Σαν σήμερα: οι Rolling Stones για πρώτη φορά στην Αθήνα το '67, λίγο πριν το πραξικόπημα [εικόνες] - iefimerida.gr

Σαν σήμερα: οι Rolling Stones για πρώτη φορά στην Αθήνα το '67, λίγο πριν το πραξικόπημα [εικόνες]

Σαν σήμερα: οι Rolling Stones για πρώτη φορά στην Αθήνα 4 μέρες πριν το πραξικόπ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σαν σήμερα πριν από 46 χρόνια οι θρυλικοί Rolling Stones εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην Αθήνα, μόλις τέσσερις ημέρες πριν από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών σε μία συναυλία που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Τον Ιανουάριο του 1967 είχε κυκλοφορήσει το νέο τους άλμπουμ «Between the Buttons» το οποίο σημείωσε τεράστια επιτυχία και περιείχε διαχρονικά τραγούδια, όπως τα Let's Spend The Night Together και Ruby Tuesday.

Με αφορμή την κυκλοφορία του άλμπουμ αυτού, οι Rolling Stones σχεδίαζαν Ανοιξιάτικη περιοδεία στην Ευρώπη, με την Ελλάδα να συμπεριλαμβάνεται στις προγραμματισμένες στάσεις τους, ωστόσο τα δύο ηγετικά μέλη του συγκροτήματος Μικ Τζάγκερ και Μπράιαν Τζόουνς βρίσκονταν σε μεγάλη κόντρα.

Παράλληλα σε δύσκολη θέση βρισκόταν και η Ελλάδα, η οποία είχε ακόμη εμφανή τα σημάδια της «Αποστασίας» ενώ ετοιμαζόταν για τις εκλογές της 28ης Μαΐου, έχοντας κυβέρνηση της Ε.Ρ.Ε. υπό τον Παναγιώτη Κανελλόπουλου.

Η είδηση βόμβα με την αναγγελία της συναυλίας «έσκασε» στις 22 Μαρτίου στο 77ο τεύχος του μουσικού περιοδικού «Μοντέρνοι Ρυθμοί». Το δημοσίευμα έγραφε: «Δεν είναι ούτε πρωταπριλιάτικο ψέμα, ούτε διαφημιστικό κόλπο. Οι Ρόλινγκ Στόουνς έρχονται», αναγγέλοντας έτσι τη συμφωνία που είχε κλείσει πριν 8 ημέρες μεταξύ του δημοσιογράφου και ατζέντη Νίκου Μαστοράκη και του μάνατζερ του συγκροτήματος Ντέβιντ Απς.

17 Απριλίου 1967: Η μεγάλη μέρα που οι Rolling Stones θα έρχονταν για πρώτη φορά στην Αθήνα κλείνοντας την ευρωπαϊκή περιοδεία τους που θα ξεκινούσε στις 25 Μαρτίου στη Στοκχόλμη. Χώρος διεξαγωγής επιλέχτηκε το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ενώ τα εισιτήρια ήταν τσουχτερά, αφού κόστιζαν από 60 έως 120 δραχμές και θα δίνονταν για φιλανθρωπικό σκοπό, όπως έγραφε η αφίσα.

Παρά τον χαμό που γινόταν στο αεροδρόμιο ήδη από το βράδυ της Κυριακής 16 Απριλίου από φαν που ήθελαν να προϋπαντήσουν το συγκρότημα, τελικά οι Rolling Stones έφτασαν ανήμερα της συναυλίας με πτήση της Ολυμπιακής Αεροπορίας και διέμειναν στο «Χίλτον», ενώ τα βλέμματα τράβηξε η πανέμορφη σύζυγος του μπασίστα Μπιλ Γουάιμαν.

Τη στιγμή που οι Stones έδιναν την καθιερωμένη συνέντευξη λίγο πριν τη συναυλία, ήδη οι πρώτοι θεατές άρχιζαν να μπαίνουν στο γήπεδο του Παναθηναϊκού και μέχρι τις 7 το βράδυ στις κερκίδες βρίσκονταν γύρω στα 8.000 άτομα, ενώ μέσα στον αγωνιστικό χώρο επιτρεπόταν η είσοδος στους λίγους που είχαν να πληρώσουν το πανάκριβο εισιτήριο των 500 δραχμών.

Opening act στην ιστορική εκείνη συναυλία έκαναν μεγάλα αστέρια της ελληνικής ροκ σκηνής της εποχής όπως οι Loubogg, MGC, Idols, Τάσος Παπασταμάτης, ο Δάκης και οι We Five, ενώ οι Stones βγήκαν στις 9:30 μ.μ και το πρώτο κομμάτι που έπαιξαν ήταν το Last Time.

Να σημειωθεί ότι το γήπεδο ήταν ζωσμένο με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που έκαναν αισθητή την παρουσία τους με κάθε τρόπο. λίγο πριν αρχίσουν να παίζουν το Satisfaction, ο Τζάγκερ ζήτησε από τον μάνατζερ της περιοδείας τους Τομ Κέιλοκ, να ράνει τους θεατές με κόκκινα γαρύφαλλα, ωστόσο η πράξη θεωρήθηκε επαναστατική από την Αστυνομία και αμέσως έξι άνδρες της έπεσαν πάνω στον δυστυχή Κέιλοκ και τον χτύπησαν.

Βλέποντας τη σκηνή, οι υπεύθυνοι του γηπέδου, με διαταγή της Αστυνομίας, κατέβασαν τον γενικό και η συναυλία τερματίστηκε μέσα σε πυκνό σκοτάδι, ενώ οι Rolling Stones φυγαδεύτηκαν στο ξενοδοχείο, μη μπορώντας να καταλάβουν τι συνέβη, ενώ την αμέσως επόμενη μέρα αναχώρησαν από την Αθήνα.

Σαν σήμερα: οι Rolling Stones για πρώτη φορά στην Αθήνα το '67, λίγο πριν το πραξικόπημα [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Σαν σήμερα: οι Rolling Stones για πρώτη φορά στην Αθήνα το '67, λίγο πριν το πραξικόπημα [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Σαν σήμερα: οι Rolling Stones για πρώτη φορά στην Αθήνα το '67, λίγο πριν το πραξικόπημα [εικόνες] | iefimerida.gr 2

(Πηγή sansimera.gr)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ