Τσαντ: Ποδόσφαιρο στα μέρη του Μάριους Μουαντιλμαντζί -Συμπατριώτες του που έπαιξαν στην Ελλάδα προτού τον φέρει ο Ολυμπιακός [βίντεο] - iefimerida.gr

Τσαντ: Ποδόσφαιρο στα μέρη του Μάριους Μουαντιλμαντζί -Συμπατριώτες του που έπαιξαν στην Ελλάδα προτού τον φέρει ο Ολυμπιακός [βίντεο]

Ποδοσφαιρική ακαδημία στο Τσαντ
Ποδοσφαιρική ακαδημία στο Τσαντ / Φωτογραφία: Instagram Fédération Tchadienne de football
ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΕΛΙΑΣ
Κώστας Μπελιάς

Ο Μάριους Μουαντιλμαντζί ήρθε για τον Ολυμπιακό από το Τσαντ μια χώρα με ιδιαίτερη ποδοσφαιρική κουλτούρα και προβλήματα που προσπαθεί να λύσει.  

Στο Τσαντ, το ποδόσφαιρο είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό άθλημα. Αποτελεί μέσο εθνικής ενότητας, λαϊκού ενθουσιασμού και έντονων συναισθημάτων.

Η ποδοσφαιρική κουλτούρα του Τσαντ, από το οποίο ο Ολυμπιακός έφερε τον Μουαντιλμαντζί, τρέφεται από ένα βαθύ πάθος που εκτείνεται από τα παιχνίδια στον δρόμο μέχρι τους μεγάλους διεθνείς αγώνες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ποδόσφαιρο στο Τσαντ ανθίζει πρωτίστως στη βάση της κοινωνίας, στην καθημερινή ζωή των νέων. Σε πόλεις όπως η Ντζαμένα, το Μουντού και το Αμπεσέ, παιδιά και έφηβοι ξεκινούν να παίζουν σε αυτοσχέδια, ξερά γήπεδα. Τα τουρνουά μεταξύ γειτονιών προσελκύουν πλήθος κόσμου και αποτελούν τη βασική πηγή ανάδειξης ταλέντων.

Όπως και σε πολλές αφρικανικές χώρες, οι βραδιές του Champions League και τα ευρωπαϊκά ντέρμπι συγκεντρώνουν κόσμο στα περιβόητο μακί (maquis), έναν πολύ δημοφιλή τύπο υπαίθριου, λαϊκού εστιατορίου-μπαρ, καλλιεργώντας μια ζωντανή οπαδική κουλτούρα.

Η εθνική ομάδα του Τσαντ, ο πολιτισμός των Σάο και τα γήπεδα

Η εθνική ομάδα των ανδρών, ενσαρκώνει τις ελπίδες και τις προσδοκίες του λαού του Τσαντ και φέρει το προσωνύμιο «Σάο». Πρόκειται για αναφορά στον ιστορικό πολιτισμό των Sao- έναν από τους πιο μυστηριώδεις και συναρπαστικούς αρχαίους πολιτισμούς της Κεντρικής Αφρικής. Άκμασε από τον 6ο αιώνα π.Χ. έως τον 16ο αιώνα μ.Χ. στην παραποτάμια λεκάνη του ποταμού Σαρί, νότια της Λίμνης Τσαντ, σε εδάφη που σήμερα ανήκουν κυρίως στο Τσαντ και το Καμερούν. Πρόκειται για την παλαιότερη γνωστή κοινωνία που άφησε ξεκάθαρα αρχαιολογικά ίχνη στην περιοχή αυτή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για πολλά χρόνια οι «Σάο» ήταν ποδοσφαιρικοί πρόσφυγες. Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου του Τσαντ αναγκαζόταν να δίνει τους εντός έδρας αγώνες της εκτός της χώρας -κυρίως στο γειτονικό Καμερούν ή στο Μαρόκο- λόγω της ακαταλληλότητας των γηπέδων και της έλλειψης αθλητικών υποδομών που να πληρούν τα διεθνή κριτήρια.

Η Αφρικανική Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου (CAF) και η FIFA έχουν θεσπίσει αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας και ποιότητας για τα γήπεδα (ποιότητα χλοοτάπητα, φωτισμός, αποδυτήρια, ασφάλεια κ.ά.). Μέχρι πρόσφατα, κανένα στάδιο στο Τσαντ δεν διέθετε τη σχετική πιστοποίηση για τη διεξαγωγή επίσημων διεθνών αναμετρήσεων.

Επιπλέον, το 2021 η χώρα είχε δεχθεί προσωρινό αποκλεισμό από τη FIFA εξαιτίας κυβερνητικής παρέμβασης στα εσωτερικά της ποδοσφαιρικής της ομοσπονδίας, γεγονός που είχε προκαλέσει περαιτέρω αναστάτωση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πολιτικές παρεμβάσεις και η μεγάλη ποδοσφαιρική κρίση

Η σχέση ανάμεσα στο ποδόσφαιρο του Τσαντ και τις πολιτικές παρεμβάσεις αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα σύγκρουσης μεταξύ κρατικής εξουσίας και της ανεξαρτησίας του αθλητισμού στην Αφρική. Το 2021, η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να παρέμβει άμεσα στα εσωτερικά της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, προκαλώντας την άμεση και αυστηρή αντίδραση των διεθνών ποδοσφαιρικών αρχών.

Το Μάρτιο του 2021, ο τότε Υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού του Τσαντ έλαβε την απόφαση να διαλύσει επίσημα την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία του Τσαντ (FTFA). Η κυβέρνηση αφαίρεσε όλες τις εξουσίες από τη διοίκηση της ομοσπονδίας, κατέλαβε τα γραφεία της με τη βία και προσπάθησε να ιδρύσει μια «εθνική επιτροπή» ελεγχόμενη από το κράτος για την προσωρινή διαχείριση του αθλήματος.

Η Συνομοσπονδία Αφρικανικού Ποδοσφαίρου (CAF) αντέδρασε άμεσα, αποκλείοντας την Εθνική Τσαντ από τα προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής (AFCON). Τον Απρίλιο, η FIFA επέβαλε επ' αόριστον αποκλεισμό στο Τσαντ από κάθε διεθνή ποδοσφαιρική δραστηριότητα.

Η πλήρης απομόνωση ανάγκασε την κυβέρνηση του Τσαντ σε υποχώρηση. Τον Οκτώβριο του 2021, μετά από έξι μήνες αποκλεισμού, η FIFA ήρε την ποινή. Η κυβέρνηση συμφώνησε να αποκαταστήσει πλήρως τις εξουσίες της εκλεγμένης διοίκησης της FTFA., να καταργήσει την κρατική επιτροπή διαχείρισης και να παραδώσει ξανά τον έλεγχο των εγκαταστάσεων στον πρόεδρο της ομοσπονδίας, Μοκτάρ Μαχαμούντ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το υπερσύγχρονο στάδιο στην πρωτεύουσα και οι ποδοσφαιριστές

Η κατάσταση στο Τσάντ άλλαξε ουσιαστικά όταν το 2025 παραδόθηκε το νέο υπερσύγχρονο ολυμπιακό στάδιο Marshal Idriss Deby Itno στην πρωτεύουσα Ντζαμένα, χωρητικότητας 30.000 θέσεων. Το γήπεδο έλαβε την επίσημη έγκριση της FIFA, επιτρέποντας στην εθνική ομάδα του Τσαντ να επιστρέψει και να αγωνίζεται μπροστά στο κοινό της.

Όσον αφορά τους ποδοσφαιριστές, εμβληματική μορφή θεωρείται ο παλαίμαχος επιθετικός Ναμπατίνγκ Τόκο, ο οποίος τις δεκαετίες '70 και '80) έκανε σπουδαία καριέρα στη Γαλλία, περνώντας από ομάδες όπως η Πρί Σεν Ζερμέν και η Νις.

Ο Ζαφέτ Ν'Ντοράμ θεωρείται από αρκετούς ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του Τσαντ. Αγωνίστηκε ως επιθετικός και μεσουράνησε τη δεκαετία του '90 στη γαλλική Ναντ , με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα Γαλλίας το 1995, ενώ αργότερα έπαιξε και στη Μονακό. Το παρατσούκλι του ήταν «Ο Μάγος».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Εζεκιέλ Ν'Ντουασέλ είναι ο ρέκορντμαν συμμετοχών (51) και πρώτος σκόρερ (14 γκολ) στην ιστορία της Εθνικής ομάδας του Τσαντ. Έχει κάνει καριέρα σε διάφορες χώρες, περνώντας από πρωταθλήματα της Αλγερίας, της Τυνησίας, της Ρωσίας, αλλά και της Ινδονησίας.

Επίσης ο Καζιμίρ Νίνγκα ένας από τους πιο γνωστούς σύγχρονους παίκτες της χώρας, ο οποίος αγωνίζεται ως επιθετικός. Έγινε ευρύτερα γνωστός από τη θητεία του στη γαλλική Ligue 1 με τις φανέλες των Μονπερλιέ, Καέν και Ανζέ και φυσικά ο Μάριους Μουαντιλματζί, ο επιθετικός που μετά την Πόρτο και τη Σαμσουνσπόρ θα αγωνιστεί και στον Ολυμπιακό.

Οι δύο που πρόλαβαν τον Ολυμπιακό και τον Μάριους Μουαντιλματζί

Ο Μάριους Μουαντιλματζί είναι ο τρίτος ποδοσφαιριστής που η σκούφια του κρατά από το Τσαντ και ήρθε στα μέρη μας. Προηγήθηκε ο Αζράκ Γιασίν Μαχαμάτ ένας μέσος γεννημένος στη Γαλλία με καταγωγή από το Τσαντ, τον οποίο έφερε στην Ελλάδα ο Παλατανιάς το 2014, ενώ αγωνίστηκε και στον Λεβαδειακό. Ήταν πρώτος παίκτης από το Τσαντ που έπαιξε στη La Liga, αγωνιζόμενος με τη φανέλα της Εσπανιόλ το 2010. Κατά τη διάρκεια της διεθνούς του σταδιοδρομίας, η οποία διήρκεσε περισσότερο από μία δεκαετία, κατέγραψε 21 συμμετοχές με την εθνικ΄’η ομάδα του Τσαντ.

Ύστερα από περίπου μια πενταετία, στην Ελλάδα ήρθε ο Ζοζέφ Αντουάν Να, γεννημένος στο Νγκαουντερέ του Καμερούν, εν ενεργεία όμως διεθνής με την εθνική ομάδα του Τσαντ λόγω καταγωγής. Έχει πραγματοποιήσει τέσσερις συμμετοχές. Τον έφερε ο Ασπρόπυργος από την Κότον Σπορ -ομάδα στην οποία έχει παίξει και ο Μουαντιλματζί- ενώ στη συνέχεια αγωνίστηκε σε Ολυμπιακό Βόλου, Κηφισιά, Νίκη Βόλου, Ηλιούπολη και Καρδίτσα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ