Πλεύρης για μεταναστευτικό: Μείωση επιδομάτων για όσους παίρνουν άσυλο - Στη φυλακή όταν απορρίπτεται η αίτηση - iefimerida.gr

Πλεύρης για μεταναστευτικό: Μείωση επιδομάτων για όσους παίρνουν άσυλο - Στη φυλακή όταν απορρίπτεται η αίτηση

Μετανάστες στην Κρήτη
Μετανάστες στην Κρήτη / Φωτογραφία: INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε σήμερα στα νέα μέτρα της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό και, παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ζήτησε να επανεξεταστούν όλα τα επιδόματα που δίνονται σε αλλοδαπούς.

Ο κ. Πλεύρης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε: «Έχω δώσει εντολή να επανεξεταστούν όλα τα επιδόματα που δίνονται στους αλλοδαπούς, ενημέρωσα και τον Ευρωπαίο επίτροπο ότι η Ελλάδα προχωρά σε δραστική μείωση επιδομάτων».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, πρόσθεσε πως έχει ζητήσει «να επανεξεταστεί και το μενού που δίνεται στις δομές και είναι ξενοδοχειακό. Στις δομές έχουν 3 επιλογές στο μενού 4 φορές την ημέρα. Το υπουργείο Μετανάστευσης δεν είναι ξενοδοχείο, έκανα αίτηση ασύλου, τρώω, κοιμάμαι, παίρνω 75 ευρώ επίδομα και αν πάρω άσυλο θα πάρω επίδομα από το πρόγραμμα "Ήλιος". Ζήτησα αυτό να σταματήσει, αν θέλει κάποιος από αυτούς να πάει να εργαστεί».

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Μετανάστευσης, θα αλλάξει και η αντιμετώπιση για τους μετανάστες που δεν θα δέχονται ιατρικό έλεγχο για να βεβαιωθεί η ηλικία τους. «Όποιος μετανάστης δεν δέχεται ιατρικό έλεγχο για να βεβαιωθεί η ηλικία του, τότε θα τεκμαίρεται ως ενήλικος. Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή και υπάρχουν φωνές που έρχονται σε αυτά που λέγαμε το 2019. Τώρα, μόλις απορρίπτεται το άσυλο, συνιστά ποινικό αδίκημα η παραμονή σου, μπαίνεις πέντε χρόνια φυλακή χωρίς πληρωμή, με μία μόνο δυνατότητα να συνεργαστείς για την επιστροφή σου. Αν πιστεύουμε ότι δίνοντας έναν σκασμό παροχές αυτός θα επιστρέψει, κοροϊδευόμαστε. Αν έχει όμως να χάσει κάτι, τότε θα φύγει» υποστήριξε.

Αναφορικά με την ηλικία και το φύλο των μεταναστών που φθάνουν στη χώρα μας, είπε πως «οι μισοί που έρχονται δεν παίρνουν άσυλο και από αυτούς το 60% είναι άνδρες ηλικίας 18-30 ετών».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν θα ανεχθούμε εισβολή με βάρκες από τη Λιβύη»

Αφού σημείωσε ότι «η Λιβύη έχει 3 εκατ. μετανάστες και δύο κυβερνήσεις και δεν υπάρχει η απαραίτητη συνεργασία. Θα ήταν ευχής έργον να έφτιαχνε κέντρα για μετανάστες», ο υπουργός Μετανάστευσης τόνισε: «Πρέπει να γυρίσουμε όλο το πνεύμα λειτουργίας, γιατί αύριο μπορεί να έχεις κρίση οπουδήποτε. Πρέπει να πας σε ένα πιο αυστηρό πλαίσιο επιτήρησης. Αυτό που λέμε είναι ότι αν το φαινόμενο συνεχίζεται, το πλαίσιο θα είναι πιο αυστηρής λειτουργίας. Υπάρχει το πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου που μπορείς να δράσεις. Αυτή τη στιγμή περιορίζονται βάρκες. Τα πλοία που είναι κάτω είναι σε επικοινωνία ώστε να σταματούν τα σκάφη. Αν υπάρχουν περιπτώσεις που δεν ανταποκρίνονται, θα κλιμακώσουμε την αντίδρασή μας».

«Εμείς λέμε στον ελληνικό λαό και σε αυτούς που μας ασκούν κριτική: Εμείς, να ανεχθούμε εισβολή από την Αφρική με συνεχείς βάρκες, δεν θα το κάνουμε, κι αυτό είναι μήνυμα προς την Ευρώπη. Αυτό που συμβαίνει στη Βόρεια Αφρική δεν είναι κανονική μεταναστευτική ροή. Τρία εκατ. που είναι εκεί, θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη. Εμείς στην Ευρώπη θέλουμε να αντικαταστήσουμε τον πληθυσμό μας;» ανέφερε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εξηγώντας ακόμα περισσότερο τη λογική των νέων μέτρων που λαμβάνονται, ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε: «Για να πάμε σε επιστροφές πρέπει να πάμε σε λογικές αντικινήτρων. Αν κάποιος πάρει τηλέφωνο και πει... είμαι σε μια δομή και παίρνω και χαρτζιλίκι και μετά μπορεί να έχω και επίδομα για ενοίκιο αν πάρω άσυλο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ