«Aρκαδία 1900, Η Καμπανία της Ανατολής»: Οταν η οικογένεια Παπανικολάου άρχισε να παράγει ελληνική σαμπάνια [βίντεο] - iefimerida.gr

«Aρκαδία 1900, Η Καμπανία της Ανατολής»: Οταν η οικογένεια Παπανικολάου άρχισε να παράγει ελληνική σαμπάνια [βίντεο]

αντρας κραταει μπουκάλι
«Aρκαδία 1900, Η Καμπανία της Ανατολής»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το κρασί και οι ιστορίες του έχουν φανατικούς φίλους και κοινό.

Ενα ντοκιμαντέρ έρχεται να αποκαλύψει τους οινικούς θησαυρούς που κρύβει η Πελοπόννησος. Το ντοκιμαντέρ «Aρκαδία 1900, Η Καμπανία της Ανατολής» παρουσιάζεται στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ.

Η ταινία είναι πρωτότυπη έχει πλούσιο αρχειακό υλικό και περιγράφει το εγχείρημα των Αδελφών Παπανικολάου, στο χωριό Ρίζες Τεγέας, μία οικογένεια που πέτυχε από το 1885 έως το 1935 να παράγουν σαμπάνια εκλεκτής ποιότητας, να κερδίσουν χρυσά βραβεία στις Παγκόσμιες Εκθέσεις της εποχής και να καταγράψουν στο Παγκόσμιο Οινολογικό Λεξικό του Μπορντό την Τεγέα ως τον «τόπο παραγωγής αφρώδους οίνου εφάμιλλου των γαλλικών».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρώτη σαμπάνια στην Ελλάδα

Το οικογενειακό όραμά τους; Να γίνει η Αρκαδία η Καμπανία της Ανατολής και είχε βάση ο στόχος τους αυτός. Βασιζόταν στην απόλυτη ομοιότητα της επαρχίας της Γαλλίας, Καμπανία, με το οροπέδιο της Μαντινείας, σε ότι αφορά στη σύσταση του εδάφους, το μικροκλίμα, το υψόμετρο, αλλά και την καλλιέργεια της αρωματικής ποικιλίας φιλέρι.

Παράγουν αφρώδη οίνο από το 1885 και ονειρεύονται να μεταμορφώσουν την Αρκαδία στη Καμπανία της Ανατολής. Οι Αδελφοί Παπανικολάου έκαναν εξαγωγές (Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ), άνοιξαν έξι καταστήματα στην Αθήνα, είχαν πάρει χρυσά βραβεία με αφρώδη οίνο στις Παγκόσμιες εκθέσεις, στο Παρίσι (1889 και 1900), στο Σικάγο (1893), Λιέγη (1905) και Σαν Φρανσίσκο 1915.

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) εγκαινιάζει κύκλο προβολών με τίτλο «Το ελληνικό ντοκιμαντέρ συναντά το κοινό του», στο Ιστορικό Αρχείο του, στον Ταύρο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενα ντοκιμαντέρ για το κρασί στο ΠΙΟΠ

Μια φορά το μήνα, από τον Οκτώβριο έως και τον Μάιο, θα προβάλλονται επιλεγμένα ντοκιμαντέρ της πρόσφατης αλλά και παλαιότερης εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής παρουσία των δημιουργών ή και άλλων συντελεστών.

κρασι
«Aρκαδία 1900, Η Καμπανία της Ανατολής»

Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου (ώρα 18:30), προβάλλεται το ντοκιμαντέρ «Aρκαδία 1900, Η Καμπανία της Ανατολής» (Ελλάδα | 2022 | Διάρκεια: 79’), σε σκηνοθεσία Κώστα Σπυρόπουλου, με την υπέροχη μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα.

Στην ταινία, που περιέχει σπάνια φιλμ αρχείου και αναπαραστάσεις, πρωταγωνιστούν τα μέλη της οικογένειας Παπανικολάου, ιδιοκτήτες ενός επιτυχημένου οινοποιείου στην Τεγέα Αρκαδίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οινοποιία Αδερφών Παπανικολάου: Ο πατέρας αφέντης, ο οραματιστής γιος Βασίλης, ο τυχοδιώκτης αδελφός Νίκος και η μάνα-Κέρβερος. Παράγοντας αφρώδη οίνο από την Αρκαδία από το 1885, ονειρεύονται μια Καμπανία της Ανατολής. Στο σπίτι, συγκρούσεις χαρακτήρων. Έξω καραδοκούν οι αντίπαλοι που θα τους οδηγήσουν σ’ ένα τραγικό τέλος. Μια ιστορία για το κρασί και την απληστία.

Δείτε το παρακάτω βίντεο

Παίζουν: Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Ισίδωρος Σταμούλης, Σοφία Σειρλή, Οδυσσέας Σταμούλης / Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα / Τραγούδι: Μάριος Φραγκούλης / Παραγωγή: Arcadian Screenings / Συμπαραγωγοί: EΡT, StoryDoc

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Ισίδωρος Σταμούλης, Σοφία Σειρλή, Οδυσσέας Σταμούλης
Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Ισίδωρος Σταμούλης, Σοφία Σειρλή, Οδυσσέας Σταμούλης

Την προβολή θα προλογίσει ο σκηνοθέτης της ταινίας Κώστας Σπυρόπουλος, ενώ στο τέλος θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Απαραίτητη η κράτηση θέσης.

Για κρατήσεις θέσεων μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Ιστορικό Αρχείο στο τηλέφωνο 210 3418051 (Δευτέρα -Παρασκευή 10:00-17:00).

Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14,Ταύρος
Τ: 210 3418051

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ