Αιμιλιανός Σταματάκης: Αρχισε τις πρόβες για τον «Ρινόκερο» -Ποιος είναι ο αντικαταστάτης του Σερβετάλη - iefimerida.gr

Αιμιλιανός Σταματάκης: Αρχισε τις πρόβες για τον «Ρινόκερο» -Ποιος είναι ο αντικαταστάτης του Σερβετάλη

Αιμιλιανός Σταματάκης μαυροασπρη
Αιμιλιανός Σταματάκης, φωτογραφία instagram.com/emilianos_stamatakis

Η ομάδα του «Ρινόκερου» και ο σκηνοθέτης Γιάννης Κακλέας με πίστη στη αξία της θεατρικής πράξης ανασυντάσσονται και σε λίγες μέρες ο «Ρινόκερός» θα ανέβει και πάλι στη σκηνή.

Αυτή τη φορά με την σύμπραξη του ηθοποιού Αιμιλιανού Σταματάκη που έχει την χαρά και την τόλμη να αναμετρηθεί με τον ρόλο του Μπερανζέ. Το στοίχημα για όλους ήταν μεγάλο και έπρεπε να βρεθεί σε σύντομο διάστημα πρωταγωνιστής που να ταιριάζει στον ρόλο, να έχει χημεία με τον θίασο, να υπηρετεί το σωματικό θέατρο του Κακλέα και να ανταπεξέλθει. Μάλιστα το περιβάλλον εργασίας είναι οικείο μιας και το καλοκαίρι ο Αιμιλιανός Σταματάκης συμμετείχε στην μεγάλη επιτυχία «Ορέστης» του Γιάννη Κακλέα με πρωταγωνιστή τον Αρη Σερβετάλη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά την αποχώρηση του Αρη Σερβετάλη από την παράσταση, οι πρόβες έχουν ήδη αρχίσει και οι παραστάσεις του «Ρινόκερου» θα επαναληφθούν από τις 16 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Κιβωτός. Από τα εμβληματικά έργα του Θεάτρου του Παραλόγου, «Ο Ρινόκερος» αν και γραμμένος το 1959, παραμένει διαχρονικός και εξαιρετικά επίκαιρος στις μέρες μας.

Οι κάτοικοι μιας πόλης μεταμορφώνονται σε ρινόκερους. Τελικά, ο μόνος άνθρωπος που δεν υποκύπτει σε αυτή τη μαζική μεταμόρφωση είναι ο Μπερανζέ, μία πανανθρώπινη μορφή σε σύγχυση, που συνέχεια επικρίνεται ότι πίνει και αργεί.

Ένα παιχνίδι της φαντασίας ή μια δυστοπική πραγματικότητα; Ένα γεγονός τραγικό ή γελοίο; Ο Ευγένιος Ιονέσκο, έλεγε για το έργο του. «Ενα έργο που αντιτίθεται σε κάθε μαζική υστερία, σε κάθε επιδημία που καλύπτεται κάτω από τον μανδύα της λογικής και των ιδεών. Είναι ένα έργο που αποκαλύπτει τις κοινωνικές αρρώστιες που με άλλοθι τις ιδεολογίες μεταμορφώνουν τον άνθρωπο σε επιθετικό ζώο.

Καμία κοινωνία δεν κατάφερε να διώξει την μελαγχολία μας. Κανένα πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να μας απελευθερώσει από την οδύνη της ζωής, τον φόβο του θανάτου, την δίψα μας για τελειότητα, την απληστία μας για υλικά αγαθά και την ανάγκη να εκλογικεύουμε τα πάντα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς να αποδείξεις ένα νόημα εκεί που δεν βρίσκεις κανένα; Πώς να αποδεχτείς την «τάξη» όταν αυτή είναι συνώνυμη με την αγριάδα;

 Αιμιλιανός Σταματάκης
O Αιμιλιανός Σταματάκης στον Ορέστη στην Επίδαυρο και πάλι σε συνεργασία με τον Γιάννη Κακλέα και τον Αρη Σερβετάλη σε ρόλο πρωταγωνιστή

Στα έργα μου προσπάθησα να κάνω ορατά αυτά που κρυβόταν βαθιά μέσα μου, έλεγε ο Ιονέσκο. Τον φόβο, την μετάνοια, τις τύψεις, την αποξένωση και την μοναξιά. Να παίξω με τις λέξεις. Να προεκτείνω την γλώσσα του θεάτρου. Μόνο το γέλιο δεν σέβεται κανένα ταμπού. Μόνο το γέλιο αναχαιτίζει την δημιουργία μιας κατάστασης ολοκληρωτισμού. Μόνο το κωμικό μπορεί να μας δώσει δύναμη να αντέξουμε την τραγωδία της ύπαρξης.

Η αληθινή φύση των πραγμάτων, η αλήθεια, μόνο στην φαντασία μπορεί να μας αποκαλυφθεί. Μια φαντασία που είναι πιο ρεαλιστική από τους ρεαλισμούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
αιμιλιανός σταματακης
Αιμιλιανός Σταματάκης στον Ορέστη

Ο Ρινόκερος και οι ιδεολογίες

Ο «Ρινόκερος» είναι ένα έργο που αντιτίθεται σε κάθε μαζική υστερία, σε κάθε επιδημία που καλύπτεται κάτω από τον μανδύα της λογικής και των ιδεών. Είναι ένα έργο που αποκαλύπτει τις κοινωνικές αρρώστιες που με άλλοθι τις ιδεολογίες μεταμορφώνουν τον άνθρωπο σε επιθετικό ζώο. Που τον αποκτηνώνουν και ύστερα τον εγκαταλείπουν σκλάβο του συστήματος.

«Στην πορεία της ζωής μου πάντα μου έκανε μεγάλη εντύπωση αυτό που θα μπορούσε κανείς να ονομάσει «ρεύμα της κοινής γνώμης» έλεγε ο Ιονέσκο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είχα μείνει κατάπληκτος με την αστραπιαία εξάπλωση του. Οι άνθρωποι αφήνουν ξαφνικά τον εαυτό τους να κατακτηθεί από ένα καινούργιο δόγμα, ένα κοινωνικό ρεύμα, μια μόδα, έναν φανατικό τρόπο σκέψης. Σε τέτοιες στιγμές γινόμαστε μάρτυρες μιας αληθινής πνευματικής μεταβολής. Δεν ξέρω αν το έχετε προσέξει, μα όταν οι άνθρωποι δεν συμφωνούν με την γνώμη σας, όταν δεν μπορείτε πια να γίνετε κατανοητός στους άλλους, έχετε την εντύπωση πως αντιμετωπίζετε τέρατα-ρινόκερους για παράδειγμα. Διαθέτουν ένα μίγμα ειλικρίνειας και θηριωδίας που τους επιτρέπει να σας σκοτώσουν με ήσυχη τη συνείδηση. Κι η ιστορία μας έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια ότι οι άνθρωποι που μεταμορφώνονται έτσι, όχι μόνο μοιάζουν με ρινόκερους, αλλά πραγματικά γίνονται ρινόκεροι».

Αιμιλιανός Σταματάκης
Αιμιλιανός Σταματάκης, φωτογραφίες instagram.com/emilianos_stamatakis

Ποιος είναι ο Αιμιλιανός Σταματάκης

Ο Αιμιλιανός Σταματάκης είναι αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Επίσης έχει πτυχίο Θεατρικών Σπουδών από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Επαιξε στο μιούζικαλ του Νίκου Καρβέλα «Οι καμπάνες του Edelweiss», όπου συμπρωταγωνιστούσε με την Άννα Βίσση. Στις παραστάσεις Ο άνθρωπος που γελά (2019), Jesus Christ Superstar (2018), Chicago (2019), ενώ το καλοκαίρι τον είδαμε στην παράσταση Ορέστης του Γιάννη Κακλέα με τον Αρη Σερβετάλη επί σκηνής (2021).

Πέρσι τον είδαμε στην καλοδουλεμένη δουλειά της ΕΡΤ «Τα καλύτερά μας χρόνια» ενώ κατά καιρούς τα φώτα έχουν στραφεί στην προσωπική του ζωή τις κατά καιρούς σχέσεις του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στην πρωτη πρόβα του Ρινόκερου για τον Αιμιλιανό Σταματάκη, με μπουφαν, στο αριστερό πλευρό του Γιάννη Κακλέα
Στην πρωτη πρόβα του Ρινόκερου για τον Αιμιλιανό Σταματάκη, με μπουφαν, στο αριστερό πλευρό του Γιάννη Κακλέα

Ρινόκερος στο θέατρο Κιβωτός

Σκηνοθεσία/Απόδοση κειμένου: Γιάννης Κακλέας Σκηνικά: Σάκης Μπιρμπίλης, Γιάννης Κακλέας Κοστούμια: Μαρία Καραπούλιου Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης Κινησιολογία: Αγγελική Τρομπούκη Σχεδιασμός βίντεο: Στάθης Αθανασίου Βοηθός σκηνοθέτη: Άρης Κακλέας

Παίζουν: Αιμιλιανός Σταματάκης, Στέλιος Ιακωβίδης, Αναστασία Στυλιανίδη, Ροζαλία Κυρίου, Θάνος Μπίρκος, Γιώργος Νούσης, Αγγελική Τρομπούκη, Κωστής Μπούντας, Αναστασία Κελέση. Παραγωγή: ΤΕΧΝΗΧΩΡΟΣ

Ώρες παραστάσεων: Πέμπτη, Παρασκευή: 21:00, Σάββατο: 18:00 και 21:00, Κυριακή: 20:00

Εισιτήρια: 12 – 18 ευρώ, Προπώληση στη viva.gr,Διεύθυνση: Θέατρο Κιβωτός, Πειραιώς 115, Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 34 27 426

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Aιμιλιανος Σταματάκης
Aιμιλιανος Σταματάκης
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ