Άρης και ΠΑΟΚ στέφουν το βλέμμα τους προς τη νέα EuroLeague που θέλει αύξηση 24 ομάδων, η ΑΕΚ περιμένει το NBA Europe και το ευρωπαϊκό μπάσκετ μπαίνει σε μια νέα εποχή.
Το «όχι» των μετόχων της EuroLeague στην πρόταση του NBA κλείνει, τουλάχιστον για την ώρα, την πόρτα μιας πιθανής συμφωνίας και ανοίγει έναν νέο κύκλο εξελίξεων στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να βρουν κοινό έδαφος και πλέον χαράζουν ξεχωριστούς δρόμους, με την καθεμία να προχωρά το δικό της φιλόδοξο project.
Από τη μία η EuroLeague ετοιμάζεται να περάσει σε ένα νέο μοντέλο 24 ομάδων, με franchises και νέες άδειες συμμετοχής. Από την άλλη, το NBA προχωρά κανονικά το σχέδιο για τη δημιουργία του NBA Europe, με ορίζοντα το φθινόπωρο του 2027.
Η EuroLeague προχωρά σε αύξηση 24 ομάδων
Μετά την απόρριψη της πρότασης του NBA, η EuroLeague συνεχίζει χωρίς αλλαγές το πλάνο που έχει σχεδιάσει ο CEO της διοργάνωσης, Τσους Μπουένο. Το μεγάλο βήμα αφορά την επέκταση της διοργάνωσης στις 24 ομάδες, αφήνοντας πίσω το σημερινό μοντέλο των 20 συλλόγων και ανοίγοντας τον δρόμο για την είσοδο νέων franchises.
Στο επίκεντρο βρίσκονται οι σύλλογοι που έχουν ήδη καταθέσει επίσημα το ενδιαφέρον τους για μία θέση στη νέα εποχή. Η διαδικασία αναμένεται να εξελιχθεί σταδιακά, με τις διαθέσιμες θέσεις να αποτελούν πλέον ένα από τα μεγαλύτερα «μήλα της έριδος» στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.
Στον «πάγο» τα franchises της EuroLeague
Χωρίς οριστικές αποφάσεις για το πολυσυζητημένο θέμα των franchises ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (6/10) η κρίσιμη σύσκεψη της EuroLeague Basketball στο Κόμο. Οι μέτοχοι δεν άνοιξαν τελικά τον φάκελο των νέων αδειών, μεταθέτοντας τις εξελίξεις για το προσεχές διάστημα.
Η εξέλιξη αυτή βάζει προσωρινά «φρένο» στο πλάνο επέκτασης της διοργάνωσης και διατηρεί όλα τα σενάρια ανοιχτά, την ώρα που αρκετοί σύλλογοι, ανάμεσά τους ΠΑΟΚ και Άρης περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μάθουν αν θα εξασφαλίσουν μία θέση στη νέα εποχή της EuroLeague.
Παραμένει ανοιχτό το θέμα των franchises
Το ζήτημα των νέων αδειών αναμενόταν να αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα θέματα της γενικής συνέλευσης των μετόχων στο Κόμο. Ωστόσο, τελικά δεν τέθηκε προς συζήτηση, με τη EuroLeague να επιλέγει να μεταφέρει τις οριστικές αποφάσεις σε μεταγενέστερο χρόνο.
Έτσι, προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια επίσημη εξέλιξη σχετικά με τις ομάδες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στη διοργάνωση μέσω του μοντέλου των franchises.
Η αναβολή αυτή ουσιαστικά καθυστερεί σημαντικά το στρατηγικό πλάνο επέκτασης, αφήνοντας ανοιχτό το χρονοδιάγραμμα αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα διαμορφωθεί η επόμενη ημέρα της EuroLeague.
Προς το παρόν, δεν προκύπτει κάποια οριστική εξέλιξη για καμία από τις ομάδες που έχουν καταθέσει ενδιαφέρον για την ένταξή τους στη EuroLeague μέσω του συγκεκριμένου μοντέλου.
Άρης και ΠΑΟΚ περιμένουν τη μεγάλη ευκαιρία
Η εξέλιξη έχει άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς Άρης και ΠΑΟΚ έχουν εκφράσει επίσημα την επιθυμία τους να διεκδικήσουν μία θέση στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση.
Οι δύο ομάδες της Θεσσαλονίκης περίμεναν με μεγάλο ενδιαφέρον τη σημερινή συνεδρίαση, καθώς μία απόφαση για τις νέες άδειες θα μπορούσε να δώσει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τις πιθανότητές τους.
Άρης και ΠΑΟΚ βλέπουν πλέον το πλάνο των 24 ομάδων να παραμένει ενεργό και μαζί του να διατηρείται ζωντανό το όνειρο της συμμετοχής στη EuroLeague μέσω franchise.
Ωστόσο, ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και αρκετοί ευρωπαϊκοί σύλλογοι φαίνεται πως διατηρούν αυτή τη στιγμή προβάδισμα στη σχετική κούρσα. Η μάχη για τις νέες άδειες αναμένεται, επομένως, ιδιαίτερα απαιτητική.
Η στάση Μπαρτσελόνα, Φενερμπαχτσέ και Ρεάλ
Η Μπαρτσελόνα φέρεται να ήταν από τις ομάδες που δεν μπήκαν καν σε διαδικασία ουσιαστικής συζήτησης επί της πρότασης.
Διαφορετική στάση κράτησε η Φενερμπαχτσέ, η οποία εμφανίστηκε θετική στη λογική του franchise, ζητώντας παράλληλα να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση των όρων.
Από την πλευρά της, η Ρεάλ Μαδρίτης ζήτησε χρονικό περιθώριο ενός μήνα, προκειμένου να υπάρξει νέα πρόταση από το NBA, με βελτιωμένους και πιο ελκυστικούς όρους.
Στο ίδιο μήκος κύματος με την Μπαρτσελόνα κινήθηκε και η Αρμάνι Μιλάνο, διατηρώντας αρνητική στάση απέναντι στην πρόταση όπως αυτή κατατέθηκε.
Το NBA ετοιμάζει τη δική του λίγκα
Την ίδια στιγμή, το NBA δεν κάνει πίσω από το ευρωπαϊκό του σχέδιο. Η αμερικανική λίγκα προχωρά στη δημιουργία του NBA Europe, μιας νέας διοργάνωσης που φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν ισχυρό νέο πόλο στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και να κάνει πρεμιέρα το φθινόπωρο του 2027.
Το αρχικό πλάνο προβλέπει συνολικά 12 άδειες συμμετοχής, με τη διαδικασία επιλογής των συλλόγων να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
Η ΑΕΚ περιμένει το license της Αθήνας
Στο συγκεκριμένο project υπάρχει και έντονο ελληνικό ενδιαφέρον. Η ΑΕΚ έχει καταθέσει πρόταση για franchise στο NBA Europe και περιμένει τις εξελίξεις σχετικά με την πολυπόθητη άδεια που αφορά την Αθήνα.
Η «Ένωση» παρακολουθεί πλέον στενά τη διαδικασία, γνωρίζοντας πως η εξασφάλιση μιας θέσης στη νέα διοργάνωση θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο για τον σύλλογο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Δεν αποκλείεται να επανέλθει το NBA
Παρά το «ναυάγιο» στο Κόμο, η ιστορία ανάμεσα στις δύο πλευρές ενδέχεται να μην έχει τελειώσει. Το NBA δεν αποκλείεται να επανέλθει τους επόμενους μήνες με μία νέα και βελτιωμένη πρόταση, επιχειρώντας να δημιουργήσει ξανά γέφυρα επικοινωνίας με τους μετόχους της EuroLeague.
Για να έχει, όμως, τύχη ένα νέο deal, θα χρειαστεί να διαφοροποιηθεί σημαντικά από την αρχική πρόταση, τόσο στο οικονομικό σκέλος όσο και στους όρους που αφορούν τη διοίκηση και το μοντέλο λειτουργίας της διοργάνωσης. Μέχρι τότε, οι δύο πλευρές τραβούν διαφορετικούς δρόμους.