fbpx «Τα Νέα» για την υπόθεση Καλογρίτσα: Πώς τα 3 εκατ. του Χούρι από τα «βοσκοτόπια TV» κατέληξαν στο ταμείο του Documento | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΜΑΪΜΟΥ ΣΥΜΒΑΣΗΣ

«Τα Νέα» για την υπόθεση Καλογρίτσα: Πώς τα 3 εκατ. του Χούρι από τα «βοσκοτόπια TV» κατέληξαν στο ταμείο του Documento

Ο Χρήστος Καλογρίτσας και ο Νίκος Παππάς
09|07|2020 | 13:38
Ο Χρήστος Καλογρίτσας και ο Νίκος Παππάς

Τη διαδρομή που φέρονται ότι ακολούθησαν τα 3 εκατ. ευρώ της CCC προς το Documento καταγράφει η εφημερίδα «Τα Νέα», σε άρθρο του Γιώργου Παπαχρήστου για την υπόθεση Καλογρίτσα.

«Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες που διαθέτω, τα δανεικά της οικογένειας Χούρυ προς τον Καλογρίτσα έφτασαν με έμβασμα ύψους 3 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Αττικής με αποστολέα κλάδο της πολυεθνικής κατασκευαστικής εταιρείας της οικογένειας CCC. H εταιρεία ονομάζεται Consultants Construction Engineering Products, έχει έδρα το Άμπου Ντάμπι και τα χρήματα στην εταιρεία Ι. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΑΕ μεταφέρθηκαν μέσω της διεθνούς τράπεζας HSBC στις 29 Αυγούστου 2016», αναφέρει το δημοσίευμα.

Υπενθυμίζεται πως ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες αργότερα, στις 31 Αυγούστου του 2016.

«Ο Καλογρίτσας με το που παίρνει το δάνειο των 15 εκατομμυρίων δημιουργεί την Ι. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΑΕ με σκοπό την εξασφάλιση τηλεοπτικής άδειας. Η εταιρεία έχει μετοχικό κεφάλαιο 8 εκατ. ευρώ όπως απαιτεί ο νόμος Παππά. Επειδή όμως για να διεκδικήσει κάποιος μία τηλεοπτική άδεια πρέπει να μην έχει οφειλές προς το Δημόσιο, καταβάλλει άλλα 5,5 εκατ. ευρώ στη ΔΟΥ Νέας Σμύρνης για βεβαιωμένες οφειλές και πρόστιμα στον Γιάννη-Βλαδίμηρο Καλογρίτσα από το παρελθόν...
...Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας Ι. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΑΕ είναι στα 11,3 εκατ. ευρώ. Στις 3 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, ο λογαριασμός μειώνεται κατά 3 εκατ. ευρώ επειδή η εταιρεία μετέχει στη διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες».

«Νωρίτερα, δύο μήνες ακριβώς, στις 29 Ιουνίου 2016 συνεδριάζει εκτάκτως η τριμελής επιτροπή δανειοδοτήσεων της Τράπεζας Αττικής την οποία αποτελούν οι κ.κ. Αντωνόπουλος, Πρωτονοτάριος και Περτσινίδης. Ο πρώτος είναι ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, οι άλλοι δύο μετέχουν της διοικήσεως και αποφασίζουν να χρηματοδοτήσουν με δάνειο ύψους 15 εκατ. ευρώ τις εταιρείες συμφερόντων Χρ. Καλογρίτσα, Τοξότης και Νίκη. Η πρώτη λαμβάνει 9 εκατ. δάνειο και η δεύτερη 6. Η πιστοληπτική ικανότητα των δύο εταιρειών είναι κάτω του μηδενός, τα δάνεια παρέχονται με άνωθεν εντολή, προφανέστατα χωρίς εχέγγυο», προσθέτει ο Γιώργος Παπαχρήστος.

«Στις 19 Οκτωβρίου 2016 η Ι. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΑΕ που έχει δημιουργηθεί μόνογια την τηλεόραση τροποποιείται και μετονομάζεται σε Μedia Doc AE με μέτοχο τον Ιωάννη-Βλαδίμηρο Καλογρίτσα, κατά κύριο λόγο, και μικρομέτοχο τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη. Το σχήμα έχει στο παλμαρέ του την έκδοση μιας φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, του γνωστού Documento, και το ομώνυμο site, πλην όμως η εκδοτική προσπάθεια έχει ζημιές και ως εκ τούτου δύσκολα περπατάει. Τον μήνα Φεβρουάριο του 2017 ο Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας αποχωρεί από τη Media Doc AE παραιτούμενος κάθε αξίωσης υπέρ του συμ-μετόχου του Βαξεβάνη. Το ταμείο της εταιρείας -παρά τις χαμηλές κυκλοφοριακές πτήσεις της εφημερίδας- φέρεται να διαθέτει εκείνη την περίοδο ακόμη 5 εκατ. ευρώ, τα 3 των Χούρυ και 2 από το υπόλοιπο του δανείου».

Σχετικά με την αναφορά περί κυπριακού «αριθμού» στα e-mail με τα οποία συνεννοούνται ο Φουάντ Χούρυ και ο Καλογρίτσας, «γίνεται σαφές ότι ο Χρήστος Καλογρίτσας διαθέτει έναν τουλάχιστον λογαριασμό στην Κύπρο. Πληροφορίες που έχω στη διάθεσή μου, από έγκυρες πηγές, αναφέρουν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ξεκίνησε ήδη τις έρευνες για να διαπιστωθεί τι κινήσεις έχουν γίνει μέσω του λογαριασμού αυτού και προς ποιους, φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες».

«Πληροφορίες από άλλες πηγές αναφέρουν ότι θα διερευνηθεί ειδικότερα, μέσω δικαστικής συνδρομής, αν πρόκειται για λογαριασμό τον οποίο διαχειριζόταν ο γνωστός Κύπριος δικηγόρος κύριος Αρτεμίου, του τριγώνου Αρτεμίου-Παππάς-Βενεζουέλα»,
αναφέρεται στο ρεπορτάζ.

Για το δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ που παρουσιάζεται αυτούσιο στο πιο πάνω δημοσίευμα του iefimerida, λάβαμε με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον Κώστα Βαξεβάνη την απαντητική επιστολή του προς το δημοσιογράφο Γιώργο Παπαχρήστο.
Αυτή την επιστολή δημοσιεύουμε κάτω από το δημοσίευμα του iefimerida, ώστε οι αναγνώστες να έχουν γνώση και να σχηματίσουν άποψη γι’ αυτό το θέμα που απασχόλησε την επικαιρότητα.

Η επιστολή του Κώστα Βαξεβάνη στον Γιώργο Παπαχρήστο

Αγαπητέ Γιώργο

Διάβασα στη στήλη σου στα ΝΕΑ, σήμερα 9 Ιουλίου 2020, πως υπήρξα μέτοχος της εταιρείας «Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας» η οποία μετονομάστηκε σε Media Doc και ήταν εκδότης του Documento. Επίσης διάβασα πως το Φεβρουάριο του 2017 " ο Καλογρίτσας αποχώρησε παραιτούμενος κάθε αξίωσης υπέρ του συμ-μετόχου του Βαξεβάνη. Το ταμείο της εταιρείας –παρά τις χαμηλές, κυκλοφοριακές πτήσεις της εφημερίδας- φέρεται να διαθέτει εκείνη την περίοδο 5 εκατ. Ευρώ, τα 3 των Χούρι και τα 2 από υπόλοιπο του δανείου”.

Επειδή έχω δημοσιεύσει κατ επανάληψη τα σχετικά με τον Καλογρίτσα και το Documento, θεωρώ οτι πρέπει να γνωρίζεις πως όλα αυτά είναι αναληθή και συκοφαντικά. Πόσο μάλλον όταν τα έχω επαναλάβει και δύο μέρες πριν με εξώδικό μου προς τον Άδωνη Γεωργιάδη , ο οποίος αναγκάστηκε να δηλώσει δημόσια «μη ενημερωμένος».

Γνωρίζεις δηλαδή ότι:

 1. Δεν είχα ποτέ καμία μετοχική σχέση με την εταιρεία της οικογένειας Καλογρίτσα
  που εξέδωσε το Documento το Νοέμβριο του 2016. Ήμουν διευθυντής της
  εφημερίδας και κατείχα τον τίτλο Documento. Η χρήση του δικού μου τίτλου
  ήταν όρος συνεργασίας για να εξασφαλίσω εμένα και τη δημοσιογραφική ομάδα
  από παρεμβάσεις. Ουδέποτε υπήρξα μέτοχος και η μεταξύ μας συμφωνία για
  πιθανό “συνεταιρισμό” στο μέλλον και ανταλλαγή του ονόματος με μετοχές, δεν
  ευόδωσε λόγω των εξελίξεων. Τα σχετικά με αυτό έχω δημοσιεύσει εδώ
  ( https://www.documentonews.gr/article/gia-na-mh-boskete-sta-boskotopia-
  toy-kalogritsa-kai-toy-mhtsotakh )
 2. Ο Καλογρίτσας αποφάσισε να εγκαταλείψει την εφημερίδα τον Ιανουάριο του
  2017, πράγμα για το οποίο με ενημέρωσε. Προηγήθηκαν παρεμβάσεις για να μην
  δημοσιεύσω τα σχετικά με τα δάνεια του Κήρυκα Χανίων και του Κυριάκου
  Μητσοτάκη. Η σύγκρουση όμως κορυφώθηκε όταν το ΒΗΜΑ , αποκάλυψε πως
  είχε συναντηθεί ο Χρήστος Κλογρίτσας με τον Γιάννη Στουρνάρα στην Τράπεζα
  της Ελλάδος. Δηλαδή ο ελεγκτής Κεντρικός Τραπεζίτης, είχε συναντήσει αυτόν
  που ήλεγχε, είχε μηνύσει και απειλούσε με φυλακή. Όπως έμαθα αντικείμενο της
  συζήτησης ήταν και η “ανάγκη να κλείσει το Documento». Μετά από αυτό τα
  πράγματα ήταν μονόδρομος.
 3. Τον Μάρτιο του 2017 (και αφού είχα ενημερώσει τους εργαζόμενους οι οποίοι
  δήλωσαν σύμφωνοι) το Documento βγήκε στα περίπτερα με εκδότη εμένα και
  την εταιρεία Documento Media η οποία δημιουργήθηκε γι αυτό το σκοπό. Από
  τότε είμαι εκδότης της εφημερίδας.
 4. Τα περί ταμείων και τι διέθεταν δεν τα γνωρίζω, γιατί ήταν ταμεία του
  Καλογρίτσα. Γνωρίζω όμως από όσα ανακοινώθηκαν αυτές τις μέρες πως τα 3
  εκατομμύρια του Χούρι (της εταιρείας CCC) δεν μπορούσαν να είναι στα ταμεία
  της εταιρείας Καλογρίτσα ώστε με αυτά να έχει εκδοθεί (το δικό του έστω)
  Documento, αφού είχε καταπέσει η εγγυητική επιστολή της εταιρείας υπέρ του
  Δημοσίου , όταν επέτυχε να πληρώσει το τίμημα για τις τηλεοπτικές άδειες.
  Μετά από προσφυγή της εταιρείας του Καλογρίτσα στο ΣτΕ, τα 3 εκατομμύρια
  απελευθερώθηκαν στις 19 Ιανουαρίου 2017. Άρα , είναι αδύνατον να είχαν
  διατεθεί για το Documento το οποίο μάλιστα εκείνη την περίοδο είχε τελειώσει
  ως επιχειρηματικό εγχείρημα Καλογρίτσα.
 5. Γνωρίζω επίσης (και αυτό καλό θα ήταν να το ψάξεις) πως αμέσως μόλις ο
  Καλογρίτσας γνωστοποίησε την αποχώρησή του από το εγχείρημα Documento,
  η Τράπεζα Αττικής, με τη συναίνεση προφανώς του κατηγόρου του Γιάννη
  Στουρνάρα, αύξησε το πιστωτικό όριο του Ομίλου Καλογρίτσα κατά 5
  εκατομμύρια, ενώ μέσα από κομπίνα, του δόθηκαν 2,5 εκατομμύρια ακόμη
  εξαφανιζοντας εταιρεία του Ομίλου από τον Όμιλο και το πιστοδοτικό όριο ώστε να συμπληρώσουν το υπολοιπο. Εν ολίγοις μόλις
  επιχείρησε να κλείσει το Documento, πήρε 7,5 εκατομμύρια από την Τράπεζα
  Αττικής υπό την διοίκηση του κυρίου Πανταλάκη. Θυμάσαι φαντάζομαι πως ο
  Γιάννης Στουρνάρας έλεγε πως έκλεισαν οι στρόφιγγες της Αττικής που
  χρησιμοποιήθηκαν για την ενίσχυση του Καλογρίτσα.

Σε παρακαλώ να αποκαταστήσεις την αλήθεια στη στήλη σου. Καλό θα ήταν επίσης να αποφευχθεί η «αποκατάσταση δια αστεϊσμών και ειρωνίας». Κάντο ντόμπρα, σταράτα και όπως αρμόζει σε κάποιον που αντιλαμβάνεται πως ενδεχομένως έκανε λάθος.

Συναδελφικά
Κώστας Βαξεβάνης

ΣΧΟΛΙΑ