Στον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Αλέν Μπερσέ, το βραβείο «Λόρδος Βύρων 2025» - iefimerida.gr

Στον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Αλέν Μπερσέ, το βραβείο «Λόρδος Βύρων 2025»

Ο Alain Berset παραλαμβάνει το Βραβείο Lord Byron από τον πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Νικηφόρο Διαμαντούρο και τον πρόεδρο της ΕΕΦ, Κωνσταντίνο Βελέντζα
Ο Alain Berset παραλαμβάνει το Βραβείο Lord Byron από τον πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Νικηφόρο Διαμαντούρο και τον πρόεδρο της ΕΕΦ, Κωνσταντίνο Βελέντζα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης και δύο φορές πρόεδρο της Ελβετικής Συνομοσπονδίας (2018, 2023), Αλέν Μπερσέ απονεμήθηκε το διεθνές βραβείο Φιλελληνισμού «Λόρδος Βύρων».

Η απονομή έγινε το βράδυ της Δευτέρας, στο κεντρικό κτήριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στον Αλέν Μπερσέ το βραβείο «Λόρδος Βύρων» 2025

Κατά την εκδήλωση που είχε τίτλο «Δημοκρατία, Κράτος Δικαίου, Ανθρώπινα Δικαιώματα - Το Συμβούλιο της Ευρώπης απένταντι στις σύγχρονες προκλήσεις», ο Αλέν Μπερσέ απηύθυνε ομιλία, κατά την οποία ανέδειξε ως προτεραιότητα της Ευρώπης την καλλιέργεια ενός ευρωπαϊκού περιβάλλοντος ασφαλείας. Επίσης, αναφέρθηκε στις κοινές μας προκλήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως η λογοδοσία για την Ουκρανία, η δικαστική ανεξαρτησία, η καταπολέμηση της διαφθοράς και η μετανάστευση σε πλήρη συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Μπερσέ άρχισε την ομιλία του στην ελληνική γλώσσα, τιμώντας το γεγονός ότι στην πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα και κατά την ημέρα που ο ίδιος παραλάμβανε το Βραβείο «Λόρδος Βύρων», η ελληνική γλώσσα αναγνωρίζονταν ως θεμέλιο του παγκόσμιου πολιτισμού από την UNESCO, εορτάζοντας την πρώτη επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.

Στον Αλέν Μπερσέ απονεμήθηκε το βραβείο «Λόρδος Βύρων» 2025
Στον Αλέν Μπερσέ απονεμήθηκε το βραβείο «Λόρδος Βύρων» 2025

Σημειώνεται, ότι το Βραβείο «Λόρδος Βύρων» θεσμοθετήθηκε το 2021 από την Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό, στο όνομα του σπουδαίου ποιητή και φιλέλληνα, Λόρδου Βύρωνα και απονέμεται ετησίως σε σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες από τον πολιτικό, πολιτιστικό, ακαδημαϊκό καιεπιχειρηματικό χώρο, των οποίων οι σταδιοδρομίες συμβάλλουν στην κοινωνία με έργο και δράσεις που εναρμονίζονται με τις αξίες του ελληνισμού και του φιλελληνισμού.

Δωρεά του χρηματικού επάθλου στον Ερυθρό Σταυρό της Ουκρανίας

Κάθε τιμώμενη προσωπικότητα λαμβάνει ένα ασημένιο μετάλλιο, ένα δίπλωμα και μία επιχορήγηση 10.000 δολαρίων ΗΠΑ, η οποία δωρίζεται στο όνομά τους, σε έναν κοινωφελή οργανισμό της επιλογής τους που δραστηριοποιείται σε τομείς που προάγουν τις αξίες του ελληνισμού και του φιλελληνισμού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Μπερσέ επέλεξε να προσφέρει το χρηματικό έπαθλο που συνοδεύει το Βραβείο Lord Byron στον Ερυθρό Σταυρό της Ουκρανίας.

Ο Alain Berset παραλαμβάνει το Βραβείο Lord Byron από τον πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Νικηφόρο Διαμαντούρο και τον πρόεδρο της ΕΕΦ, Κωνσταντίνο Βελέντζα
Ο Alain Berset παραλαμβάνει το Βραβείο Lord Byron από τον πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Νικηφόρο Διαμαντούρο και τον πρόεδρο της ΕΕΦ, Κωνσταντίνο Βελέντζα

Η παρουσίαση του θεσμού του Βραβείου πραγματοποιήθηκε από τον πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών, Νικηφόρο Διαμαντούρο, και ακολούθησε η επίδοση του μεταλλίου και του διπλώματος από τον πρόεδρο της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό και του Μουσείου Φιλελληνισμού, Κωνσταντίνο Βελέντζα.

Ο κ. Βελέντζας αναφέρθηκε στις αξίες του ελληνικού πολιτισμού, στις οποίες, όπως ανέφερε, στηρίζεται η πολιτισμένη ανθρωπότητα και στον Λόρδο Βύρωνα που ανέδειξε τον φιλελληνισμό. Επιπλέον, υπογράμμισε το έργο του κ. Μπερσέ για τη στήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Αναφέρθηκε ειδικότερα στο «Νέο Δημοκρατικό Σύμφωνο για την Ευρώπη», του κ. Μπερσέ, για την αντιμετώπιση της οπισθοδρόμησης της δημοκρατίας, της παραπληροφόρησης και για την ηθική ρύθμιση της Τεχνητής Νοημοσύνης, και στην ανάδειξη της προστασίας του περιβάλλοντος ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Alain Berset, Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, με τον πρέσβη της Ελβετίας στην Ελλάδα, Stefan Estermann
Ο Alain Berset, Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, με τον πρέσβη της Ελβετίας στην Ελλάδα, Stefan Estermann

Στην τελετή παρέστησαν εκπρόσωποι της Προεδρίας της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Χάρης Θεοχάρης, ο πρόεδρος της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου Β', εκπρόσωποι της Αγγλικανικής Εκκλησίας, εκπρόσωποι της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οι πρέσβεις της Ελβετίας, της Σουηδίας, της Σλοβακίας, της Κύπρου, του Βελγίου, οι επιτετραμμένοι των πρεσβειών του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Φιλανδίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας, του Αζερμπαϊτζάν, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, ακαδημαϊκοί, πανεπιστημιακοί, επιχειρηματίες και πλήθος κόσμου.

Τέλος, σημειώνεται ότι η απονομή του Βραβείου «Λόρδος Βύρων» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης που συνδιοργανώθηκε από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τη Νομική Σχολή και την Ελληνική Εταιρεία Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων (ΕΕΔΔΔΣ).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ