Σάββατο στο Λονδίνο με οκτώ ελληνικά θεατρικά έργα και Greek Library - iefimerida.gr

Σάββατο στο Λονδίνο με οκτώ ελληνικά θεατρικά έργα και Greek Library

θεατρικη πιατσα στο λονδινο
Για θέατρο στο Λονδίνο / shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ελληνικό άρωμα πολιτισμού αυτό το Σάββατο 25 Νοεμβρίου στο Λονδίνο. Το Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου, η ομάδα PRAXIS της Οξφόρδης, το Theatre Lab Company και οκτώ νεοέλληνες συγγραφείς, συνεργούν το Σάββατο, στην Baker Street για το μεγαλύτερο Φεστιβάλ Ελληνικού Θεάτρου που πραγματοποιήθηκε ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Ελληνικό θέατρο στην Baker Street

Μετά την επιτυχημένη παρουσίαση στην Οξφόρδη τον περασμένο Ιούνιο το Φεστιβάλ έρχεται στο Λονδίνο για μία μέρα μόνο, Σάββατο 25 Νοεμβρίου, όπου από τη μία το μεσημέρι μέχρι τις 9 το βράδυ όσοι πάνε στο θέατρο θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τον παλμό της σύγχρονης Ελλάδας, όπως αποτυπώνεται στα θεατρικά κείμενα των Βιντιάδη, Λιοδάκη, Δριμή, Κατσού, Φούτσια, Παπουτσή, Μηλιά, Μαιστράλη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

'Ολα τα έργα είναι στην ελληνική γλώσσα με αγγλικούς υπέρτιτλους, μεταφρασμένα από τη μεταφραστική ομάδα της Οξφόρδης, σε επιμέλεια της «ψυχής» της PRAXIS, Αναστασίας Ρεβή.

Η θεματολογία του Φεστιβάλ είναι «Το δικαίωμα στην διαφορετικότητα» και κάθε μία ώρα οι θεατές έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν έναν διαφορετικό συγγραφέα, ένα διαφορετικό έργο και να πάρουν μέρος στον ανοιχτό διάλογο με το κοινό.

Στιγμιότυπο από παράσταση στο Λονδίνο
Στιγμιότυπο από παράσταση στο Λονδίνο
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρόγραμμα στο Λονδίνο

1:00 μμ: «Αυτές που δεν προλάβατε» της Δανάης Λιοδάκη. Μέχρι πού μπορούν να φτάσουν οι γυναίκες για να αποκτήσουν τον έλεγχο του σώματός τους;

2.00 μμ: «Κάτω Παρθενώνας» του Μηνά Βιντιάδη. Μια μαύρη κωμωδία για την διαφθορά, το χρήμα και την πάλη των τάξεων.

3.00 μμ: «Ξέρξης» της Μαρίας Δριμή. Μια πικάντικη κωμωδία για το ταμπού της γυναικείας σεξουαλικότητας στη μέση ηλικία.

4.00 μμ: «Σπαράγγια με φτερά» της Ναταλίας Κατσού. Μια ζωή εντός φάσματος και εκτός κοινωνίας.

5.00 μμ: «Το χιόνι στα δόντια μου» του Δημήτρη Φούτσια. Μια ομοφοβική κοινωνία δείχνει το αληθινό πρόσωπό της.

6.00 μμ: «Παραφροσύνη» ένα meta manifesto της Δανάης Παπουτσή. Τα παράξενα μονοπάτια μιας ανεξήγητης διαδρομής του μυαλού.

7.00μμ: «Η Αντιγόνη, οι Ξένοι και η Φωτιά» της Πέννυς Μηλιά . Η σύγχρονη Αντιγόνη καλείται να στηρίξει τους νεκρούς της πρόσφυγες, ενάντια σε κάθε εξουσία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

8.00μμ: «Ισμήνη» της Νεφέλης Μαϊστράλη. Μια οικογένεια ζει στον κυκλώνα των διατροφικών διαταραχών.

Η Αναστασία Ρεβή, καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Θεσσαλονικιά που σπούδασε και εργάστηκε στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και ζει και δημιουργεί τα τελευταία χρόνια στην αγγλική πρωτεύουσα λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Η θεματική του Φεστιβάλ We Are All Different αγγίζει θέματα όπως: Φεμινισμός και δικαίωμα στο σώμα, ταξικός διαχωρισμός, σεξουαλικότητα σε μεγαλύτερη ηλικία, φάσμα αυτισμού, ομοφοβία, η ανθρώπινη υπόσταση εκτός γραμμικής λογικής, το προσφυγικό ζήτημα, η διαφθορά, οι διατροφικές διαταραχές, η οικογένεια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οκτώ σύγχρονοι 'Ελληνες συγγραφείς μιλούν για το σήμερα, για το τώρα, για το τοπικό που ταυτόχρονα γίνεται οικουμενικό.

Γι΄ αυτό άλλωστε και είχε τέτοια απήχηση κυρίως στο αγγλόφωνο κοινό της Οξφόρδης όπου παρουσιάστηκε. Είμαι ιδιαίτερα περήφανη για αυτό το Φεστιβάλ και για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στην Οξφόρδη και στο Λονδίνο. Είναι σημαντικό να επισημάνω ότι αυτά τα συγκεκριμένα έργα διαλέχτηκαν ανάμεσα στα περίπου 38 που λάβαμε και η επιλογή, μια δύσκολη επιλογή θα έλεγα, γιατί τα περισσότερα κείμενα είχαν μεγάλο ενδιαφέρον, έγινε καθαρά βάση γραφής και θεματολογίας χωρίς να υπάρχει γνωριμία προσωπική με τους συγγραφείς.

Τόσο μέσα από την υπέροχη ομάδα της Οξφόρδης PRAXIS όσο και μέσα από την συνεχή δουλειά μας στο Theatre Lab Company έχουμε καταφέρει το αδύνατο: την προώθηση του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου στο Ηνωμένο Βασίλειο με πολύ κόπο, με σκληρή δουλειά αλλά κυρίως με όραμα».

Ένας, από του οκτώ συγγραφείς ο Μηνάς Βιντιάδης που θα παρουσιαστεί το έργο του, ο «Κάτω Παρθενώνας», μας λέει, «είμαστε ευγνώμονες προς την ομάδα επιστημόνων PRAXIS, που αγαπάει το θέατρο και μας δίνει την ευκαιρία να βγούμε από τα σύνορα της Ελλάδας και να παρουσιάσουμε τις δημιουργίες μας, σε μια ευρωπαϊκή "μητρόπολη", όπως είναι το Λονδίνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάτι που θα έπρεπε να κάνουν άλλοι, αυτοί που καθορίζουν τις τύχες του Πολιτισμού μας, που θα πρέπει επιτέλους να δώσουν την απαραίτητη προσοχή στην εξωστρέφεια της Τέχνης του Θεάτρου και της Λογοτεχνίας μας».

Η Δανάη Λιοδάκη με το έργο της «Αυτές που δεν προλάβατε» υπογραμμίζει: «Το έργο μου είναι μια ιστορία για τέσσερις φίλες που απηυδισμένες από τις ιστορίες καθημερινού σεξισμού που αντιμετωπίζουν, αποφασίζουν να κάνουν μια παράνομη φεμινιστική οργάνωση και να αναλάβουν δράση απέναντι στον σεξισμό και την πατριαρχία και όσους τα αναπαράγουν».

Και η Νάταλι Κατσού συμπληρώνει για το έργο της: «”Τα σπαράγγια με φτερά”, είναι ένα κείμενο ανοιχτό, μια πρόσκληση για σκέψη και συμμετοχή στις αποκλίσεις του νευροτυπικού συστήματος και για συνομιλία με κάθε είδους απόκλιση, θα είναι εκεί!».

*Eισιτήρια: https://www.eventbrite.co.uk/…/praxis-8-a-festival-of…

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Greek Library of London

Το μεράκι μιας παρέας Ελλήνων του Λονδίνου που αγαπούν τα βιβλία δημιούργησε την Greek Library of London, που συμπληρώνει έξι χρόνια λειτουργίας, αναδεικνύοντας τη δημιουργικότητα και το πνεύμα της πολυπολιτισμικής κοινότητας που έχει δημιουργήσει.

Η βιβλιοθήκη έχει ως στόχο να «επικοινωνεί» και να παρουσιάζει τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία στους Έλληνες και φιλέλληνες του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ η συλλογή της βιβλιοθήκης περιλαμβάνει πάνω από 4.000 τίτλους, οι οποίοι καλύπτουν το σύνολο των θεματικών κατηγοριών.
Τα περισσότερα από 480 μέλη συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις δράσεις της βιβλιοθήκης, όπως πολιτιστικές εκδηλώσεις, ειδικά αφιερώματα στους Έλληνες των γραμμάτων και των τεχνών, ζωντανές συζητήσεις με επώνυμους συγγραφείς, παρουσιάσεις βιβλίων και άλλες δραστηριότητες που προσφέρουν στον πολιτισμό και στην ελληνική γλώσσα.

Το βιβλίο του Μηνά Βιντιάδη στη Greek Library of London

Η δημιουργία της Greek Children’s Library με το πρόγραμμα δανεισμού βιβλίων στα 105 παροικιακά σχολεία για την ενίσχυση της φιλαννωσίας και τα εξειδικευμένα για δίγλωσσα παιδιά εκπαιδευτικά προγράμματα αποτελούν ένα σημαντικό έργο για την ελληνική παροικία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο επίκεντρο της χριστουγεννιάτικης γιορτής που διοργανώνεται την Κυριακή στις 26 Νοεμβρίου για τους Έλληνες μαθητές του Λονδίνου, από το παιδικό τμήμα της Greek Library of London, παρουσιάζεται ένα βιβλίο για παιδιά, του Μηνά Βιντιάδη «Μια μέρα με τον Μότσαρτ». 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τον συγγραφέα επί σκηνής, συνεπικουρούμενο από έναν πιανίστα, τα παιδιά θα πάρουν μέρος σε μουσικοθεατρικό δρώμενο, με βάση το βιβλίο και θα «ζωντανέψουν» τον Αμαντέους, την αδελφή του Νάνερλ, τους γονείς τους και τους ανθρώπους που επηρέασαν τη ζωή και το έργο του μεγάλου συνθέτη, λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η διευθύντρια της Greek Children’ s Library of London, εκπαιδευτικός και υποψήφια διδάκτωρ Γεωργία Καραντώνα και συμπληρώνει: «στο Christmas Charity Event μας, μικροί αλλά και μεγάλοι θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν τη ζωή του μεγάλου μουσουργού μέσα από το βιβλίο γνώσεων "Μια Μέρα με τον Μότσαρτ" του Έλληνα συγγραφέα Μηνά Βιντιάδη, ο οποίος μας τιμά με την παρουσία του σε αυτή την εκδήλωση και τον ευχαριστούμε θερμά. Είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενη που μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά της παροικίας του Λονδίνου τη δυνατότητα, να έρθουν σε επαφή με έναν καταξιωμένο συγγραφέα, να τον ακούσουν να αφηγείται την ιστορία στα ελληνικά, να μιλήσουν μαζί του, να αλληλεπιδράσουν κάνοντάς του ερωτήσεις και να συμμετέχουν σε δραστηριότητες εμπνευσμένες από το περιεχόμενο του βιβλίου».

H διευθύνουσα σύμβουλος της Greek Library of London Γιώτα Νάκου αναφέρει: «Είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή να υποδεχτούμε τον Έλληνα συγγραφέα σε αυτήν τη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση που συνδυάζει την παρουσίαση του βιβλίου του με την ενίσχυση της παιδικής βιβλιοθήκης μέσω της αγοράς νέων βιβλίων. Αυτή η εκδήλωση προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία σε Έλληνες μαθητές του Λονδίνου, να εξερευνήσουν τον κόσμο της μουσικής με τον Μότσαρτ και να βιώσουν τη χαρά της λογοτεχνίας μέσα από το έργο του».

Ο συγγραφέας δεν κρύβει τη συγκίνησή του γι’ αυτή την ξεχωριστή μέρα που τον περιμένει: «Ανυπομονώ να συναντήσω αυτά τα παιδιά και τους γονείς τους, που ζουν μακριά από την Ελλάδα και δίνουν διπλή μάχη για να είναι κοντά στο πολιτιστικό "γίγνεσθαι" της πατρίδας τους. Θέλω να πω ένα μεγάλο "ευχαριστώ" στον εκδότη μου Διονύση Βαλεριάνο για την υποστήριξη και στις κυρίες Νάκου και Καραντώνα, για την τιμητική πρόσκληση», συμπληρώνει ο συγγραφέας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

η διεύθυνση της Greek Children's Library of London έχει αναλάβει η Γεωργία Καραντώνα, υποψήφια διδάκτωρ παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα της επιτρέπουν να γνωρίζει καλά τον χώρο του παιδικού βιβλίου και τις εκδοτικές τάσεις, ενώ η εκπαιδευτική της εμπειρία σε σχολεία που υπάγονται στο Γραφείο Εκπαίδευσης Λονδίνου και την Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή τής παρέχει το απαραίτητο υπόβαθρο για ανάπτυξη και υλοποίηση προγραμμάτων φιλαναγνωσίας τα οποία να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της παροικιακής εκπαίδευσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Λονδίνο παραστάσεις θέατρο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ