Fake news για κομπρεσέρ στην Ακρόπολη και «λαβωμένο» γλυπτό -Η απάντηση Μενδώνη με εικόνες - iefimerida.gr

Fake news για κομπρεσέρ στην Ακρόπολη και «λαβωμένο» γλυπτό -Η απάντηση Μενδώνη με εικόνες

Aκρόπολη
Νέο επεισόδιο στο σχεδόν καθημερινό σίριαλ για τις εργασίες στην Ακρόπολη / Γιώργος Βιτσαράς/SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο περιθώριο της παρουσίασης της πρότασης προς το Ταμείο Ανάκαμψης για τη δημιουργία πέντε πολιτιστικών διαδρομών στην Ελλάδα, η υπουργός Πολιτισμού είχε την ευκαιρία να απαντήσει στο νέο επεισόδιο του σίριαλ «Ακρόπολη».

Ένα βίντεο που δείχνει τον χώρο της Ακρόπολης και από πίσω ακούγεται ο ήχος ενός κομπρεσέρ έκανε την εμφάνισή του το Σάββατο, συνοδευόμενο από ασαφείς αναφορές για φθορά γλυπτού από το κομπρεσέρ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθώς τους τελευταίους μήνες δεν προλαβαίνουμε να πληροφορούμαστε αντιφατικά νέα και να παρακολουθούμε έντονες αντιπαραθέσεις για τις εργασίες στην Ακρόπολη, η Λίνα Μενδώνη σήμερα έδωσε απάντηση για το ζήτημα. Το έκανε στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου για τις πέντε πολιτιστικές διαδρομές που σχεδιάζει το υπουργείο και που ήδη έχει καταθέσει ως πρόταση, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η υπουργός μίλησε για ένα ακόμα fake news που διασύρει την Ακρόπολη και τη χώρα, όπως είπε χαρακτηριστικά, διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπήρξε φθορά σε γλυπτό και τόνισε ότι οι εργασίες δεν γίνονται από την ίδια, αλλά από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με ειδικές μελέτες και αυστηρή επίβλεψη. Αναφέρθηκε μάλιστα η υπουργός σε προχθεσινό έγγραφο της εφόρου Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, της κυρίας Μπάνου, που αναφέρει ότι «όσα διαδίδονται για την Ακρόπολη και την καταστροφή γλυπτού είναι ψεύδη αισχίστου είδους». Η κυρία Μπάνου προσθέτει στο έγγραφο ότι όλες οι εργασίες παρακολουθούνται από αρχαιολόγους και μηχανικούς, ενώ το κομπρεσέρ σπάει τα παλιά τσιμέντα, τα οποία επιτέλους απομακρύνονται μαζί με τους παλιούς εργοταξιακούς οικίσκους.

Ο χώρος όπου γίνονται οι εργασίες
Ο χώρος όπου γίνονται οι εργασίες
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι πραγματικά συνέβη στην Ακρόπολη

Συγκεκριμένα, στην βόρεια κλιτύ, πλάι στον ανελκυστήρα, γίνονται εργασίες για τον αγωγό των ομβρίων, προκειμένου να μην πλημμυρίζει η Ακρόπολη, φαινόμενο που διαχρονικά λάμβανε χώρα στον βράχο. Ο οικίσκος που υπήρχε εκεί μέχρι τον Δεκέμβρη απομακρύνθηκε, όχι μόνο για την τοποθέτηση του ανελκυστήρα, αλλά και για να αναδειχθεί το τείχος της Ακρόπολης.

Οι εργασίες από τις οποίες αναδύθηκε ο ήχος του κομπρεσέρ, που έντυσε ηχητικά το βίντεο και φούντωσε τις ανησυχίες για το τι συμβαίνει στον Ιερό Βράχο, προέρχεται από άλλον οικίσκο ή παράγκα που βρίσκεται δεξιά του ανελκυστήρα, σε μια παράγκα όπου λειτουργεί το ηλεκτρολογείο.

Κατά τις εργασίες αποκαλύφθηκε ότι ο οικίσκος είχε δημιουργηθεί πάνω σε φυσικό βράχο!
Κατά τις εργασίες αποκαλύφθηκε ότι ο οικίσκος είχε δημιουργηθεί πάνω σε φυσικό βράχο!

Δυστυχώς, αυτή η παράγκα που κατασκευάστηκε σε πρώτη μορφή στα τέλη της δεκαετίας του ’70, ακουμπούσε στο τείχος της Ακρόπολης! Το 2000 φαίνεται ότι αναβαθμίστηκε το ηλεκτρολογείο. Εχει τσιμέντα, πλακάκια, ενώ είναι άγνωστο αν έγιναν με άδειες αυτές οι προσθήκες στις διάφορες φάσεις κατασκευής του ηλεκτρολογείου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μέσα στην παράγκα, κατά τις εργασίες για την απομάκρυνση των τσιμέντων και των παλιών αγωγών, χειρωνακτικά.
Μέσα στην παράγκα, κατά τις εργασίες για την απομάκρυνση των τσιμέντων και των παλιών αγωγών, χειρωνακτικά.

Οι απίστευτες αστοχίες της δεκαετίας του '70

Μέσα στο ηλεκτρολογείο υπήρχε υπάλληλος με κομπρεσέρ για να σπάσει τα τσιμέντα και τα πλακάκια. Αυτή είναι η μόνη χρήση κομπρεσέρ, τόνισε η υπουργός, και πρόσθεσε ότι πλέον οι εργασίες γίνονται με τα χέρια.

Κάτω από το δάπεδο βρέθηκε μια τρύπα, η οποία, δυστυχώς, είχε γίνει πάνω στο τείχος της Ακρόπολης για να τοποθετηθεί ο αγωγός στα τέλη του ’70! Στον χώρο βρέθηκαν επίσης μάρμαρα, τα γνωστά διάσπαρτα της Ακρόπολης, που τα είχαν χρησιμοποιήσει ως υπόβαση του αγωγού!

Το κομπρεσέρ που χρησιμοποιήθηκε μέσα στην παράγκα σε μέρος των εργασιών και αποκάλυψε την τρύπα στο τείχος.
Το κομπρεσέρ που χρησιμοποιήθηκε μέσα στην παράγκα σε μέρος των εργασιών και αποκάλυψε την τρύπα στο τείχος.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την άλλη πλευρά εντοπίστηκε φυσικός βράχος 60 εκατοστά πάνω από τα προβλεπόμενα της μελέτης, η οποία ήδη τροποποιήθηκε προκειμένου το υδραυλικό έργο να γίνει ψηλότερα κατά τουλάχιστον 60 εκατοστά.  «Οτιδήποτε άλλο αναφέρεται σε χρήση κομπρεσέρ και σε τραυματισμό γλυπτού είναι ακόμα ένα fake news για την Ακρόπολη, τη στιγμή που μετά από πολλά χρόνια το υπουργείο Πολιτισμού φροντίζει για τη συνολική αναβάθμιση του χώρου», τόνισε η Λίνα Μενδώνη.

Αρχαιολογικό υλικό που είχε χρησιμοποιηθεί σε περασμένες δεκαετίες ως υποβάση για τον αγωγό!
Αρχαιολογικό υλικό που είχε χρησιμοποιηθεί σε περασμένες δεκαετίες ως υποβάση για τον αγωγό!

Η υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην πλήρη αντικεραυνική θωράκιση, στην μελέτη τρωτότητας που βρίσκεται τώρα σε επίπεδο μελέτης εφαρμογής, στην αποκατάσταση του εξοπλισμού που θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες (πασσαλάκια, σχοινιά κλπ), τον φωτισμό που διακρίθηκε διεθνώς με τρία κορυφαία βραβεία. «Το βίντεο που κυκλοφόρησε με τον ήχο του κομπρεσέρ, ήταν ο ήχος από το κομπρεσέρ που σας δείξαμε που έσπαγε τα παλιά τσιμέντα ώστε να ευπρεπιστεί ο Ιερός Βράχος και να τον δούμε με τον σεβασμό που πρέπει».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ