Το χρονοδιάγραμμα της προανακριτικής: Την Παρασκευή καταθέτει υπόμνημα ο Παππάς, αρχές Ιουλίου η κατάθεση του πορίσματος - iefimerida.gr

Το χρονοδιάγραμμα της προανακριτικής: Την Παρασκευή καταθέτει υπόμνημα ο Παππάς, αρχές Ιουλίου η κατάθεση του πορίσματος

Η προανακριτική επιτροπή
Η προανακριτική επιτροπή / Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με την κατάθεση του υπομνήματος του εγκαλούμενου για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, Νίκου Παππά, ολοκληρώνει ουσιαστικά τις εργασίες της η προανακριτική στη Βουλή.

Η επιτροπή έχει δώσει περιθώριο στον πρώην υπουργό να καταθέσει στις 9 του μήνα, ωστόσο, όπως ο ίδιος έχει ενημερώσει, θα επιλέξει την οδό του υπομνήματος, το οποίο και θα παραδώσει στην επιτροπή το πρωί της ερχόμενης Παρασκευής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μετά από αυτό το υπόμνημα και εφόσον δεν προκύψει κάτι άλλο θα πάμε στη διαδικασία για τη σύνταξη του πορίσματος και συζήτηση επ’ αυτού. Αφού πάρουμε το υπόμνημα, λογικά θα έχουμε άλλη μία συνεδρίαση για να συζητήσουμε», είπε σε δηλώσεις του σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο πρόεδρος Σταύρος Κελέτσης, εξηγώντας πως ήδη η επιτροπή έχει ζητήσει παράταση από τον πρόεδρο της Βουλής για έναν μήνα, η οποία λήγει στις 7 Ιουλίου.

Επίσης, η επιτροπή αποφάσισε να κλείσει και την εκκρεμότητα με τον Χρ. Καλογρίτσα, ο οποίος είχε ζητήσει να κληθεί εκ νέου μετά την κατάθεση Παππά. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να σταλεί έγγραφο προς τον επιχειρηματία, όπου θα του ζητείται να επισπεύσει την κατάθεση των εγγράφων που ο ίδιος έχει επικαλεστεί, πριν εκπνεύσει η προθεσμία κατάθεσης Παππά στις 9 του μήνα.

Κατά τα λοιπά, σε δηλώσεις του ο εγκαλούμενος υπουργός υποστήριξε πως η προανακριτική συστήθηκε επειδή η κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε «έβαλε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και φορολόγησε για πρώτη φορά τα κανάλια. Και κυρίως γιατί έκλεισε τη διαχρονική και διαπλεκόμενη απραξία των προηγούμενων κυβερνήσεων. Με συνοπτικές διαδικασίες σήμερα σε λιγότερο από δύο μήνες κλείνει ο κύκλος των μαρτύρων. Κλείνει ο κύκλος μιας κακόγουστης φάρσας, μιας κακόγουστης παράστασης, που θα καταπέσει για τους πολιτικούς εμπνευστές της».

Σε ανακοίνωση, μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για οριστική ταφόπλακα στην «άθλια μεθόδευση της Νέας Δημοκρατίας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος αποκάλυψε την πραγματική ροή του χρήματος μεταξύ δύο ιδιωτών. Επιβεβαίωσε την προέλευση και την κατάληξη των 3 εκατ. ευρώ, ξεκαθαρίζοντας ότι το εν λόγω έμβασμα και η έκδοση της συναφούς εγγυητικής επιστολής έγιναν με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων από τον νόμο διαδικασιών. Παρουσίασε, επίσης, αναλυτικά στοιχεία για την κατάληξη αυτού του ποσού μετά την επιστροφή του στον όμιλο Καλογρίτσα. Συγκεκριμένα, όπως τεκμαίρεται από το άνοιγμα των λογαριασμών, το ποσό διοχετεύτηκε στο σύνολό του για την εξυπηρέτηση του παραγωγικού κύκλου της συγκεκριμένης εταιρείας: Προμηθευτές, δομικά υλικά μέχρι και την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΗ και ασφαλιστικών ταμείων. Όπως προκύπτει ακόμα από την έκθεση, για όλες τις κινήσεις ήταν ενήμερες τόσο η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος όσο και η ΤτΕ. Μάλιστα, η Attica Bank και η Εθνική Τράπεζα, όπως αναφέρεται στην έκθεση της ΤτΕ, υπέβαλαν στην Αρχή ξεπλύματος μαύρου χρήματος και τις σχετικές αναφορές με όλα τα στοιχεία. Όπως αναφέρεται, ''η εν λόγω Αρχή διαβιβάζει κατά την κρίση της στις εισαγγελικές αρχές τυχόν περιπτώσεις που χρίζουν διερεύνησης''», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

ΝΔ: «Στρίβειν διά του υπομνήματος»

Λίγη ώρα αργότερα, ωστόσο, ήρθε και η απάντηση της ΝΔ, με πηγές από την πλειοψηφία να εγκαλούν τον κ. Παππά πως επέλεξε την τακτική του «στρίβειν διά του υπομνήματος».

«Ο κ. Παππάς, γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να απαντήσει διαψεύδοντας τον ίδιο του τον εαυτό σε όσα γράφει στα SAMS που αντάλλασσε με τον κ. Καλογρίτσα επιλέγει την τακτική του ''στρίβειν διά του υπομνήματος''. Το βάζει στα πόδια προκειμένου να αποφύγει να αντιμετωπίσει τα αμείλικτα ερωτήματα που προκύπτουν από τις αποκαλύψεις για τις ενέργειές του και μετά το πόρισμα-κόλαφο της Τράπεζας της Ελλάδος, που καταρρίπτει σημείο προς σημείο τους ισχυρισμούς του, περί ελέγχου και έγκρισης από την ΤτΕ της προέλευσης των τριών εκατ. ευρώ, με τα οποία ο Χρήστος Καλογρίτσας συμμετείχε στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Μετά την έκθεση-βόμβα που αποκαλύπτει ότι η μεταβίβαση των 3 εκατ. ευρώ στον Καλογρίτσα από τους Αραβες έγινε βάσει ενός συμφωνητικού για εκτέλεση έργου, το οποίο, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, δεν υλοποιήθηκε ποτέ, πολλαπλασιάζοντας τις ενδείξεις περί εικονικότητας της σύμβασης, ο ''πρωταγωνιστής'' εκείνης της περιόδου επέλεξε τη φυγή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μη αντέχοντας να σταθεί πρόσωπο με πρόσωπο ενώπιον των μελών της προανακριτικής επιτροπής και να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτηματικά που έχουν δημιουργηθεί για το παρασκήνιο της σύστασης ομίλου χειραγώγησης Μέσων Ενημέρωσης την περίοδο που ήταν πανίσχυρος υπουργός, ο Νίκος Παππάς κρύβεται πίσω από επικοινωνιακά ''πυροτεχνήματα'' και βαρύγδουπες δηλώσεις.

Γυρίζει την πλάτη στην αναζήτηση της αλήθειας και επιλέγει τον μονόλογο μέσω υπομνήματος. Τα στοιχεία όμως που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στις συνεδριάσεις της προανακριτικής επιτροπής και οι επώνυμες καταγγελίες για τις παρακρατικές ενέργειες προκειμένου να στηθεί ένας μηχανισμός προπαγάνδας απαιτούν σαφείς απαντήσεις. Ο κ. Παππάς ας πάψει να κρύβεται».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανακοίνωση εξέδωσε και το Κίνημα Αλλαγής, στην οποία αφήνει αιχμές για συνεννόηση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το τέλος ουσιαστικά των εργασιών της επιτροπής.

«Από τις μέχρι σήμερα καταθέσεις των μαρτύρων προκύπτει ότι ο κ. Νίκος Παππάς αποτέλεσε τον ''ιθύνοντα νου'' στη μεθόδευση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ για χειραγώγηση του διαγωνισμού τηλεοπτικών αδειών του 2016 και τη δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ Channel. Έχει δηλαδή αποδειχθεί ότι ο Υπουργός Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ήταν ο κατ' εξοχήν εγγυητής και θεματοφύλακας της διαφάνειας του διαγωνισμού -αντί να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, σύμφωνα με τον Νόμο- ''πατρόναρε'' και διαμεσολαβούσε ανάμεσα σε επιχειρηματικούς ομίλους με στόχο το ''στήσιμο'' του διαγωνισμού. Μια ακόμη προσπάθεια ελέγχου των αρμών της εξουσίας, στην οποία ευτυχώς οι θεσμοί της Πολιτείας μας αντιτάχθηκαν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, σήμερα, με ευθύνη της πλειοψηφίας -σε συνεννόηση άραγε και με τον ΣΥΡΙΖΑ;- φαίνεται πως η Προανακριτική Επιτροπή σπεύδει να ολοκληρώσει άρον-άρον τις εργασίες της. Αιφνιδιαστικά, αποφασίζεται να κλείσει ο κατάλογος των μαρτύρων, και αμέσως μετά γίνεται δεκτό ο κ. Παππάς να μην εμφανιστεί καν αλλά να αρκεστεί η Επιτροπή σε έγγραφο απολογητικό υπόμνημα.

Το Κίνημα Αλλαγής αντιδρά και δεν συμπράττει σε αυτές τις εξελίξεις. Ζητεί να συνεχιστεί η διερεύνηση της υπόθεσης σε βάθος, σύμφωνα με την εντολή της Ολομέλειας της Βουλής.

Οι μάρτυρες που ήδη κατέθεσαν, και κυρίως ο κ. Χρήστος Καλογρίτσας, οφείλουν να καταθέσουν όλα τα έγγραφα που οι ίδιοι υποστήριξαν ότι κατέχουν. Άλλως γεννώνται εύλογα ερωτηματικά.

Εμείς, από την πλευρά μας, θα επιμείνουμε να έρθουν όλα στο φως», επισημαίνει η ανακοίνωση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ