Η «έκρηξη» των μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη ήταν το έναυσμα για τη νέα αυστηρή πολιτική που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση για το μεταναστευτικό.
Το δόγμα μηδενικής ανοχής απέναντι στην παράνομη μετανάστευση που θέλει να εφαρμόσει συνοψίζεται στη φράση «φυλακή ή έξοδος από τη χώρα», που χρησιμοποίησε χθες στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός, Θάνος Πλεύρης.
Η αναστολή χορήγησης ασύλου για τρεις μήνες σε όσους φτάνουν με πλωτά μέσα στην Κρήτη, που θα ψηφιστεί σήμερα στο Κοινοβούλιο, είναι η αρχή μιας σειράς μέτρων που προβλέπουν τη μετατροπή σε ποινικό αδίκημα της παράνομης παραμονής στη χώρα, που θα οδηγεί στη φυλάκιση έως πέντε έτη με μοναδική εναλλακτική την επιστροφή στη χώρα προέλευσης, η δραστική μείωση των επιδομάτων και η αλλαγή του μενού σίτισης. Θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα, ενώ σήμερα, σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην οδό Θηβών με τους αυτοδιοικητικούς φορείς της Κρήτης, θα οριστικοποιηθεί η δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης στο νησί.
«Πάγωμα» ασύλου: Η κυβέρνηση επανέρχεται στο μοντέλο του 2020
Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις μεταναστευτικές ροές από τη Βόρεια Αφρική ως «επιχείρηση εισβολής μεταναστών στην Ευρώπη» και λαμβάνει μέτρα αντίστοιχα με το 2020 στον Έβρο. Στο πνεύμα αυτό, υπερασπίστηκε τη νομική αρτιότητα της ρύθμισης για το πάγωμα του ασύλου απέναντι στην κριτική για παραβίαση του Συντάγματος που πρώτος ανέδειξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ακολούθησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Ακολουθεί το πλαίσιο της ρύθμισης που είχε θεσπιστεί το 2020 όταν υπήρξε η υβριδική απειλή στον Έβρο και είχε λάβει το πράσινο φως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των αρμόδιων δικαστηρίων», είπε ο κ. Πλεύρης. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει απειλή», υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, προσθέτοντας ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι σε συνεννόηση με την Ε.Ε. και δεν υπάρχει ζήτημα συνταγματικότητας ή νομιμότητας.
Η κυβέρνηση επενδύει στην ατζέντα της ασφάλειας
Σε πολιτικό επίπεδο, οι επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και η σύγκρουση μαζί τους δεν είναι κάτι που ενοχλεί την κυβέρνηση. Τουναντίον, της δίνεται η δυνατότητα να αναδείξει τη διαφορετική αντίληψη που υπάρχει για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που απασχολεί έντονα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας και να επενδύσει στην ατζέντα της ασφάλειας, όπου θεωρεί πως έχει πλεονέκτημα. Φιλοδοξεί, επί της ουσίας, να κερδίσει πολιτικό κεφάλαιο, όπως συνέβη το 2020, διαχειριζόμενη μια ανάλογη κρίση.
Ευρωπαϊκή στήριξη για το μεταναστευτικό: Κοινό μέτωπο Ελλάδας-Ιταλίας-Μάλτας
Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, η διαφορά σήμερα είναι πως υπάρχει κατανόηση και στήριξη από την Ευρώπη, καθώς «έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και τις δυσκολίες που υπάρχουν». Υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον επίτροπο Μετανάστευσης Μάγκνους Μπρουνέρ και, όπως μεταδίδεται, «κοινή αντίληψη για τον τρόπο αντιμετώπισης των παράνομων μεταναστευτικών ροών».
Τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό συζήτησαν χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόεδρος της Κομισιόν και οι πρωθυπουργοί Ιταλίας και Μάλτας στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας στη Ρώμη. Παρά το διπλωματικό επεισόδιο στη Βεγγάζη, συμφώνησαν ότι υπάρχει ανάγκη επαναπροσέγγισης με την κυβέρνηση της Ανατολικής Λιβύης και αποφασίστηκε η επανενεργοποίηση της προσέγγισης «Ομάδα Ευρώπη», με την εκ νέου αποστολή της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιων υπουργών της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Μάλτας στη Λιβύη.
«Κλειδώνει» η χωροθέτηση των κλειστών δομών μεταναστών στην Κρήτη
Στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Μετανάστευσης με τον περιφερειάρχη Κρήτης και δημάρχους του νησιού θα «κλειδώσει» η χωροθέτηση των κλειστών δομών που θα δημιουργηθούν. Σε πρώτη φάση θα αξιοποιηθεί το παλιό στρατόπεδο στο Καστέλι, το οποίο, λόγω της προϋπάρχουσας υποδομής θα μπορεί να φιλοξενήσει τους πρώτους μετανάστες σε λιγότερες από 20 ημέρες, ενώ σε δεύτερη φάση αναμένεται να δημιουργηθεί και δεύτερη δομή, επίσης σε χώρο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στο Ρέθυμνο.