Τσίπρας σε Μητσοτάκη για κορωνοϊό: Μετατρέψατε τη μεγάλη επιτυχία του ελληνικού λαού σε φιάσκο - iefimerida.gr

Τσίπρας σε Μητσοτάκη για κορωνοϊό: Μετατρέψατε τη μεγάλη επιτυχία του ελληνικού λαού σε φιάσκο

O Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή
O Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή/Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας στην προ ημερησίας συζήτηση για την πανδημία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που τα πράγματα εξελίσσονται τόσο αρνητικά και πρόσθεσε ότι καθήκον των κομμάτων είναι να αποκαλύψουν όσο εδώ και μήνες κρύβει, όπως είπε, η κυβερνητική προπαγάνδα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι οι πολίτες αγωνιούν και θέλουν να ακούσουν την αλήθεια όσο δυσάρεστη κι αν είναι αλλά και να δει την κυβέρνηση να αναλαμβάνει κάποια ευθύνη και υπογράμμισε ότι το δεύτερο κύμα είναι σφοδρότερο από το πρώτο εξαιτίας των λαθών και των παραλήψεων αλλά και της «απαράδεκτης προσπάθειας να βγάλετε πολιτική υπεραξία και πρόσκαιρα οφέλη από τη πανδημία».

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

«Όταν πριν πεντέμισι μήνες, στις 23 Μαρτίου ανακοινώσατε το lockdown, τον περιορισμό κυκλοφορίας και μετακίνησης των πολιτών σε όλη την επικράτεια, είχαμε 71 κρούσματα ημερησίως. Σήμερα έχουμε σταθερά τριψήφιο αριθμό και συχνότερα πάνω από 200. Τότε λοιπόν, η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και σχεδόν όλα τα κόμματα, στηρίξαμε τις αποφάσεις σας. Όχι μόνο δεν το εκτιμήσατε, αλλά αμέσως μόλις ήρθε το lockdown, εσείς προσωπικά κύριε Μητσοτάκη, θελήσατε να μετατρέψετε σε προσωπικό σας θρίαμβο την υπεύθυνη στάση του ελληνικού λαού», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στη συνέχεια, έσπευσε να δημιουργήσει την εικόνα μιας επίπλαστης επιστροφής στην κανονικότητα. «Με αποτέλεσμα σήμερα, να καταφέρετε να μετατρέψετε – γιατί κατόρθωμα είναι - τη μεγάλη επιτυχία του ελληνικού λαού στην πρώτη φάση της πανδημίας, σε φιάσκο».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στην πρώτη φάση άφησε απροστάτευτη την οικονομία στο όνομα της προστασίας της δημόσιας υγείας και στη συνέχει άφησε απροστάτευτη τη δημόσια υγεία μπας και σώσετε την οικονομία, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα σήμερα να μην έχουμε πουθενά θετικό ισοζύγιο.

Τσίπρας: Ανοίξατε τον τουρισμό χωρίς κανένα σχέδιο

«Ανοίξατε τον τουρισμό χωρίς σχέδιο και χωρίς μαζικά υποχρεωτικά τεστ, γιατί έτσι απαίτησαν οι ξένοι tour operators. Δεν επενδύσατε στο brand που εσείς ο ίδιος διαφημίζατε, της ασφαλούς υγειονομικά χώρας, με τα μαζικά τεστ, τις 72 ώρες καραντίνα, τίποτα απ’ όλα αυτά. Αντί να ζητήσετε υποχρεωτικά και από όλες τις πύλες εισόδου αρνητικό τεστ 72 ωρών για την είσοδο στη χώρα, είπατε ανοίξαμε και σας περιμένουμε. Αυξήσατε την πληρότητα στο 100% στα αεροπλάνα, γιατί έτσι απαίτησαν οι αεροπορικές εταιρίες. Αυξήσατε την πληρότητα στο 85% στα πλοία, γιατί έτσι απαίτησαν οι εφοπλιστές. Θεσπίσατε διαφορετικά υγειονομικά πρωτόκολλα σε κάθε πύλη εισόδου της χώρας. Δεν αυξήσατε τα δρομολόγια στις δημόσιες συγκοινωνίες και μας λέγανε υπουργοί σας “ε, τι να κάνουμε, θα υπάρξει συνωστισμός”. Αποτύχατε να συντονίσετε τις αρμόδιες τοπικές και ελεγκτικές αρχές την τήρηση των μέτρων. Αποκρύψατε συστηματικά κρούσματα σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Σε περιπτώσεις περιοχών που ενώ ανακοινώνονταν 2-3 κρούσματα, ξαφνικά προσφεύγατε σε τοπικά lockdown χωρίς κανείς να ξέρει ποιά είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε δριμεία κριτική για την μη ενίσχυση του ΕΣΥ, τονίζοντας ότι στα δημόσια νοσοκομεία υπήρχε τον Ιούλιο λιγότερο προσωπικό από ότι είχε αφήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΣ, τον Ιούνη του 19 είχαμε 100.420 εργαζόμενους σε όλες τις μονάδες του Δημόσιου συστήματος Υγείας. Ενώ τον Ιούνιο του 20, είχαμε 95.352 εργαζόμενους. Δηλαδή 5.000 λιγότερους. Παρά τη πανδημία και παρά τα ψευτικά τα λόγια τα μεγάλα περί ενίσχυσης του ΕΣΥ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν ακολουθεί τις οδηγίες του ΕΟΔΥ σε ό, τι αφορά το μέγεθος των τάξεων. «Εν μέσω πανδημίας, όμως, εσείς αποφασίζετε να έχουμε περισσότερους αντί για λιγότερους μαθητές ανά τάξη. Αυτή πρέπει να είναι μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Δε ξέρω αν υπάρχει άλλη χώρα στο κόσμο που να συμβαίνει αυτό. Αυξήσατε το καλοκαίρι με νόμο, το όριο από τους 22 στους 26 μαθητές για το Δημοτικό». Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ψεύδεται καθώς δεν προχώρησε ούτε στην πρόσληψη εκπαιδευτικών ενώ δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για τους εργαζόμενους της καθαριότητας στα σχολεία.

«Πάρτε μέτρα για την οικονομία έστω και τώρα»

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας και των οικονομικών συνεπειών της. «Προχωρήστε τώρα σε προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Καλύψτε τις οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία και σταματήστε να παίζετε με τα νούμερα. Στελεχώστε τα σχολεία με εκπαιδευτικό προσωπικό. Καλύψτε έστω τον περσινό αριθμό των αναπληρωτών. Πάρτε ουσιαστικά μέτρα για τα σχολεία: Μοιράστε τις σχολικές τάξεις στα δύο, ξεκινώντας από αυτές που έχουν 25-26 μαθητές. Και αν δεν περισσεύουν αίθουσες, τότε βάλτε τα μαθήματα πρωί – απόγευμα. […] Αξιοποιήστε τους πόρους από το ταμείο ανάκαμψης για προσλήψεις και υποδομές σε παιδεία και υγεία. Έχουμε ένα γηρασμένο εκπαιδευτικό προσωπικού που είναι ευάλωτο σήμερα στην πανδημία. Προστατέψτε τους»., τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση ότι κινείται σε λάθος κατεύθυνση σε ό,τι αφορά τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. «Το σχέδιο Πισαρίδη προβλέπει μηδενικές δαπάνες τη παιδεία. Και όπου αναφέρεται στην υγεία δε μιλά Δημόσια υγεία ή για Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά για σύστημα υγείας γενικά. Έτσι θα προχωρήσουμε; Έτσι θα βγει η χώρα από αυτή την πρωτοφανή κρίση; Δε θα πάρουμε κανένα μάθημα από την υγειονομική κρίση ; Με τις ίδιες συνταγές που μας οδήγησαν σε κρίσεις, με τις ίδιες θα πορευτούμε και τώρα; Αυτό είναι συνταγή απόλυτης κοινωνικής διάλυσης και καταστροφής».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αποτύχατε στη διαχείριση της πανδημίας»

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι την ώρα που η χώρα μπαίνει σε μια πολύ δύσκολη περίοδο οικονομικά, υγειονομικά, εθνικά, η κυβέρνηση στρώνει το έδαφος για να εφαρμοστούν «όσα δε μπόρεσαν να εφαρμόσουν οι τεχνοκράτες που πήραν τα κλειδιά της χώρας με τη χρεοκοπία και με τα μνημόνια», επιχειρώντας να φέρει μία νέα εποχή λιτότητας, περικοπών, ύφεσης και ανεργίας.

«Αποτυγχάνετε στην υγειονομική διαχείριση της πανδημίας θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Αποτυγχάνετε στη διαχείριση των οικονομικών συνεπειών, θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον των σημερινών και των επόμενων γενιών. Ο κυνισμός και η αλαζονεία όμως, να ξέρετε, έχουν κοντά πόδια.

Εκλεχθήκατε τάζοντας ισχυρή ανάπτυξη. Και έχετε φέρει μέσα σε ένα χρόνο την υπανάπτυξη. Οχι μόνο στους ρυθμούς της οικονομίας. Αλλά και στη παιδεία, την υγεία, τα δημοκρατικά δικαιώματα. Και κυβερνάτε με το ψέμα και το φόβο. Με την εξαπάτηση και τον αυταρχισμό», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ