Ο διεθνoύς φήμης εικαστικός και αρχιτέκτονας Ανδρέας Αγγελιδάκης θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 61η Διεθνή Καλλιτεχνική Έκθεση της Βενετίας, όπως προκύπτει από τη Διαύγεια.
Καθώς αναμένουμε την επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Πολιτισμού, ήδη στην Διαύγεια αναρτήθηκε έγγραφο που ενημερώνει ότι στην επικείμενη Μπιενάλε της Βενετίας ο Ανδρέας Αγγελιδάκης με την εγκατάσταση Δωμάτιο Απόδρασης, θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα. Φορέας υλοποίησης θα είναι το Momus.
Συγκεκριμένα, στην 61η Διεθνή Καλλιτεχνική Έκθεση της Biennale Βενετίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από 9 Μαΐου έως 22 Νοεμβρίου 2026, ο Ανδρέας Αγγελιδάκης με επιμελητή τον Γιώργο Μπεκιράκη θα παρουσιάσει την πρόταση «ΔΩΜΑΤΙΟ ΑΠΟΔΡΑΣΗΣ/ESCAPE ROOM». Φορέας υλοποίησης της εθνικής συμμετοχής (Εθνικό Επίτροπο) στην 61η Διεθνή Καλλιτεχνική Έκθεση της Biennale Βενετίας 2026 θα είναι ο Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης - MOMus.
Το κόστος της εθνικής συμμετοχής στην ανωτέρω διεθνή έκθεση θα καλυφθεί από τις πιστώσεις του Τακτικού Προϋπολογισμού του Υπουργείου Πολιτισμού με επιχορήγηση του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης - MOMus.
Ο Αγγελιδάκης αρχιτέκτονας, καλλιτέχνης, επιμελητής και συγγραφέας, έχει επανειλημμένως αμφισβητήσει το τελικό προϊόν της αρχιτεκτονικής, αντιστρέφοντας την κανονική ακολουθία εκείνη που από την αναπαράσταση του κτιρίου προχωρά στην υλοποίησή του, όπως επισημαίνεται στο βιογραφικό του στο ΕΜΣΤ. Aντίθετα, συχνά αφετηρία του είναι κάποιο υπάρχον κτίριο για το οποίο στην συνέχεια δημιουργεί μοντέλα, ταινίες, ερείπια, εγκαταστάσεις ή εναλλακτικές ιστορίες, θολώνοντας έτσι τα όρια ανάμεσα στα γεγονότα και τη μυθοπλασία και αμβλύνοντας τις αντιθέσεις ανάμεσα στο πραγματικό και το εικονικό.
Είναι ένας στοχαστής του χώρου, που αντί να σχεδιάζει κτίρια, φτιάχνει περιβάλλοντα – νοητικά, ψηφιακά, αφράτα. Με σπουδές στην Καλιφόρνια και στο Columbia της Νέας Υόρκης, επέστρεψε στην Αθήνα για να ασχοληθεί όχι με την κατασκευή, αλλά με τη διάλυση. Τα «μαλακά ερείπιά» του –τεράστια μαξιλάρια σε σχήμα κιόνων, θραυσμάτων, βάθρων– έχουν εκτεθεί σε διεθνείς οργανισμούς όπως η documenta 14, η Triennale της Βαλτικής, το PAC στο Μιλάνο και το Εspace Niemeyer στο Παρίσι.
Ανάμεσα στο design, τη θεωρία, την τεχνολογία και την ποίηση του αρχαίου, ο Αγγελιδάκης δημιουργεί έργα που μετατρέπουν τον χώρο σε αφήγημα: όχι στατικό, αλλά ενεργό. Μέσα από φαντασιακά μουσεία, 3D προσομοιώσεις, αφηγηματικά installations και περιβάλλοντα που καταρρέουν σαν κουτιά από χαρτί, διερευνά την ιδέα της μνήμης, της ταυτότητας και του “τόπου” σε έναν κόσμο αβέβαιο.
Το έργο του με τίτλο “Δωμάτιο Απόδρασης/ Εscape Room” δεν έχει ακόμα αποκαλυφθεί, αλλά γνωρίζοντας το ύφος και τη διανοητική του σκευή, μπορούμε να φανταστούμε πως θα είναι κάτι ανάμεσα σε εικαστικό περιβάλλον, δοκιμιακό σχόλιο και χωρικό παιχνίδι. Ένα escape room όχι για να αποδράσεις, αλλά για να αναμετρηθείς με αυτό που δεν χωρά πια σε τείχη.
Ο Ανδρέας Αγγελιδάκης ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Ως καλλιτέχνης ή επιμελητής έχει συμβάλει σε ένα πλήθος διεθνών εκθέσεων, συμπεριλαμβανόμενων των: «The State of the Art of Architecture», 1η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής του Σικάγου, 12η Τριενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Βαλτικής στο Βίλνιους και «Super Superstudio» στο PAC Milano, όλες το 2015. Το 2017 συμμετείχε στην «documenta14» στην Αθήνα και το Κάσσελ. Το 2019 συμμετείχε στο Bergen Assembly στο Βergen με το πολυλειτουργικό σύστημα καθισμάτων που είχε δημιουργήσει για το «Parliament of Bodies» του Paul B. Preciado για την documenta14 όπως και για την Μπιενάλε Κινούμενης Εικόνας στο OGR του Τορίνου. Μεταξύ άλλων έχει επιμεληθεί «The System of Objects» στο Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ της Αθήνας, το «Super Superstudio» στο PAC του Μιλάνου, το «Fin de Siècle» στο Ελβετικό Ινστιτούτο της Νέας Υόρκης, το «Period Rooms» στο Het Nieuwe Instituut του Ρότερνταμ και «OOO Object Oriented Ontology» στην Kunsthalle της Βασιλείας.