Bασίλισσα Ελισάβετ & Πρίγκιπας Φίλιππος -70 χρόνια μαζί, γεμάτα απιστίες | ΖΩΗ | iefimerida.gr

Bασίλισσα Ελισάβετ & Πρίγκιπας Φίλιππος -70 χρόνια μαζί, γεμάτα απιστίες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β' και ο πρίγκιπας Φίλιππος έκλεισαν τη Δευτέρα 70 χρόνια γάμου και γίνονται το πρώτο ζευγάρι που βασιλεύει στη Βρετανία γιορτάζοντας την επέτειο αυτή.

Τα 70 χρόνια έγγαμου βίου είναι ένα ακόμη ρεκόρ για τη βασίλισσα, τη μακροβιότερη των μοναρχών παγκοσμίως. Η Ελισάβετ ανήλθε στον θρόνο το 1952, σε ηλικία 25 ετών, και φέτος γιόρτασε το ζαφειρένιο ιωβηλαίο της (65 χρόνια βασιλείας).

Ο δούκας του Εδιμβούργου, από την πλευρά του, κατέχει και αυτός το ρεκόρ μακροβιότητας των συζύγων μοναρχών στη Βρετανία, το οποίο κατείχε πριν από αυτόν η βασίλισσα Σάρλοτ, σύζυγος του Γεωργίου Γ' επί 57 χρόνια.

Παρότι το ζευγάρι θα γιορτάσει σήμερα οικογενειακά στον πύργο του Ουίνδσορ, τα ρολόγια του Αβαείου του Γουεστμίνστερ, όπου έγινε ο γάμος του στις 20 Νοεμβρίου 1947, θα ηχήσουν στο Λονδίνο σε ένδειξη τιμής.

Bασίλισσα Ελισάβετ & Πρίγκιπας Φίλιππος -70 χρόνια μαζί, γεμάτα απιστίες  | iefimerida.gr 0

Με την ευκαιρία της επετείου, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ έδωσαν στη δημοσιότητα δύο φωτογραφίες του ζεύγους, που ελήφθησαν στις αρχές του μήνα, μέσα στο λευκό σαλόνι του πύργου του Ουίνδσορ από τον Βρετανό φωτογράφο Matt Holyoak.

Bασίλισσα Ελισάβετ & Πρίγκιπας Φίλιππος -70 χρόνια μαζί, γεμάτα απιστίες  | iefimerida.gr 1
Bασίλισσα Ελισάβετ & Πρίγκιπας Φίλιππος -70 χρόνια μαζί, γεμάτα απιστίες  | iefimerida.gr 2
Bασίλισσα Ελισάβετ & Πρίγκιπας Φίλιππος -70 χρόνια μαζί, γεμάτα απιστίες  | iefimerida.gr 3

δείτε το βίντεο του iefimerida:

Η γνωριμία, ο γάμος, τα παιδιά

Η Ελισάβετ ήταν 13 όταν ερωτεύτηκε τον Φίλιππο. Πρίγκιπας της Ελλάδας και της Δανίας, εκείνος ήταν 18 ετών. Το όμορφο παρουσιαστικό του -ψηλός και ξανθός- ελκύει τις πριγκίπισσες. Η Ελισάβετ γοητεύτηκε κυρίως από τις αθλητικές του ικανότητες.

Οι δυο τους είναι μακρινά ξαδέλφια, καθώς η μητέρα του, πριγκίπισσα Αλίκη, ήταν δισέγγονη της βασίλισσας Βικτόριας όπως και ο πατέρας της Ελισάβετ.
Μπορεί και οι δυο να είχαν βασιλικό υπόβαθρο αλλά είχαν μεγαλώσει πολύ διαφορετικά. Το διαβατήριο του πρίγκιπα Φιλίππου ανέφερε «χωρίς μόνιμη κατοικία». Στην περίοδο του πολέμου ο Φίλιππος υπηρέτησε στο στόλο της Μεσογείου και του Ειρηνικού και σε ένα από τα γράμματα που αντάλλασαν έγραφε: «Έχοντας γλιτώσει στον πόλεμο και βλέποντας τη νίκη, μου δόθηκε η ευκαιρία να ξεκουραστώ και να προσαρμοστώ. Κατάλαβα ότι έχω δοθεί στην αγάπη σου πλήρως και ανεπιφύλακτα. Κι αυτό κάνει ακόμα και τα μεγαλύτερα προβλήματα του κόσμου να μοιάζουν ασήμαντα».

O πρίγκιπας Φίλιππος έκανε πρόταση γάμου στην πριγκίπισσα, τότε, Ελισάβετ, στη Σκωτία το καλοκαίρι του 1946 και οι φήμες λένε ότι η «Lilibeth», τρελή από έρωτα, δέχτηκε χωρίς καν να ρωτήσει τη γνώμη του βασιλιά Γεωργίου VI.

Ο βασιλιάς Γεώργιος αρχικά δεν ήθελε η κόρη του να παντρευτεί, αλλά τελικά έδωσε την συγκατάθεσή του όταν εκείνη έκλεισε τα 21.

«Δηλώνω ότι όλη μου τη ζωή, είτε αυτή έχει μεγάλη είτε μικρή διάρκεια, θα την αφιερώσω στην υπηρεσία σας και στην υπηρεσία της αυτοκρατορικής οικογένειας, στην οποία ανήκουμε όλοι» ήταν το μήνυμα της Ελισάβετ προς τον λαό.

Ο γάμος τους έγινε το αβαείο του Γουεστμίνστερ στις 20 Νοεμβρίου 1947 και μεταδόθηκε ζωντανά από το ραδιόφωνο σε όλο τον κόσμο.

Ο Φίλιππος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει οριστικά τις προσωπικές του φιλοδοξίες και να μείνει για πάντα σε δεύτερο ρόλο όταν η Ελισάβετ έγινε το 1953, σε ηλικία 26 ετών, η νεότερη βασίλισσα του κόσμου.

Τρεις μήνες μετά την τελετή, η οποία έγινε στις 20 Νεομβρίου 1947 στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ, η πριγκίπισσα Ελισάβετ έμεινε έγκυος. Εκαναν τέσσερα παιδιά, τον Κάρολο, την Ανν, τον Αντριου και τον Εντουαρντ.

«Η πρώτη, δεύτερη και ύψιστη δουλειά μου», όπως δήλωσε ο ίδιος, «θα ήταν να μην εγκαταλείψω ποτέ τη βασίλισσα».

Στάθηκε απέναντί της πάντοτε σωστός και αξιοπρεπής, παρά τις στιγμές θυμού και τα απότομα ξεσπάσματα. Για παράδειγμα, την ημέρα που ο Τσόρτσιλ τους συμβούλευσε να πάρουν το όνομα των Windsor και όχι των Mountbatten (το δικό του), ο Φίλιππος άρχισε να ουρλιάζει: «Δεν είμαι λοιπόν παρά ένα σκουπίδι εδώ μέσα!». Μια γλώσσα που δεν ταιριάζει στο βασιλικό πρωτόκολλο, αλλά που η βασίλισσα συνήθισε, πιστεύοντας ότι φέρνει λίγη ελαφρότητα στη μοναρχία.

Αντίθετα με τις φήμες, ο Φίλιππος δεν απεχθανόταν την Νταϊάνα και ποτέ δεν την αποκάλεσε «ελευθερίων ηθών». Της έγραφε γράμματα, τα οποία υπέγραφε ως «Pa».

Η μεγαλύτερη τιμή που έγινε ποτέ στον Φίλιππο ήρθε από την ίδια τη σύζυγό του, η οποία δήλωσε το 2011: «Είναι ο βράχος μου. Υπήρξε απλά η δύναμή μου και το στήριγμά μου».

Από τον Αύγουστο του 2016, όταν γιόρτασε τα 95 χρόνια του, ο Φίλιππος εξέφρασε την επιθυμία να αποσυρθεί, εκτιμώντας ότι εκπλήρωσε τον ρόλο του.

Και για την ιστορία: Ο Φίλιππος γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 10 Ιουνίου 1921. Το 1947, όταν ο βασιλιάς της Ελλάδας παραιτήθηκε, ο Φίλιππος, μωρό 18 μηνών, εγκατέλειψε για πάντα το ελληνικό έδαφος σε ένα κρεβάτι που φτιάχτηκε από χάρτινα κουτιά, πάνω σε ένα βρετανικό πλοίο.

Ο γάμος της Ελισάβετ και του Φιλίππου σε 14 καρέ:

Bασίλισσα Ελισάβετ & Πρίγκιπας Φίλιππος -70 χρόνια μαζί, γεμάτα απιστίες  | iefimerida.gr 4
Bασίλισσα Ελισάβετ & Πρίγκιπας Φίλιππος -70 χρόνια μαζί, γεμάτα απιστίες  | iefimerida.gr 5
Bασίλισσα Ελισάβετ & Πρίγκιπας Φίλιππος -70 χρόνια μαζί, γεμάτα απιστίες  | iefimerida.gr 6
Bασίλισσα Ελισάβετ & Πρίγκιπας Φίλιππος -70 χρόνια μαζί, γεμάτα απιστίες  | iefimerida.gr 7
Bασίλισσα Ελισάβετ & Πρίγκιπας Φίλιππος -70 χρόνια μαζί, γεμάτα απιστίες  | iefimerida.gr 8
Bασίλισσα Ελισάβετ & Πρίγκιπας Φίλιππος -70 χρόνια μαζί, γεμάτα απιστίες  | iefimerida.gr 9
Bασίλισσα Ελισάβετ & Πρίγκιπας Φίλιππος -70 χρόνια μαζί, γεμάτα απιστίες  | iefimerida.gr 10
Bασίλισσα Ελισάβετ & Πρίγκιπας Φίλιππος -70 χρόνια μαζί, γεμάτα απιστίες  | iefimerida.gr 11
Bασίλισσα Ελισάβετ & Πρίγκιπας Φίλιππος -70 χρόνια μαζί, γεμάτα απιστίες  | iefimerida.gr 12
Bασίλισσα Ελισάβετ & Πρίγκιπας Φίλιππος -70 χρόνια μαζί, γεμάτα απιστίες  | iefimerida.gr 13
Bασίλισσα Ελισάβετ & Πρίγκιπας Φίλιππος -70 χρόνια μαζί, γεμάτα απιστίες  | iefimerida.gr 14
Bασίλισσα Ελισάβετ & Πρίγκιπας Φίλιππος -70 χρόνια μαζί, γεμάτα απιστίες  | iefimerida.gr 15
Bασίλισσα Ελισάβετ & Πρίγκιπας Φίλιππος -70 χρόνια μαζί, γεμάτα απιστίες  | iefimerida.gr 16

Οι απιστίες του Φιλίππου

Κατά τη διάρκεια του γάμου του με την Ελισάβετ, στον Φίλιππο έχουν χρεωθεί διάφορα φλερτ, με πιο πρόσφατο αυτό με την Τζέιν, κόμισα του Γουέστμορελεντ και την Αλεξάνδρα, σύζυγο του κληρονόμου ζυθοποιίας Lord Tollemache, όπως και με τις ηθοποιούς Αννα Μάσεϊ και Μερλ Ομπερον. Η αντίδραση του Φιλίππου σε όλα αυτά τα κουτσομπολιά επί χρόνια ήταν η αδιαφορία, χωρίς, ωστόσο, να λείπουν περιστασιακά οι εξοργισμένες αντιδράσεις.

Από την πλευρά της η Ελισάβετ δεν έχει ποτέ αμφισβητήσει την αφοσίωση και την υποστήριξη του συζύγου της. Αντιθέτως. Οπως η ίδια είπε το 1997, όταν έκλεινε με τον Φίλιππο 50 χρόνια γάμου, «ο πρίγκιπας είναι η δύναμή μου και ο λόγος που έμεινα όρθια τόσα χρόνια».Ωστόσο, όπως τονίζει μιλώντας στη Daily Mail φίλος της, η βασίλισσα απλά έχε αποδεχθεί ότι οι άνδρες έχουν κάποιες ανάγκες. «Αυτό δεν σημαίνει ότι αγαπούν τις γυναίκες τους λιγότερο», προσθέτει.

Η διαχρονική σχέση του με την Μπραμπούρν

Από όλες τις γυναίκες που έχουν κατά καιρούς συνδέσει με τον πρίγκιπα Φίλιππο, αυτό της Πένι Μπραμπούρν, εμφανίζεται σταθερά και περιοδικά εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Οχι τυχαία. Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών ο Φίλιππος και η Μπραμπούρν έχουν περάσει αμέτρητα Σαββατοκύριακα μαζί. Επιπλέον, η 64χρονη έδινε πάντα το παρόν στα πάρτι που διοργάνωνε ο Φίλιππος στο απομονωμένο εξοχικό του στο Νόρφολκ. Οχι, όμως, και όταν το παρόν έδινε και η βασίλισσα...

Επιπλέον, πριν χρόνια είχαν υποκλαπεί οι τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ Φιλίππου και Πένι Μπραμπούρν. Τα αποσπάσματα που είχαν διαρρεύσει στη δημοσιότητα, έδειχναν οικειότητα και μάλιστα μεγάλη, αφού οι δυο τους συζητούσαν αρκετά προσωπικά θέματα, όπως το διαζύγιο του Καρόλου με την Νταϊάνα.

Τώρα, βέβαια, καθώς τα χρόνια έχουν περάσει οι δραστηρίοτητες του... ζευγαριού έχουν περιοριστεί. Ελάχιστα πράγματα εκτός από κάποιες βόλτες με τα άλογα μπορούν να κάνουν. Τον περισσότερο χρόνο τους μαζί συνηθίζουν να τον περνούν ζωγραφίζοντας...

Bασίλισσα Ελισάβετ & Πρίγκιπας Φίλιππος -70 χρόνια μαζί, γεμάτα απιστίες  | iefimerida.gr 17
Bασίλισσα Ελισάβετ & Πρίγκιπας Φίλιππος -70 χρόνια μαζί, γεμάτα απιστίες  | iefimerida.gr 18

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφίες: AP, Getty

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ