Οταν ο μπασίστας των Rolling Stones και η οικογένειά του ξέμειναν στην Αθήνα την ημέρα του πραξικοπήματος - iefimerida.gr

Οταν ο μπασίστας των Rolling Stones και η οικογένειά του ξέμειναν στην Αθήνα την ημέρα του πραξικοπήματος

Ασπρόμαυρη φωτογραφία των Rolling Stones το 1967
Οι Rolling Stones στην πανευρωπαϊκή περιοδεία του 1967 / Φωτογραφία: AP Photo
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η πρώτη συναυλία των Rolling Stones στην Αθήνα, λίγες μέρες πριν από την κατάλυση της δημοκρατίας, και ο μπασίστας του συγκροτήματος που αποκλείστηκε στην Ελλάδα.

Η επεισοδιακή συναυλία των Rolling Stones στο στάδιο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας το βράδυ της 17ης Απριλίου δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Παρά τα ακριβά εισιτήρια, διαβάζουμε πως κόστιζαν 60 με 120 δραχμές, ενώ τα πιο ακριβά στοίχιζαν 500 δραχμές, το τεταμένο πολιτικό κλίμα στη χώρα και η υπερβολική αστυνόμευση κατέληξαν στην απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. να κατεβάσει τον γενικό του σταδίου Απόστολος Νικολαϊδης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλα πήγαν στραβά από την πρώτη στιγμή που τα μέλη του συγκροτήματος πάτησαν στην Αθήνα. Οι Rolling Stones εγκαταστάθηκαν στο Χίλτον και μια μέρα πριν τη συναυλία βρέθηκαν όλοι – πλην του Μπράιαν Τζόουνς – ενώπιον των Ελλήνων δημοσιογράφων. «Τι πιστεύετε για τους Μπιτλς;» ρώτησε ένας εξ αυτών, με τον Μικ Τζάγκερ να απαντά «τους αγαπάμε πάρα πολύ».

Ο Σαίξπηρ, ο Ομηρος και οι Rolling Stones

Θυμίζουμε πως η συναυλία εκείνη στην Αθήνα ήταν η τελευταία στην οποία εμφανίστηκε το ιδρυτικό μέλος των Rolling Stones, Μπράιαν Τζόουνς. Στην ερώτηση λοιπόν, αν τα μέλη της ροκ μπάντας είναι αγαπημένα, ο Τζάγκερ απάντησε: «Ναι και η απόδειξη είναι ότι κοιμόμαστε στο ίδιο κρεβάτι». Η ερώτηση που ίσως προκάλεσε περισσότερο όμως, ήταν εκείνη δημοσιογράφου, ο οποίος φέρεται να ρώτησε τον τραγουδιστή των Rolling Stones: «Τι γνωρίζετε για τον Σαίξπηρ;». Εκείνος του απάντησε: «Και εσείς, τι γνωρίζετε για τον Ομηρο;».

Μικ Τζάγκερ, Κιθ Ρίτσαρντς, Μπράιαν Τζόουνς και Μπίλ Γουάιμαν των Rolling Stones
Οι Rolling Stones κατά τη διάρκεια της πολυήμερης περιοδείας τους σε όλη την Ευρώπη (1967) / Φωτογραφία: AP Photo
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα γαρίφαλα που πυροδότησαν φασαρίες στη συναυλία των Rolling Stones

Παρά τη βροχή, το συγκρότημα των Rolling Stones μπήκε στο στάδιο λίγο μετά τις 21.30 και ξεκίνησε τη συναυλία. Λίγο αργότερα, ο Μικ Τζάκερ θα επιχειρούσε να μοιράσει γαρίφαλα στους θαυμαστές του επί σκηνής, μια κίνηση που προκάλεσε την άμεση επέμβαση της αστυνομίας.

Το συγκρότημα των Rolling Stones σε συναυλία
Ζωντανή εμφάνιση των Rolling Stones την ίδια χρονιά που επισκέφτηκαν την Αθήνα το 1967 / Φωτογραφία: AP Photo

Μάλιστα, μιας και δεν μπορούσε ο ίδιος να φθάσει στην εξέδρα να δώσει τα λουλούδια ανέθεσε τη δουλειά στον μάνατζερ της περιοδείας, Τομ Κέιλοκ, ο οποίος είχε μπαταρισμένο το ένα χέρι του, καθώς τρεις μέρες νωρίτερα είχε τραυματισθεί, προσπαθώντας να προστατεύσει τον Τζάγκερ από την επίθεση ενός θεατή στη συναυλία της Ζυρίχης.

Εξι άνδρες της έπεσαν πάνω στον Κέιλοκ και τον έσπασαν στο ξύλο. Οι υπεύθυνοι του γηπέδου, με διαταγή της Αστυνομίας, κατέβασαν τον γενικό και η συναυλία τερματίσθηκε άδοξα μέσα σε πυκνό σκοτάδι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο μπασίστας των Rolling Stones αντιμέτωπος με τα τανκς

Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, οι τέσσερις εκ των πέντε των Rolling Stones αναχώρησαν την επομένη από την Αθήνα για διαφορετικούς προορισμούς. Ο μπασίστας των Rolling Stones, η νέα του σύντροφος Αστριντ, ο γιος του Στέφεν και η πρώην σύζυγός του Νταϊάν, αποφάσισαν όμως να παρατείνουν τις διακοπές τους στην Αθήνα. Μετακινήθηκαν μάλιστα στον Αστέρα Βουλιαγμένης προκειμένου να απολαύσουν τον ανοιξιάτικο καιρό της πρωτεύουσας.

Τρεις μέρες μετά τη συναυλία, στις 21 Απριλίου του 1967, οι Συνταγματάρχες καταλύουν τη δημοκρατία και εγκαθιστούν την επταετή δικτατορία. Ο Γουάιμαν και η οικογένειά του βρίσκονται αποκλεισμένοι στην Ελλάδα χωρίς τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους στη Βρετανία. Οι ξέγνοιαστες διακοπές τελείωσαν «δυο μέρες νωρίτερα με τους ήχους πυροβολισμών» θα δηλώσει ο Γουάιμαν.

Ασπρόμαυρη φωτογραφία των Rolling Stones
Ο Μπιλ Γουάιμαν μαζί με μέλη των Rolling Stones κατά τη διάρκεια της περιοδεία του 1967 / Φωτογραφία: 1967
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Κάλεσα το γραφείο του Ελληνα διοργανωτή και ενημερώθηκα πως ο στρατός κατέλαβε κρατικά κτίρια» δήλωνε τότε ο μουσικός των Rolling Stones και συμπλήρωνε: «Με ενημέρωσαν πως θα επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 το απόγευμα και μετά και πως δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να βγω από το διαμέρισμά μου».

Ο Μπιλ Γουάιμαν ανέφερε πως δεν είχε καμιά επικοινωνία με τον έξω κόσμο και δεν μπορούσε να μιλήσει ούτε με τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος. «Επρεπε να περιμένουμε να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και το αεροδρόμιο να εκκινήσει και πάλι τη λειτουργία του. Τελικά, μας ενημέρωσαν πως θα μπορούσαμε να φύγουμε στις 23 Απριλίου» έλεγε για την μίνι περιπέτειά του στην Αθήνα ο μπασίστας των Rolling Stones.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Rolling Stones δικτατορία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ