Μιχαηλίδου: 10.000 ευρώ για μετεγκατάσταση στην περιφέρεια -Σημαντική μείωση των παιδιών στα ιδρύματα - iefimerida.gr

Μιχαηλίδου: 10.000 ευρώ για μετεγκατάσταση στην περιφέρεια -Σημαντική μείωση των παιδιών στα ιδρύματα

Δόμνα Μιχαηλίδου
Δόμνα Μιχαηλίδου // (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στεγαστικά προγράμματα, κοινωνική κατοικία, σχολικά γεύματα και παιδική προστασία βρέθηκαν στο επίκεντρο συνέντευξης της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνας Μιχαηλίδου.

Η ίδια μιλώντας στην ΕΡΤ παρουσίασε το πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε ακριτικές και περιφερειακές περιοχές, με οικονομική ενίσχυση έως 10.000 ευρώ, αναφέρθηκε στην επέκταση των σχολικών γευμάτων και αποκάλυψε ότι τα παιδιά που φιλοξενούνται σε ιδρύματα έχουν μειωθεί από 2.200 το 2019 σε 960 σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, η υπουργός προανήγγειλε το πρόγραμμα «Σπίτι μου 3» και αναφέρθηκε στα σχέδια για τη δημιουργία κοινωνικών κατοικιών.

Ενίσχυση 10.000 ευρώ για μετεγκατάσταση στην περιφέρεια

Η Δόμνα Μιχαηλίδου παρουσίασε το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, το οποίο επεκτείνεται σε δέκα νέες περιφερειακές ενότητες, με στόχο την ενίσχυση της εγκατάστασης πολιτών σε περιοχές της ακριτικής και περιφερειακής Ελλάδας. Όπως εξήγησε, το κράτος παρέχει οικονομική ενίσχυση ύψους 10.000 ευρώ, με το 50% του ποσού να καταβάλλεται προκαταβολικά, ώστε οι δικαιούχοι να μπορούν να καλύψουν τα αρχικά έξοδα της μετακίνησης και της εγκατάστασής τους.

Στις περιοχές που αναφέρθηκαν περιλαμβάνονται η Πέλλα, το Κιλκίς, η Καστοριά, τα Ιωάννινα, η Θεσπρωτία, η Κοζάνη και τα Γρεβενά. «Το κράτος του δίνει 10.000 ευρώ, 50% προκαταβολή», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός, εξηγώντας ότι η αλλαγή αυτή έγινε με βάση τα συμπεράσματα από την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος στον Έβρο.

Βασική προϋπόθεση για τους δικαιούχους είναι να διαθέτουν κατοικία στην περιοχή, είτε ιδιόκτητη είτε μισθωμένη, και να διατηρήσουν τη μόνιμη εγκατάστασή τους εκεί για πέντε χρόνια. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως διευκρίνισε, μπορεί να ζητηθεί η επιστροφή των χρημάτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σημείωσε ότι το πρόγραμμα δεν περιορίζεται αποκλειστικά σε μικρούς οικισμούς κοντά στα σύνορα, καθώς στόχος είναι να μπορούν να εγκατασταθούν οικογένειες και σε πρωτεύουσες νομών, όπου υπάρχουν περισσότερες υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης, καθώς και δυνατότητες άθλησης για τα παιδιά. Αξίζει να σημειωθεί πως έχουν προβλεφθεί 1.000 μετεγκαταστάσεις.

Σχολικά γεύματα σε 2.000 δημοτικά σχολεία

Επιπλέον, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων, το οποίο, σύμφωνα με την υπουργό, εφαρμόζεται σε 2.000 δημοτικά σχολεία και 160 δήμους σε όλη τη χώρα. Η Δόμνα Μιχαηλίδου υπογράμμισε ότι τα γεύματα παρέχονται σε όλα τα παιδιά των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια μεταξύ των μαθητών του ίδιου σχολείου, προκειμένου να αποφεύγεται οποιαδήποτε μορφή κοινωνικού στιγματισμού.

Όπως ανέφερε, η επιλογή των δήμων γίνεται με βάση κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, όπως η ανεργία, το εισόδημα και οι δυσκολίες δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Παράλληλα, στόχος είναι η σταδιακή επέκταση του προγράμματος, ώστε να καλύπτει περισσότερα παιδιά. «Θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο να παίρνουν όλα τα παιδιά ζεστό σχολικό γεύμα», τόνισε η υπουργός.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στη διατροφική αξία των γευμάτων, επισημαίνοντας ότι το μενού βασίζεται στη μεσογειακή διατροφή και ελέγχεται από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στην εναλλαγή τροφίμων, όπως τα όσπρια, το ψάρι και το κόκκινο κρέας, καθώς και στις αλλαγές που έχουν γίνει στα σχολικά κυλικεία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφορικά με τις καταγγελίες για την ποιότητα των γευμάτων, η υπουργός ανέφερε ότι πραγματοποιούνται έλεγχοι από τον ΕΦΕΤ και τον ΟΠΕΚΑ, ενώ κάλεσε τους γονείς να χρησιμοποιούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την υποβολή παραπόνων, μέσω των σχολικών επιτροπών παραλαβής, της γραμμής 1555 ή των αρμόδιων υπηρεσιών.

Από τα 2.200 παιδιά στα ιδρύματα, στα 960

Ένα από τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης ήταν η αναφορά στη μείωση του αριθμού των παιδιών που φιλοξενούνται σε ιδρύματα παιδικής προστασίας. Σύμφωνα με τη Δόμνα Μιχαηλίδου, το 2019 καταγράφηκαν 2.200 παιδιά σε δομές φιλοξενίας, ενώ σήμερα ο αριθμός τους έχει μειωθεί στα 960.

Η υπουργός απέδωσε την εξέλιξη αυτή στην καταγραφή των παιδιών, στη θέσπιση προδιαγραφών, στην επιτάχυνση των διαδικασιών και στην ενίσχυση της διαφάνειας στις υιοθεσίες και τις αναδοχές. «Από 2.200 παιδιά σπάσαμε το φράγμα των χιλίων και τώρα είμαστε στα 960 παιδιά που είναι στα ιδρύματα», ανέφερε, τονίζοντας ότι η βασική επιδίωξη είναι κάθε παιδί να μεγαλώνει σε οικογενειακό περιβάλλον, όπου αυτό είναι εφικτό.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι στην αναζήτηση οικογένειας, καθώς δεν υπάρχει πάντοτε αντίστοιχη διάθεση για υιοθεσία μεγαλύτερων παιδιών. Για τον λόγο αυτό, όπως εξήγησε, έχουν αναπτυχθεί προγράμματα ημιαυτόνομης διαβίωσης για νέους ηλικίας 15 ετών και άνω. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, περίπου 200 παιδιά συμμετέχουν ήδη σε τέτοιες δομές, ζώντας σε διαμερίσματα με την υποστήριξη κοινωνικών λειτουργών και φροντιστών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η υπουργός υπογράμμισε ότι η προσπάθεια συνεχίζεται, με στόχο να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η ιδρυματική φροντίδα και να εξασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες ζωής για τα παιδιά.

Στεγαστικό: «Ένα δύσκολο και πολύ περίπλοκο ζήτημα»

Κλείνοντας η υπουργός μίλησε για το στεγαστικό πρόβλημα και στις παρεμβάσεις που προωθεί η κυβέρνηση για τη στήριξη των νοικοκυριών, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα σύνθετο ζήτημα, το οποίο απασχολεί πολλές ευρωπαϊκές χώρες, και παρουσίασε ένα σύνολο προγραμμάτων που, όπως ανέφερε, λειτουργούν συμπληρωματικά.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα προγράμματα «Σπίτι μου 1» και «Σπίτι μου 2», το «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» και η επιστροφή ενοικίου, με στόχο τόσο την ενίσχυση της πρόσβασης σε κατοικία όσο και την αξιοποίηση κλειστών ακινήτων.

Για το «Ανακαινίζω - Νοικιάζω», η υπουργός αναφέρθηκε στην προετοιμασία της δεύτερης φάσης, η οποία, όπως είπε, σχεδιαζόταν να ανοίξει σύντομα. Στόχος είναι να δοθούν κίνητρα για την ανακαίνιση κατοικιών που παραμένουν κλειστές, αλλά και για τη βελτίωση της κατάστασης ακινήτων στα οποία ήδη διαμένουν πολίτες. Παράλληλα, προανήγγειλε το πρόγραμμα «Σπίτι μου 3», με διευρυμένα ηλικιακά όρια και αλλαγές ως προς την αξία των επιλέξιμων κατοικιών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως σημείωσε, οι λεπτομέρειες του προγράμματος βρίσκονται υπό επεξεργασία, με στόχο να προχωρήσει η διαδικασία των αιτήσεων το επόμενο διάστημα.

Σχέδιο για 2.300 κοινωνικές κατοικίες

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην κοινωνική κατοικία, με την υπουργό να παραδέχεται ότι η υλοποίησή της παρουσιάζει δυσκολίες. Όπως ανέφερε, εξετάζεται η αξιοποίηση ανενεργών στρατοπέδων για τη δημιουργία περίπου 2.300 κατοικιών σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη. Η υπουργός υπογράμμισε ότι η εξασφάλιση διαθέσιμων εκτάσεων και η αντιμετώπιση των αντιδράσεων σε τοπικό επίπεδο αποτελούν σημαντικές προκλήσεις για την προώθηση τέτοιων έργων.

«Ενώ είναι κάτι που όλοι αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνει, κανείς δεν θέλει να γίνει στο απέναντι οικόπεδό του», σημείωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενη στις αντιδράσεις που έχουν καταγραφεί σε περιοχές όπου έχουν συζητηθεί αντίστοιχες παρεμβάσεις.

Όπως διευκρίνισε, ο στόχος είναι οι κοινωνικές κατοικίες να εντάσσονται ομαλά στις τοπικές κοινότητες, με υψηλές προδιαγραφές κατασκευής και χωρίς να δημιουργούνται συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ