Οσα έγιναν χθες στη Βουλή για τις διαδηλώσεις -Διαφωνίες, αντιπαραθέσεις, καβγάδες - iefimerida.gr

Οσα έγιναν χθες στη Βουλή για τις διαδηλώσεις -Διαφωνίες, αντιπαραθέσεις, καβγάδες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά στην ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις
Η Ολομέλεια της Βουλής / Φωτογραφία: EUROKINISSI, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Δημήτρης Τάκης
Δημήτρης Τάκης

Μέσα σε κλίμα πρωτοφανούς για τα δεδομένα των τελευταίων μηνών έντασης, μέσα και έξω από το κοινοβούλιο, η ολομέλεια της Βουλής ψήφισε με πλειοψηφία 187 βουλευτών το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις.

Με το νέο νόμο καταργούνται πλέον τα ανενεργά, αλλά υπαρκτά, χουντικά διατάγματα που αφορούσαν τις κινητοποιήσεις και συμπληρώνεται πλέον 45 χρόνια μετά το κενό του εκτελεστικού νόμου που όριζε το άρθρο 11 του Συντάγματος. Η έγκριση του νομοσχεδίου όμως μπορεί να χαροποίησε την κυβερνητική πλειοψηφία η οποία είδε να προστίθενται στις δικές τις ψήφους οι ψήφοι του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής λύσης, προκάλεσε όμως ρήγμα στο κόμμα της Φώφης Γεννηματά καθώς Γιώργος Παπανδρέου και Χάρης Καστανίδης κατέκριναν με σφοδρότητα το νομοσχέδιο και απείχαν από την ψηφοφορία. Το νομοσχέδιο έλαβε επί της αρχής 187 θετικές ψήφους ενώ το καταψήφισαν 101 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ το ΚΚΕ και το Μέρα 25.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σοβαρά επεισόδια έξω από την Βουλή για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

Λίγες ώρες πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, σοβαρά επεισόδια προκλήθηκαν έξω από τη Βουλή με χίλιους κουκουλοφόρους, όπως κατήγγειλε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, να εκτοξεύουν μολότοφ εναντίον αστυνομικών δυνάμεων προκειμένου να υπάρξουν τραυματίες αστυνομικοί. Μάλιστα ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για τραμπούκους δολοφόνους που ήθελαν να διαλύσουν την διαδήλωση και να σκοτώσουν αστυνομικούς και προειδοποίησε ότι από δω και πέρα όποιος κάνει χρήση μολότοφ θα συλλαμβάνεται.

«Οσο υπάρχει αυτή η κυβέρνηση και εμείς στην ηγεσία του υπουργείου, δεν θα αφήσουμε ξανά ούτε να γίνουν ζημιές, ούτε να τραυματιστούν άνθρωποι. Όποιος χρησιμοποιεί φονικά όπλα και μολότοφ θα συλλαμβάνεται. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα αφήσουμε ξανά ανθρώπινη ζωή και περιουσία να θιγεί».

Αντιπαράθεση Βούτση – Χρυσοχοϊδη για τα επεισόδια

Είχε προηγηθεί η σφοδρή αντίδραση του τέως πρόεδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, ο οποίος κάλεσε τον κ. Χρυσοχοΐδη και τον υφυπουργό Λευτέρη Οικονόμου ή να παραιτηθούν ή να απολογηθούν για τα γεγονότα εφόσον θύλακες μέσα στην αστυνομία έδρασαν αυτόνομα.

Μάλιστα ο κ. Βούτσης έκανε λόγο για ύπαρξη φωτογραφίας που δείχνει άνθρωπο που ήταν στον περίβολο της Βουλής, ντυμένο όχι με αστυνομικά, ο οποίος με γουόκι τόκι είχε επαφή πιθανότατα και με άτομα που έκαναν αυτές τις έκνομες ενέργειες».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οσα λέτε δείχνουν ότι εσείς κάνετε μια έρευνα και καταλήξατε σε κάποια συμπεράσματα. Είναι επιπόλαιο αυτό που κάνετε» του απάντησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη προσθέτοντας: «Σας τα γυρνάω όλα πίσω, γιατί αυτά που κάνετε είναι απαράδεκτα. Δεν είναι υπεύθυνα. Πήρα πληροφόρηση από την αρμόδια αρχή που λέγεται Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών και κάνω επίσημη ενημέρωση και σας λέω ότι έχουμε 6 τραυματίες αστυνομικούς και δεκάδες μολότοφ. Εσείς κάνετε εκτιμήσεις. Αυτά λοιπόν δεν θα περάσουν εδώ. Θα ψηφιστεί δημοκρατικά το νομοσχέδιο».

Αργότερα πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ανάφεραν ότι ο άντρας στη φωτογραφία που κυκλοφόρησε ήταν αστυνομικός της Κρατικής Ασφάλειας που ενημέρωνε μέσω ασυρμάτου, τους ανώτερους του. «Αυτό που έκανε όμως ο κ. Βούτσης δείχνει ανευθυνότητα, ταραχή και προκατάληψη», είπε ο υπουργός.

Σφοδρή αντιπαράθεση Μητσοτάκη - Τσίπρα

Η σφοδρή αντιπαράθεση είχε ξεκινήσει από το μεσημέρι όταν Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας διασταύρωσαν αρκετές φορές τα «ξίφη» τους με επικρίσεις σε υψηλούς τόνους για το νομοσχέδιο, αλλά και αναφορές στις αποκαλύψεις του τελευταίου διαστήματος για την δράση του Νίκου Παππά, πρώην υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αντιπαράθεση των δύο αρχηγών χτύπησε «κόκκινο» όταν ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αναφορές στην μεταπολίτευση, παραδεχόμενος πια ότι μεταπολίτευση προσέφερε στην χώρα δημοκρατία κοινωνική ειρήνη και δικαιώματα. Οι αναφορές του κ. Τσίπρα ακυρώνουν μια ολόκληρη επιχειρηματολογία που υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια και που την εποχή του αντιμνημονιακού αγώνα εκφράστηκε με το σύνθημα «η χούντα δεν τελείωσε το 73». Οι αναφορές αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του πρωθυπουργού ο οποίος χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα «θρασύ» επειδή τα προηγούμενα χρόνια κατήγγειλε συλλήβδην τα κόμματα που κυβέρνησαν στη διάρκεια της μεταπολίτευσης ότι κατέστρεψαν τη χώρα.

«Σας άκουσα να μας λέτε πόσο τυχερός είστε που απολαύσατε τις κατακτήσεις της μεταπολίτευσης. Εσείς τα λέτε αυτά; Εσείς που κάνατε καριέρα λοιδορώντας τα δύο μεγάλα κόμματα της μεταπολίτευσης; Που μας κρεμάσατε στα μανταλάκια μιλώντας για το παλιό πολιτικό σύστημα; Δεν είστε τυχερός κ. Τσίπρα. Είστε θρασύς. Τώρα την θυμηθήκατε την μεταπολίτευσης; Αυτή η παράταξη την έκανε την μεταπολίτευση. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής την έκανε την μεταπολίτευση. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής νομιμοποίησε το ΚΚΕ. Αρκετά με την υποκρισία. Ποιοι είναι οι υπέρμαχοι της παρακαταθήκης της μεταπολίτευσης; Εσείς που κυβερνήσατε με τον κ. Καμμένο; Το ότι δεν είναι στην αίθουσα ο κ. Καμμένος σήμερα δεν σημαίνει ότι ξεχάσαμε πως συστρατευτήκατε μαζί του. Είχατε την επιλογή και εσείς επιλέξατε την χειρότερη εκδοχή του εθνικολαϊκισμού. Το κάνατε γιατί σας ταίριαζε. Είστε ίδιοι.».

Μάλιστα, ο κύριος Μητσοτάκης προσεκτικά και για λίγο αναφέρθηκε και στις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών, λέγοντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θα έχει όλο το χρόνο στο μέλλον να εξηγήσει τι συνέβαινε στο κόμμα του την εποχή που ήταν κυβέρνηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν θα μπω στον πειρασμό να μιλήσω για σκάνδαλα και σκανδαλολογία γιατί έστω και μια δική μου αποστροφή θα μονοπωλήσει την επικαιρότητα και δεν θα δώσουμε ευκαιρία προβολής των όσων σημαντικών είπαμε. Μην ανησυχείτε όμως. Θα υπάρξει πολύς χρόνος να τα πούμε αυτά. Θα έχετε την ευκαιρία να αναλάβετε και εσείς την ευθύνη σας για όσα αποκαλυπτικά μαθαίνουμε».

Μητσοτάκης για νομοσχέδιο: Να συγκρατήσουμε την κοινωνική οργή

Ο πρωθυπουργός απάντησε και στην κριτική που δέχτηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι φέρνει τώρα για ψήφιση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο γιατί φοβάται τις διαδηλώσεις που θα γίνουν από το Σεπτέμβριο λόγω της οικονομικής κρίσης.

«Μας ασκήθηκε κριτική από την αντιπολίτευση γιατί καταθέτουμε το νομοσχέδιο τώρα. Υπήρξε προσπάθεια σύνδεσης του χρόνου κατάθεσης με κάποια επερχόμενη οικονομική καταστροφή και πως στο βάθος του μυαλού μας είναι να συγκρατήσουμε την κοινωνική οργή. Λοιπόν το νομοσχέδιο αποτελούσε σαφέστατη προεκλογική δέσμευση της ΝΔ. Το ανακοινώσαμε αρχές έτους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν κατατέθηκε στην Βουλή τον Μάρτιο μετά από απόφαση δική μου και αίτημα του ΚΚΕ που ζήτησε να κατατεθεί το νομοσχέδιο όταν η Βουλή επανέλθει σε ρυθμούς κανονικότητας. Το αίτημα του ΚΚΕ ήταν εύλογο και το αποδέχθηκα. Αν δεν υπήρχε η πανδημία το νομοσχέδιο θα είχε ψηφιστεί τον περασμένο Μάρτιο. Τώρα για την δήθεν κοινωνική οργή. Επιχειρείτε να παρουσιάσετε την πραγματικότητα πολύ πιο μαύρη από ότι είναι. Είδα και το σποτ σας που τα βλέπει όλα ανάποδα. Ίσως εσείς τα βλέπετε όλα ανάποδα. Η πραγματικότητα είναι δύσκολη. Μιλάμε για παγκόσμια ύφεση. Υφεση κορωνοϊού και όχι Μητσοτάκη. Θα ανακάμψει η οικονομία και ελπίζω τότε να μιλάτε για ανάπτυξη Μητσοτάκη».

Τσίπρας: Νομοσχέδιο για τον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας

Στη δική του τοποθέτηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αντισυνταγματικό και χουντικής εμπνεύσεως και επανέλαβε ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει ξανακυβερνήσει το νομοσχέδιο θα πεταχτεί στο καλάθι της ιστορίας.

«Αυτό το νομοθετικό έκτρωμα που γυρίζει τη χώρα 50 χρόνια πίσω, απόψε το βράδυ θα έχει την υπογραφή 158 τουλάχιστον βουλευτών. Δεν θα σας πω ότι θα κριθείτε από την ιστορία. Είμαι σίγουρος ότι πολλούς από σας, δε σας ενδιαφέρει. Έχετε ήδη κριθεί. Έχετε αποπειραθεί να ξηλώσετε σε ένα βράδυ ένα δημοκρατικό θεμέλιο της πατρίδας μας. Δεν είστε όμως ούτε τόσο ισχυροί, ούτε τόσο ικανοί για να το καταφέρετε. Τα δημοκρατικά θεμέλια αυτής της χώρας εγγράφονται στο Σύνταγμα, αλλά πάνω απ’ όλα στη συνείδηση κάθε πολίτη αυτής της χώρας. Αυτά είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία η κάθε γενιά, έβαλε το λιθαράκι της για να γίνει η Ελλάδα μια σύγχρονη, δημοκρατική, ευρωπαϊκή χώρα. Με ένα λαό που πάντα στα δύσκολα, έβρισκε την απάντηση στη δημοκρατία. Και αυτό θα κάνει πάλι, στα δύσκολα που της βάζετε και τη νέα κρίση που προκαλείτε ξανά με την ανεπάρκεια και τις εμμονές σας. Πάλι λοιπόν η απάντηση θα είναι η ίδια. Πάλι το οξυγόνο θα είναι η Δημοκρατία. Και νομοσχέδια σαν το σημερινό, θα βρουν τη θέση τους εκεί που τους αξίζει. Στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας».

Σύγκρουση Γεννηματά - Τσίπρα

Η ψήφιση του νομοσχεδίου από το κίνημα αλλαγής προκάλεσε και έντονη σύγκρουση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά. Ο τέως πρωθυπουργός χαρακτήρισε ντροπή το γεγονός ότι το κίνημα αλλαγής ψηφίζει το νομοσχέδιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το νομοσχέδιο αυτό λοιπόν, από όπου και να το πιάσει κανείς, είναι ντροπή για κάθε δημοκρατικό πολίτη. Όπως ακόμη μεγαλύτερη ντροπή είναι να το ψηφίζει το νομοσχέδιο αυτό η κα. Γεννηματά. Εντάξει η Ελληνική λύση. Και είναι ντροπή απέναντι στη ιστορία της Δημοκρατικής παράταξης. Μπορεί κάποιοι να ζηλεύουν τη διαδρομή σας κ. Χρυσοχοΐδη. Να ζηλεύουν που κάθεστε στα έδρανα που καθόντουσαν και αυτοί μαζί με τον κ. Μητσοτάκη και πολλούς άλλους υπουργούς της Δεξιάς, επι Σαμαρά. Δε πρέπει όμως να ξεχνούν ούτε τις ρίζες, ούτε τη παράδοσή τους. Ούτε ότι κάποτε είχαν ένα όνομα που τώρα το έχουν εγκαταλείψει και είχε στον τίτλο του ότι ήταν σοσιαλιστικό. Με τέτοιες αποφάσεις απομακρύνονται, έρχονται σε ρήξη με τη δημοκρατική παράδοση».

Οργισμένη η κα. Γεννηματά απάντησε με τους ίδιους υψηλούς τόνους εξαπολύοντας σφοδρότατη επίθεση κατά του τέως πρωθυπουργού.

«Αν είναι κάτι ντροπή σήμερα είναι ντροπή να προσπαθεί κάποιος να οικειοποιηθεί την ιστορία ενός άλλου χώρου όταν μάλιστα τον πολέμησε λυσσαλέα όλα τα προηγούμενα χρόνια και ακόμα και σήμερα. Θα σας πω εγώ κ. Τσίπρα τι είναι ντροπή γιατί δεν έχετε το πολιτικό και το ηθικό ανάστημα να μου κουνάτε το δάχτυλο. Ντροπή είναι να συγκυβερνάς από επιλογή με την ακροδεξιά και στην συνέχεια να την ενσωματώνει, να υιοθετείς τις λογικές και τις πρακτικές της. Δεν είναι ντροπή να συμμετέχεις σε μία κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας για να μην χρεοκοπήσει η χώρα σου μετά από δύο απανωτές εκλογές. Η παράταξη μας έβαλε πλάτη για να μείνει όρθιος αυτός ο τόπος για να μην ζήσει ο ελληνικός λαός την άτακτη χρεοκοπία και τις επιπτώσεις της και γι' αυτό βάλαμε πλάτη και το καλοκαίρι του 2015 όταν τα θαλασσώσατε και κινδυνεύαμε να βρεθούμε εκτός ευρωζώνης», είπε αρχικά και συνέχισε:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι ντροπή να ισοπεδώνεις την μεσαία τάξη είναι ντροπή να δίνεις στους δανειστές ενέχυρο για 99 χρόνια αρχαιολογικούς χώρους μνημεία περιοχές Νατούρα που δεν τόλμησε κανένας πρωθυπουργός στα χρόνια της κρίσης να υποταχθεί με αυτό τον τρόπο στους εταίρους και δανειστές. Είναι ντροπή να υποτάσσεσαι να παριστάνεις το καλό παιδί επειδή θα σου χτυπήσουν την πλάτη και να κάνεις υποχωρήσεις στα εθνικά ζητήματα και βέβαια είναι ντροπή κύριε Τσίπρα να καλύπτεις τα μαγαζιά τα παραμάγαζα, το παραδικαστικό, τους κοριούς στο παρακράτος της παρακολούθησης, την ξεφτίλα γιατί ή τα γνωρίζετε και τα καθοδηγούσατε ή δεν είχατε τη δύναμη και το σθένος να τα αντιμετωπίσετε να τα σταματήσετε. Με όλα αυτά έχετε βάλει ένα μεγάλο στίγμα στην αριστερά που θα κάνει πάρα πολλά χρόνια να φύγει πάνω από αυτό το χώρο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ