το σπίτι».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι επικριτές της, τη χαρακτήριζαν πολύ δυνατή για να σταθεί πίσω και να αφήσει τον πολιτικό σύζυγό της να παίρνει τις αποφάσεις και πολύ αδύναμη για να φύγει μακριά όταν εκείνος αποδείχθηκε άπιστος.

Μπιλ και Χίλαρι Κλίντον αγκαλιά
Η Χίλαρι Κλίντον κατηγορούνταν ότι επισκίαζε τον Πρόεδρο άνδρα της, Μπιλ Κλίντον/ Φωτογραφία:

Η Χίλαρι Κλίντον όμως δεν κάθισε με σταυρωμένα τα χέρια. Το παντελόνι της έγινε το έμβλημά της, ο τρόπος της να υπενθυμίζει στους ανθρώπους ότι ήταν μια Πρώτη Κυρία με πτυχίο νομικής, με ανεξάρτητη καριέρα και, τελικά, με δική της ατζέντα, το οποίο απέδειξε όταν έφυγε από τον Λευκό Οίκο ως γερουσιαστής της Νέας Υόρκης, και όχι ουσιαστικά άνεργη, όπως ο άντρας της. Έτσι, όταν κυκλοφόρησε το επίσημο πορτραίτο της το 2004, η Κλίντον απεικονίστηκε φυσικά φορώντας τη signature look της, δηλαδή το μαύρο κοστούμι της. Μια άλλη πρώτη για μια Πρώτη Κυρία.

Χρησιμοποίησε αυτό το look-υπογραφή της ξανά, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας για τις αμερικανικές εκλογές το 2016. Στο βιβλίο της «Τι συνέβη», εξήγησε: «Ως γυναίκα υποψήφιος για πρόεδρος, μου άρεσε η οπτική ότι ήμουν διαφορετική από τους άντρες αλλά και οικεία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τακτική δεν απέδωσε. Καθ 'όλη τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, η Χίλαρι Κλίντον θα δεχόταν επανειλημμένα πυρά. Αυτή τη φορά δεν ήταν αρκετά χαρισματική, ήταν ασαφής, ήταν «ψεύτρα».

Αλλά ήταν αυτό το μεγαλύτερο πρόβλημα, στην πραγματικότητα, το ίδιο όπως πάντα; Για άλλη μια φορά, η εικόνα της δεν ταίριαζε με το καλούπι - επειδή ο Πρόεδρος έπρεπε να είναι άντρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ