Η βασίλισσα Ελισάβετ άντεξε 17 μήνες χωρίς τον πρίγκιπα Φίλιππο -Πώς κατέρρευσε σε 1,5 χρόνο - iefimerida.gr

Η βασίλισσα Ελισάβετ άντεξε 17 μήνες χωρίς τον πρίγκιπα Φίλιππο -Πώς κατέρρευσε σε 1,5 χρόνο

Βασίλισσα Ελισάβετ- Πρίγκιπας Φίλιππος
Φωτογραφία: AP Images
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΑΧΟΥ

Ούτε δύο χρόνια δεν έχουν συμπληρωθεί από το θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου με την βασίλισσα Ελισάβετ να μην αντέχει την απώλεια του.

Ήταν 9 Απριλίου του 2021 όταν η είδηση για τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου έκανε το γύρο του κόσμου. Δεκαεπτά μήνες μετά η βασίλισσα Ελισάβετ άφησε την τελευταία της πνοή στην Σκωτία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ζευγάρι είχε γνωριστεί από κοντά για πρώτη φορά το 1934, όταν η βασίλισσα Ελισάβετ, ήταν μόλις 13 ετών και η ίδια είχε αναφέρει στην οικογένεια της πως είναι ερωτευμένη με τον πρίγκιπα Φίλιππο της Ελλάδας και της Δανίας, όπως ήταν εκείνα τα χρόνια ο τίτλος του.

Για τα επόμενα επτά χρόνια ξεκίνησαν να αλληλογραφούν, ενώ σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, οι βασιλικοί σύμβουλοι δεν τον ήθελαν για σύζυγο της Ελισάβετ μιας και ήταν πρίγκιπας, χωρίς να έχει βασίλειο.

Παρά τις αντιξοότητες η Ελισάβετ πήγε κόντρα στη λογική ακολουθώντας αποκλειστικά το δρόμο της καρδιάς και και η νίκη της ήρθε με τον αρραβώνα τους που πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα. Παντρεύτηκαν πριν εκείνη γίνει η βασίλισσα της Αγγλίας και δημιούργησαν οικογένεια με τέσσερα παιδιά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
βασίλισσα Ελισάβετ
Την ημέρα του αρραβώνα τους.Φώτο:AP Images

Παρέμειναν μαζί με τις όμορφες και δύσκολες στιγμές τους για 73 χρόνια, μέχρι τον Απρίλιο του 2021, όπου ο Φίλιππος έχοντας στο πλευρό του τη Λίλιμπετ άφησε την τελευταία του πνοή.

Εκείνη τη περίοδο τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν ξανά πάνω στη βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία έχασε το στήριγμα της, τον άνθρωπο που όλα αυτά τα χρόνια παρέμεινε διακριτικά ένα βήμα πίσω της και ποτέ δεν πήρε τίτλο του «Βασιλιά».

Και μπορεί μέσα από τις δημόσιες εμφανίσεις της, μετά το θάνατο του Φίλιπππου να ήθελε να δώσει το μήνυμα πως «η ζωή προχωράει μπροστά», ωστόσο είχε ξεκινήσει μια άνιση μάχη με πολλαπλά προβλήματα υγείας μέχρι που κατέληξε στο κάστρο της Σκωτίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
βασίλισσα Ελισάβετ πρίγκιπας Φίλιππος
Ανήμερα του γάμου τους στα ανάκτορα για τον χαιρετισμό. Φώτο:AP Images

Τελικά, η βασίλισσα Ελισάβετ κατάφερε να αντέξει μόλις δεκαεπτά μήνες χωρίς τον άντρα που στάθηκε «βράχος» δίπλα της και σε εκείνη έφερνε χαρά, αγάπη και δύναμη η παρουσία του.

Πώς είχε περάσει ο πρώτος χρόνος από το θάνατο του Φίλιππου

Λίγες ημέρες μετά το θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου η βασίλισσα Ελισάβετ γιόρτασε ήσυχα και απολύτως οικογενειακά τα πρώτα της γενέθλια με την κόρη της πριγκίπισσα Άννα και την νύφη της Σόφι να είναι στο πλευρό της.

Μετά το πένθος που είχε κηρύξει η βασιλική οικογένεια για τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου, η Ελισάβετ στις 27 Απριλίου είχε επιστρέψει δριμύτερη στα καθήκοντα της.

Από το κάστρο του Ουίνσδορ και με τη βοήθεια της τεχνολογίας είχε δώσει διαδικτυακά το παρών στις επαγγελματικές της υποχρεώσεις. Πριν την συγκεκριμένη εμφάνιση είχε πραγματοποιήσει ακροάσεις στο Παλάτι όπου διέμενε, στο δυτικό Λονδίνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
βασίλισσα Ελισάβετ πρίγκιπας Φίλιππος
Φώτο:AP Images

Σχεδόν ένα μήνα μετά τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου, η Ελισάβετ είχε πραγματοποιήσει την πρώτη της δημόσια εμφάνιση της όπου τη συνόδευε ο πρωτότοκος γιος της, πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγος του Καμίλα, Δούκισσα της Κορνουάλης. Η βασίλισσα Ελισάβετ είχε παρευθρεθεί στο «άνοιγμα» του βρετανικού Κοινοβουλίου, όπου είχε ανακοινώσει τη νομοθετική ατζέντα του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Στις 10 Ιουνίου του 2021 η βασίλισσα Ελισάβετ με ένα λουλούδι απέτισε φόρο τιμής στον πρίγκιπα Φίλιππο, καθώς ήταν η ημερομηνία γέννησης του. Φρόντισε να φυτέψει ένα πανέμορφο λουλούδι αφιερωμένο στον Δούκα του Εδιμβούργου. Πρόκειται για ένα πανέμορφο τριαντάφυλλο που ονομάζεται «Duke of Edinburgh» και φυτεύτηκε στο East Terrace Garden, όπου η Ελισάβετ μπορούσε να το βλέπει από τα ιδιαίτερα δωμάτιά της.

βασίλισσα Ελισάβετ φόρο τιμής στον πρίκιπα Φίλιππο
Φώτο:AP Images
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με ένα floral φόρεμα και συνοδευόμενη από τον γιο της πρίγκιπα Κάρολο, την Καμίλα και τον πρίγκιπα Γουίλιαμ με την Κέιτ Μίντλεντον είχε παραθέσει δεξίωση στους G7. Αξίζει να σημειώσουμε πως εκείνη ήταν η πρώτη πιο σημαντική εκδήλωση που παρευρέθηκε η 95χρονη μονάρχης μετά το θάνατο του Δούκα του Εδιμβούργου. Μάλιστα, η βασίλισσα Ελισάβετ με το χιούμορ που δειέθετε δεν είχε διστάσει να κόψει την τούρτα με ένα σπαθί.

Τον πρώτο Οκτώβριο χωρίς τον πρίγκιπα Φίλιππο στο πλευρό της η βασίλισσα Είσάβετ είχε αρνηθεί τον τίτλο της «Ηλικιωμένης της χρονιάς», καθώς όπως είχε σχολιάσει η ίδια δεν πληρούσε τα κριτήρια.

Λίγο καιρό αργότερα η βασίλισσα Ελισάβετ, όπως είχε γίνει γνωστό, εισήχθη στο νοσοκομείο. Η διανυκτέρευση, σύμφωνα με το παλάτι, έγινε για πρακτικούς λόγους μιας και ακολούθησε θεραπεία για γαστρεντερίτιδα και η βασίλισσα είχε επιστρέψει στο γραφείο της αναλαμβάνοντας ελαφριές υποχρεώσεις το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Το King Edward VII's είναι ένα ιδιωτικό νοσοκομείο στο Marylebone του Λονδίνου που χρησιμοποιείται από ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας συμπεριλαμβανομένου του συζύγου της βασίλισσας, του αείμνηστου Δούκα του Εδιμβούργου.

βασίλισσα Ελισάβετ
Το 1951 με τον πρίγκιπα Φίλιππο. Φώο:AP Images
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το περσινό φθινόπωρο η βασίλισσα Ελισάβετ είχε ακυρώσει αρκετές δημόσιες εμφανίσεις της, κάτι που μέχρι εκείνο το διάστημα δεν ήταν κάτι που συνήθιζε. Αντίθετα, έδινε πάντα το παρόν. Σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας, πηγές από το Παλάτι υποστήριζαν πως οι γιατροί της Ελισάβετ συνέστησαν στην ίδια ξεκούραση μιας και βρισκόταν σε προχωρημένη ηλικία και θα έπρεπε να ξεκουράζεται αρκετά.

Εκείνη την περίοδο, οι φήμες πως η 95χρονη μονάρχης είχε σκοπό να παραδώσει το «Στέμμα» στον διάδοχο γιο της, πρίγκιπα Κάρολο οργίαζαν μόνο που για ακόμα μια φορά δεν επιβεβαιώθηκαν.

βασίλισσα Ελισάβετ
Ο Κάρολος είχε αναλάβει πολλές βασιλικές υποχρεώσεις, καθώς προετοιμαζόταν για τη διαδοχή του. Φώτο:AP Images

Τον Νοέμβριο μήνα η βασίλισσα Ελισάβετ χλωμή και καταβεβλημένη είχε δώσει το παρόν στη βάπτιση των δισέγγονων της. Ο φωτογραφικός φακός είχε συλλάβει την βασίλισσα Ελισάβετ μέσα στο αυτοκίνητο καθώς πήγαινε στη διπλή βάπτιση και ήταν να είναι ιδιαίτερα χλωμή και καταβεβλημένη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα πρώτα Χριστούγεννα χωρίς τον Φίλιππο

Το τελευταίο όπως αποδείχτηκε χριστουγεννιάτικο μήνυμα της βασίλισσας Ελισάβετ ήταν κάπως ασυνήθιστο από τα προηγούμενα χρόνια, καθώς η ίδια είχε παραδεχτεί πως η απουσία του πρίγκιπα Φίλιππου της είχε αφήσει μέσα της ένα κενό. Επιπλέον, είχε παραδεχτεί πως της λείπει ο σύζυγος της με τον οποίο συμπορεύτηκαν για 73 χρόνια.

βασίλισσα Ελισάβετ
Τα πρώτα Χριστούγεννα χωρίς τον πρίγκιπα Φίλιππο. Φώτο:AP Images

«Αν και για πολλούς ανθρώπους είναι περίοδος μεγάλης ευτυχίας και χαράς, τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι δύσκολα για εκείνους που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα. Αυτήν τη χρονιά, κατανοώ ιδιαιτέρως γιατί» είχε αναφέρει μεταξύ άλλων.

Έδινε οδηγίες για τους τίτλους μετά τον θάνατο της

Στις 6 Φεβρουαρίου 2022 όπου συμπληρώθηκαν 70 χρόνια από την ημέρα που η Ελισάβετ έγινε βασίλισσα μια ανακοίνωση έκανε την έκπληξη και κατάφερε να γίνει πρωτοσέλιδο σε κάθε μέρος του πλανήτη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την παραμονή του εορτασμού για τα 70 χρόνια της στο θρόνο η ίδια έδωσε την συγκατάθεση της ώστε όταν ανέβει ο γιος της πρίγκιπας Κάρολος στο θρόνο η Καμίλα να είναι η επόμενη...Βασίλισσα.



Στο μήνυμα της η Ελισάβετ για το πλατινένιο ιωβηλαίο είχε δώσει όλες τις απαντήσεις σχετικά με την προσφώνηση της Καμίλα λύνοντας κάθε εμπόδιο και θέτοντας της με ενεργό ρόλο δίπλα στον Κάρολο.

βασίλισσα Ελισάβετ δούκισσα της Κορνουάλης
Με την Δούκισσα της Κορνουάλης. Φώτο:AP Images

Τα προβλήματα με τον πρίγκιπα Άντριου κατάφεραν να λυθούν εξωδικαστικά δίνοντας τότε μια ανάσα στη βασίλισσα Ελισάβετ για το σκάνδαλο που μπορούσε να είχε πάρει μια τροπή που θα έφερνε την μοναρχία σε πολύ δύσκολη θέση. Σε μια κίνηση συγχώρεσης η βασίλισσα είχε προτιμήσει τον πρίγκιπα Άντριου να τη συνοδέψει στο μνημόσυνο του πρίγκιπα Φίλιππου. Ωστόσο, η κίνηση αυτή δυσαρέστησαν τόσο τον Κάρολο όσο και τον πρίγκιπα Γουίλιαμ, ο οποίος σκαρφάλωσε στη δεύτερη σειρά της διαδοχής μετά το θάνατο της γιαγιάς του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον περασμένο Φεβρουάριο η βασίλισσα Ελισάβετ είχε παραδεχτεί σε μια συνάντηση που είχε πως δεν μπορούσε να κινηθεί πολύ εύκολα, ενώ λίγες ημέρες αργότερα είχε βρεθεί θετική στον κορωνοϊό. Μάλιστα, είχαν ανησυχήσει άπαντες τότε για την υγεία της.



Το παλάτι είπε ότι η βασίλισσα αντιμετωπσε ήπια «συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα». Ωστόσο ξανά είχε προκληθεί ανησυχία έπειτα από τις δηλώσεις της πως ένιωθε «κουρασμένη και εξουθενωμένη» μετά την περιπέτεια που είχε περάσει με τον κορωνοϊό. Σε μια διαδικτυακή συνάντηση που είχε με νοσηλευτές και ασθενείς για τα επίσημα εγκαίνια της πτέρυγας Queen Elizabeth στο νοσοκομείο Royal London, η μονάρχης είχε περιγράψει πώς ένιωθε παρά την ανάρρωση της. «Σε αφήνει πολύ κουρασμένο και εξουθενωμένο, έτσι δεν είναι; Αυτή η φρικτή πανδημία. Δεν είναι ωραίο το αποτέλεσμα».

βασίλισσα Ελισάβετ
Στο ετήσιο μνημόσυνο του πρίγκιπα Φίλιππου. Φώτο:AP Images

Cover girl στη Vogue

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το εξώφυλλο του τεύχους Απριλίου, απεικόνιζε την βασίλισσα σε μια φωτογραφία του 1957, η οποία τραβήχτηκε από τον Λόρδο Σνόουντεν, τον πρώην σύζυγο της πριγκίπισσας Μαργαρίτας, με αφορμή την 10η επέτειο γάμου της με τον πρίγκιπα Φίλιππο. Η αφορμή για να γίνει εξώφυλλο στη Vogue ήταν το πλατινένιο Ιωβηλαίο της βασίλισσας που δεν είχε γιορταστεί ποτέ ξανά.

70 χρόνια στο θρόνο

Ξεκινώντας οι εορτασμοί για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ θέλοντας εκείνο το διάστημα να κατευνάσει τις ανησυχίες για την υγεία της η ίδια είχε εμφανιστεί σε εκδήλωση, όπου είχε γίνει δεκτή με χειροκροτήματα στην αρένα του κάστρου Γουίνδσορ, όπου διοργανώθηκε η ιππική εκδήλωση με τίτλο «Ένας καλπασμός στην ιστορία», με την παρουσία λαμπρών ονομάτων, όπως η Έλεν Μίρεν, ο Τομ Κρουζ και η Κάθριν Τζένκινς. Αν και η παρουσία της δεν ήταν δεδομένη η ίδια κατάφερε να παραστεί έχοντας ως στήριγμα το μαύρο μπαστούνι της.

Η παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση «Trooping The Colour» όπου συμμετείχαν σε αυτή 1.400 στρατιώτες, 200 άλογα και 400 μουσικοί, σηματοδοτούσαν τα επίσημα γενέθλια της βασίλισσας Ελισάβετ. Μέχρι πριν από την πανδημία, η βασίλισσα έφτανε με άμαξα στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, αλλά φέτος, εξαιτίας των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε, είχε παρακολουθήσει την παρέλαση από το μπαλκόνι. Να σημειώσουμε πως η Ελισάβετ δεν είχε συμμετάσχει σε όλες τις εκδηλώσεις, λόγω του βεβαρημένου ιστορικού της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τις 21 Ιουλίου η βασίλισσα Ελισάβετ είχε αφήσει τα ανάκτορα του Λονδίνου και είχε μετακομίσει στο Μπαλμόραλ για την έναρξη των παραδοσιακών καλοκαιρινών διακοπών της. Κάποια εκδηλώσεις δεν είχαν πραγματοποιηθεί, ενώ σε κάποιες άλλες η βασίλισσα είχε εκπροσωπηθεί από τον πρίγκιπα Κάρολο.

Στις 6 Σεπτεμβρίου η βασίλισσα είχε τον Μπόρις Τζόνσον στο Μπαλμόραλ, όταν εκείνος αποχώρησε από το γραφείο του ώστε η Λιζ Τρας να σχηματίσει κυβέρνηση και να γίνει πρωθυπουργός. Ήταν η πρώτη φορά που η 96χρονη μονάρχης δεν εκτέλεσε το καθήκον αυτό στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Δύο ημέρες αργότερα τα βασιλικά ανάκτορα αναγκάστηκαν να ανακοινώσουν πως η Ελισάβετ ακολουθεί ιατρική φροντίδα, καθώς υπήρξε επιδείνωση στην υγεία της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ