Βασιλιάς Κάρολος-Καμίλα: Ετσι παντρεύτηκαν, ο γάμος τους στο κάστρο, ένα παραμύθι για ενήλικες - iefimerida.gr

Βασιλιάς Κάρολος-Καμίλα: Ετσι παντρεύτηκαν, ο γάμος τους στο κάστρο, ένα παραμύθι για ενήλικες

Πρίγκιπας Κάρολος -Καμίλα
Φωτογραφία: AP Images
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΑΧΟΥ

Ήταν επιθυμία της βασίλισσας Ελισάβετ να πάρει ανώτερο βασιλικό τίτλο η Δούκισσα της Κορνουάλης.

Η σχέση του (πλέον) βασιλιά Κάρολου με την Καμίλλα Πάρκερ Μπόουλς είχε απασχολήσει για πολλά χρόνια την κοινή γνώμη με τα δημοσιεύματα, κατά καιρούς, να κάνουν αναφορά στη γνωριμία και το δεσμό τους. Μέχρι σήμερα, δεν είναι λίγες οι φορές που εξακολουθούν να βγαίνουν ειδήσεις για την πρώτη γνωριμία του ζευγαριού, αλλά και την σχέση που είχε η Καμίλα με την αδικοχαμένη Νταϊάνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παντρεύτηκαν χωρίς την βασίλισσα Ελισάβετ

Ο Κάρολος, μέχρι πρότινος πρίγκιπας της Ουαλίας, και η Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς παντρεύτηκαν με πολιτικό γάμο, ήταν ο δεύτερος και για τους δύο, στις 9 Απριλίου του 2005 στο Γουίνσδορ Γκίλντοχ.

Στην τελετή παρευρέθηκαν τα παιδιά τους, μέλη βασιλικών οικογενειών του ζευγαριού και ακολούθησε η λειτουργία προσευχής και αφιέρωσης της εκκλησίας της Αγγλίας στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Οι γονείς του γαμπρού, δηλαδή η (τότε) βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου, δεν είχαν παραστεί στην πολιτική τελετή του γάμου, αλλά έδωσαν το παρόν στην υπηρεσία προσευχής. Επιπλέον, είχαν δώσει δεξίωση για το νεόνυμφο ζευγάρι στο κάστρο Ουίνσδορ την ίδια ημέρα.

Κάρολος και Καμίλα γάμος
Την ημέρα του γάμου τους/ Φώτο:AP Images

Ο γάμος του ζευγαριού ήταν η επισφράγιση μιας μακροχρόνιας σχέσης που το πρώτο καιρό δεν ήταν ιδιαίτερα αποδεκτή από τους κατοίκους της Αγγλίας, ενώ περνώντας ο χρόνος η Καμίλα έγινε αποδεκτή από το βρετανικό λαό. Μετά το γάμο τους η Καμίλα είχε πάρει τον τίτλο της δούκισσας της Κορνουάλης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τον τότε τίτλο του πρίγκιπα Κάρολου,η Καμίλα θα έπρεπε να πάρει τον τίτλο της πριγκίπισσας της Ουαλίας, όμως δεν τον ήθελε μιας και ήταν απόλυτα συνδεδεμένος με την Νταϊάνα. Αντ' αυτού, όμως, χρησιμοποιούσε το όνομα HRH «The Duchess of Cornwall», το οποίο είναι η θηλυκή εκδοχή ενός από τους άλλους τίτλους του Καρόλου. Ο τίτλος του δούκα της Κορνουάλης παραδοσιακά κατέχεται από τον μεγαλύτερο γιο του βασιλεύοντος Βρετανού μονάρχη.

Οι διαδικασίες της Υπηρεσίας Προσευχής και Αφιέρωσης καλύφθηκαν από το δίκτυο BBC. Μάλιστα, ήταν χαρακτηριστικό πως ο γάμος τους περιγράφτηκε ως ένα παραμύθι για μεγάλους με ευτυχισμένο τέλος.

Οι διαδικασίες πριν την τέλεση του γάμου

Στις 10 Φεβρουαρίου 2005, ανακοινώθηκε ότι η Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς και ο Κάρολος, πρίγκιπας της Ουαλίας, θα παντρευτούν στις 8 Απριλίου 2005, στο Κάστρο του Ουίνδσορ, με πολιτική τελετή και θρησκευτική προσευχή. Το μυστικό συμβούλιο συνήλθε στις 2 Μαρτίου 2005 για να θέσει σε ισχύ τη συγκατάθεση της βασίλισσας για το γάμο, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου περί βασιλικών γάμων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά την ανακοίνωση του αρραβώνα, το ζευγάρι δέχθηκε συγχαρητήρια από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β' και τον σύζυγό της, πρίγκιπα Φίλιππο. «Αυτές οι ρυθμίσεις έχουν την ισχυρή υποστήριξή μου και είναι σύμφωνες με τις κατευθυντήριες γραμμές της Εκκλησίας της Αγγλίας σχετικά με τον νέο γάμο, τις οποίες ο πρίγκιπας της Ουαλίας αποδέχεται πλήρως ως αφοσιωμένος Αγγλικανός και ως μελλοντικός ανώτατος κυβερνήτης της Εκκλησίας της Αγγλίας».

ΒασιλιάςΚάρολος Καμίλλα
Φώτο:AP Images

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Παλάτι το δαχτυλίδι των αρραβώνων της Δούκισσας της Κορνουάλης είναι οικογενειακό κειμήλιο των Ουίνδσορ που ανήκε στη μητέρα της βασίλισσας Ελισάβετ, δηλαδή στη Βασιλομήτωρ. Το δαχτυλίδι έχει πλατινένιο πλαίσιο της δεκαετίας του 1920 και αποτελείται από ένα κεντρικό διαμάντι τετράγωνης κοπής που πλαισιώνεται από έξι διαμαντένιες μπαγκέτες.

Γιατί τελέστηκε πολιτικός γάμος

Η πολιτική τελετή επιλέχθηκε πιθανώς για να αποφευχθεί η πιθανή διαμάχη που θα προκαλούσε ο γάμος του μελλοντικού ανώτατου διοικητή της Εκκλησίας της Αγγλίας με μια διαζευγμένη σε θρησκευτική τελετή, καθώς η Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς είχε πάρει διαζύγιο από τον πρώτο της σύζυγο το 1995. Στην πραγματικότητα, ο γάμος ενός διαζευγμένου προσώπου του οποίου ο πρώην σύζυγος εξακολουθεί να ζει στην Εκκλησία της Αγγλίας είναι σε ισχύ από το 2002, κατά την κρίση του κληρικού που διενεργεί την τελετή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να σημειώσουμε πως όταν η πριγκίπισσα Άννα παντρεύτηκε τον Τίμοθι Λόρενς αφού είχε πάρει διαζύγιο από τον Μαρκ Φίλιπς, το έκανε στην Εκκλησία της Σκωτίας. Ο νέος γάμος των διαζευγμένων δεν είναι αμφιλεγόμενος στην Εκκλησία της Σκωτίας, η οποία δεν θεωρεί τον γάμο ως μυστήριο και ο ηγεμόνας δεν έχει συνταγματικό ρόλο στη διακυβέρνηση της Εκκλησίας.

βασιλιάς κάρολος καμίλα ημέρα γάμου
Φώτο:AP Images

Οι αντιδράσεις για το γάμο Καρόλου-Καμίλας

Αρχικά υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις μιας και ο Κάρολος ήταν το πρώτο μέλος της βασιλικής οικογένειας που θα παντρευόταν με πολιτική τελετή στην Αγγλία. Έγγραφα βγήκαν στο φως της δημοσιότητας με νόμους προηγούμενων χρόνων, αλλά τελικά μετά από προτροπή της κυβέρνησης έγινε ξεκάθαρο πως μπορεί ο μελλοντικός βασιλιάς της Αγγλίας να προχωρήσει σε τέλεση πολιτικού γάμου.

Γιατί άλλαξε η ημερομηνία του γάμου Καρόλου-Καμιλας

Το Clarence House, η επίσημη κατοικία του ζευγαριού, στις 17 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε την αλλαγή του τόπου τέλεσης του γάμου από το Κάστρο του Ουίνδσορ στο Windsor Guildhall, ακριβώς έξω από τα τείχη του κάστρου. Η αντικατάσταση αυτή έγινε όταν ανακαλύφθηκε ότι οι νομικές απαιτήσεις για την αδειοδότηση του βασιλικού κάστρου για πολιτικούς γάμους θα απαιτούσαν το άνοιγμά του σε άλλα υποψήφια ζευγάρια για τουλάχιστον τρία χρόνια. Στις 22 Φεβρουαρίου, τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσαν ότι η βασίλισσα δεν θα παρευρισκόταν στη γαμήλια τελετή, αλλά θα παρευρισκόταν στον εκκλησιαστικό αγιασμό και θα φιλοξενούσε τη δεξίωση των νεόνυμφων. Ο λόγος που έγινε αυτό ήταν ώστε να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι για τον γάμο του, καθώς ακόμα η Καμίλα δεν είχε την πλήρη αποδοχή του βρετανικού λαού και ο θάνατος της Νταϊάνα ήταν ακόμα νωπός. Στις 4 Απριλίου, ανακοινώθηκε ότι ο γάμος θα αναβληθεί 24 ώρες για τις 9 Απριλίου, ώστε ο πρίγκιπας της Ουαλίας να παραστεί στην κηδεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β' ως εκπρόσωπος της βασίλισσας. Η αναβολή επέτρεψε επίσης σε ορισμένους από τους αξιωματούχους που είχαν προσκληθεί στην κηδεία να παραστούν στον γάμο. Σύμφωνα με την παράδοση, ο πρίγκιπας της Ουαλίας πέρασε τη νύχτα στο Highgrove House, την εξοχική του κατοικία στο Γκλόστερσαϊρ, με τους γιους του, τους πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
πρίγκιπας Γουίλιαμ και Χάρι
Φώτο:AP Images

Κουμπάρος ο Γουίλιαμ στο γάμο Καρόλου-Καμίλας

Ο γάμος πραγματοποιήθηκε στο Windsor Guildhall στις 12.30 μ.μ. το Σάββατο 9 Απριλίου 2005. Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στους δρόμους, ενώ στην τελετή παρέστησαν ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας εκτός από τη βασίλισσα και τον δούκα του Εδιμβούργου.

Μετά το γάμο, μάρτυρες του ζευγαριού ήταν ο πρίγκιπας Ουίλιαμ της Ουαλίας και ο Τομ Πάρκερ Μπόουλς, δύο από τα παιδιά του ζευγαριού. Σύμφωνα με την παράδοση, οι βέρες του ζευγαριού είναι κατασκευασμένες από ουαλικό χρυσό 22 καρατίων από το ορυχείο Clogau St David's στο Bontddu. Η παράδοση της χρήσης του χρυσού Clogau μέσα στις βέρες της βασιλικής οικογένειας χρονολογείται από το 1923.

Βασιλιάς Κάρολος Καμίλα
Οι βέρες του ζευγαριού/ Φώτο:AP Images
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά τον πολιτικό γάμο ακολούθησε ένας αγιασμός, που επίσημα ονομάστηκε Υπηρεσία Προσευχής και Αφιέρωσης στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Σε αυτήν παρευρέθηκαν 800 καλεσμένοι και όλα τα ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας, συμπεριλαμβανομένης της βασίλισσας και του δούκα του Εδιμβούργου, και την οποία διηύθυνε ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Ρόουαν Ουίλιαμς.

Η Δούκισσα της Κορνουάλης για το γάμο επίλεξε κρεμ φόρεμα και παλτό με φαρδύ καπέλο κρεμ χρώματος. Για την Υπηρεσία Προσευχής και Αφιέρωσης που ακολούθησε, φορούσε ένα κεντημένο γαλάζιο και χρυσό παλτό πάνω από ένα ασορτί σιφόν φόρεμα και στα μαλλιά είχε χρυσά φτερά. Και τα δύο σύνολα ήταν της Antonia Robinson και της Anna Valentine, Λονδρέζες σχεδιάστριες που εργάζονταν με το όνομα Robinson Valentine, -πλέον ονομάζεται αποκλειστικά Anna Valentine- και τα δύο καπέλα κατασκευάστηκαν από τον Ιρλανδό μόδιστρο Philip Treacy. Το μπουκέτο λουλουδιών της Δούκισσας περιείχε νάρκισσους, γιασεμί, κρίνο της Κοιλάδας, ροζ και κρεμ κρίνους, καμέλιες, ορτανσίες και τριαντάφυλλα, τα οποία προέρχονταν από τους κήπους του Highgrove House του Πρίγκιπα της Ουαλίας. Η γαμήλια τούρτα φτιάχτηκε από την ιδιοκτήτρια του ζαχαροπλαστείου «Sophisticake» στο Γούντχολ Σπα του Λίνκολνσαϊρ. Τον Απρίλιο του 2005 ένας ξενοδόχος πλήρωσε 215 λίρες σε δημοπρασία στο διαδίκτυο για ένα κομμάτι της τούρτας.

Φώτο:AP Images
Φώτο:AP Images

Μετά την ακολουθία του αγιασμού, το ζευγάρι χαιρέτησε τον κόσμο που είχε παραταχθεί έξω από το παρεκκλήσι. Το πάρτι στη συνέχεια μεταφέρθηκε στα ιδιαίτερα διαμερίσματα του Κάστρου του Ουίνδσορ, όπου η Βασίλισσα παρέθεσε δεξίωση σε αρκετούς καλεσμένους. Το ζευγάρι αργότερα πήγε στη Σκωτία για το μήνα του μέλιτος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Βασίλισσα Καμίλα» σύμφωνα με την επιθυμία της Ελισάβετ

Όπως είχε γίνει γνωστό, τον περασμένο Φεβρουάριο, από την ίδια την Ελισάβετ η επόμενη βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου θα ήταν η Δούκισσα της Κορνουάλης.

Να αναφέρουμε πως είναι διαφορετικοί οι τίτλοι για τους γαλαζοαίματους και διαφορετικοί για όσους παντρεύονται μέλη των βασιλικών οικογενειών.

Βασίλισσα Ελισάβετ Καμίλα Δούκισσα Κορνουάλης
Φώτο:AP Images

Το ερώτημα «πώς θα αποκαλείται η Καμίλα μόλις ο Κάρολος ανέβει στο θρόνο» είχε απασχολήσει χρόνια το βρετανικό λαό και όχι μόνο. Η απάντηση τελικά ήρθε από την ίδια την βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή μόλις 17 μήνες μετά τον θάνατο του επί 73 χρόνια συντρόφου της, πρίγκιπα Φίλιππου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την παραμονή του εορτασμού της 70ης επετείου από την άνοδό της στο θρόνο η βασίλισσα Ελισάβετ ανακοίνωσε ότι είναι επιθυμία της η Καμίλα, δούκισσα της Κορνουάλης, να πάρε τον τίτλο της (συζύγου) βασίλισσας όταν ο Κάρολος γίνει βασιλιάς.

Συγκεκριμένα, στο μήνυμά της για το πλατινένιο Ιωβηλαίο η Ελισάβετ σημείωσε ότι «όταν έρθει αυτή η ώρα», η Καμίλα θα πρέπει να γίνει «βασίλισσα, σύζυγος του βασιλιά».

Εκπρόσωπος του Clarence House είχε δηλώσει ότι ο πρίγκιπας της Ουαλίας και η δούκισσα της Κορνουάλης ένιωσαν συγκίνηση και τιμή, από τα λόγια της βασίλισσας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ