Υπόμνημα Παππά: Δεν ζήτησα 3 εκατ. ευρώ από τη CCC -Τι λέει για «white house» και «white porcsha» - iefimerida.gr

Υπόμνημα Παππά: Δεν ζήτησα 3 εκατ. ευρώ από τη CCC -Τι λέει για «white house» και «white porcsha»

Νίκος Παππάς
Νίκος Παππάς © George Vitsaras / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εξηγήσεις για την εμπλοκή του στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών στο πλαίσιο του εγχειρήματος δημιουργίας τηλεοπτικού σταθμού που θα προωθεί τα πολιτικά συμφέροντα της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε με γραπτό του υπόμνημα στην προανακριτική, ο Νίκος Παππάς.

Συγκεκριμένα στο υπόμνημά του ο κ. Παππάς αμφισβητεί τις κατηγορίες που του αποδίδονται και ειδικά για το ζήτημα των 3 εκατ. ευρώ της εγγυητικής επιταγής για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, αρνείται ότι ζήτησε τα χρήματα αυτά από την οικογένεια Χόυρι. «Καθ' ολοκληρίαν αβάσιμες και παντελώς αναπόδεικτες», χαρακτηρίζει τις σε βάρος του κατηγορίες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

« Επ' ουδενί λόγω δύναται να προκύψει ότι ακόμη και υπό την ανωτέρω ιδιότητά μου είμαι αυτός που ''ζήτησε'' το ποσό των 3.000.000 ευρώ από τους εκπροσώπους του Ομίλου Χούρυ», αναφέρει χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως στα επίμαχα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το White House
και η White Porscha δεν ζητούν την καταβολή του εν λόγω ποσού αλλά καθορίζουν τον τρόπο, τον χρόνο και τον τόπο της καταβολής του […]».

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στο υπόμνημά του ο κ. Παππάς απαντά στα περί «μπροστινού» για τον κ. Καλογρίτσα επισημαίνοντας ότι ο επιχειρηματίας "κατέθεσε ότι έβαλε 14,5 εκατ. για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό". Τονίζει μάλιστα ότι "ούτε η CCC ούτε ο Καλογρίτσας μιλούν για «δώρο»" καθώς και ότι "η Δικαιοσύνη έχει αποφανθεί επ' αυτού".

Για το θέμα της «ροής του χρήματος» ο κ. Παππάς μνημονεύει την έκθεση της ΤτΕ, η οποία «ξεκαθαρίζει ότι τα 3 εκατ. νομίμως κατέληξαν στις εταιρείες Καλογρίτσα και αναλώθηκαν σταδιακά για ανάγκες που προκύπτουν από το παραγωγικό της κύκλωμα». Όσο για τη χρηματοδότηση της εφημερίδας Documento, τονίζει ότι «με βάση την έκθεση της ΤτΕ, είναι αδιαμφισβήτητο ότι το επίμαχο ποσό των 3.000.000 ευρώ δεν διατέθηκε για την έκδοση της».

Τι είπε για «white house» και «white porcsha»

Παράλληλα ο πρώην υπουργός επιχειρεί να ερμηνεύσει τους όρους «white house» και «white porscha» που βρίσκονται στην ηλεκτρονική αλληλογραφία μεταξύ της Τοξότης και της CCC και αποτέλεσαν πεδίο προβληματισμού για την επιτροπή. Για τον κωδικό «white house» εκτιμά ότι αναφέρεται στον Samer Khoury, βασικό μέτοχο και πρόεδρο της CCC επειδή όπως αναφέρει «διαμένει σε μια λευκή οικία στην Κηφισιά», ενώ για το «white Porscha» σημειώνει πως «πιθανότατα, σε βαθμό βεβαιότητες) αποτελεί «το προσωνύμιο του αδελφού του Samer Khoury, Tawfiq Khoury, πιθανόν εξαιτίας του υπερπολυτελούς σπορ αυτοκινήτου, λευκού χρώματος, μάρκας “Porsche”, που έχει στην κυριότητά του».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Παππάς επίσης επικαλείται έναν λογικό και πολιτικό «παραλογισμό» επικαλούμενος το επιχείρημα πως « θα δίναμε άδεια στον Καλογρίτσα ενώ είχαμε θέσει όρους που δεν κάλυπτε;».

«Μου αποδίδεται ότι προέβην στον σχεδιασμό, καθορισμό των όρων και νομοθέτηση ενός διαγωνισμού, στον οποίο εξ αρχής επεδίωκα να λάβει άδεια ο Χρ. Καλογρίτσας, ο οποίος όμως εξ αρχής γνώριζα ότι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του σε αυτόν, και γι’ αυτό εν τέλει προέβην στην παραβίαση των όρων του εν λόγω διαγωνισμού, τους οποίους όρους όμως εγώ είχα θεσπίσει και νομοθετήσει, ώστε διά της εν λόγω παράβασης μου ο προαναφερόμενος επιχειρηματίας να λάβει την επίμαχη άδεια, την οποία όμως τελικά ουδέποτε έλαβε, αφού κηρύχθηκε έκπτωτος από τον διαγωνισμό, του οποίου τους όρους εγώ παρέβην. Η εν λόγω αιτίαση αποτελεί ένα ξεκάθαρο βιασμό της λογικής», αναφέρει χαρακτηριστικά στο υπόμνημά του.

Εν αναμονή του τελικού πορίσματος της επιτροπής

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιτροπή θα συνεδριάσεις τουλάχιστον μια ακόμα φορά στις 29 του μήνα προκειμένου να συζητήσει το τελικό της πόρισμα.

Οι εισηγητές των κομμάτων θα κληθούν να καταθέσουν τις θέσεις τους και να απαντήσουν επί της ουσίας στο αν ο πρώην υπουργός διέπραξε το αδικήματος της παράβασης καθήκοντος και τη δωροληψίας. Στο μεσοδιάστημα ωστόσο, οι μάρτυρες και ειδικά ο Χρήστος Καλογρίτσας που έχει κάνει σχετικές αναφορές έχουν το δικαίωμα να προσκομίσουν επιπλέον στοιχεία αλλά και ο ίδιος ο Παππάς ν' απαντήσει σχετικώς. Το πόρισμα της επιτροπής αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΝΔ για υπόμνημα Παππά: «Επέλεξε την ένοχη σιωπή»

«Ο κ. Παππάς αντί των απαντήσεων επέλεξε την ένοχη σιωπή». Με τη παραπάνω φράση ως κατακλείδα, σχολιάζουν το υπόμνημα που κατέθεσε στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, ο εγκαλούμενος πρώην υπουργός Νίκος Παππάς, οι κοινοβουλευτικές πηγές της ΝΔ.

«Νίκο μου! Λεβέντη μου! Καμάρι μου!» αποκαλούσε ο σύντροφος Καλογρίτσας τον πρώην υπουργό Επικρατείας κ. Νίκο Παππά, αλλά ο ίδιος κ. Παππάς επέλεξε να μην απαντήσει στις προκλήσεις του», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές και προσθέτουν:

«αντί να παρουσιαστεί στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής και να απαντήσει στις βαρύτατες κατηγορίες που του καταλόγισε ο κ. Καλογρίτσας, καταθέτοντας έγγραφα και επικοινωνίες email & SMS που περιλάμβαναν διαδρομές χρημάτων, παρένθετα πρόσωπα, κρυφές ιδιοκτησίες μέσω εξειδικευμένων δικηγόρων Off -Shore, μυστικές συναντήσεις στο Μαξίμου και εν τέλει μεθοδευμένη απόπειρα χειραγώγησης του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, ο κ. Παππάς, κατέθεσε δια του δικηγόρου του ένα τυπικό υπόμνημα με το οποίο δεν απαντά σε τίποτα».

Οι πηγές της ΝΔ, προσθέτουν ακόμα πως στο υπόμνημά του ο πρώην υπουργός δεν αναφέρει κουβέντα για τους διαλόγους που ανταλλάσσει μέσω sms με τον κ. Καλογρίτσα, ούτε για τον δικηγόρο Α. Αρτεμία αλλά και για τις συναντήσεις με επιχειρηματίες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Για αυτά σιωπή. Προφανώς ο κ. Παππάς έλαβε το μήνυμα του κ. Καλογρίτσα. Υπάκουσε στις επιθυμίες του για να αποφύγει νέες πιθανές αποκαλύψεις», σημειώνουν οι πηγές της ΝΔ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ