Φρανσουάζ Μπετανκούρ: H ζωή της κληρονόμου της L'Oreal -Ερημίτισσα, παίζει πιάνο και γράφει βιβλία για τη Βίβλο - iefimerida.gr

Φρανσουάζ Μπετανκούρ: H ζωή της κληρονόμου της L'Oreal -Ερημίτισσα, παίζει πιάνο και γράφει βιβλία για τη Βίβλο

Η κληρονόμος της L' Oreal, Φρανσουάζ Μπετανκούρ
Η κληρονόμος της L' Oreal, Φρανσουάζ Μπετανκούρ/Φωτογραφία: Getty Images
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εκ πρώτης όψεως δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που να φαντάζουν εντυπωσιακά για την κληρονόμο του κολοσσού ομορφιάς L’ Oreal, Φρανσουάζ Μπετανκούρ, η οποία μόλις έγινε η πρώτη γυναίκα με περιουσία άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στην οικογενειακή επιχείρηση ανήκουν brand όπως η Prada και η Yves Saint Laurent, καθώς και η Lancome. Αλλά η Γαλλίδα επιχειρηματίας Φρανσουάζ Μπετανκούρ Μάγιερς, εγγονή του ιδρυτή της L’Oreal και τώρα η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο, έχει ένα πιο διακριτικό στυλ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα αγαπημένα αξεσουάρ της 70χρονος είναι ένα ζευγάρι μαύρα γυαλιά ηλίου με βαρύ σκελετό και ένα φωτεινό κασκόλ, που συνήθως συνδυάζει με ένα απλό παντελόνι. Εκτός από το μαύρο eyeliner, φοράει ελάχιστον μακιγιάζ και όταν δεν ασχολείται με επιχειρηματικές υποθέσεις, γράφει βιβλία.

Κι όχι χαλαρή λογοτεχνία, αλλά «βαριά» βιβλία, όπως πέντε τόμους του βιβλίου «Μια ματιά στη Βίβλο» και ένα άλλο που ασχολείται με την ελληνική μυθολογία.

H λατρεία της για το πιάνο

Άλλη της αγαπημένη συνήθεια: να παίζει πιάνο. Στο κομψό διώροφο διαμέρισμά της στο πλούσιο παρισινό προάστιο Neuilly-sur-Seine, έχει σε περίοπτη θέση δύο πιάνα: ένα Steinway και ένα Yamaha.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πιάνο, όπως φαίνεται, ήταν μια ισόβια διέξοδος γι’ αυτό το χαμηλού προφίλ μέλος της μικρή ομάδας ατόμων που μπορούν πραγματικά να αποκαλούνται μεγαλοπλούσιοι (η περιουσία της, ύψους 100,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την τοποθετεί στη 12η θέση του δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg).

Η Φρανσουάζ άρχισε να παίζει από παιδί, παίρνοντας μαθήματα από την Yvonne Lefebure -μια γυναίκα που συγκαταλέγει τους συνθέτες Faure και Ravel στους φίλους της- στην αποκλειστική σχολή Marymount School, στο Παρίσι, που διοικείται από Αμερικανίδες καλόγριες.

Όσο για την περιουσία της, έφτασε το ορόσημο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αφότου οι μετοχές της εταιρείας, που ιδρύθηκε από τον παππού της Eugene Schuelle το 1909, έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ. Όμως η ιδιότητά της ως η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο κληρονομήθηκε από την μητέρα της Λιλιάν Μπετανκούρ, τη λαμπερή μεγάλη κυρία του ομίλου ομορφιάς, η οποία πέθανε, στα 95 της χρόνια, το 2017.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσο χαμηλού προφίλ και αν θέλει να παραμείνει η Φρανσουάζ, ο θάνατος της μητέρας της, έκλεισε ένα κεφάλαιο στην ιστορία των Μπετανκούρ που θα μπορούσε να συναγωνιστεί την τηλεοπτική σειρά Succession σε αντιπαλότητα, εσωτερικές διαμάχες και δράμα.

Αυτό που ξεκίνησε ως οικογενειακός καβγάς για την αγάπη και το χρήμα και την ευπάθεια μιας γηραιάς μητριάρχη, εξελίχθηκε σε μια εκρηκτική διαμάχη που απασχόλησε τα πρωτοσέλιδα και εξελίχθηκε σε πολιτικό σκάνδαλο, με καταγγελίες για φοροδιαφυγή και παράνομες δωρεές προς τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

Η Φρανσουάζ Μπετανκούρ με την μητέρα της Λίλιαν
Η Φρανσουάζ Μπετανκούρ με την μητέρα της Λίλιαν

Η «υπόθεση Μπετανκούρ» (ήταν τόσο σεισμική που είχε το δικό της όνομα) μετατράπηκε πρόσφατα σε ένα ντοκιμαντέρ τριών τμημάτων του Netflix.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποιο είναι λοιπόν το ιστορικό της γυναίκας που η περιουσία της μόλις έφτασε τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια;

Η ιστορία της Λίλιαν Μπετανκούρ

Η ιστορία της Φρανσουάζ Μπετανκούρ Μάγιερς χαρακτηρίζεται από τη μακρά σκιά που έριξε η μητέρα της Λιλιάν, η οποία είχε έναν ισχυρό δεσμό με τον ίδιο της τον πατέρα, έναν χημικό που ξεκίνησε την επιχείρησή του κατασκευάζοντας και πουλώντας συνθετικές βαφές μαλλιών σε παρισινά κομμωτήρια.

Η μητέρα της πέθανε όταν ήταν πέντε ετών και η Λιλιάν πήγε για πρώτη φορά να εργαστεί στη L’Oreal στα 15 της, κολλώντας ετικέτες σε μπουκάλια σαμπουάν σε ένα εργοστάσιο.

Κληρονόμησε την αυτοκρατορία της L'Oreal όταν πέθανε ο πατέρας της το 1957, αλλά η διοίκηση της εταιρείας πέρασε σε έναν άνδρα, τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Francois Dalle, και για το μεγαλύτερο μέρος των εννέα δεκαετιών της Λιλιάν ήταν περισσότερο γνωστή για το ποια ήταν παρά για το τι έκανε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παντρεμένη με τον Αντρέ Μπετανκούρ, υπουργό της κυβέρνησης της δεκαετίας του 1960 και του 1970 υπό τον πρόεδρο Σαρλ ντε Γκολ, η Λιλιάν ζούσε μια πολυτελή ζωή. Αγόρασε ακόμη και ένα νησί στις Σεϋχέλλες.

Τα παιδικά χρόνια της Φρανσουάζ Μπετανκούρ - Πώς γεννήθηκε η αγάπη για το πιάνο

Η Φρανσουάζ, μοναχοπαίδι, γεννήθηκε το 1953 - αλλά η σχέση μητέρας-κόρης επιβαρύνθηκε από την αρχή, όταν η Λιλιάν προσβλήθηκε από φυματίωση και έπρεπε να αφήσει τη μικρή κόρη της όσο εκείνη ανάρρωνε σε σανατόριο.

Η Φρανσουάζ Μπετανκούρ με τους γονείς της, Λίλιαν και Αντρέ
Η Φρανσουάζ Μπετανκούρ με τους γονείς της, Λίλιαν και Αντρέ

Αργότερα, η μικρή Φρανσουάζ εγκατέλειψε το σχολείο και λάμβανε εκπαίδευση στο σπίτι, επειδή οι γονείς της βασανίζονταν από φόβους ότι μπορεί να την απήγαγαν και να την κρατούσαν για λύτρα. Το πιάνο της ήταν μια παρηγοριά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την προτίμησή της στη μοναξιά έναντι των λαμπερών πάρτι, είπε: «Πάντα μου άρεσαν οι στιγμές που μοιράζονται μεταξύ φίλων, σε μικρές ομάδες, έτσι δημιουργείται η καλύτερη φιλία. Ακόμα δεν μου αρέσουν τα μεγάλα δείπνα, προτιμώ τα ζεστά μπραντς».

Στο βιβλίο του «The Bettencourt Affair» του 2017, ο δημοσιογράφος Τομ Σάνκτον αναφέρει ότι η Φρανσουάζ δεν αισθάνθηκε ποτέ άνετα με την ιδιότητά της ως κληρονόμος και πλούσια κοπέλα και δεν θα μπορούσε να μοιάζει λιγότερο με την ενθουσιώδη κοσμική μητέρα της. Η ίδια, ωστόσο, πάντα επέμενε ότι κάποτε ήταν μια πολύ «δεμένη οικογένεια».

Στο βιβλίο του Σάνκτον μιλά και η παιδική της φίλη Arielle Dombasle: «Στη Φρανσουάζ δεν αρέσει η πολυτέλεια. Της αρέσει το λαμπραντόρ της. Λατρεύει τα παιδιά της και αγαπάει τον σύζυγό της».

Γεννημένη και μεγαλωμένη καθολική, η Φρανσουάζ γνώρισε τον άνδρα που θα γινόταν σύζυγός της μόλις στα 19 της χρόνια. Ο Ζαν Πιερ Μάγιερς ήταν πέντε χρόνια μεγαλύτερος, γιος ενός διευθυντή της L'Oreal, από πλούσια γαλλοεβραϊκή τραπεζική οικογένεια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ζευγάρι επέλεξε έναν ήσυχο γάμο στην Τοσκάνη, στην Ιταλία, με μόλις εννέα καλεσμένους συνολικά («Δεν παντρευτήκαμε κρυφά», επέμεινε η Φρανσουάζ), ενώ ακολούθησε μια μεγαλύτερη δεξίωση στην πατρίδα τους στη Γαλλία.

Ο κοσμικός φωτογράφος και το πολιτικό σκάνδαλο

Αμέσως μετά τον θάνατο του πατέρα της, η Φρανσουάζ κατηγόρησε έναν από τους στενότερους φίλους της μητέρας της, τον κοσμικό φωτογράφο Francois-Marie Banier, ότι χειραγωγούσε την ηλικιωμένη χήρα ώστε να τον πλουτίσει με δώρα αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου , συμπεριλαμβανομένων έργων τέχνης, μετρητών και ασφαλιστηρίων συμβολαίων ζωής.

Υποστήριξε ότι η ογδοντάχρονη μητέρα της ήταν διανοητικά ανίκανη και ότι χειραγωγούνταν από το περιβάλλον της, ιδίως από τον Banier.

Η διαμάχη εξελίχθηκε σε πολιτικό σκάνδαλο το 2010, όταν αποκαλύφθηκε πως ο μπάτλερ της Λιλιάν είχε μαγνητοφωνήσει κρυφά πολλές από τις συνομιλίες της.

Οι ηχογραφήσεις, αποκάλυψαν ότι η Λιλιάν κατείχε περισσότερα από 100 εκατομμύρια σε μυστικούς ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, ένα αδήλωτο νησί στις Σεϋχέλλες, συζητήσεις για διάφορες στρατηγικές φοροδιαφυγής και είχε δεσμούς με την κυβέρνηση του Σαρκοζί. Το 2015 οκτώ μέλη του περιβάλλοντος της ηλικιωμένης κυρίας, μεταξύ των οποίων και ο Banier, καταδικάστηκαν για την εξαπάτησή της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Banier καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 2,5 ετών για «κατάχρηση αδυναμίας» και υποχρεώθηκε να καταβάλει 158 εκατομμύρια ευρώ αποζημίωση. Έκανε έφεση και η καταδίκη του επικυρώθηκε, αλλά η ποινή και το πρόστιμο μειώθηκαν.

Μητέρα και κόρη τα βρήκαν λίγο πριν τον θάνατο της Λίλιαν

Η Λιλιάν, εν τω μεταξύ, διαγνώστηκε με άνοια και τέθηκε υπό τον έλεγχο της κόρης της και των δύο εγγονών της, μια μοίρα που η ίδια είχε δηλώσει ότι θα ήταν ο «χειρότερος εφιάλτης» της. Τελικά μητέρα και κόρη τα βρήκαν.

Η Φρανσουάζ δήλωσε πριν από τον θάνατο της μητέρας της: «Ήμουν πάντα κοντά στους γονείς μου και ίσως περισσότερο στη μητέρα μου. Ο πατέρας μου ασχολούνταν με την πολιτική και ήταν συχνά απών, αλλά εκείνη ήταν η γέφυρα. Την έβλεπα συνεχώς, πριν κάποιοι άνθρωποι παρέμβουν στη ζωή μας και στη σχέση μας για να αλλάξουν τα πράγματα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φρανσουάζ Μπετανκούρ: Μια γυναίκα που ζει μέσα στο δικό της κουκούλι

Στο βιβλίο του, ο Τομ Σάνκτον περιγράφει την Φρανσουάζ ως μια γυναίκα χαμηλών τόνων που «ζει μέσα στο δικό της κουκούλι».

Ενώ είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της L'Oreal από το 1997 και πρόεδρος της οικογενειακής εταιρείας χαρτοφυλακίου (η οικογένεια κατέχει το 33% των μετοχών της εταιρείας), η Φρανσουάζ δεν επικεντρώνεται αποκλειστικά στην επιχείρηση.

Είναι επίσης πρόεδρος του φιλανθρωπικού ιδρύματος της οικογένειάς της, το οποίο στηρίζει τις γαλλικές προσπάθειες στις επιστήμες και τις τέχνες. Υποσχέθηκε 173 εκατομμύρια λίρες για τις προσπάθειες αποκατάστασης μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων το 2019.

Πάνω απ' όλα, όμως, η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο είναι πιο ευτυχισμένη όχι περιτριγυρισμένη από πολυτέλεια και συκοφάντες - αλλά στα πλήκτρα του πιάνου της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ