Τάσος Ιωαννίδης και το φαινόμενο «Λάχανα και Χάχανα» -Πώς το διάβασμα με την κόρη του έφερε το απόλυτο sold out - iefimerida.gr

Τάσος Ιωαννίδης και το φαινόμενο «Λάχανα και Χάχανα» -Πώς το διάβασμα με την κόρη του έφερε το απόλυτο sold out

Τάσος Ιωαννίδης με το θίασο από τα Λάχανα και Χάχανα
Τάσος Ιωαννίδης με το θίασο από τα Λάχανα και Χάχανα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μετά τη θερμή ανταπόκριση του κοινού στην καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, η παιδική σκηνή του Χρήστου Τριπόδη και η εταιρεία ΜΕΘΕΞΙΣ παρουσιάζουν το νέο μιούζικαλ του Τάσου Ιωαννίδη, «Λάχανα και Χάχανα - Ο Καλός μου Εαυτός» στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Η παράσταση στο ΙΜΕ κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 9 Οκτωβρίου και παρουσιάζεται κάθε Κυριακή στις 11:30 το πρωί και στις 16:30 το απόγευμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το σύγχρονο αυτό έργο πλαισιώνεται από ένα λαμπερό καστ ηθοποιών, ζωντανή ορχήστρα επί σκηνής, εντυπωσιακές βιντεοπροβολές, ευφάνταστα σκηνικά και πολύχρωμα κοστούμια, δημιουργώντας μία μοναδική θεατρική εμπειρία για γονείς και παιδιά.

Το νέο έργο του Τάσου Ιωαννίδη «Ο Καλός μου Εαυτός» πραγματεύεται με απλό και άμεσο τρόπο τις έννοιες της «αυταγάπης», της «αυτεπάρκειας», της «αυτοεκτίμησης», των θετικών σκέψεων και προτείνει παιγνιώδεις τρόπους διαχείρισης των αρνητικών συναισθημάτων. Ο Πίπης, ο Μαθητευόμενος Νεράιδος, μαζί με τον Ατσίδα, την Χαχανένια και τον Λαχανίδα μας ταξιδεύουν σε ένα «ολιγοπάτητο» μονοπάτι αναζήτησης του… καλού μας εαυτού, μέσω μίας πρωτότυπης ιστορίας με μουσικές στάσεις στα πιο αγαπημένα τραγούδια της σειράς «Λάχανα και Χάχανα», καθώς και ολοκαίνουρια τραγούδια και χαρούμενα παιχνιδοτράγουδα, γεμάτα χιούμορ και …Καλοσύνη.

Η μέθοδος «Τραγουδώ και Μαθαίνω» γίνεται το «μαγικό κλειδί». Τα παιδιά ανακαλύπτουν ότι με όχημα την μουσική και το τραγούδι, η μαθησιακή διαδικασία γίνεται παιχνίδι. Θα καταφέρουν άραγε να πείσουν και τους μεγάλους;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς όμως αυτά τα τραγούδια «έκλεψαν» τις καρδιές των παιδιών, ποιος ο ρόλος του θεάτρου στη διαπαιδαγώγησή τους και πώς ο Τάσος Ιωαννίδης ξεκίνησε το ταξίδι αυτό. «Η δημιουργία των τραγουδιών ΛΑΧΑΝΑ ΚΑΙ ΧΑΧΑΝΑ είναι βασισμένη στο αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι όταν τα παιδιά μαθαίνουν τραγουδώντας, ενεργοποιείται η συναισθηματική τους νοημοσύνη, με αποτέλεσμα το περιεχόμενο του τραγουδιού να γίνεται βίωμα και η μνήμη τους να λειτουργεί εμπειρικά, αποτυπώνοντας με ανεξίτηλο τρόπο το περιεχόμενο. Έτσι, η μαθησιακή διαδικασία γίνεται χαρούμενο παιχνίδι, γίνεται εμπειρία» τονίζει ο Τάσος Ιωαννίδης μιλώντας στο iefimerida

θιασος
Η παιδική σκηνή του Χρήστου Τριπόδη και η εταιρεία ΜΕΘΕΞΙΣ παρουσιάζουν το νέο μιούζικαλ του Τάσου Ιωαννίδη, «Λάχανα και Χάχανα - Ο Καλός μου Εαυτός» στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Τραγούδια με έμπνευση το Αναγνωστικό του δημοτικού

Ο Τάσος Ιωαννίδης θυμάται πώς ξεκίνησαν όλα. «Το 2006 κυκλοφόρησε το νέο Αναγνωστικό (βιβλίο Γλώσσας), το οποίο περιέχει 24 στιχουργήματα, ένα για το κάθε γράμμα. Βοηθώντας την κόρη μου να απομνημονεύσει τα στιχουργήματα, αποφάσισα να τα μελοποιήσω, γιατί πιστεύω ότι όταν τραγουδάμε, θυμόμαστε πιο εύκολα την πληροφορία που εμπεριέχεται στο τραγούδι. Τα κατάφερα να εκδώσω τα τραγούδια, τα οποία παράλληλα προσέφερα στο Υπουργείο Παιδείας, ώστε να χρησιμοποιούνται στα σχολεία δωρεάν. Κάπως έτσι, ξεκίνησε ένα ταξίδι που δεν έχει τελειωμό.

Ακολούθησαν τα άλμπουμ «Η ΠΡΟΠΑΙΔΕΙΑ ΣΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ», το «ΕΔΩ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ», «ΟΙ ΡΥΘΜΟΙ ΚΙ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ», «ΟΙ ΑΘΛΟΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ», ΟΙ «ΤΡΑΓΟΥΔΟΤΣΟΥΛΗΘΡΕΣ», «ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΛΑΧΑΝΑ ΚΑΙ ΧΑΧΑΝΑ», «ΤΑ ΝΑΟΥΡΙΣΜΑΤΑ ΓΙΑ 4 ΕΠΟΧΕΣ», «Η ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ» και άλλα. Έχουμε ήδη ξεπεράσει τα 200 τραγούδια και έχουμε και συνέχεια με το νέο άλμπουμ, έτοιμο για κυκλοφορία σύντομα, με τίτλο «Ο ΚΑΛΟΣ ΜΟΥ ΕΑΥΤΟΣ»!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το επόμενο βήμα ήρθε με τη συνεργασία μου με την παιδική σκηνή του Χρήστου Τριπόδη, οποίος διασκεύασε για το θέατρο το έργο. Είχα τη χαρά να δω να ανεβαίνει μία φαντασμαγορική παράσταση με ένα λαμπερό θίασο ηθοποιών, ζωντανή ορχήστρα επί σκηνής, εντυπωσιακές βιντεοπροβολές, ευφάνταστα σκηνικά και πολύχρωμα κοστούμια. Και νομίζω ότι είναι μία παράσταση που μπορούν να ευχαριστηθούν μικροί και μεγάλοι, γιατί προσωπικά δεν ξεχωρίζω τη μουσική για μεγάλους από τη μουσική για παιδιά. Η μόνη διαφορά που έχουν οι μεγάλοι από τα παιδιά, είναι ότι έχουν αυξημένη τη διανοητική τους ικανότητα, τη δυνατότητα, δηλαδή, να επεξεργάζονται/διαχειρίζονται πληροφορίες.

Ο συναισθηματικός μας «μηχανισμός» παραμένει ο ίδιος όταν μεγαλώνουμε. Μπορώ να πω ότι μάλλον μειώνεται η δυναμική του από την υπερβολική διανοητική μας τάση. Το παιδί είναι ένα συναισθηματικό «σφουγγάρι». Αναγνωρίζει τις μεγάλες αξίες: την Αγάπη και την Αλήθεια. Αν κάτι του αρέσει, δείχνει την αγάπη του, χαμογελάει, χοροπηδάει, αν κάτι δεν του αρέσει, το δείχνει αμέσως, κλαίει, γκρινιάζει. Τα εμπνευσμένα τραγούδια εμπεριέχουν και αγάπη και αλήθεια. Ως δημιουργός αναζητώ την μεγάλη πηγή της έμπνευσης και προσπαθώ να δημιουργώ χωρίς επιτήδευση. Κάπως έτσι, θεωρώ ότι έχω καταφέρει τα παιδικά μου τραγούδια να αρέσουν, τελικά και στους μεγάλους.

Το νέο έργο «Λάχανα και Χάχανα – Ο Καλός μου ευαυτός», που ανεβαίνει από τις 9 Οκτωβρίου στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», πραγματεύεται με απλό και άμεσο τρόπο τις έννοιες της «αυταγάπης», της «αυτεπάρκειας», της «αυτοεκτίμησης», των θετικών σκέψεων και προτείνει παιγνιώδεις τρόπους διαχείρισης των αρνητικών συναισθημάτων. Kαι η τεχνολογία που είναι το βασικό εργαλείο στη ζωή των νέων και στη μαθησιακή διαδικασία παίζει καθοριστικό ρόλο στα παραπάνω: Το παιδί έχει την δυνατότητα να μπει σε έναν ψηφιακό, μαγικό κόσμο, γεμάτο μουσική, ήχο και εικόνα, όπου η πληροφορία του προσφέρεται όχι σαν ένα στοιχείο για απλή απομνημόνευση, αλλά σαν μέρος μιας εμπειρίας. Μια τέτοια εμπειρία μπορεί να έχει ένα παιδί όταν παρακολουθεί μια μουσικοθεατρική παράσταση που το ταξιδεύει στα μονοπάτια της ψυχαγωγίας και της μάθησης.

Η παράσταση ΛΑΧΑΝΑ ΚΑΙ ΧΑΧΑΝΑ – Ο ΚΑΛΟΣ ΜΟΥ ΕΑΥΤΌΣ, προσβλέπει συνειδητά να εισαγάγει τα παιδιά, αλλά και τους γονείς σε μία τέτοια εμπειρία. Έχω συνθέσει, ειδικά για την παράσταση, πρωτότυπα παιχνιδοτράγουδα που βοηθούν τα παιδιά να διαχειρίζονται τα αρνητικά ερεθίσματα και συναισθήματα της καθημερινότητας με τρόπο παιγνιώδη και διασκεδαστικό. Μην ξεχνάμε, φυσικά, ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος της κακής χρήσης της τεχνολογίας και ο εθισμός πολλών παιδιών στα ηλεκτρονικά παιχνίδια με καταστρεπτικά αποτελέσματα. Όσο για τα βρέφη …ας μην κάνουμε το λάθος να κάνουμε τη οθόνη την καθημερινή τους …baby sitter».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο,ΤΙ ΑΚΟΥΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ, ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΤΟΥ ΦΩΝΗ

«Από την ηλικία 0-7 ετών, ο εγκέφαλος των παιδιών είναι ένας άγραφος σκληρός δίσκος. Ό,τι εισάγουν σε αυτόν, μέσω των πέντε αισθήσεων, και ακόμη περισσότερο, ό,τι αισθάνονται, τα ακολουθεί σε όλη τους την ζωή. Γίνεται ένα «σύνολο δεδομένων» που χρησιμοποιείται από τον υποσυνείδητο τους νου στο μέλλον, όταν υπάρχει λόγος για αντίδραση σε ένα ερέθισμα. Ο συνειδητός μας νους, που μπορεί να κρίνει, να συγκρίνει, να αναλύει και να παίρνει αποφάσεις δεν προλαβαίνει συχνά να ελέγξει την αντίδρασή μας. Γιατί ο υποσυνείδητος νους ήδη έχει πάρει την απόφαση, βασισμένος στα δεδομένα που έχουν καταγραφεί από την παιδική μας ηλικία. Οι επιστήμονες λένε, ότι αυτό συμβαίνει 95% των περιπτώσεων στην καθημερινότητά μας.

Τα πάντα είναι ενέργεια και πληροφορία. Όταν το παιδί έρχεται σε επαφή με τη δόνηση ενός ενεργειακού πεδίου που λέγεται… «τραγούδι», το οποίο είναι εμπνευσμένο (πνέω, πνοή, πνεύμα, έμπνευση=εν πνεύματι), τότε το παιδί είναι σε επαφή με την πιο ουσιαστική πτυχή της ύπαρξής του, την πνευματική του υπόσταση, το ΕΙΝΑΙ του. Αυτή η σύνδεση με θετικές εμπειρίες του παρελθόντος, θα το ακολουθεί σε όλη του την ζωή. Θα του προσφέρει σιγουριά, αυτοπεποίθηση και προ πάντων θα το βοηθάει να εξασκεί συνειδητά την δύναμη της επιλογής.

Οι παραστατικές τέχνες και ιδιαίτερα αυτές που συνδυάζουν μουσική, θέατρο, χορό, βίντεο, κοστούμια, ενδιαφέρουσα θεματολογία και πλοκή, και πολλά θετικά μηνύματα, όπως η παράστασή μας, γίνονται συναισθηματικό υλικό που θα τα συνοδεύει για πάντα» σημειώνει ο Τασος Ιωαννίδης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
παρασταση
ΛΑΧΑΝΑ ΚΑΙ ΧΑΧΑΝΑ Ο Καλός μου Εαυτός. Μετά τη sold out περιοδεία του καλοκαιριού, το νέο μιούζικαλ για παιδιά του Τάσου Ιωαννίδη ανεβαίνει από την Κυριακή στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Το έργο που θα δούμε στον Ελληνικό Κόσμο

Το νέο έργο του Τάσου Ιωαννίδη «Ο Καλός μου Εαυτός» πραγματεύεται με απλό και άμεσο τρόπο τις έννοιες της «αυταγάπης», της «αυτεπάρκειας», της «αυτοεκτίμησης», των θετικών σκέψεων και προτείνει παιγνιώδεις τρόπους διαχείρισης των αρνητικών συναισθημάτων. Ο Πίπης, ο Μαθητευόμενος Νεράιδος, μαζί με τον Ατσίδα, την Χαχανένια και τον Λαχανίδα μας ταξιδεύουν σε ένα «ολιγοπάτητο» μονοπάτι αναζήτησης του… καλού μας εαυτού, μέσω μίας πρωτότυπης ιστορίας με μουσικές στάσεις στα πιο αγαπημένα τραγούδια της σειράς «Λάχανα και Χάχανα», καθώς και ολοκαίνουρια τραγούδια και χαρούμενα παιχνιδοτράγουδα, γεμάτα χιούμορ και …Καλοσύνη.

Κείμενο - Μουσική: Τάσος Ιωαννίδης

Σκηνοθεσία/Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Χρήστος Τριπόδης - Τάσος Ιωαννίδης
Ενορχήστρωση: Κώστας Γανωσέλης – Σταύρος Καρτάκης
Χορογραφίες: Χριστίνα Μπίτου
Σκηνικά & Κουστούμια: Ματίνα Μέγκλα
Εικαστική Επιμέλεια σκηνικών: Θανάσης Κόκκας
Εικονογράφηση: Βανέσα Ιωάννου
Στίχοι: Π. Παμπούδη, Τ. Ιωαννίδης, Κ. Κολοβός, Βιβλίο Γλώσσας Α’ Δημοτικού (Συγγραφείς: Ε. Καρατζόλα, Π. Κύρδη, Τ. Σπανέλλη, Ν. Τσιαγκάνη)
Creative Agency: Gridfox

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρωταγωνιστούν: Ειρήνη Ψυχράμη / Λυδία Σγουράκη / Γιάννης Τσότσος
Αλέξανδρος Ζουγανέλης / Ναταλία Μαρτίνη

Μουσικοί: Γιώργος Αιμιλιανός Σταυρινός – Πιάνο, κρουστά
Γιάννης Τσότσος - Κιθάρα / Αλέξανδρος Ζουγανέλης – Σαξόφωνο, φλάουτο

Διάρκεια Παράστασης: 70’

Πρεμιέρα: Κυριακή 9 Οκτωβρίου
Ημερομηνίες: Κάθε Κυριακή στις 11:30 & στις 16:30

Τιμές Εισιτηρίων:
• Προπώληση: 10€
• Γενική Είσοδος: 12€
• Ειδική τιμή εισιτηρίου για ανέργους, πολύτεκνους, Group άνω των 20 ατόμων: 8€
Προπώληση εισιτηρίων: ΕΔΩ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ