Μητσοτάκης: Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη αν δεν θέλουμε να πάμε σε νέα μέτρα τύπου lockdown - iefimerida.gr

Μητσοτάκης: Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη αν δεν θέλουμε να πάμε σε νέα μέτρα τύπου lockdown

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δευτερολογεί στη συζήτηση για τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δευτερολογεί στη συζήτηση για τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού -Φωτογραφία: Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δευτερολογώντας στη Βουλή για τις συνέπειες του κορωνοϊού, απάντησε με έντονο τρόπο στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης.

«Χαίρομαι που αναγνωρίζετε πλέον την ανάγκη ενημέρωσης. Να συζητήσουμε λοιπόν μια δεύτερη καμπάνια, να το φέρουμε στη Βουλή και να το συζητήσουμε για μια τηλεοπτική καμπάνια. Υπάρχει ανάγκη, πόσω μάλλον όταν ακούγονται και σε αυτή την αίθουσα απόψεις που δεν απέχουν από ακραίες θεωρίες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση και επιτέθηκε ευθέως στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης: «Ο λόγος σας, κ. Βελόπουλε, ήταν ευθεία αμφισβήτηση των οδηγιών των ειδικών. Είπατε ευθέως για τη μη χρήση μάσκας στις νεαρές ηλικίες. Σας το ξαναλέω ότι αυτή ήταν η εισήγηση των ειδικών».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Καταλαβαίνω ότι δεν μπορείς να υποχρεώσεις ένα παιδί 6, 7, 8 ετών να φορά συνέχεια τη μάσκα. Δεν πρόκειται να τιμωρήσουμε κάποιο παιδί επειδή δεν φορά τη μάσκα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Εσπευσε δε να επικαλεστεί την κυρία Κεραμέως, λέγοντας πως και η ίδια έχει πει ότι οι μάσκες στις μικρές ηλικίες έχουν παιδαγωγικό χαρακτήρα και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν όμως και πολύ συγκινητικές ιστορίες με παιδάκια που πάσχουν από ανίατες ασθένειες και τη φορούν συνεχώς. Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη σύμφωνα με τους ειδικούς και αν δεν θέλουμε να πάμε σε νέα μέτρα που θα μοιάζουν με νέο lockdown, πρέπει να τηρούμε το μέτρο. Η μάσκα ζημιά δεν κάνει. Μόνο όφελος μπορεί να έχει και αυτό είναι απλή λογική. Η μάσκα προστατεύει από τα σταγονίδια».

Η δευτερολογία Μητσοτάκη

Πυρά κατά Βαρουφάκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του επιτέθηκε και στον Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας: «Θεωρώ άκρως προβληματικό στην αίθουσα του ελληνικού Κοινοβουλίου να υπάρχει βουλευτής, πόσω μάλλον αρχηγός κόμματος, ο οποίος να αναφέρεται στην Ελλάδα ως χρεοδουλοπαροικία. Είναι απαράδεκτα πράγματα αυτά, να λέγονται σε αυτή την αίθουσα από τον άνθρωπο ο οποίος έχει τεράστιες ευθύνες για το γεγονός ότι το 2015 αν είχε εισακουστεί το σχέδιό του, τότε η Ελλάδα θα είχε φύγει από το ευρώ και τότε θα ήμασταν πραγματική δουλοπαροικία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Και επίσης δεν σας επιτρέπω σε αυτή την αίθουσα να κατηγορείτε, πάνω σε μια υγειονομική κρίση, αυτή την κυβέρνηση ότι κάνει πολιτικές επιλογές με γνώμονα τα συμφέροντα και όχι την υγεία του ελληνικού λαού. Αυτές οι κατηγορίες είναι αδιανόητες, κόντρα στο πώς αντιλαμβάνεται η κοινωνία όλη αυτή την προσπάθεια που έχει γίνει. Πηγαίνουν κόντρα σε όλα τα πραγματικά δεδομένα τα οποία πιστοποιούν ότι η χώρα μας και στον πρώτο αλλά και στον δεύτερο κύκλο της πανδημίας τα έχει καταφέρει πολύ καλύτερα από πολλές άλλες χώρες. Όταν μιλάμε για ζωές συνανθρώπων μας, όταν μιλάμε για τη δημόσια υγεία, να είστε πιο προσεκτικός από εδώ και στο εξής, όταν λέτε τέτοια ανυπόστατα πράγματα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς και στο άρθρο του καθηγητή του ΜΙΤ Κίμωνα Δρακόπουλου. Ενώ παραδέχθηκε ότι «όλοι μας -και το παραδέχομαι- χαλαρώσαμε μετά την πρώτη επιτυχή διαχείριση της πανδημίας, αλλά όχι να ακυρώνουμε μια ολόκληρη προσπάθεια».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε ότι δεν θα τριτολογήσει, καθώς αμέσως μετά επρόκειτο να έχει μια τηλεφωνική επικοινωνία, χωρίς να διευκρινίσει με ποιον.

«Στο δεύτερο κύμα της πανδημίας η Ελλάδα τα έχει πάει καλύτερα από πολλές άλλες χώρες»

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι όταν κάνεις περισσότερα τεστ εντοπίζεις περισσότερα κρούσματα. «Εμείς και τον Απρίλιο και τον Μάιο ουδέποτε είπαμε ότι τα πραγματικά κρούσματα ήταν αυτά που είχαμε εντοπίσει. Δεν το είπαμε ποτέ διότι γνωρίζαμε ότι τα πραγματικά κρούσματα ήταν πολλαπλάσια. Και η απόδειξη ήταν ο αριθμός των ανθρώπων που έχαναν τη ζωή τους και η πίεση που δέχθηκαν οι ΜΕΘ. Σήμερα δεν έχουμε αντίστοιχη πίεση στις ΜΕΘ, καίτοι τα νοσοκομεία μας λειτουργούν κανονικά, δεν έχουμε αναστείλει χειρουργεία και δεν έχουμε μπει -και δεν νομίζω ότι θα γίνει- να μπούμε στο έκτακτο καθεστώς να επιστρατεύουμε κρεβάτια εντατικής και να τα αποδεσμεύουμε από άλλες χρήσεις του ΕΣΥ. Τα τεστ σήμερα έχουν αυξηθεί σημαντικά», είπε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρωθυπουργός απάντησε και στην κατηγορία του Αλέξη Τσίπρα ότι είναι πολιτικός απατεώνας, θυμίζοντάς του τι έλεγε τον περασμένο Μάιο για το άνοιγμα του τουρισμού, ενώ, όπως είπε, διέκρινε πολλές ομοιότητες στην κριτική που άσκησε τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και η κυρία Γεννηματά.

«Μιλήσατε για τον τουρισμό. Από τις κατηγορίες σας κατάλαβα ότι μας είπατε πως βιαστήκαμε να ανοίξουμε τον τουρισμό και ότι έπρεπε να περιμένουμε πιο πολύ. Τον Μάιο λέγατε τα ακριβώς αντίθετα. Μας λέγατε γιατί δεν έχουν ανοίξει οι ξενοδοχειακές μονάδες. Και μετά λέτε εμένα πολιτικό απατεώνα. Εσείς ο ίδιος λέγατε να ανοίξει ο τουρισμός, η βαριά βιομηχανία μας λέγατε, καταστρέφονται οι άνθρωποι, τι θα γίνουν, θα μπουν στην ανεργία και τώρα λέτε τα αντίθετα. Ανοίξαμε τον τουρισμό γνωρίζοντας. Άξιζε τον κόπο που ανοίξαμε τον τουρισμό, 4 δισ. είναι αυτά. Μπορεί για εσάς τα δισ. να είναι πασατέμπος και να μην έχετε ενδιαφέρον και να μην άξιζε τον κόπο. Κατά τη δική μας άποψη άξιζε τον κόπο. Διέκρινα αρκετές ομοιότητες στην κριτική της κυρίας Γεννηματά και του κ. Τσίπρα στις ομιλίες τους. Όμως από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν άκουσα καμιά πρόταση, παρά μόνο την εύκολη παρότρυνση να διπλασιάσουμε τον αριθμό των αιθουσών και να μοιράσουμε τα παιδιά στη μέση με κάποιο μαγικό τρόπο», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η χώρα στο δεύτερο κύμα τα έχει πάει πολύ καλύτερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και έκανε αυτοκριτική λέγοντας ότι όλοι χαλάρωσαν από τον Ιούλιο και μετά και πως αυτό δεν πρόκειται να ξανασυμβεί.

«Στο δεύτερο κύμα τα έχουμε πάει καλύτερα από άλλες χώρες σε σχέση με το πρώτο κύμα. Αυτά λένε τα στοιχεία. Μην πυροβολείτε συνέχεια τη χώρα για τους δικούς σας εσωκομματικούς λόγους. Καταλαβαίνω την ανάγκη να διανθίσετε τον λόγο σας με στοιχεία που μπορεί να κάνουν εντύπωση. Δημιουργείτε εντυπώσεις όταν τα στοιχεία είναι στην τελείως αντίθετη κατεύθυνση. Η κυβέρνηση θα αναγνωρίσει με θάρρος σφάλματα και παραλείψεις. Χαλαρώσαμε και δεν επιτρέπεται να ξανακάνουμε το ίδιο λάθος. Δεν είμαι σοσιαλδημοκράτης, είμαι φιλελεύθερος πολιτικός και δεν εποφθαλμιώ τον δικό σας χώρο, κυρία Γεννηματά», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τσίπρας: Εμείς δεν έχουμε συναντήσει αρνητές της μάσκας

Από την πλευρά του, απαντώντας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε στον πρωθυπουργό ότι του ζήτησε να κάνει αυτοκριτική, αλλά διαπίστωσε ότι συνεχίζει να του κουνά το δάχτυλο. «Εμείς δεν έχουμε συναντήσει ποτέ τους αρνητές της μάσκας, εσείς τους είχατε συναντήσει στα συλλαλητήρια των Πρεσπών. Η δική μας παράταξη έχει διαρκές μέτωπο απέναντι στον σκοταδισμό και βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό της επιστήμης. Ασκούμε όμως κριτική και η βασική κριτική που σας ασκήσαμε ήταν στο άνοιγμα του τουρισμού με πολλά και διαφορετικά πρωτόκολλα. Η τοποθέτησή μου που διαβάσετε τον Μάιο έλεγε ακριβώς αυτό: ότι ανοίγει ο τουρισμός χωρίς σχέδιο. Σας ασκήσαμε κριτική και για το άνοιγμα των σχολείων, δεν είμαστε όμως της άποψης να μην ανοίξουν τα σχολεία».

Όσον αφορά την κατηγορία του πρωθυπουργού ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταθέτει προτάσεις, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι το κόμμα του κατέθεσε πολλές προτάσεις και τον Ιούλιο αλλά και τώρα.

Τέλος, ως προς τα θέματα της οικονομίας ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι στο τρίτο τρίμηνο, λόγω του ότι ο τουρισμός δεν πήγε καλά, θα έχουμε μεγάλη υστέρηση εσόδων.

«Εσείς φέρατε την ύφεση πριν από τον κορωνοϊό. Το τελευταίο τρίμηνο του 2019 η χώρα μας ήταν μέσα στις τρεις μόνο χώρες της Ευρωπαΐκής Ένωσης που είχε ύφεση. Βρισκόμαστε σε ελεύθερη πτώση. Το θέμα είναι τι θα γίνει με την πρόσκρουση και με τις κοινωνικές επιπτώσεις που θα φέρει αυτή. Κάνετε εξαιρετικά λίγα, εξαιρετικά αργά και χωρίς σχέδιο. Θέλετε να αντιμετωπίσετε αυτή την κρίση για μια μεγάλη αναδιάρθρωση και στην αγορά και στην εργασία», είπε ο κ. Τσίπρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και πρόσθεσε: «Το πιο ανησυχητικό όμως είναι αυτά που έρχονται για τις συντάξεις και το ασφαλιστικό. Έχουμε μια ευθεία στοχοποίηση του κοινωνικού κράτους με την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, ευκολότερες απολύσεις, μείωση των παροχών προς τους ανέργους. Και όλα αυτά στο όνομα ότι δεν πρέπει να πληρώνουμε τους ηλικιωμένους αλλά να ασχοληθούμε με τους νέους. Χρειάζεται αλλαγή στρατηγικής για να υπάρξει ανάπτυξη, στήριξη της οικονομίας, της ζήτησης και της προσφοράς, με εμπροσθοβαρές πακέτο που το αρνηθήκατε και τώρα βλέπετε τις συνέπειες».

Γεννηματά: Η κοινωνία να υπακούει τις εντολές των ειδικών

Η Φώφη Γεννηματά στη δική της δευτερολογία υπογράμμισε ότι η κοινωνία για να υπακούει στις εντολές που δίνουν οι ειδικοί και η κυβέρνηση θα πρέπει να νιώθει εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα.

«Η σημερινή συζήτηση ανέδειξε το μεγάλο πολιτικό πρόβλημα αυτού του τόπου, ότι δηλαδή κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγουν τις κορώνες αντί για τον ουσιαστικό διάλογο και τα επιχειρήματα. Ο αποψινός διάλογος όμως ανέδειξε και προβλήματα. Εμείς θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε πρωτοβουλίες και να σας πιέζουμε μέχρι να δούμε αποτελεσματικές λύσεις υπέρ των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Συνεχίζετε, κ. Μητσοτάκη, το βλέποντας και κάνοντας -και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Μην ωραιοποιείτε τα πράγματα με όρους επικοινωνίας, ακουμπήστε τα πραγματικά προβλήματα γιατί μόνο έτσι θα μπορέσετε να τα αντιμετωπίσετε και να τα λύσετε», είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ