Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο Γαβρόγλου -Ιδρυσε σχολές ως ρουσφέτι σε βουλευτές - iefimerida.gr

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο Γαβρόγλου -Ιδρυσε σχολές ως ρουσφέτι σε βουλευτές

Συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας
Συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας / Φωτογραφία; EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο Γαβρόγλου του υπουργείου Παιδείας, με 147 «ναι» και 100 «όχι». Νωρίτερα η συζήτηση περί της ψήφισης του νομοσχεδίου διεξήχθη σε υψηλούς τόνους.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, «Συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει: Τη νέα αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Μεσογειακού Πανεπιστημίου Κρήτης., καθώς και τις αλλαγές για τη νέα Γ’ Λυκείου, αλλά και τον τρόπο πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις.

Αντιδράσεις κατά του νομοσχεδίου

Το νομοσχέδιο αυτό έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις τόσο από την πλευρά των εκπαιδευτικών, όσο και των μαθητών, οι οποίοι με συλλαλλητήρια ζητούν την απόσυρσή του καθώς κρίνουν ότι έγινε χωρίς επιστημονικές μελέτες και ακαδημαϊκά κριτήρια.

Κατά του νομοσχεδίου τάσσεται και η αντιπολίτευση, επισημαίνοντας ότι περιλαμβάνει διατάξεις με προεκλογικό χαρακτήρα. Επίσης, τονίζει το γεγονός ότι το νομοσχέδιο πήγε προς ψήφιση στη Βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος παρόλο που περιλαμβάνει περισσότερες από 1.100 σελίδες και 226 άρθρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε το σχόλιο του Π. Καρκατσούλη για τη μέθοδο Γαβρόγλου:

Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με το υπουργείο, ανασυγκροτεί τον χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ενώ έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι θα προσφέρεται η δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης σε κάποιες σχολές.

Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο λέγοντας πως «δεν υπάρχει σοβαρή χώρα που το απολυτήριο να μην παίζει κάποιο ρόλο για να μπαίνεις στο πανεπιστήμιο», ενώ τόνισε ότι η Γ’ Λυκείου «είναι μια χρονιά ανάμεσα στην ολοκλήρωση των εγκύκλιων σπουδών και του πρώτου έτους στο πανεπιστήμιο». «Είναι μια μεταβατική φάση, ένας προπαρασκευαστικός χρόνος», είπε γι’ αυτό ανέφερε ότι έγινε η επιλογή για «λίγα μαθήματα – πολλές ώρες». Όσον αφορά τη νέα αρχιτεκτονική των ΑΕΙ, είπε ότι με τις συνέργειες και τις συγχωνεύσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ για πρώτη φορά θα υπάρχει ισχυρός πανεπιστημιακός πόλος και για πρώτη φορά οι μαθητές μας θα κληθούν να συμπληρώσουν μηχανογραφικό που θα έχει μόνο πανεπιστημιακά τμήματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο Γαβρόγλου

Σχετικά με το νέο εισαγωγικό σύστημα περιλαμβάνει πανελλαδικές εξετάσεις ενώ θεσπίζεται και ένας νέος τρόπος εισαγωγής, τα τμήματα ελεύθερης πρόσβασης («πράσινα τμήματα»). Οι μαθητές από τον Ιούνιο του 2020 θα έχουν τη δυνατότητα εισαγωγής στα πανεπιστήμια με δύο τρόπους:

α) Με πανελλαδικές εξετάσεις σε 4 πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, καταργούνται οι συντελεστές βαρύτητας καθώς και το πέμπτο μάθημα για την εισαγωγή σε περισσότερα από ένα επιστημονικά πεδία.

Οι μαθητές, θα πρέπει μέχρι τον Φεβρουάριο να κλειδώσουν την επιλογή τους σε «πράσινο τμήμα». Αν υπάρχουν κι άλλες θέσεις κενές, αυτές θα ενταχθούν στο μηχανογραφικό δελτίο και θα τις διεκδικήσουν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων.

β) Οι μαθητές της Γ' Λυκείου, θα υποβάλουν ένα μίνι μηχανογραφικό τον Οκτώβριο του 2019 κατά τη φοίτησή τους. Αν ένα τμήμα συγκεντρώσει χαμηλό αριθμό ζήτησης, οι μαθητές που το έχουν δηλώσει θα εισαχθούν σε αυτό μόνο με το απολυτήριο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

– Για το απολυτήριο, οι μαθητές θα πρέπει να έχουν μέσο όρο 9,5, βαθμός που διαμορφώνεται στα εξεταζόμενα μαθήματα κατά 60% από τον προφορικό βαθμό και κατά 40% από τις γραπτές εξετάσεις.

– Οι ενδοσχολικές εξετάσεις αλλάζουν μορφή και θα διεξάγονται ανά ομάδες σχολείων, όμως ο τρόπος διεξαγωγής τους δεν περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο και θα έρθει με υπουργική απόφαση.

Ιδρύονται Πανεπιστημιακές σχολές μέσω τροπολογιών κυβερνητικών βουλευτών

Η Νέα Δημοκρατία καταγγέλλει την ίδρυση τμημάτων Πανεπιστημιακών Σχολών μέσω βουλευτικών τροπολογιών που γίνονται δεκτές από τον υπουργό Παιδείας.

Μάλιστα, η τομεάρχης παιδείας της Νέας Δημοκρατίας Νίκη Κεραμέως έκανε λόγο για μετατροπή του νομοσχέδιο Γαβρόγλου σε προεκλογικό όχημα εξυπηρέτησης ρουσφετιών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας την πρακτική του Υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, να κάνει δεκτές βουλευτικές τροπολογίες με τις οποίες ιδρύονται πανεπιστημιακές σχολές

Ειδικότερα, ο κ. Γαβρόγλου έκανε αποδεκτές τροπολογίες για:

  • Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με έδρα το Αργος Αργολίδας. Την τροπολογία κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας που εκλέγεται στην Αργολίδα
  • Τμήμα Μουσειολογίας στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας με έδρα την Έδεσσα Πέλλας. Η ρύθμιση υπογράφεται από την βουλευτή της πλειοψηφίας Θεοδώρα Τζάκρη που εκλέγεται στην Πέλλα.
  • Τμήμα Παραγωγής Οπτικοακουστικών Μέσων στο Σχολή Οικονομικών επιστημών με έδρα την Κοζάνη. Την τροπολογία υπογράφουν οι βουλευτές Κοζάνης με τον ΣΥΡΙΖΑ Θέμης Μουμουλίδης, Μίμης Δημητριάδης και Κωνσταντίνος Σέλτσας
  • Τμήμα Κινηματογράφου στη Σχολή Καλών Τεχνών με έδρα την Φλώρινα. Την πρόταση κατέθεσαν οι τρεις βουλευτές Κοζάνης Μουμουλίδης, Δημητριάδης, Σέλτσας.

Γαβρόγλου: Μετά από συνεννόηση τα νέα τμήματα που θα ιδρυθούν στα πανεπιστήμια

Για αντιπολιτευτική «σπέκουλα», έκανε λόγο ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, σχολιάζοντας νωρίτερα στη Βουλή τις επικρίσεις που δέχεται η απόφασή του να αποδεχθεί βουλευτικές τροπολογίες, με τις οποίες δημιουργούνται νέα τμήματα πανεπιστημίων. Ο υπουργός Παιδείας ενημέρωσε ότι οι τροπολογίες έχουν γίνει δεκτές σε συνεννόηση με τις πρυτανείες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τα δύο νέα τμήματα, το ένα στη Φλώρινα και το άλλο στην Κοζάνη, είναι μετά από συνεννόηση με την πρυτανεία και απόφαση της Κοσμητείας, της αντίστοιχης σχολής στο πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Για το τμήμα στην Έδεσσα υπήρξε αντίστοιχη απόφαση και συνεννόηση με το Διεθνές Πανεπιστήμιο και για το τμήμα στο Άργος, έγινε η πρόταση από τον βουλευτή Γιάννη Γκιόλα. Ενημέρωσα τον πρύτανη και προφανώς θα έπρεπε να είχε ενσωματωθεί στο αρχικό νομοσχέδιο», είπε ο υπουργός Παιδείας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ