Οταν η 13χρονη βασίλισσα Ελισάβετ ερωτεύτηκε τον γοητευτικό -έρημο και μόνο- Ελληνα πρίγκιπα Φίλιππο - iefimerida.gr

Οταν η 13χρονη βασίλισσα Ελισάβετ ερωτεύτηκε τον γοητευτικό -έρημο και μόνο- Ελληνα πρίγκιπα Φίλιππο

Η νεαρή βασίλισσα Ελισάβετ και ο Φίλιππος στα δεξιά
Η νεαρή βασίλισσα Ελισάβετ και ο Φίλιππος στα δεξιά /Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Βασίλισσα Ελισάβετ και ο Δούκας του Εδιμβούργου Φίλιππος συμπληρώνουν σήμερα, 20 Νοεμβρίου, 72 χρόνια γάμου. Μια ιστορία που, λόγω της καταγωγής τους μοιάζει με πραγματικό παραμύθι.

Η Ελισάβετ δεν είναι απλώς μια από τις μακροβιότερες Βασίλισσες στον βρετανικό θρόνο – υπηρετεί την Μεγάλη Βρετανία ως Βασίλισσα από το 1957 – έχει στο ενεργητικό της και έναν από τους πιο μεγάλους σε διάρκεια έγγαμους βίους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολύ πριν αναλάβει τα καθήκοντά της, η πριγκίπισσα τότε Ελισάβετ, ακόμη μικρό κοριτσάκι, γνώριζε έναν όμορφο πρίγκιπα που έμελλε να γίνει ο έρωτας της ζωής της. Τον Έλληνα πρίγκιπα, Φίλιππο που όταν συνάντησε την 13χρονη Ελισάβετ ξεκινούσε την καριέρα του στο Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος στα πρώτα χρόνια του γάμου τους
Η Βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος στα πρώτα χρόνια του γάμου τους / Φωτογραφία: AP Photos

Ο πρίγκιπας από την Ελλάδα και η διάδοχος του θρόνου της Αγγλίας

Ο πρίγκιπας Φίλιππος ανήκει στην ελληνική βασιλική οικογένεια. Γιος του πρίγκιπα Ανδρέα, αδερφού του Βασιλιά τότε της Ελλάδας Κωνσταντίνου Α’ και της Αλίκης Μαουντμπάτεν, γεννήθηκε στο Μον Ρεπό της Κέρκυρας στις 10 Ιουνίου του 1921. Ωστόσο, η πολεμική ήττα της Ελλάδας στη Μικρά Ασία και οι πολιτικές αναταραχές που αυτή προκάλεσε, οδήγησαν τον θείο του να εγκαταλείψει τον θρόνο και την οικογένειά του στο Παρίσι. Λέγεται ότι ο μικρός πρίγκιπας Φίλιππος, 18 μηνών τότε, μεταφέρθηκε σε ένα καφάσι από το Μον Ρεπό στο πολεμικό πλοίο που είχε σταλεί από τη Βρετανία για να φυγαδεύσει τα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Εκτοτε άρχισε μια απίστευτη περιπλάνηση για τον πρίγκιπα Φίλιππο, ο οποίος ουσιαστικά μεγάλωσε μόνος του, με τις αδελφές του και κάποιους θείους του. Η μητέρα του Αλίκη μπήκε στο ψυχιατρείο και ο πρίγκιπας Ανδρέας έκανε τον μπον βιβέρ στο Μονακό χωρίς να ενδιαφέρεται για την οικογένειά του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε κάποια στιγμή ο πρίγκιπας Φίλιππος κατέληξε στη Μεγάλη Βρετανία. Το 1939 κατατάχθηκε στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό και υπηρέτησε στις τάξεις των Συμμαχικών Δυνάμεων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η πρώτη γνωριμία του Φίλιππου με την Ελισάβετ

Στην Αγγλία, ο αιφνίδιος θάνατος του Βασιλιά Γεώργιου Ε’, αλλά και η παραίτηση από τον θρόνο του διαδόχου Εδουάρδου Η’, φέρνουν σημαντικές αλλαγές στη ζωή της μικρής Ελισάβετ. Το 1937, ο πατέρας της ανακηρύσσεται Βασιλιάς της Αγγλίας και εκείνη αποκαλείται εφεξής διάδοχος του βρετανικού θρόνου. Η πρώτη φορά που η Ελισάβετ και ο Φίλιππος βρέθηκαν μαζί, ήταν τότε, κατά την τελετή ενθρόνισης του Γεωργίου ΣΤ΄.

Η βασιλική οικογένεια της Αγγλίας σε δημόσια εμφάνισή της. Δεξιά διακρίνεται ο πρίγκιπας Φίλιππος
Η βασιλική οικογένεια της Αγγλίας σε δημόσια εμφάνισή της. Δεξιά διακρίνεται ο πρίγκιπας Φίλιππος / Φωτογραφία: AP Photos

Η μικρή Ελισάβετ όμως θα τον γνώριζε δύο χρόνια αργότερα, το 1939, κατά την επίσκεψη με την αδερφή της Μαργαρίτα στο Βασιλικό Ναυτικό Κολλέγιο. Οι αφηγήσεις από εκείνη τη συνάντηση, θέλουν τον Βασιλιά Γεώργιο ΣΤ’ να ζητά από τον Φίλιππο να συνοδεύσει τις δύο του κόρες και την 13χρονη Ελισάβετ να ερωτεύεται κεραυνοβόλα τον όμορφο αξιωματικό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα γράμματα της Ελισάβετ στον Φίλιππο

Από τότε, η μικρή Ελισάβετ στέλνει γράμματα στον πρίγκιπά της, με εκείνον να ανταποκρίνεται, θεωρώντας ωστόσο την επικοινωνία τους παροδική και ένα «ευχάριστο διάλειμμα». Η μελλοντική Βασίλισσα της Αγγλίας όμως είναι ερωτευμένη και τέσσερα χρόνια αργότερα, φροντίζει να καλέσει προσωπικά τον Φίλιππο στους εορτασμούς της βασιλικής οικογένειας για τα Χριστούγεννα του 1943 στο κάστρο του Γουίνσδορ.

Στα χρόνια που θα ακολουθήσουν, ο πρίγκιπας Φίλιππος ενδίδει στον έρωτα της Ελισάβετ και το μόνο τους εμπόδιο πια είναι η έγκριση του Βασιλιά της Αγγλίας. Ο Γεώργιος ΣΤ’, λέγεται πως δύσκολα μπορούσε να χαλάσει χατήρι στην «Λίλιμπετ» του, όπως την αποκαλούσε χαϊδευτικά. Ωστόσο, θεωρούσε τον Φίλιππο κάπως τραχύ και φυσικά έπρεπε να εξετάσει με τη δέουσα προσοχή τον σύζυγο της μελλοντικής βασίλισσας.

Το 1946 ο πρίγκιπας Φίλιππος έκανε πρόταση γάμου στην Ελισάβετ. Ο βασιλιάς πατέρας της αρνήθηκε. Τού άρεσε ο νεαρός άνδρας αλλά αν και πίστευε ότι  σκέφτεται σωστά, ο Φίλιππος δεν είχε επώνυμο, δεν ήταν Βρετανός και δεν ανήκε στην εκκλησία της Αγγλίας. 

Η πριγκίπισσα ακόμη τότε Ελισάβετ, με τον αρραβωνιαστικό της πρίγκιπα Φίλιππο
Η πριγκίπισσα ακόμη τότε Ελισάβετ, με τον αρραβωνιαστικό της πρίγκιπα Φίλιππο / Φωτογραφία: AP Photos
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρόταση γάμου και η ανακήρυξη του Φιλίππου σε Δούκα του Εδιμβούργου

Ο Φίλιππος ήταν διατεθειμένος να κάνει τα πάντα προκειμένου να πείσει τον Βασιλιά Γεώργιο για τις καλές του προθέσεις. Απαρνήθηκε τους τίτλους της οικογένειάς του, εκείνον δηλαδή του πρίγκιπα Ελλάδας και Δανίας και υιοθέτησε το επώνυμο της οικογένειας της μητέρας του, Μαουντμπάτεν και πήρε την βρετανική υπηκοότητα.

Εντυπωσιακή εικόνα από την πριγκίπισσα Ελισάβετ με το νυφικό και την μακριά ουρά να καταφθάνει στην εκκλησία
Εντυπωσιακή εικόνα από την πριγκίπισσα Ελισάβετ με το νυφικό και την μακριά ουρά να καταφθάνει στην εκκλησία / Φωτογραφία: AP Photos

Ταυτόχρονα, ο πρίγκιπας Φίλιππος, παρότι βαπτισμένος Χριστιανός Ορθόδοξος, με ανάδοχους τη γιαγιά του Βασίλισσα Όλγα και τον τότε δήμαρχο Κέρκυρας Αλέξανδρο Κοκοτό, τοποθετήθηκε εκείνη την περίοδο, πριν τον γάμο, στην Εκκλησία της Αγγλίας από τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι, Τζέφρι Φίσερ.

Εικόνα από τους γάμους της Βασίλισσας Ελισάβετ με τον πρίγκιπα Φίλιππο στο Αβαείο του Γουεστμίνιστερ σαν σήμερα πριν από 72 χρόνια
Εικόνα από τους γάμους της Βασίλισσας Ελισάβετ με τον πρίγκιπα Φίλιππο στο Αβαείο του Γουεστμίνιστερ σαν σήμερα πριν από 72 χρόνια / Φωτογραφία: AP Photos
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως το 1947, ο Βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’ είχε δώσει την συγκατάθεσή του και ο πρίγκιπας Φίλιππος έκανε και επίσημα την πρόταση γάμου στην Ελισάβετ, προσφέροντάς της ένα δαχτυλίδι που είχε σχεδιάσει ο ίδιος.

Ο γάμος του με την Ελισάβετ έδωσε στον πρίγκιπα Φίλιππο ένα σπίτι, μια χώρα, ένα διαβατήριο, μια θρησκεία και για πρώτη φορά στη ζωή του σταθερότητα. Η Ελισάβετ αποδέχθηκε το γεγονός ότι ο Φίλιππος ήθελε να αποβάλλει την παλιά του ταυτότητα και του πρόσφερε την αίσθηση ότι ανήκε κάπου, ακριβώς αυτό που χρειαζόταν δηλαδή. Ήταν μια άγραφη συμφωνία μεταξύ τους που του επέτρεψε να αποδεσμευτεί από τους δαίμονες της παιδικής και εφηβικής του ηλικίας. Σε αντάλλαγμα, εκείνος, της έδωσε την πλήρη υποστήριξή του. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που είχε αποκαλύψει κάποια στιγμή ο άνθρωπος που υπηρέτησε ως πρώτος γραμματέας του Φιλίππου: «Ο Φίλιππος μου είπε ότι η πρώτη, δεύτερη και μοναδική δουλειά που έχει να κάνει είναι να μην την παρατήσει ποτέ». 

Οι γάμοι της Βασίλισσας Ελισάβετ με τον πρίγκιπα Φίλιππο
Οι γάμοι της Βασίλισσας Ελισάβετ με τον πρίγκιπα Φίλιππο / Φωτογραφία: AP Photos

Μία ημέρα πριν από το γάμο ο βασιλιάς Γεώργιος έδωσε στον Φίλιππο τον τίτλο προσφώνησης Βασιλική Υψηλότητα και την ημέρα του γάμου, στις 20 Νοεμβρίου 1947, τον ονόμασε Δούκα του Εδιμβούργου, Κόμη του Μέριονεθ και Βαρώνο Γκρίνουιτς. Ενας γάμος που συμπληρώνει 72 χρόνια σήμερα, με πολλές δυσκολίες, κάποια παραστρατήματα από την πλευρά του Φιλίππου, αλλά το δεσμό μεταξύ των δύο ακλόνητο. Το The Crown που υποτίθεται ότι βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, στις δύο πρώτες σεζόν φώτισε πολλά σημεία του γάμου της Ελισάβετ με τον Φίλιππο. Και συνεχίζει με τον τρίτο κύκλο...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ